klik hier voor de voordeelaanbiedingen


 

Het is ronduit herfstachtig en de komende tijd wordt het toenemend nat met dagelijks flink wat regen. Ook de wind neemt duidelijk in kracht toe en later op zondag of in de nacht naar maandag is zelfs kans op de eerste herfstsom van het jaar. Toch is het nog niet koud met temperaturen de komende dagen van 16-20 graden. Na het weekend kan het kwik wel wat inleveren.

De dag begon bewolkt, maar Ton Wesselius vond toch nog een opklaring.

Af en toe regen

Gisteren was het een bewolkte en regenachtige dag. Later werd het vanuit het zuidwesten wat droger, maar al vrij snel volgden weer enkele buien. De temperatuur steeg naar 17-19 graden met in Hupsel en Arcen 17,9 graden.

De verwachte weerkaart voor vandaag. Bron: DWD

Buien, later ook vrij veel wind

Het is op deze vrijdag aanvankelijk wisselend bewolkt met af en toe zon en in het westen en noorden ook enkele buien. Geleidelijk neemt de buienkans toe en de meeste buien en nattigheid wordt in het noordwesten van het land verwacht. In het zuiden en oosten komt het ook tot een bui, maar deze zijn minder talrijk en bovendien schijnt daar ook af en toe de zon.

De temperatuur stijgt naar 18-19 graden en in Limburg kan het lokaal 20 graden worden. De wind waait uit het zuidwesten en is matig boven land en (vrij) krachtig in de kustprovincies. Later neemt de wind aan de westkust toe naar hard, windkracht 7.

Vanavond komt het in het westen en noorden tot buien. Landinwaarts is ook een bui mogelijk, maar zijn er ook opklaringen. De zuidwestenwind waait krachtig tot hard aan zee, windkracht 6-7 met windstoten tot 75 km/uur. Boven land is de wind meest matig. Komende nacht blijft kans op een bui en het koelt uiteindelijk af naar 12-14 graden.

Herfstachtig weekend

Morgen is het herfstachtig met veel wind en ook regelmatig enkele buien. De meeste en zwaarste buien komen in het westen en noorden voor en de minste buien in het zuiden en zuidoosten. Tussen de buien door schijnt af en toe de zon.

De zuidwestenwind is boven land matig tot vrij krachtig en in de kustgebieden krachtig tot hard, windkracht 6-7. Vooral bij buien zijn windstoten tot 75 km/uur mogelijk. De temperatuur stijgt naar 17-18 graden.

Ton Wesselius maakte ook deze regenachtige foto.
Jolanda Bakker maakte deze foto.

Ook de tweede dag van het weekend, de zondag, is het uitermate herfstachtig. Het is bewolkt en er zijn perioden met regen. Later wordt de regen meer buiig en is ook kans op onweer. Soms kan het stevig doorplenzen, maar zo nu en dan is het ook even droog.

De wind waait uit het zuiden tot zuidwesten en is vrij krachtig boven land en krachtig tot hard aan zee. Mogelijk neemt de wind later op de dag of in de nacht naar maandag verder toe naar stormachtig aan zee met zelfs kans op een heuse storm, windkracht 9 in het noordwestelijk kustgebied en bij de Wadden.

De temperatuur stijgt naar 16-17 graden in het noorden en naar 18, lokaal 19 graden in het zuiden van het land.

Aanvankelijk is het nog vrij zacht, maar volgende week gaat de temperatuur langzaam onderuit.

Volgende week ook herfstachtig

Ook na het weekend komt het regelmatig tot regen of buien en schijnt de zon slechts af en toe. Bovendien blijft het stevig doorwaaien. De temperatuur wordt geleidelijk wat lager en daalt van 16-17 graden op maandag naar 14-15 graden op woensdag.

Na woensdag nemen de neerslagkansen geleidelijk af en schijnt wat vaker de zon. De temperatuurverwachting is echter onzeker en dat heeft alles te maken met de koers van orkaan Lorenzo. Deze orkaan ligt momenteel nog ver op de Atlantische Oceaan, maar trekt mogelijk begin volgende week richting Europa. Vooralsnog ga ik uit van temperaturen van 14-17 graden en dat zijn vrij normale temperaturen voor de tijd van het jaar.

De pluim voor het midden van het land met daarin de hoofdrun van diverse weermodellen. Bron: meteologix.com

De pluim van de hoofdberekeningen van de diverse weermodellen voor het midden van het land laat zien dat de trend geleidelijk dalende is. Halverwege volgende week blijft het kwik onder de 15 graden, maar de dagen daarna kan het alle kanten op. Orkaan Lorenzo zal nog wel enige tijd voor onzekerheid zorgen…

Ook in het noorden was het grijs en nat. Albert Thibaudier maakte de foto.
Monique Bormans maakte gisteravond nog deze foto. ER verschenen zowaar enkele opklaringen.

Maak je weerfoto’s? Stuur ze gerust in en wij plaatsen ze bij de berichten. Insturen kan via foto@alpenweerman.nl of via Twitter: @alpenweerman, @ricoschroder, @maartenminkman of @daaanvdb.

Alpenweerman kalender 2020

Komende winter 2019/2020 zal Alpenweerman weer een nieuwe jaarkalender uitgeven. Dit keer zijn er 2 edities. Een Alpen kalender en een Benelux kalender. Ook hebben we dit jaar een stemsysteem in het leven geroepen zodat jullie, onze lezers en volgers, kunnen stemmen welke foto’s er in de kalender komen te staan.

De kalender voor 2020 zal flink vernieuwd zijn. Zo hebben wij diverse aanbevelingen gekregen van onze lezers welke wij graag ten harte nemen. Om te kunnen stemmen dient u wel geregistreerd te zijn op Alpenweerman.nl. Registeren of inloggen kunt u hier: https://www.alpenweerman.nl/registreer-inloggen/

U kunt u mooiste foto sturen naar kalender@alpenweerman.nl

Meer weer en foto’s vind je op Facebook  en/of TwitterOok zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. 

(Visited 366 times, 1 visits today)

 

Val d'Aosta

Wintersport in Valle d’Aosta

Het bergdecor van Valle d’Aosta in Noord-Italië is adembenemend. Het dal wordt omringd door de hoogste toppen, door de Mont Blanc, de Monte Cervino, de Monte Rosa. Skiën tot 3000 meter en zelfs hoger betekent sneeuwzekerheid tot eind april. Lees hier de reistips en reisverhalen. Lees meer

Ortovox

Ortovox: duurzame veiligheid in de bergen

Ortovox produceert volledig klimaatneutraal de allerbeste buitensportkleding en bijbehorende accessoires, ook voor wintersport. Wat in 1980 begon met een revolutionaire lawinepieper heeft dit jaar geleid tot ontwikkeling van een hightech airbagsysteem. Dat natuurlijk naast de kleding en gear die comfortabel, stijlvol zijn en altijd gericht op veiligheid.


Wil je meer weten over Ortovox, bijvoorbeeld over de klimaatneutrale collectie, de Safety Academy met lawinetrainingen of natuurlijk de kleding, klik dan hieronder. In Nederland koop je Ortovox bij TwinSeasons. Lees meer

BBI Travel

Voordelige rondreizen door Noorwegen

BBI Travel biedt rondreizen door Noorwegen aan, waarbij je kunt kiezen uit routes door diverse regio’s. Alle rondreizen hebben gemeen dat de fraaist te rijden trajecten en de meest interessante bezienswaardigheden onderdeel zijn van de reis.
De bergpensions, fjordenpensions en gemoedelijke hotels liggen in een prachtige omgeving met ongerept natuurschoon of in levendige plaatsen. Bekijk hier het scherpe aanbod van BBI Travel. Lees meer