Lage Landen: tot en met maandag onstuimig herfstweer, daarna rustiger

Algemene situatie:
Momenteel wordt het weer bij ons bepaald door lagedrukgebieden. Er ligt een enorm lagedrukgebied in de omgeving van Scandinavië en via dat grote lagedrukgebied stroomt een kleiner maar behoorlijk venijnig lagedrukgebied onze kant op. Met dit lagedrukgebied krijgen we morgen te maken. De aanwezigheid van lagedruk voert wat hoger in de atmosfeer lucht aan afkomstig uit het koude noorden. Dit veroorzaakt een wisselvallig, herfstachtig weertype met flinke regenbuien, veel wind en af en toe zelfs een klap onweer.
Gisteren was een typische herfstdag. Het zonlicht werd vaak onderbroken door grote grijze wolkenmassa’s. Het was dus veelal grijs, er stond een stevige wind en er vielen regelmatig (pittige) buien. Het was in vrijwel het gehele land zo’n 8 a 9 graden, maar door de flinke wind voelde het hier en daar soms behoorlijk koud aan. In de avond trokken er opnieuw pittige buien over, deze gingen soms gepaard met onweer en hagel. Op internet verschenen zelfs meldingen van natte sneeuw.
Na een nacht waarin we op meerdere plaatsen te maken hebben gehad met flinke regen, hagel, onweer en een enkele vlok natte sneeuw wordt het vandaag in vergelijking met gisteren relatief rustig. De bewolking zal overheersen maar desondanks is er af en toe ruimte voor de zon, dit laatste geldt voornamelijk voor het zuiden van Nederland en België. Verspreid over het land zullen er nog wel wat buien voorkomen, de meeste buien zijn voor de kustprovincies. Er staat een matige tot vrij krachtige zuidwestelijke wind, aan de kust waait het mogelijk nog iets harder. De temperatuur stijgt naar 7 graden in het oosten van Nederland, 4 graden in de Ardennen en 9 graden aan de kust.
Vannacht kan het in het oosten wat opklaren, op de meeste plekken blijft het echter overwegend bewolkt en tegen het einde van de nacht trekt er vanuit het zuidwesten regen de Benelux binnen. Het koelt af tot 3 graden in het binnenland en zo’n 7 graden aan de kust.
Zondag wordt opnieuw een typische herfstdag. Nadat het regengebied dat ’s nachts de Benelux binnenkwam is weggetrokken volgt buiige regen. Daarnaast trekt de kern van het lagedrukgebied dat deze regen veroorzaakt over de Noordzee. Het gevolg is dat we te maken krijgen met flink wat wind. In het binnenland waait het (vrij) krachtig en in de kustgebieden en rondom het IJsselmeer gaat het mogelijk zelfs stormen. Hoe hevig het precies uit zal pakken hangt heel erg af van de exacte route van de depressie, hierover morgen meer. De depressie blaast met een zuid tot zuidwestelijke wind redelijk zachte lucht onze kant op, de temperatuur zal dan ook oplopen naar een waarde tussen de 10 en 13 graden.
In de nacht naar maandag wordt het niet koud, de temperatuur zal tussen de 5 en 10 graden komen te liggen. Overal blijft de kans op wat regen aanwezig, de wind neemt geleidelijk af.
Maandag is het nog steeds herfstweer, al wordt het wel iets minder onstuimig dan zondag. Het blijft grotendeels bewolkt en er gaat in de gehele Benelux regen vallen, maar de wind neemt af. In het binnenland zal de windkracht tussen de 3 en 5 bft. liggen, aan de kust ligt de windkracht tussen de 5 en 7 bft. Met 11 tot 15 graden wordt het erg zacht. ’s Nachts koelt het licht af, het wordt tussen de 6 en 10 graden. Hier en daar kan nog wat regen vallen en het blijft grotendeels bewolkt. De wind neemt nog wat verder af.
De rest van de week krijgen we te maken met een andere stroming. Lagedruk ligt in eerste instantie ten westen van ons, later trekt de lagedruk onder ons door waardoor we te maken krijgen met een meer (zuid)oostelijke wind. Ondanks de oostelijke wind wordt het nog niet heel koud, want deze lucht vindt zijn oorsprong in Afrika en het Middellandse Zeegebied. De wind is wel aflandig, en aflandige wind is in deze tijd van het jaar vaak koeler dan aanlandige wind. Het blijft tot en met donderdag dan ook relatief zacht; wel wordt het enkele graden koeler dan zondag en maandag. Vanaf vrijdag draait onder invloed van hogedruk boven Scandinavië de wind naar het noordoosten. Hierdoor wordt het nog iets koeler. Het zal komende week grotendeels droog blijven en de zon zal vaker te zien zijn. Ook de wind zal afnemen.
Samenvattend kunnen we stellen dat we vanaf dinsdag te maken krijgen met een rustiger weertype waarin zon en wolken elkaar afwisselen. De maximumtemperatuur ligt rond de 11 graden, vanaf vrijdag daalt deze temperatuur naar een graad of 8.
De pluim bevestigt dit beeld: vanaf dinsdag wordt het enkele graden koeler en later in de week is er een nog wat duidelijkere dalende lijn. Vanaf het weekend zien we ook weer de eerstvolgende kansen op nachtvorst verschijnen. Echt winter wordt het de komende week nog niet, maar het wordt duidelijk koeler. Voor de winterliefhebber is er ook goed nieuws: de weermodellen laten voor het einde van November en begin December regelmatig mooie, winterse drukverdelingen zien. Het is nu nog te vroeg om hier iets nuttigs over de zeggen maar het biedt de winterliefhebber wel hoop.
Sneeuwverwachting Ardennen en Hoge Venen:
De komende dagen is er in de wat hogere gebieden weer kans op wat winterse neerslag. Tot een sneeuwdek zal het echter niet komen. Ook de komende week zal er geen sneeuw vallen, wel wordt het gevoelig kouder met ’s nachts temperaturen rond het vriespunt. Voor sneeuw moeten we zoals het er nu uit ziet nog even geduld hebben.
Dit was het weer voor vandaag. Morgen ben ik er weer met hopelijk interessante nieuwe ontwikkelingen en met de laatste details voor de storm van morgen. Meer weer en foto’s vind je op Facebook en -of Twitter. Ook zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS . Foto’s, neerslaghoeveelheden en andere updates vanaf locatie zien we gaarne tegemoet op foto@alpenweerman.nl.
Fijne dag en graag tot morgen.
Join Alpenweerman community
Het is weer een interessante herfst en één ding is ook zeker “de volgende winter, die komt bestimmt! JOIN US of wordt sponsor of partner van Alpenweerman.nl. Neem geheel vrijblijvend contact met ons op via info@alpenweerman.nl.
Alpenweerman is powered by Kachelmann Wetter en Meteo-Oberwallis
Meer (Alpen)weer en updates ook via Alpenweerman Facebook of Twitter
Daan is van kleins af aan al erg geïnteresseerd in het weer. Met name extreem weer als onweer en winterweer vindt hij erg interessant. Hij studeert dan ook Bodem, Water & Atmosfeer aan de Universiteit van Wageningen. Ook heeft hij vier maanden boven de poolcirkel in Spitsbergen gestudeerd.