Klik hier om mee te doen met de win-actie


 

Weersverwachting vandaag

Vanochtend komen er op veel plaatsen wolkenvelden voor. In het noorden valt er uit de dikkere bewolking nog een lichte bui of wat motregen. Alleen in het zuidoosten van Nederland en België komen er ook opklaringen voor. Gedurende de ochtend nemen de opklaringen vanuit het zuiden steeds verder toe. Hierdoor zal de zuidelijke helft naast hogere bewolking ook de zon gaan zien in de loop van de ochtend. Het noorden, en met name het noordoosten, zal wat meer geduld moeten hebben voor de opklaringen deze regio gedurende de middag weten te bereiken.

Met een middagtemperatuur van zo’n 7 tot 9 graden is het zacht voor de tijd van het jaar. In de Ardennen en Hoge Venen is het iets koeler met zo’n 4 tot 5 graden. Er staat een zwakke tot aan de kust matige zuidelijke tot zuidwestelijke wind.

In de avond gaat de wind steeds meer liggen en trekken er wolkenvelden met hogere bewolking over. Uiteindelijk klaart het gedurende de nacht vanuit het westen steeds verder op en gaat de temperatuur op de meeste plaatsen richting het vriespunt. In het noordwesten blijft het aan de kust met een aanlandige wind een stuk zachter met zo’n 4 tot 6 graden.

Deze sneeuwklokjes werden gefotografeerd door Jolanda Bakker.
Bloeiende narcissen gefotografeerd door Ton Wesselius.
In het westen kwam er veel ruimte voor de zon. Ton Wesselius.

Weerpraatje

We komen met de Lage Landen onder de vleugels van een hogedrukgebied te liggen. Voor de winterliefhebbers helaas geen hogedrukgebied boven Scandinavië, maar boven Centraal-Europa. Hierdoor komen we in een zuidelijke stroming terecht en worden lagedrukgebieden op afstand gehouden. Het weerbeeld zal de komende week dan ook zonnig, droog en zacht zijn. Oftewel: we krijgen lenteweer.

De weerkaart voor vandaag van het KNMI. Fronten schampen de noordelijke helft van Nederland. Een hogedrukgebied kunnen we in Centraal-Europa vinden. Bron: KNMI

Vandaag hebben we nog te maken met een verzwakt warmtefront dat het noorden van Nederland schampt. Hierdoor komt er nog bewolking voor en valt er hier en daar in de noordelijke helft nog wat lichte regen of motregen. Het warmtefront trekt in de loop van de dag verder richting het noordoosten. Wanneer drogere lucht onze regio weet te bereiken in de nacht naar donderdag komen er ook steeds meer opklaringen voor.

Dit weerbeeld gaan we in ieder geval tot in het weekend behouden. Het hogedrukgebied blijft boven Centraal-Europa liggen. Er is veel ruimte voor de zon al zullen er af en toe wat wolkenvelden van afgezwakte fronten overtrekken. Het kwik loopt in de middag op veel plaatsen op naar waarden tussen de 10 en 13 graden. In het uiterste zuidoosten van Limburg en in België kan het lokaal 15 à 16 graden worden!

De luchtdruk voor komende vrijdag. Boven Centraal Europa een hogedrukgebied met een kerndruk van >1035 hPa. Voor lagedrukgebieden moeten we richting IJsland en de Atlantische Oceaan. Bron: Kachelmannwetter

Temperatuur- en neerslagpluim

Dankzij de ligging van het hogedrukgebied krijgen wij te maken met een zuidelijke windrichting. Hierdoor wordt zachtere lucht aangevoerd en komt er ruimte voor opklaringen. Overdag zal het hierdoor goed kunnen opwarmen met maxima veelal tussen de 10 en 15 graden. In de (nog lang durende) nachten kan het tijdens opklaringen toch goed afkoelen waardoor het kwik weer richting het vriespunt daalt.

De temperatuurverwachting voor het midden van Nederland. In de nachten temperaturen rond het vriespunt, maar overdag maxima boven de 10 graden. Bron: Kachelmannwetter

Ook blijven lagedrukgebieden met fronten en neerslag op een afstand dankzij het hogedrukgebied. Hierdoor wordt er tot en met het weekend geen neerslag verwacht. Pas over een week zien we weer de eerste serieuzere signalen op neerslagkansen. Maar echt overtuigend zijn deze nog niet.

De verwachte neerslag voor het midden van Nederland laat het goed zien: we krijgen een droge week. Bron Kachelmannwetter

Dit was het weer voor vandaag. Morgen neemt Rico het weerbericht weer op zich. Voor nu een mooie dag en graag tot morgen!

Maak je weerfoto’s? Stuur ze gerust in en wij plaatsen ze bij de berichten. Hoe leuk is het dat duizenden mensen je foto bij de berichten zien. Insturen kan via foto@alpenweerman.nl of via Twitter: @alpenweerman, @ricoschroder of @maartenminkman.

Meer weer en foto’s vind je op Facebook  en/of TwitterOok zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. 

Alpenweerman is powered by Kachelmann Wetter en Meteo-Oberwallis.

(Visited 630 times, 1 visits today)

 

SalzburgerLand

Win een skivakantie naar SalzburgerLand 

Je merkt het overal in SalzburgerLand: de locals en de wintersporter zijn simpelweg verliefd op de winter. Een skivakantie, daar houden we allemaal van toch? Maar het wordt natuurlijk nog veel leuker als die vakantie ook nog eens gratis is! Doe hier mee aan de prijsvraag en maak kans op een van de negen wintersportreizen. Elke reis is voor 2 personen. 7 nachten in een 2-persoonskamer in een hotel, inclusief halfpension. Plus twee skipassen voor 6 dagen. Doe mee!

Voigt Travel

Wintersporten in Zweden en Noorwegen 

Kleinschalige pistes, Zweedse koffiepauzes en uitzicht op beboste heuvels: ga wintersporten op z’n Scandinavisch’. Weg van de massa skiën en snowboarden tussen de Zweden en Noren. Bekijk hier de bijzondere winterse reizen van Voigt Travel. Lees meer

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier