Advertentie 

De temperaturen gaan omhoog, maar de wisselvalligheid neemt toe. Dit weekend wordt voor het eerst deze maand de 20 graden bereikt en overschreden, maar de kans op regen- en onweersbuien is groot. Na het weekend gaat het kwik weer wat omlaag en de wisselvalligheid houdt aan.

De dag begon gisteren met zonneschijn in het westen van het land. Ton Wesselius maakte de foto.
Gaandeweg de dag nam de bewolking toe, maar er bleef ruimte voor de zon. Jolanda Bakker maakte deze foto.
Ton Wesselius maakte ook deze foto.
Trijntje van den Berg maakte deze foto.

Het is vandaag bewolkt met lokaal wat lichte regen of motregen. De wind waait matig uit het oosten en de temperatuur loopt geleidelijk op naar 12-14 graden. Vanmiddag kan hier en daar de zon even doorbreken, maar het algemene beeld blijft bewolkt. Vooral in de zuidelijke helft is er kans op een bui. De wind wordt zuidoost en neemt af naar zwak en de temperatuur stijgt naar 14-17 graden.

Vanavond en de komende nacht is er een mix van wolkenvelden en opklaringen. Het blijft over het algemeen droog en er staat weinig wind uit het oosten. Het koelt af naar 8-11 graden.

In het weekend stijgt de temperatuur en komen we voor het eerst deze maand boven de warme grens van 20 graden uit. Zowel zaterdag als zondag wordt het 20-23 graden met de hoogste waarden langs de oostgrens. In de kustgebieden blijft de temperatuur met 18-20 graden wat lager, mede ook door een wind van zee.

Vooral zondagmiddag kan het op het strand afkoelen naar 14-15 graden. Mocht je bijvoorbeeld naar het strand gaan of naar de racedagen op Zandvoort, neem dan een jas of vest mee. Het weerbeeld laat een mix van zon en stapelwolken zien en op beide dagen is kans op enkele regen- en onweersbuien.

De temperatuur gaat omhoog en morgen wordt de eerste warme dag van deze maand genoteerd.

Na het weekend blijft het wisselvallig met vrij veel wolkenvelden en dagelijks kans op enkele buien. Zo nu en dan schijnt ook de zon. De wind waait matig uit het noordwesten en daarmee wordt weer minder warme lucht aangevoerd. De temperatuur stijgt naar 16-20 graden met de hoogste waarden in de oostelijke helft van het land. Later in de week kan de temperatuur weer wat oplopen.

De pluim voor het midden van het land met daarin de hoofdrun van diverse weermodellen. Bron: meteologix.com

De pluim van de hoofdberekeningen van de diverse weermodellen voor het midden van het land laat zien dat de temperatuur dit weekend stijgt naar 20 graden of meer. Na het weekend daalt de temperatuur weer wat, maar later in de week lijkt het toch weer warmer te worden.

Mei ook weer warm?
De afgelopen 13 maanden was het elke maand te warm ten opzichte van het langjarig gemiddelde. Wat doet mei… De verwachting is dat mei, ondanks de wat warmere verwachting, zo’n 1,0 graad te koud gaat worden met een verwachte temperatuur van 12,1 graden tegen normaal 13,1 graden.

In de middag werden fraaie lenticularis wolken waargenomen. Jolanda Bakker maakte de foto.
Ook in Dordrecht werd lenticularis waargenomen. Weer Wantijdijk maakte de foto.
Voor mensen met hooikoortsklachten is het de komende tijd afzien. De temperaturen gaan omhoog en het gras staat in bloei. Ton Wesselius maakte de foto.
Deze prachtige foto werd gemaakt door Suzanne Vermulm.

Maak je weerfoto’s? Stuur ze gerust in en wij plaatsen ze bij de berichten. Insturen kan via foto@alpenweerman.nl of via Twitter: @alpenweerman, @ricoschroder, @maartenminkman of @daaanvdb.

Praat gerust verder mee op ons forum, maar wil je echt alles weten over het weer? Dan is onze outdoor Meteorologie training op zaterdag 25 mei 2019 echt iets voor jou. Na de succesvolle editie van vorig jaar organiseert Alpenweerman weer, in samenwerking met Surviking, deze training. Vele onderwerpen komen aan bod, zoals wolkenherkenning en weerkaarten lezen met een link naar outdoor activiteiten (wandelen, fietsen, kanoën, trektochten etc.). Voor meer informatie en inschrijvingen (let op: vol=vol) kun je terecht op de website van Surviking.

Meer weer en foto’s vind je op Facebook  en/of TwitterOok zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. 

(Visited 389 times, 1 visits today)

 

Advertentie

Val Thorens

Beste skioord 2023: Val Thorens

Val Thorens is zojuist voor de 8e keer uitgeroepen tot beste skigebied ter wereld. Val Thorens ligt op een hoogte van 2.300 m en is daarmee het hoogst gelegen skioord van Europa. Als eerste geopend (in november) en als laatste gesloten (in mei), biedt het skiërs een enorm speelterrein voor een onvergetelijke vakantie. Lees meer

Advertentie

SnowWorld

Wintersport in SnowWorld

Skigebied SnowWorld is hét Nederlandse skigebied met vijf skidorpen. De skiliften draaien tot ’s avonds laat en er valt voor jong en oud veel te beleven. Skiën, snowboarden, klimmen en après-skiën. Skigebied SnowWorld biedt de ultieme wintersportervaring bij jou in de buurt. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier