Algemene situatie:
We hebben te maken met een instabiel, neerslagrijk weertype. Dit wordt veroorzaakt door fronten die horen bij de lagedrukgebieden boven België en Schotland. We hebben aan de grond momenteel te maken met een aflandige wind, maar de luchtsoort waar we mee te maken hebben vindt zijn oorsprong in koude (noordelijke) contreien. Deze combinatie zorgt voor relatief lage temperaturen aan zowel de grond als in de lucht. Dit heeft tot gevolg dat we in met name de hogere delen van de Benelux te maken hebben met winterse neerslag. Vanaf het weekend verandert het stromingspatroon, na het weekend krijgen we hierdoor te maken met een ander weertype.

10-11-2016-kaart-1
De weerkaart voor vandaag met fronten en lagedrukgebieden in de omgeving. Bron: KNMI/Wetteronline

Gisteren:
Gisteren begon niet heel koud met op de meeste plekken een temperatuur boven het vriespunt. Alleen in een strook van oost naar zuid Nederland vroor het licht. In de rest van het land lag de minimumtemperatuur tussen de 0 en de 1 graad, aan de kust veelal tussen de 2 en 3 graden. In bijna de gehele Benelux viel er regen met in het (zuid)oosten af en toe een vlok natte sneeuw. In de Ardennen en de Hoge Venen sneeuwde het de hele dag en hier is het op bepaalde plekken ook tot een behoorlijk sneeuwdek gekomen. Het noorden had gisteren met af en toe wat lichte (mot)regen het minst te klagen. De temperatuur steeg naar 6,8 graden in Zeeland en 4 graden in het noordoosten. In de Ardennen bleef de temperatuur rond het vriespunt steken.

10-11-2016-foto2
Winter in de Hoge Venen! Deze foto is gemaakt door Paul Strooper.

Vandaag:
Afgelopen nacht had het noorden van het land te maken met enkele opklaringen. In het midden was het bewolkt, in het zuiden en in België viel wat (winterse) neerslag. In het noorden onder de opklaringen heeft het enkele graden gevroren, verder bleef het boven nul.

Vandaag begint het op de meeste plekken droog, wel blijft het grotendeels bewolkt, in het noorden is de kans dat de zon zich af en toe laat zien het grootst. In de loop van de middag trekt vanuit het (zuid)westen een gebied met neerslag de Benelux binnen. De neerslag kan hier en daar intensief zijn en gepaard gaan met wat hagel of natte sneeuw, zeker in de hogere delen van Limburg en België. In de kustprovincies is een klap onweer niet uitgesloten. Het neerslaggebied trekt richting het noordoosten, maar voordat de neerslag het noordoosten bereikt kantelt het neerslaggebied en trekt deze naar het zuidoosten weg. De neerslagintensiteit neemt in de avond af. Het gaat aanvankelijk niet hard waaien, alleen tijdens de buien kan de wind wat aantrekken en daarna blijft er aan de kust een vrij krachtige wind staan. De windrichting is variabel.

’s Nachts heeft de noordelijke helft van Nederland te maken met opklaringen, in het zuiden en in België blijft het meest bewolkt. In het noorden en oosten zal het gaan vriezen, in de rest van het land en België is het enkele graden boven nul. Aan de kust is het tussen de 5 en 7 graden.

10-11-2016-kaart-2
De minimumtemperaturen voor komende nacht. Bron: GFS/Wetterzentrale

Morgen:
Morgen klaart het op en zullen we veel met de zon te maken hebben. Alleen zuidoost Nederland en oost België heeft nog met bewolking van betekenis te maken en hieruit zou ook wat lichte regen kunnen vallen. De temperatuur loopt uiteen van 1 graad in de Ardennen tot 8 graden aan de Belgische kust. In Nederland ligt de temperatuur tussen de 3 graden in het uiterste oosten en Limburg en 7 graden aan de kust. Er staat een zwakke noordoostelijke wind.

Omdat het helder is zal het in de avond snel afkoelen, het gaat dan ook in vrijwel de gehele Benelux vriezen. Alleen aan de kust, de kop van Noord-Holland en de Wadden blijft het boven nul. In de Ardennen kan het lokaal tot matige vorst komen.

Het weekend:
Zaterdag begint zonnig, maar al snel drijft er vanuit het zuidwesten bewolking binnen en tegen de avond is het in de gehele Benelux bewolkt. Overdag blijft het droog, in de avond gaat het van het westen uit regenen. In de loop van de avond/nacht breidt de neerslag zich naar het oosten uit. In het oosten en in de hogere delen van de Benelux kan het aanvankelijk even (nat) sneeuwen, omdat het voor de neerslag uit nog even af kan koelen. De neerslag gaat echter overal over in regen. De maximumtemperatuur ligt zaterdag rond de 2 graden in de Ardennen, 4 graden in het noordoosten en midden van Nederland en 5 a 6 graden aan de kust en in de rest van België. De minimumtemperatuur voor de nacht op zondag ligt rond het vriespunt. Later in de nacht stijgt de temperatuur.

Zondagochtend hebben we nog te maken met de neerslag die geleidelijk naar het zuidoosten wegtrekt. Achter deze neerslag klaart het op en in de loop van de dag laat de zon zich steeds vaker zien. Het wordt dus een hele redelijke dag. Wel blijft het fris met temperaturen die hetzelfde uit zullen vallen als de temperaturen van zaterdag. In de nacht naar maandag gaat het landinwaarts nog licht vriezen.

10-11-2016-kaart-3
De drukverdeling voor aanstaande maandag. Hogedruk boven de Azoren breid zich uit over Europa. Bron: GFS/Wetteronline

Volgende week:
Volgende week wordt het zachter dankzij een westelijke stroming die veroorzaakt wordt door hogedruk ten zuiden van ons. Maandag wisselen zon en wolken elkaar af en lokaal valt er een spatje regen. De temperatuur stijgt naar een graad of 6/7 gemiddeld. Vanaf dinsdag wordt het nog enkele graden zachter. Zoals hieronder in de pluim te zien is zal het weerbeeld zeker tot en met donderdag niet echt veranderen. Het blijft een mix tussen wolken, een spatje regen en een heel klein beetje zon. De gemiddelde maximumtemperatuur ligt rond een graad of 10, een stuk hoger dan we de afgelopen dagen gewend zijn.

10-11-2016-kaart-4
De pluimverwachting van het ECMWF-model. Bron: ECMWF/KNMI

Sneeuwverwachting Ardennen en Hoge Venen:
Morgen valt er nog wat winterse neerslag in de Ardennen en de Hoge Venen, maar alleen op de echt hoge stukken van de Ardennen kan het sneeuwdek nog aangroeien. In de nacht van zaterdag op zondag trekt er een nieuw neerslaggebied over en aanvankelijk kan het dan in de Ardennen en Hoge Venen nog even sneeuwen. Deze neerslag zal echter hoe dan ook overgaan in regen. Hierna is het voorlopig even gedaan met de winter, zowel in de Ardennen en Hoge Venen als in de rest van de Benelux.

10-11-2016-foto
Na het weekend zullen we dit soort plaatjes voorlopig niet meer zien. Foto gemaakt in de Hoge Venen door Paul Strooper.

Hier wil ik het voor vandaag bij laten. Morgen zal er weer een nieuw weerbericht op de site geplaatst worden door Rico. Meer weer en foto’s vind je op Facebook  en -of Twitter.  Ook zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS . Foto’s, neerslaghoeveelheden en andere updates vanaf locatie zien we gaarne tegemoet op foto@alpenweerman.nl.

Fijne dag en graag tot morgen!

Join Alpenweerman community
Het is weer een interessante herfst en één ding is ook zeker “de volgende winter, die komt bestimmt!  JOIN US of wordt sponsor of partner van Alpenweerman.nl. Neem geheel vrijblijvend contact met ons op via info@alpenweerman.nl.

rehall-logo-2015

Winter is coming – be prepared –

Alpenweerman is powered by Kachelmann Wetter en Meteo-Oberwallis

Meer (Alpen)weer en updates ook via Alpenweerman Facebook of Twitter

(Visited 326 times, 1 visits today)

 

SalzburgerLand

Win een skivakantie naar SalzburgerLand 

Je merkt het overal in SalzburgerLand: de locals en de wintersporter zijn simpelweg verliefd op de winter. Een skivakantie, daar houden we allemaal van toch? Maar het wordt natuurlijk nog veel leuker als die vakantie ook nog eens gratis is! Doe hier mee aan de prijsvraag en maak kans op een van de negen wintersportreizen. Elke reis is voor 2 personen. 7 nachten in een 2-persoonskamer in een hotel, inclusief halfpension. Plus twee skipassen voor 6 dagen. Doe mee!

Voigt Travel

Van de gebaande paden in IJsland

Ontdek het echte IJsland met Voigt Travel. Samen met lokale gidsen beleef je unieke excursies. Je slaapt in kleinschalige hotels en lodges. Zo ontdek je met alle aandacht de ongebaande paden van IJsland. Bekijk de reizen!

Lees meer

CP Helmen

CP Skihelmen met vizier 

Het Zwitserse topmerk CP focust zich als pionier van de Skihelm met Vizier al ruim tien jaar op de ontwikkeling hiervan en niet zonder succes! Inmiddels is CP marktleider in het hogere segment in de Alpenlanden en ook in Nederland groeit dit topmerk onstuimig. Het beste altijd nog beter maken: dat is de missie van CPLees meer