Advertentie

Klik hier voor meer informatie voor een actieve vakantie in Innsbruck en omgeving


 

Na behoorlijk wat regen donderdag, vooral in het zuidwesten, vanaf gisteren tot waarschijnlijk eind volgende week droog en rustig weer met ruimte voor de zon. Wel neemt door het rustige weer de kans op nevel, mist en lage bewolking toe. De temperatuur komt overdag tussen 2 en 5 graden uit. Maandag en oudejaarsdag is het vooral in het westen zachter. De wind komt aanvankelijk uit het oosten of zuidoosten. Na het weekend draait de wind naar het zuidwesten.

De dag begon gisteren op veel plaatsen prachtig. Foto Joyce Derksen
Prachtig zonnig winterweer. Foto Ton Wesselius

Gisteren startte de dag in het zuiden met bewolking. In het noorden van de Benelux kwamen brede opklaringen voor. In het noordoosten werden met een oost tot noordoostenwind wolkenvelden vanuit Duitsland aangevoerd. De temperatuur lag in de ochtend enkele graden boven het vriespunt en liep in de loop van de dag op naar 4 tot 6 graden. De wind was zwak tot matig, 2 tot 4 Bft.

Afgelopen nacht trokken de wolken naar het zuiden weg. In het oosten en noordoosten waren nog wel lage wolken aanwezig die vanuit Duitsland binnendreven. In het zuiden werd het nevelig en ontstond mist. De wind was oost tot noordoost en matig, 3 tot 4 Bft. De temperatuur liep uiteen van ongeveer -3° in het noordoosten, oosten, zuidoosten en hoog België tot rond 3° vlak aan zee.

Stralend weer in Zevenhuizen. Foto Jolanda Bakker
Deze foto maakte Trijntje v.d. Berg gisteren
De weerkaart van vandaag. Bron: KNMI

Een krachtig hogedrukgebied boven het noorden van Duitsland (kerndruk vanochtend ongeveer 1042 hPa) zorgt voor rustig en fris weer in de Benelux.

Een hogedrukgebied is, in kracht toenemend, vanuit Scandinavië naar Noord Duitsland getrokken. Hierdoor wordt met een zwakke zuidoostelijke stroming frisse, continentale lucht aangevoerd. Door de nabijheid van het hogedrukgebied krijgt de zon de ruimte. In het noordwesten kan vanochtend wat meer bewolking voorkomen. Elders dus zonnige perioden al kan de zon door hoge bewolking plaatselijk afgeschermd worden. In het zuiden en westen kan het eerst mistig zijn. Plaatselijk heeft de zon moeite de mist weg te branden en kan de mist overgaan in lage bewolking. Daar waar de zon schijnt wordt het ongeveer 5°. In mistgebieden, in het noordoosten en in hoog België komt de temperatuur vandaag maar net boven het vriespunt uit.

Komende avond en nacht klaart het op maar kan er wel weer snel nevel en mist ontstaan, vooral in het binnenland. De temperatuur zakt naar enkele graden beneden het vriespunt in het binnenland. In hoog België kan het plaatselijk rond -5° worden. Aan zee is het duidelijk minder fris, ongeveer +4°. Er staat een zwakke wind uit zuidelijke richting. Aan zee is de wind matig.

De weerkaart voor morgen. Bron: Met Office

Het hogedrukgebied boven Duitsland neemt wat in kracht af maar blijft het weer in de Benelux bepalen. Wel draait de wind meer naar het zuidwesten.

Het hogedrukgebied boven Duitsland trekt langzaam naar het zuidoosten en neemt iets in kracht af. Doordat de luchtdruk tussen IJsland en Schotland laag is, komt er in de Benelux een zuidwestelijke stroming op gang. Daarmee wordt geleidelijk zachtere lucht aangevoerd. De dag begint morgen met op veel plaatsen in het binnenland lichte vorst. In de loop van de dag loopt de temperatuur op naar net boven het vriespunt in het oosten en zuidoosten maar al naar 7° vlak aan zee. De wind draait langzaam van zuid tot zuidoost naar zuid tot zuidwest en is over het algemeen zwak tot matig, 2 tot 4 Bft. Het blijft overal droog en na het optrekken van nevel en mist kan de zon af en toe tevoorschijn komen.

De nacht naar maandag zijn er opklaringen maar kan er vooral in het binnenland opnieuw nevel of mist ontstaan. De wind is zwak uit zuidwest maar neemt in de loop van de nacht vooral in het noordwesten en noorden toe naar matig, 4 Bft. De temperatuur loopt uiteen van rond het vriespunt in het zuidoosten en hoog België tot ongeveer 5° vlak aan zee. In het noordwesten loopt de temperatuur in de loop van de nacht verder op naar ongeveer 7°.

De weerkaart voor overmorgen. Bron: Met Office

De Benelux blijft ook maandag nog onder invloed van hogedrukgebieden.

Overmorgen is het ook rustig en droog weer. Er is ruimte voor de zon nadat nevel en mist – vooral in het binnenland – zijn opgetrokken. De temperatuur ligt tussen 3° in het zuidoosten en 8° in het noordwesten. Er staat een zwakke tot matige wind uit het zuidwesten, 2 tot 4 Bft.

Verwachte drukverdeling voor vrijdag 3 januari 2020. Bron: ECMWF

Het hogedrukgebied boven Duitsland trekt naar het zuidoosten weg. Een nieuwe kern van hogedruk trekt vanaf de oceaan richting West Europa. De Benelux bevindt zicht op de grens van zachte en iets frissere lucht.

Doordat de Benelux onder invloed blijven van hogedrukgebieden, blijft het over het algemeen droog en rustig weer. Alleen in de nacht van maandag naar dinsdag zou in het noordoosten een spatje regen kunnen vallen. De temperatuur ligt tot het eind van de week rond of iets boven normaal. In de nacht kan het af en toe een graadje vriezen.

De jaarwisseling verloopt zoals het er nu naar uitziet droog. Omdat er weinig wind is, kan er met het afsteken van vuurwerk makkelijk nevel of mist ontstaan. De temperatuur ligt waarschijnlijk net boven het vriespunt in het binnenland en rond 5° vlak aan zee.

De kans op neerslag van betekenis is tot het eind van volgende week klein. Door hogedruk invloed blijft het rustig en droog weer.

De komende dagen is de kans op normale temperaturen voor deze tijd van het jaar – rond 4° – groot. Wel neemt het verschil in temperatuur tussen de kust en het binnenland vooral na het weekend toe.

De pluim van de hoofdberekeningen van de temperatuur voor midden Nederland laat zien dat het op oudejaarsdag waarschijnlijk wat zachter is, vooral in de kustgebieden. Daarna zakt de temperatuur weer richting normaal voor deze tijd van het jaar om aan het eind van volgende week weer langzaam iets op te lopen. Winters weer is niet in zicht. Bron: Meteologix.

Morgen meer over het weer de komende week op alpenweerman.nl.

Vanaf Texel een fijne zaterdag!

Deze foto maakte Erica v. Leeuwen-De Bruijn
Sluierwolken en vliegtuigstrepen bij zonsondergang. Foto Trijntje v.d. Berg

Maak je weerfoto’s? Stuur ze gerust in en wij plaatsen ze bij de berichten. Insturen kan via foto@alpenweerman.nl of via Twitter: @alpenweerman, @ricoschroder, @maartenminkman of @daaanvdb.

Lees ook de winterverwachting!

Net als voorgaande jaren is er weer een winterverwachting gemaakt voor Europa, met nadruk op de Alpen en Benelux. Lees hier wat je de komende winter kan verwachten en discussieer vooral mee op het forum!

Meer weer en foto’s vind je op Facebook  Instagram en/of Twitter. Ook zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Foto’s zien we graag tegemoet op foto@alpenweerman.nl.

(Visited 617 times, 1 visits today)
Advertentie

 

Advertentie

Innsbruck

Ontdek de regio Innsbruck

De regio Innsbruck biedt maar liefst vijf verschillende bergmassieven. Van vlakkere, ontspannen trajecten op het Mieminger Plateau tot en met hoogalpiene paden en ongenaakbare rotsen in het Sellraintal is alles vertegenwoordigd. De wandelgebieden zijn weliswaar verschillend, de alpiene ervaringen zorgen echter altijd voor grote indrukken. Lees meer

Advertentie

Stubai

Een fantastische wandelvakantie in Stubai

Het Stubaital is een waar paradijs voor een fantastische wandelvakantie in Oostenrijk. Er loopt een bijna grenzeloos netwerk van wandelpaden door het Stubaital en de Stubaier Alpen die een onvergetelijke natuurervaring bieden, ongeacht conditie, uithoudingsvermogen of ervaring. Lees meer

Advertentie

Sony camera's

Leg elk moment vast

Of je nu op wintersport gaat, door de bergen gaat wandelen of gaat genieten van een luxe vakantie aan zee, Sony biedt voor elke reis foto- en videografie producten om jouw unieke ervaringen vast te leggen en de content naar een hoger niveau te tillen. Zo is de nieuwe Sony A7C II samen met de FE 16-25mm F2.8 G en FE 24-50mm F2.8 G lens bijvoorbeeld een perfecte lichte en compacte kit als je maar weinig bagage mee kan nemen. Ontdek meer