Klik hier voor meer informatie voor een actieve vakantie in Innsbruck en omgeving


 

Algemene situatie:
Boven de Alpen ligt een lagedrukgebied, terwijl west en noordoost van de Lage Landen hogedrukgebieden liggen (zie de weerkaart). Wij liggen te midden van al deze drukgebieden en dus bevinden we ons in een zadelgebied. Zoals meestal het geval is zorgt dit zadelgebied voor rustig weer. Het lagedrukgebied boven Centraal-Europa beweegt echter onze kant op en dit betekent dat de kans op neerslag toeneemt. Ook de wind zal gaan aantrekken.

De weerkaart van vandaag van het KNMI. Lagedruk boven Centraal-Europa, hogedruk west van de Britse Eilanden en over Rusland. Het warmtefront op de kaart nadert ons vanuit het oosten en zorgt later voor neerslag.

Gisteren: tweedeling

Gisteren was in het uiterste zuiden van het land de zon vrij vaak te zien. In het midden en noorden was het overwegend grijs en in het uiterste noordoosten viel regen. De tweedeling in het weerbeeld was ook te zien in de maximumtemperatuur: in het zuiden lag de temperatuur tussen 7 en 8 graden, terwijl het in het midden en (noord)oosten op veel plekken niet warmer werd dan 6 graden.

Afgelopen nacht daalde het kwik op veel plekken onder 0, voornamelijk in het binnenland. Het klaarde op en lokaal ontstond er een mistbank.

Neerslag, regen
In het noorden was het grijs en in het noordoosten, bij Jannes Wiersema, viel er zelfs regen.
neerslag
Ook deze foto werd gemaakt door Jannes Wiersema.
Bij Trijntje van den Berg in het zuiden scheen de zon juist!

Vanuit het oosten bewolking en neerslag, in de Ardennen mogelijk sneeuwdek

Vanochtend komt lokaal een mistbank voor, maar deze verdwijnen snel. Het is overwegend droog, alleen in het uiterste (noord)westen kan een lokale bui vallen. Aanvankelijk schijnt op veel plekken de zon, maar vanmiddag neemt vanuit het oosten de bewolking op steeds meer plekken toe. De maximumtemperatuur ligt tussen de 5 en 8 graden Celsius.

Neerslag radar

De wind is op de meeste plekken oost tot noordoostelijk, alleen in het westen kan een overwegend zuidelijke wind staan. De wind is zwak, 2 a 3 beaufort, maar neemt in de avond geleidelijk toe. Vanavond trekt vanuit het oosten een neerslaggebied over het land. Aan de voorzijde van het warmtefront, welke oorzaak is van de neerslag, is de lucht nog relatief koud. Daarom kunnen tussen de regendruppels door enkele vlokken natte sneeuw voorkomen. Uiteraard is de kans hierop het grootst in de hogergelegen gebieden. In het zuiden van Limburg en in de Ardennen kan dus (natte) sneeuw vallen, en in de Ardennen kan zich ook een sneeuwdek vormen. De hoeveelheid hangt af van de details waarop de neerslag aankomt (zoals: in hoeverre en hoe snel stroomt de warme lucht binnen en hoe intens is de neerslag) maar sommige modellen opteren zelfs voor lokaal enkele tientallen centimeters.

Komende nacht neemt ook de wind in kracht toe en met name langs de kust en in het noorden kan het stevig doorwaaien. Een stormachtige wind op De Wadden is niet uitgesloten.

Morgen: wind neemt in kracht af

Morgen staat er aanvankelijk nog een stevige wind, maar gedurende de dag neemt de wind geleidelijk in kracht af. In de ochtend is overal nog kans op neerslag, in de middag komt met name in het noorden, westen en delen van België nog neerslag voor. Deze neerslag trekt steeds verder weg richting het westen. De maximumtemperatuur loopt uiteen van 2 graden in de Ardennen tot 8 graden aan de westkust van Nederland.

De rest van de week: na dinsdag een aantal droge dagen

Dinsdag is er nog kans op neerslag en ook is er vrij veel bewolking. In de loop van de dag wordt het echter steeds droger en ook is er ruimte voor opklaringen. De maximumtemperatuur ligt tussen de 6 en 8 graden.

Weerkaart voor woensdag. Hogedruk noordoost en lagedruk west van ons. Opnieuw zitten we in een soort niemandsland. Bron: Wetterzentrale

Vanaf woensdag zitten we opnieuw in een soort niemandsland, tussen hogedrukgebieden in (zie de kaart hierboven). Dit betekent (zie ook de pluimverwachtingen hieronder) dat we te maken krijgen met een overwegend droog weertype en van tijd tot tijd ruimte voor de zon. De temperatuur ligt aanvankelijk nog altijd tussen de 6 en 9 graden, maar richtig het volgende weekend gaat de temperatuur richting de dubbele cijfers. Hiermee komt de temperatuur voor het eerst sinds een tijdje boven de normaal voor de tijd van het jaar uit.

De 15-daagse temperatuurpluim van het KNMI. De temperatuur is aanvankelijk nog rond/onder normaal, maar lijkt richting komend weekend boven de normaal uit te komen.
neerslag pluim
De 15-daagse neerslagpluim van het KNMI. Aardig wat neerslag van komende nacht tot dinsdag, daarna een aantal droge dagen.
De 15-daagse zon/bewolkingverwachting van het KNMI. Vandaag op veel plaatsen aanvankelijk zonnig, daarna grijs en vanaf dinsdag weer van tijd tot tijd zon.

Maak je weerfoto’s? Stuur ze gerust in en wij plaatsen ze bij de berichten. Insturen kan via foto@alpenweerman.nl of via Twitter: @alpenweerman, @ricoschroder, @maartenminkman of @daaanvdb.

Lees ook de winterverwachting!

Net als voorgaande jaren is er weer een winterverwachting gemaakt voor Europa, met nadruk op de Alpen en Benelux. Lees hier wat je de komende winter kan verwachten en discussieer vooral mee op het forum!

Meer weer en foto’s vind je op Facebook  Instagram en/of Twitter. Ook zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Foto’s zien we graag tegemoet op foto@alpenweerman.nl.

(Visited 847 times, 1 visits today)

Klik hier voor bijzonder mooie rondreizen door Noorwegen


 

 

 

BBI Travel

Voordelige rondreizen door Noorwegen

BBI Travel biedt rondreizen door Noorwegen aan, waarbij je kunt kiezen uit routes door diverse regio’s. Alle rondreizen hebben gemeen dat de fraaist te rijden trajecten en de meest interessante bezienswaardigheden onderdeel zijn van de reis.
De bergpensions, fjordenpensions en gemoedelijke hotels liggen in een prachtige omgeving met ongerept natuurschoon of in levendige plaatsen. Bekijk hier het scherpe aanbod van BBI Travel. Lees meer

Innsbruck zomer

Beleef de variatie in Innsbruck

Pure levensvreugde voor een onvergetelijke vakantie: tussen cultuur en natuur, hoogtes en dieptes, tradities en trends – geen andere regio combineert extreme tegenstellingen op zo’n charmante wijze als Innsbruck. Hier kun je je vanuit het hart van de hoofdstad van Tirol binnen slechts 20 minuten in luchtige hoogtes op de Nordkette begeven. Lees meer

Isere

Eindeloos wandelen en fietsen in Isère

Isère ligt in het zuidelijke deel van de Franse Alpen en bestaat voor een groot deel uit hooggebergte. Kenmerkend zijn de indrukwekkende bergtoppen, ruige natuur, gletsjers, valleien en bossen. Je kunt er eindeloos wandelen, mountainbiken, klimmen en genieten van de rust.

In het departement liggen verschillende bergmassieven, waaronder de Écrins, de Belledonne, de Vercors en de Chartreuse, allemaal onderdeel uitmakend van de Alpen. De hoofdstad Grenoble is een bezoek ook zeker waard.

Lees meer