Advertentie

Klik hier voor meer informatie voor een actieve vakantie in Innsbruck en omgeving


 

Het blijft tot en met zondag koud met temperaturen van 6-10 graden. De zon schijnt daarbij geregeld, maar er is ook een buienkans en deze buien kunnen winters van karakter zijn en gepaard gaan met hagel en smeltende sneeuw. Na het weekend wordt het duidelijk warmer met eind volgende week temperaturen van 17-20 graden.

Deze prachtige foto werd gisterochtend nog voor zonsopkomst gemaakt door Jannes Wiersema.
Ton Wesselius maakte deze foto van de opkomende zon boven het Braassemermeer.
Overdag was het weer prachtig lenteweer met veel zon. Jolanda Bakker maakte deze foto.
Later kwamen er stapelwolken tot ontwikkeling. Ook deze foto maakte Jolanda Bakker.

Op deze vrijdag (de dag van de Koningsspelen) schijnt aanvankelijk op veel plaatsen de zon. In het noorden en op de Wadden is het bewolkt met hier en daar een enkele bui. Gaandeweg de dag komen overal stapelwolken tot ontwikkeling en in het noorden en oosten van het land neemt geleidelijk de kans op een enkele bui toe en daarbij is ook weer hagel mogelijk.

De wind waait nog altijd uit het noordoosten en is overwegend matig van kracht en de temperatuur stijgt naar maximaal 6-7 graden op de Wadden en langs de noordkust en naar 8-9 graden elders. In het zuidwesten en in het westen van België kan het lokaal 10 graden worden.

Onder aanvoering van het hogedrukgebied Katharina wordt met een noordoostelijke stroming nog steeds koude lucht aangevoerd. Bron: DWD

Vanavond is er hier en daar nog een bui mogelijk, komende nacht is het droog met flinke opklaringen. Het wordt weer een koude nacht met op veel plaatsen lichte vorst. Lokaal kan het zo’n 3 graden vriezen. Alleen in het noordwesten, op de Wadden en in het zuidwesten blijft het kwik net een fractie boven nul. Vorstgevoelige planten of de misschien al gekochte éénjarige zomerbloeiers kunnen het best worden afgedekt of worden binnengehaald.

Carel ten Hoor maakte deze prachtige foto in het Drents-Friese Wold
 Ruud Veldhuis maakte deze foto bij het Veluwemeer.

Morgen starten we het weekend koud met zonneschijn. Gaandeweg de dag komen er weer stapelwolken tot ontwikkeling en morgenmiddag groeien deze op meerdere plaatsen uit tot enkele buien. Vanwege een zeer koude bovenlucht (op 5,5 km hoogte is het -34 graden) kunnen deze buien winters van karakter zijn en gepaard gaan met hagel en smeltende sneeuw.

De noordoostenwind waait matig en aan zee (vrij) krachtig en de temperatuur wordt niet hoger dan 6-8 graden. Tijdens stevige buien is het enkele graden kouder en ook de wind zal het voor het gevoel stukken kouder maken. Normaal is het half april ongeveer 11-14 graden.

Zondag schijnt geregeld de zon, maar vooral landinwaarts komen weer stapelwolken tot ontwikkeling. Het blijft naar aller waarschijnlijkheid droog en er waait overwegend matige noordoostenwind. De temperatuur is met 8-10 graden weer wat hoger, maar nog altijd veel te laag voor de tijd van het jaar.

De verwachte weerkaart voor volgende week met daarop nog steeds het krachtige hoog ten noorden van onze streken. Bron: wetterzentrale.de

Volgende week is de kou weer uit de lucht. We blijven profiteren van hogedruk ten noorden van onze streken, maar de stroming wordt wat meer oost en later zelfs zuidoost. De atmosfeer warmt dan ook op en de temperaturen gaan flink omhoog. Bij flink wat zonneschijn wordt het maandag al 11-14 en dinsdag en woensdag 14-17 graden.

Aan het eind van de week, de aanloop naar Pasen, liggen de verwachte maxima tussen de 17-20 graden. De zon schijnt geregeld, maar vooral het zuiden van de Lage Landen maakt (dagelijks) kans op een regen- of onweersbui.

De temperatuurpluim voor het midden van het land. Bron: Meteologix.com

De pluim van de hoofdberekeningen van de diverse weermodellen voor het midden van het land laat zien dat het vandaag en zeker morgen nog behoorlijk koud is voor de tijd van het jaar. Vanaf zondag gaat de temperatuur gestaag omhoog en eind volgende week komen we (weer) in de buurt van de 20 graden.

Peter van Lindenberg maakte deze foto.
Trijntje van den Berg maakte deze foto.

De windverwachting voor surfers en zeilers:
De wind waait ook vandaag en morgen nog uit het noordoosten. Vandaag is de windsterkte 10-14, morgen 14 tot 17 knopen. De windvlagen liggen vandaag rond de 15, morgen veelal rond de 20 knopen.

Deze prachtige lentefoto werd gemaakt door Jolanda Bakker.
Suzanne Vermulm maakte deze prachtige foto.
Jolanda Bakker maakte deze mooie foto van de zonsondergang.

Voor vandaag wil ik het hierbij weer laten. Morgen ben ik er weer en dan kijken we weer verder. Voor nu en mooie dag en graag weer tot morgen.

Praat gerust verder mee op ons forum, maar wil je echt alles weten over het weer? Dan is onze outdoor Meteorologie training op 25 mei 2019 echt iets voor jou. Na de succesvolle editie van vorig jaar organiseert Alpenweerman weer in samenwerking met Surviking deze training. Vele onderwerpen komen aan bod zoals wolkenherkenning en weerkaarten lezen met een link naar outdoor activiteiten (wandelen, fietsen, kanoën, trektochten etc.). Voor meer informatie en inschrijvingen (let op: vol=vol) kun je terecht op de website van Surviking.

Maak je weerfoto’s? Stuur ze gerust in en wij plaatsen ze bij de berichten. Hoe leuk is het dat duizenden mensen je foto bij de berichten zien. Insturen kan via foto@alpenweerman.nl of via Twitter: @alpenweerman, @ricoschroder, @maartenminkman of @daaanvdb.

Meer weer en foto’s vind je op Facebook  en/of TwitterOok zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. 

(Visited 517 times, 1 visits today)
Advertentie

2 Reactie op “Lage Landen – Tot en met zondag koud, daarna warmt het flink op!”

 • Bertil Blaas
  12 april 2019 at 06:47

  Goede morgen Rico,
  Altijd mijn dank voor je perfect omschreven weersverwachting.
  En je bent er altijd heerlijk vroeg bij.
  Bedankt groeten Bertil. 👍 en alvast fijne Pasen gewenst.

  • Rico Schröder
   12 april 2019 at 07:48

   Goedemorgen Bertil,

   Dank weer voor deze mooie woorden. Ook al duurt het nog even, ook alvast fijne Paasdagen.

   Groet,
   Rico

Comments are closed.

 

Advertentie

Innsbruck

Ontdek de regio Innsbruck

De regio Innsbruck biedt maar liefst vijf verschillende bergmassieven. Van vlakkere, ontspannen trajecten op het Mieminger Plateau tot en met hoogalpiene paden en ongenaakbare rotsen in het Sellraintal is alles vertegenwoordigd. De wandelgebieden zijn weliswaar verschillend, de alpiene ervaringen zorgen echter altijd voor grote indrukken. Lees meer

Advertentie

Stubai

Een fantastische wandelvakantie in Stubai

Het Stubaital is een waar paradijs voor een fantastische wandelvakantie in Oostenrijk. Er loopt een bijna grenzeloos netwerk van wandelpaden door het Stubaital en de Stubaier Alpen die een onvergetelijke natuurervaring bieden, ongeacht conditie, uithoudingsvermogen of ervaring. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier