Advertentie 

Algemene situatie:
Nog altijd is het hogedruk dat de scepter zwaait boven onze streken. Deze hogedruk zwakt tegen het weekend wat af, maar wordt in het weekend van het zuidwesten uit weer aangesterkt. De hogedruk blijft tot en met de jaarwisseling dominant aanwezig en pas daarna gaan de modellen uiteen lopen. Tot die tijd blijft het dus hoe dan ook rustig en meest droog weer.

De weerkaart voor vandaag van het KNMI.

Gisteren: rustige eerste kerstdag
Gisteren wisselden zon en bewolking elkaar af. Het bleef overal droog. Lokaal werden er (in het noorden van Nederland) parelmoerwolken waargenomen. De maximumtemperaturen liepen uiteen van net boven het vriespunt in de Ardennen tot bijna 9 graden in het noordwesten van Nederland.

Aldo maakte deze foto in Tilburg.
Ook deze foto werd ingestuurd door Aldo, deze is echter gemaakt in Dongen.
Monique Borm maakte deze mooie foto.

Afgelopen nacht was het in het noorden en westen van de Lage Landen meest bewolkt, in het noorden viel lokaal ook wat motregen. In het zuidoosten van Nederland en in België was er meer ruimte voor opklaringen en op de plekken waar het helder was vroor het licht.

Ton Wesselius maakte een prachtige foto van de zonsondergang.
Hoe anders was het weer op de eerste kerstdag in 2009… Foto door Jannes Wiersema.

Vandaag: overwegend bewolkt
Vandaag is het in tegenstelling tot de afgelopen dagen bewolkter. De gehele dag is het vooral in de Noordelijke helft van de Lage Landen bewolkt, in het zuidoosten en zuiden is er soms ook ruimte voor de zon. In het noorden valt bovendien lokaal een spatje regen. Deze regen trekt steeds meer naar het oosten weg. Verder is het op veel plekken nevelig of licht mistig. De maximumtemperatuur varieert van iets boven het vriespunt in de Ardennen tot 8 graden aan de noordwestkust. Met name in het binnenland en midden van Nederland is het met 3 tot 5 graden wat frisser dan gisteren. Er staat een zuid tot zuidwestelijke wind, 2 a 3 beaufort, aan de noordkust 4 beaufort.
Komende nacht is er in het binnenland en het zuiden ruimte voor opklaringen, maar verder is het grotendeels bewolkt. Wel blijft het, op lokaal een enkel spatje in het noorden na, droog. In de opklaringen kan het enkele graden gaan vriezen, onder de bewolking in het midden van Nederland en België zakt de temperatuur maar langzaam en daalt de temperatuur tot rond of iets onder het vriespunt. In het noorden blijft de temperatuur een aantal graden boven het vriespunt.

Morgen: vrij bewolkt, kouder
Ook morgen is het vrij bewolkt, maar hier en daar komt de zon er af en toe even door. Het blijft droog. De maximumtemperatuur stijgt naar 2 tot 5 graden (op de Wadden wordt het nog iets warmer). Op de plekken waar de bewolking hardnekkig is, blijft de temperatuur net boven het vriespunt steken. Sommige modellen laten zien dat in België of Limburg een ijsdag lokaal niet uitgesloten is. Er staat een zwakke zuidelijke wind.

De kaart voor oudejaarsdag. Vooralsnog lijkt het erop dat we onder invloed van een hogedrukgebied een rustige oudejaarsdag krijgen zonder al te veel wind en geen neerslag. Bron: ECMWF/Wetterzentrale.

Na morgen: in het nieuwe jaar voorzichtig kansen op licht winters weer
De komende dagen blijft het rustig weer. Op vrijdag stroomt er wat zachtere lucht over de Lage Landen uit (zie de pluim). Verder is er in het weekend (met name zondag) kans op wat lichte neerslag, verder blijft het droog, meest bewolkt met soms kans op wat zonneschijn.
Ook de jaarwisseling lijkt droog en rustig te gaan verlopen dankzij een versterking in de hogedruk (zie de kaart hierboven).

En de laatste kaart van het ECMWF model van de run van gisteravond. Deze model laat een rug ontstaan boven de noordelijke Atlantische Oceaan met aanvankelijk noordelijke stroming. Later stijgt de luchtdruk ook boven Scandinavië waardoor er een oostelijke stroming op gang komt. Gezien de termijn moeten we dit slechts als een mogelijkheid beschouwen, en zeker niet als zekerheid. Bron: ECMWF/Wetterzentrale

In tegenstelling tot gisteren laten de kaarten en pluimen nu ook wat ruimte voor hogedrukopbouw boven de noordelijke Atlantische Oceaan in het nieuwe jaar. Dit zou resulteren in een noordelijke stroming met licht winters weer met sneeuwbuien. Ook in de pluim zijn er wat meer leden die richting het vriespunt gaan, maar we moeten ons niet helemaal scheel staren op de oper van de modelruns: in de pluim zien we dat het gemiddelde na oud en nieuw nog steeds rond de 5 graden ligt, dit impliceert nog geen winters weer. Hoe de drukgebieden zich in het nieuwe jaar gaan positioneren hangt niet in de laatste plaats af van de ontwikkelingen in de stratosfeer. We houden het de komende dagen in de gaten.

De 15-daagse temperatuurpluim van het KNMI. Vanaf het nieuwe jaar is er een grote spreiding en dus grote onzekerheid te zien.
De 15-daagse neerslagpluim van het KNMI.
De 15-daagse zon/bewolkingverwachting van het KNMI.

Dit was het voor de laatste van mijn 3 weerpraatjes op rij. Morgen is Rico er weer met een nieuw weerbericht, ik zelf schijf later weer. Voor nu een fijne 2e kerstdag en alvast een prettige en veilige jaarwisseling toegewenst!

Op zoek naar een leuk cadeautje of wil je simpelweg een leuke kalender voor 2019? Bestel nu de Alpenweerman Weerkalender! Met de aankoop van de kalender steun je ons om de weerberichten voor zowel de Lage Landen als de Alpen nog beter te maken. Bovendien, als deze kalender een succes wordt, komt er volgend jaar een Lage Landen versie met wellicht je ingestuurde foto. 🙂

Maak je ook weerfoto’s? Stuur ze gerust in en wij plaatsen ze bij de berichten. Hoe leuk is het dat vele honderden en soms zelfs duizenden mensen je foto bij de berichten zien. Insturen kan via foto@alpenweerman.nl of via Twitter: @alpenweerman of @ricoschroder

Versterk ons team of word sponsor

Alpenweerman.nl is volop groeiende en heeft steeds meer lezers voor de dagelijkse weerpraatjes voor zowel de Alpen als voor de Lage Landen. Verder verschijnen er met regelmaat ook andere zeer interessante artikelen.

Mocht je interesse hebben om binnen het Alpenweerman platform te participeren of om ons team te komen versterken (Alpenweer, Benelux-weer, IT, marketing, bloggen, vloggen, sociale media) neem dan contact met ons op via info@alpenweerman.nl 

Wil je sponsor of partner worden, dan kan ook geheel vrijblijvend contact met ons worden opgenomen via het genoemde mailadres en vraag dan naar de mogelijkheden.

Wat kunnen we voor u betekenen…

  • Weerbericht op maat, waar ook ter wereld (weathercard service)
  • Trainingen voor bedrijven, scholen, verenigingen, sponsoren etc..
  • Cursussen tbv weerkunde, meteo, weerstations etc..
  • Kennissessies op locatie (ook in het buitenland)
  • Seminars en Webinars
  • NIEUW excl. compleet verzorgde “Ski Safari’s” Wallis (Aletsch / Zermatt – Cervinia)
  • Ook in de Alpenlanden kan het op locatie geregeld worden.

Wilt u meer informatie of wilt u weten wat wij voor uw kunnen betekenen?
Neem dan contact op met: info@alpenweerman.nl / remco@alpenweerman.nl

Meer weer en foto’s vind je op Facebook  en/of TwitterOok zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Foto’s zien we graag tegemoet op foto@alpenweerman.nl.

Alpenweerman is powered by Kachelmann Wetter en Meteo-Oberwallis

(Visited 1.191 times, 1 visits today)

 

Advertentie

Val Thorens

Beste skioord 2023: Val Thorens

Val Thorens is zojuist voor de 8e keer uitgeroepen tot beste skigebied ter wereld. Val Thorens ligt op een hoogte van 2.300 m en is daarmee het hoogst gelegen skioord van Europa. Als eerste geopend (in november) en als laatste gesloten (in mei), biedt het skiërs een enorm speelterrein voor een onvergetelijke vakantie. Lees meer

Advertentie

SnowWorld

Wintersport in SnowWorld

Skigebied SnowWorld is hét Nederlandse skigebied met vijf skidorpen. De skiliften draaien tot ’s avonds laat en er valt voor jong en oud veel te beleven. Skiën, snowboarden, klimmen en après-skiën. Skigebied SnowWorld biedt de ultieme wintersportervaring bij jou in de buurt. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier