Advertentie

Klik hier voor meer informatie voor een actieve vakantie in Innsbruck en omgeving


 

Algemene situatie:
De diverse weermodellen laten toch wel (weer) spannende ontwikkelingen zien op de weerkaart. Na deze vrij koude maandag stroomt weliswaar morgen en woensdag duidelijk zachtere lucht onze streken binnen, maar vanaf donderdag verschijnt een solide hogedrukgebied boven Scandinavië en kan (langzaam) weer koude lucht naar onze streken stromen. Nu maar hopen dat het niet weer ‘virtual reality’ is…

De weerkaart voor vandaag. Bron: DWD.

Gisteren was het in het overgrote deel van het land prachtig weer die toch wel aan de winter deed denken en dan met name vanwege de stevige noordoostenwind. De zon scheen volop, alleen in het zuidoosten van het land en in grote delen van België bleef het lange tijd bewolkt. In de zonnige gebieden scheen de zon 6-7 uur, in Limburg werd ‘slechts’ 0 tot 2 uur zonneschijn genoteerd.

De temperatuur steeg naar waarden tussen de 2 en 5° met in Nieuw-Beerta, Hoogeveen en Deelen een maximumtemperatuur van 2,3°. Het ‘warmst’ was Ell met 5,4°. In België werd het tussen de 2 en bijna 7° met in Zeebrugge een maximumtemperatuur van 6,6°, maar overal was het voor het gevoel vele graden kouder.

Het was gisteren prachtig winterweer met volop zonneschijn. Deze mooie foto werd gemaakt door Gerda Jakobs.
Jolanda Bakker maakte deze zonnige foto.

Afgelopen nacht heeft het, met uitzondering van het bewolkte zuiden, gevroren. In het zuiden lagen de minima veelal rond of net boven nul, in het noorden kwam het op uitgebreide schaal tot vorst met uitersten tot -4°. Lokaal kan nog wat kouder worden…

Op deze maandag schijnt de zon weer flink, maar in het zuiden en deels midden komt ook (hoge) bewolking voor. Het blijft droog en er waait een matige en aan zee (vrij) krachtige oost tot noordoostenwind.

De temperatuur stijgt naar maximaal 1-2° in het noordoosten, naar een graad of 3-4 in het midden van het land en naar 6, lokaal 7 in het zuiden en in België, maar door die stevige wind zal het weer kouder aanvoelen.

Vanavond en de komende nacht hebben we een afwisseling van wolkenvelden en opklaringen. Het blijft droog en het koelt af naar waarden rond en in het noorden weer tot onder het vriespunt.

De zon scheen flink en aan zee stonden de strandstoelen dan ook alweer te wachten… De foto werd gemaakt door Jacomien Heeres.
Ook strakblauw op Ameland. De foto werd gemaakt en ingestuurd door Meteo Nederland.
Hoogwater! Johan Klos maakte deze foto.
Hoog water bij de Nevengeul in Lent bij Nijmegen. De foto werd gemaakt door Joyce Derksen.
Deze foto werd gemaakt door Suzanne Vermulm.

Morgen ligt het hogedrukgebied Adam met de kern boven de Oekraïne en heeft daarvandaan een uitloper richting Scandinavië. Een depressie bij IJsland stuurt een uitloper zuidoostwaarts richting onze streken en daardoor zijn er morgen vrij veel wolkenvelden. Soms schijnt ook de zon, maar uit die bewolking kan in de middag lokaal en dan met name landinwaarts wat lichte regen vallen.

De matige oostenwind draait gedurende de dag naar zuid en neemt iets in kracht af en de temperatuur stijgt naar 4-5° in het noorden en naar 8 in het zuiden van het land. In Limburg kan het lokaal nog een graadje zachter worden.

De verwachte weerkaart voor woensdag volgens ECMWF. Bron: wetteronline.de

Woensdag is de luchtdruk hoog boven het oosten van Europa en ook boven Scandinavië. Lagedruk vinden we bij en ten westen van IJsland met een uitloper tot over onze streken. De bewolking heeft bij ons dan ook de overhand en zowel in de nacht als overdag is er kans op wat regen of enkele buien.

De wind waait uit het zuiden en is overwegend matig van kracht en de temperatuur is duidelijk hoger en stijgt naar 7 tot 9, lokaal zelfs 10°.

De verwachte weerkaart voor donderdag volgens EC. Bron: wetteronline.de

Donderdag hebben we eerst nog ‘last’ van een afgesnoerd laagje onderweg naar Italië en daardoor is er vrij veel bewolking met lokaal kans op een bui. Ondertussen zien we dat het Azorenhogedrukgebied een verbinding zoekt met het Scandinavische hoog. De zwakke zuidenwind draait in de loop van de dag dan ook weer naar het noorden en de temperatuur is met 5 tot 7° alweer wat lager.

De verwachte weerkaart voor vrijdag volgens EC. Bron: wetteronline.de

Vrijdag vinden we hogedruk boven Scandinavië en lagedruk bij Italië en ter hoogte van IJsland. Wij zitten in een soort niemandsland met rustig weer en met overwegend vrij veel wolkenvelden. Tevens is er kans op nevel en mist bij een middagtemperatuur van 4 tot 7°. Bij hardnekkige mist is het vanzelfsprekend kouder.

De verwachte weerkaart voor komend weekend volgens ECMWF. Bron: wetteronline.de
De verwachte maxima voor zaterdag volgens EC. Bron: wetteronline.de

Komend weekend stroomt langzaam koude lucht naar onze streken en vooralsnog lijkt alleen het noordoosten van het land daarvan te profiteren. Het kaartje hierboven laat de maxima zien voor zaterdag. In het noordoosten wordt het niet warmer dan 1-2°, terwijl het in het zuiden nog met gemak 6-7° wordt. Zondag liggen de maxima tussen de 0 en 5° van noordoost naar zuidwest.

Er zal ongetwijfeld nog aan de weerkaarten worden gesleuteld, maar de kansen op een kouder weertype zijn aanwezig.

De temperatuurpluim voor het midden van het land. Bron: Kachelmannwetter.com

De pluim van de hoofdberekeningen van de diverse weermodellen voor het midden van het land laat het ook allemaal zien. Aanvankelijk gaat de temperatuur omhoog naar een graad of 8 op woensdag. Vanaf donderdag gaat het kwik echter weer omlaag en vooral het Europese model is op termijn (weer) het koudst…

De pluim van het ECMWF. Bron: KNMI.

De pluim van het ECMWF voor het midden van het land laat zien dat de temperatuur vanaf donderdag gaat dalen, maar echt bijzonder koud is de pluim niet. Gelukkig is deze ook niet (boter)zacht, maar over het algemeen vrij normaal. Het ensemblegemiddelde gaat onderuit van een graad of 8 op woensdag naar zo’n 4-5° vanaf eind deze week en volgende week.

De pluim van het ECMWF. Bron: KNMI.

De pluim voor het noordoosten is wat kouder met volgens de ‘oper’ zelfs kans op ijsdagen vanaf zondag. Er zijn nog niet veel members te porren voor dit scenario, maar ook nu geldt weer dat de ontwikkelingen spannend zijn. Het ensemblegemiddelde is voor het noordoosten een graad of 3-4.

Voor vandaag wil ik het hierbij weer laten. Maak er een mooie maandag van en graag weer tot morgen voor een nieuw en vers weerpraatje voor de Lage Landen. Kijken of EC dan nog altijd koud is op termijn en of meerdere modellen en/of members hetzelfde spoor kiezen. Spannend is het zeker en we blijven het volgen!!

De natuur gaat gewoon door. Voorjaarsbloeiers in de winterzon. De foto werd gemaakt door Ton Wesselius.

Join Alpenweerman community:
Alpenweerman.nl heeft steeds meer lezers voor de dagelijkse weerpraatjes voor zowel de Alpen als voor de Lage Landen en met regelmaat verschijnen er ook andere interessante artikelen. Wil je sponsor of partner worden van het snel groeiende platform Alpenweerman.nl, neem dan geheel vrijblijvend contact met ons op via info@alpenweerman.nl

Samen op naar een mooi 2018 en blijf volgen!

Meer weer en foto’s vind je op Facebook  en/of TwitterOok zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Foto’s zien we graag tegemoet op foto@alpenweerman.nl.

Alpenweerman is powered by Kachelmann Wetter en Meteo-Oberwallis

(Visited 2.181 times, 1 visits today)
Advertentie

 

Advertentie

Innsbruck

Ontdek de regio Innsbruck

De regio Innsbruck biedt maar liefst vijf verschillende bergmassieven. Van vlakkere, ontspannen trajecten op het Mieminger Plateau tot en met hoogalpiene paden en ongenaakbare rotsen in het Sellraintal is alles vertegenwoordigd. De wandelgebieden zijn weliswaar verschillend, de alpiene ervaringen zorgen echter altijd voor grote indrukken. Lees meer

Advertentie

Stubai

Een fantastische wandelvakantie in Stubai

Het Stubaital is een waar paradijs voor een fantastische wandelvakantie in Oostenrijk. Er loopt een bijna grenzeloos netwerk van wandelpaden door het Stubaital en de Stubaier Alpen die een onvergetelijke natuurervaring bieden, ongeacht conditie, uithoudingsvermogen of ervaring. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier