klik hier voor de voordeelaanbiedingen


 

De afgelopen nachten vroor het op uitgebreide schaal in de Benelux. Eergisteren noteerde Twente aan de grond (10 cm hoogte) zelfs -10°. Op neushoogte vroor het daar ruim 6°. Gisterennacht was het in Leeuwarden -5,1° en vroor het aan de grond in Heino -8,2°. Eind maart komt er vaker nachtvorst voor. Vooral vervelend voor fruittelers die moeten beregenen om vorstschade aan de fruitbomen te voorkomen. Overigens kan het ook in april en zelfs mei nog tot nachtvorst komen maar kouder dan -5° is het dan zelden.

Weerbericht

Tot en met vrijdag blijft het fris met vooral komende nacht vorst. Overdag zijn er wolkenvelden maar is er – vooral in het zuiden – ook ruimte voor de zon. De middagtemperatuur ligt tussen 6 en 11° en de eerst noordoostelijke maar na morgen voornamelijk westelijke wind houdt zich rustig.

Vanaf zaterdag draait de wind onder invloed van een hogedrukgebied ten zuidoosten van de Benelux naar het zuiden en wordt het zachter met op zondag mogelijk de eerste twintiger in de Benelux dit jaar.

Winterse zonsopgang gisteren. Foto Albert Thibaudier

Gisteren

Was het een groot deel van de dag zonnig. In de middag ontstonden er enkele stapelwolken en gisterenavond dreef er in het noorden hoge en middelbare bewolking van de Noordzee binnen. Het was overal droog. ’s Ochtends vroeg vroor het in een groot deel van de Benelux met in Friesland plaatselijk -5°. Gisterenmiddag liep de temperatuur op naar rond 7° in het noorden tot 10° in het zuidwesten. De wind was zwak tot matig en kwam uit noord tot noordoost.

Afgelopen nacht

Was het onder invloed van een uitloper van een hogedrukgebied ten westen van de Benelux in het grootste deel van de Benelux onbewolkt. Alleen in het noorden waren er wolkenvelden – behorend bij een warmtefront – die in de loop van de nacht dikker werden. Daardoor was het daar met ongeveer 2° minder koud dan in de rest van de Benelux waar de temperatuur vannacht tussen 0 en -5° lag. De wind was zwak tot matig uit het noordoosten maar werd in de loop van de nacht veranderlijk.

Lentebloesem. Foto Willem Maaskant
Strak blauw en weinig wind. Foto Jolanda Bakker
De weerkaart voor vandaag. Bron: UKMO

Vandaag

Ligt de Benelux onder een uitloper van een hogedrukgebied ten westen van Ierland. Daardoor is er vooral in het zuiden veel zon. Elders zijn er wolkenvelden met af en toe zon.

De dag start op veel plaatsen zonnig met een temperatuur vroeg in de ochtend onder 0. In het noorden zijn meer wolken en is het minder fris. In de loop van de dag breiden de wolkenvelden zich verder naar het zuiden uit maar in het zuiden en in België blijft het zonnig. In het noorden kan er in de loop van de middag een bui vallen. De wind is zwak tot matig, 2 tot 4 Bft., en komt uit west tot noordwest. Vanmiddag is de wind in het uiterste noorden af en toe vrij krachtig, 5 Bft. De temperatuur ligt vanmiddag tussen 7° in het noorden en 10° in het zuiden.

Vanavond en vannacht

Neemt de bewolking vanuit het noorden op de nadering van een koufront verder toe en kan er in de noordelijke helft van Nederland een bui vallen. Naar het zuiden zijn er meer opklaringen en blijft het droog. De wind komt uit west tot zuidwest en is zwak tot matig, 2 tot 4 Bft., aan zee af en toe vrij krachtig, 5 Bft. Met een temperatuur tussen 7° in het noordwesten en -1° in het zuidoosten is het duidelijk minder koud dan de afgelopen nachten. In het binnenland kan plaatselijk een mistbank of nevel ontstaan.

Morgen

Trekt een zwak koufront  langzaam van noordwest naar zuidoost over de Benelux en zorgt voor een afwisseling van wolken(velden) en opklaringen. 

Er zijn morgen naast wolkenvelden ook opklaringen. Morgenmiddag kan er in het noorden en oosten een bui vallen. De zuidwestenwind is zwak tot matig, 3 of 4 Bft., maar aan zee af en toe vrij krachtig, 5 Bft. De temperatuur ligt morgen tussen 6 en 11°.

De nacht naar vrijdag

Klaart het vanuit het noordwesten op maar zijn er vooral in het binnenland nog veel wolken. De temperatuur daalt waar het wat langer opklaart naar net boven 0°. Elders is het 2 tot 5° bij een in het binnenland zwakke tot matige, 2 tot 4 Bft., west tot noordwestelijke wind. Aan de kust is de wind noordwest en af en toe vrij krachtig, 5 Bft, in het noordoosten tijdelijk krachtig, 6 Bft.

De weerkaart voor zaterdag. Bron: UKMO

Vrijdag en komend weekend

Worden een hogedrukgebied boven onze omgeving van belang voor het weer. Vrijdag kan er vooral in het noordoosten een bui vallen. Elders zijn er wolken afgewisseld door opklaringen en bij een zwakke tot matige noordwestenwind wordt het 6 tot 10°.

Zaterdag trekt het hogedrukgebied richting Polen en draait de wind bij ons naar zuid tot zuidwest. Daarmee wordt geleidelijk zachtere lucht aangevoerd. Zaterdag zijn er naast opklaringen ook nog wolken en wordt het rond 8° op de Wadden tot ongeveer 14° in het zuiden.

Zondag zijn er vooral in het noorden wat wolkenvelden. Elders opklaringen en enkele stapelwolken. Bij een zwakke tot matige, 3 of 4 Bft., aan de kust vrij krachtige, 4 of 5 Bft., zuidelijke wind wordt het 11 tot plaatselijk in het zuiden 20°. Kortom: lenteweer!

De kans grafiek voor de neerslag laat zien dat er komende dagen een kleine kans is op een bui. Pas volgende week neemt de kans op neerslag van betekenis toe. Bron: Alpenweerman.nl.

De pluim met de hoofdberekeningen van de temperatuur voor midden Nederland laat zien dat de temperatuur richting komend weekend geleidelijk oploopt tot een lentetemperatuur van rond 20°. Bron: Meteologix.

Vrijdag een vooruitblik op het weer van volgende week op alpenweerman.nl.

Vanaf Texel: geniet van het lenteweer als dat kan maar wees verstandig en houdt afstand!

Deze foto maakte Ton Wessius gisteren
Zonovergoten gisteren. Foto Erica v. Leeuwen

Wil je meepraten over het weer? Meld je nu geheel GRATIS en gemakkelijk aan op ons Forum via Facebook of mailadres. Praat met ons mee, stel vragen en geniet van de voorpret van jouw wintersport of vakantie in de Benelux!Meer weer en foto’s vind je op Facebook  Instagram en/of Twitter. Ook zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS.

(Visited 366 times, 1 visits today)

 

Val d'Aosta

Wintersport in Valle d’Aosta

Het bergdecor van Valle d’Aosta in Noord-Italië is adembenemend. Het dal wordt omringd door de hoogste toppen, door de Mont Blanc, de Monte Cervino, de Monte Rosa. Skiën tot 3000 meter en zelfs hoger betekent sneeuwzekerheid tot eind april. Lees hier de reistips en reisverhalen. Lees meer

Ortovox

Ortovox: duurzame veiligheid in de bergen

Ortovox produceert volledig klimaatneutraal de allerbeste buitensportkleding en bijbehorende accessoires, ook voor wintersport. Wat in 1980 begon met een revolutionaire lawinepieper heeft dit jaar geleid tot ontwikkeling van een hightech airbagsysteem. Dat natuurlijk naast de kleding en gear die comfortabel, stijlvol zijn en altijd gericht op veiligheid.


Wil je meer weten over Ortovox, bijvoorbeeld over de klimaatneutrale collectie, de Safety Academy met lawinetrainingen of natuurlijk de kleding, klik dan hieronder. In Nederland koop je Ortovox bij TwinSeasons. Lees meer

BBI Travel

Voordelige rondreizen door Noorwegen

BBI Travel biedt rondreizen door Noorwegen aan, waarbij je kunt kiezen uit routes door diverse regio’s. Alle rondreizen hebben gemeen dat de fraaist te rijden trajecten en de meest interessante bezienswaardigheden onderdeel zijn van de reis.
De bergpensions, fjordenpensions en gemoedelijke hotels liggen in een prachtige omgeving met ongerept natuurschoon of in levendige plaatsen. Bekijk hier het scherpe aanbod van BBI Travel. Lees meer