Advertentie

Klik hier voor meer informatie voor een actieve vakantie in Innsbruck en omgeving


 

Algemene situatie: lagedrukinvloeden vanaf de oceaan
Momenteel ligt er een klein, afgesnoerd lagedrukgebied boven onze streken. Dit lagedrukgebiedje is onderdeel van een groter lagedruksysteem boven de noordelijke Atlantische Oceaan. Het lagedrukgebied brengt meerdere fronten met zich mee en deze fronten zorgen bij ons voor neerslag. De komende dagen blijft de lage druk boven de Oceaan invloed op ons uitoefenen, de (serieuze) neerslag blijft meestal echter op afstand. Pas vanaf komend weekend lijkt er verandering te komen in het stromingspatroon.

De weerkaart voor vandaag. Meerdere fronten liggen over de Benelux. Bron: KNMI

Gisteren: wisselvallig, veel wolken en af en toe neerslag
Gisteren was het wisselvallig weer. De zon liet zich af en toe even zien, maar op de meeste plekken was het overwegend bewolkt. Met name in de ochtend trokken er ook wat buien over het land, vlak voor de kust gingen die buien even gepaard met een klap onweer. De maximumtemperatuur steeg naar 6 tot 8 graden, in de Ardennen bleef het enkele graden koeler.

In de avond trok een regengebied vanuit het zuidwesten de Benelux binnen. Dit gebied heeft in zowel Nederland als België voor langdurige neerslag gezorgd. In de hogere delen begon de neerslag met een winters karakter, maar hier ging het na verloop van tijd ook regenen. In het noordoosten viel de neerslag lokaal wel wat langduriger als (natte) sneeuw.

Deze foto werd gisteren gemaakt door Joyce Derksen.

Vandaag: eerst regenachtig, later op de dag droger
De dag begint nat met op de meeste plekken nog steeds regen. Vanaf het middaguur trekt het neerslaggebied geleidelijk naar het oosten weg, maar in het (zuid)oosten van de Benelux wordt het pas in de avond droog. De wind is zwak tot matig, de windrichting varieert tussen noord en zuidwest. De maximumtemperatuur loopt uiteen van 4 graden in het noordoosten tot 8 graden in het zuiden van Nederland. In België kan het nog iets warmer worden, in de Ardennen blijft het met een graad of 5 juist iets koeler.

De maximumtemperaturen voor vandaag. Bron: Hirlam/Wetterzentrale

In de avond blijft het grotendeels bewolkt, met name in het binnenland is er ook kans op wat nevel en mist. Het is vrijwel overal droog en het koelt af, maar door de bewolking blijft het overal boven het vriespunt.

Morgen: grauw weer
De dag begin morgen op sommige plekken mistig. De mist en nevel kunnen lang blijven hangen. Het blijft daarnaast opnieuw overwegend bewolkt, maar in Nederland blijft het op een spatje motregen na droog. In België kan het daarentegen af en toe even licht (mot)regenen. Er staat een zachte oostelijke wind, de maximumtemperatuur in Nederland is 3 tot 6 graden Celsius, in België wordt het opnieuw enkele graden zachter. De grootste kans op (een sprankje) zon is weggelegd voor het zuiden van Nederland.

Ook in de nacht naar woensdag zal bewolking overheersen, wel is er meer ruimte voor opklaringen. Op de plaatsen waar het opklaart kan het afkoelen tot het vriespunt, op de plekken waar het bewolkt blijft zal het ruim boven 0 blijven. De grootste kans op opklaringen en daarmee temperaturen rond het vriespunt is voor het (noord)oosten weggelegd.

Woensdag overdag wordt er wat regen verwacht. Bron: WRF

Woensdag: zacht en kans op neerslag
Op woensdag krijgen we te maken een zwakke storing. Deze storing zorgt behalve voor neerslag ook voor vrij zachte lucht. De temperatuur zal dan ook stijgen naar waarden tussen de 7 en de 11 graden Celsius. Daarnaast valt er wat lichte regen en verder blijft het grotendeels bewolkt.

Opnieuw een grauwe dag… Bron: WRF/Wetterzentrale

Ook ’s avonds blijft het grotendeels bewolkt, wel wordt het vrijwel overal droog. Met een minimumtemperatuur tussen de 5 en 7 graden wordt het niet koud.

Het stromingspatroon zal pas tijdens of na het weekend gaan veranderen. De zuidelijke stroming zorgt voor de aanvoer van vrij zachte lucht. Bron: GFS/Wetterzentrale

De rest van de week: iets meer ruimte voor de zon
Donderdag en vrijdag verandert er niet veel aan het weerbeeld. Het blijft grauw, de temperaturen zijn voor de tijd van het jaar hoog met zo’n 10 tot 12 graden. De wind blijft zuidelijk, af en toe valt er een spatje regen. De zon zal zich donderdag en vrijdag al iets vaker laten zien, maar vanaf zaterdag zal de kans op zon pas echt toe nemen. Ook daalt de temperatuur dan weer enkele graden, wel blijft de kans op (lichte) neerslag dankzij buien aanwezig.

De pluimverwachting van het ECMWF model. Bron: KNMI

Pluimverwachtingen: na het weekend temperaturen rond ‘normaal’, eerste week februari geen winter
Als we kijken naar de pluim dan zien we dat we vanaf donderdag te maken krijgen met vrij hoge temperaturen voor de tijd van het jaar. In het weekend daalt het ensemblegemiddelde langzaam weer richting de normale temperatuur voor de tijd van het jaar. Vanaf hier neemt de spreiding in het ensemble toe, dit duidt op meer onzekerheid. Hoewel er voorzichtig wat winterse kaarten te zien zijn op de lange termijn, is het dus alles behalve waarschijnlijk dat we de komende 10 tot 15 dagen te maken krijgen met winters weer.

Ook de ijspluim geeft aan dat het voorlopig gedaan is met het winterse weer. Vandaag en morgen verdwijnen de laatste restjes ijs van de sloten en in de dagen daarna zal de temperatuur van het water alleen maar blijven stijgen.

De ijspluim van het KNMI.

Sneeuwverwachting Ardennen en Hoge Venen: sneeuwdek slinkt
Er ligt op de meeste plekken in de Ardennen en Hoge Venen met zo’n 10 tot 35 centimeter nog een aardig pak sneeuw. De komende week blijft het echter (ruim) boven 0 en daarnaast zal het zo nu en dan regenen, waardoor de sneeuw het de komende dagen moeilijk krijgt. De wintersportmogelijkheden zullen in de loop van deze week dan ook afnemen. Verse sneeuw wordt er voorlopig niet verwacht.

Dit was het weer voor vandaag. Morgen zal Rico het weerpraatje weer verzorgen en ik ben er komend weekend weer. Ik zou zeggen stay tuned, vertel het verder en blijf vooral volgen. Meer weer en foto’s vind je op Facebook  en/of Twitter.  Ook zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Foto’s, neerslaghoeveelheden en andere updates vanaf locatie zien we gaarne tegemoet op foto@alpenweerman.nl.

Een mooie week gewenst en graag tot morgen!

Ook deze foto werd gemaakt door Joyce Derksen.

Join Alpenweerman community:
De meteorologische winter is in volle gang. Volg hier de weersontwikkelingen met betrekking tot het winterweer in de Lage Landen en natuurlijk ook in de Alpen. JOIN US, wordt sponsor of partner van Alpenweerman.nl. Neem geheel vrijblijvend contact met ons op via info@alpenweerman.nl.

Zie ook onze nieuwe Alpenweerman promo (via YouTube)

rehall-logo-2015
Winter is coming – be prepared –

Alpenweerman is powered by Kachelmann Wetter en Meteo-Oberwallis

Meer (Alpen)weer en updates ook via Alpenweerman Facebook of Twitter

(Visited 413 times, 1 visits today)
Advertentie

 

Advertentie

Innsbruck

Ontdek de regio Innsbruck

De regio Innsbruck biedt maar liefst vijf verschillende bergmassieven. Van vlakkere, ontspannen trajecten op het Mieminger Plateau tot en met hoogalpiene paden en ongenaakbare rotsen in het Sellraintal is alles vertegenwoordigd. De wandelgebieden zijn weliswaar verschillend, de alpiene ervaringen zorgen echter altijd voor grote indrukken. Lees meer

Advertentie

Stubai

Een fantastische wandelvakantie in Stubai

Het Stubaital is een waar paradijs voor een fantastische wandelvakantie in Oostenrijk. Er loopt een bijna grenzeloos netwerk van wandelpaden door het Stubaital en de Stubaier Alpen die een onvergetelijke natuurervaring bieden, ongeacht conditie, uithoudingsvermogen of ervaring. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier