Wat gaan we nu weer beleven? In het weerbericht van 22 maart benoemde ik het al kort in het slot; ‘Richting volgende week zien we een cluster met kouder weer, echter dit is nog ver weg, het weer blijft grillig in het vroege voorjaar, dus een winterprikje is zeker niet uitgesloten. Vorig voorjaar hebben we dat in April ook nog gezien met de recordlate sneeuwval.‘ Die koudere periode is vervolgens in de weerkaarten gebleven. Daarbij zal de bovenlucht dusdanig afkoelen dat ik buien met een winters karakter wel voor mogelijk had gehouden. Maar, sneeuwval van betekenis was in de verste verte nog niet in de weerkaarten te zien. Sneeuwsituaties zijn grillig in onze gematigde omgeving en vaak lastig te voorspellen, laat staan in het voorjaar na een warme periode. Vandaar de terughoudendheid van veel weersites, maar het gaat nu toch echt weer sneeuwen!

Koude lucht verovert de lage landen

We bevinden ons aan de oostflank van een hogedrukgebied boven Groenland en met een noordoostelijke stroming wordt koude lucht aangevoerd. Een eerste koufront is Nederland al gepasseerd en ligt nu boven België. In het zuiden is er daardoor meer bewolking aanwezig en vooral in Zeeland en het westen van België valt wat lichte regen. Vanuit het noorden passeert een tweede koufront, dat maar weinig actief is, richting het zuiden. In het noorden geeft dit wat meer bewolking en lokaal een ook spatje regen. Veel stelt dit allemaal niet voor. Achter dit koufront komen we in de maritiem arctische lucht. De echte koude lucht verovert dan de Benelux met temperaturen die op 1500 meter hoogte dalen richting -5, -6 graden. De eerste stap voor winterse neerslag hebben we dan gezet! Vandaag overdag geeft dit temperaturen van 7 graden in het noorden tot 12 in het zuiden. De meeste kans op zon heeft het midden van Nederland vandaag.

Kans op (natte) sneeuw neemt toe

Vanavond en vannacht is het grotendeels bewolkt en neemt de kans op neerslag toe. De temperaturen dalen richting het vriespunt en daarmee bestaat dus ook de kans toe dat de neerslag winters van karakter is. Vanuit noorden van Nederland en de wadden komen door nadering van een laagje (trog) buien opzetten met kans op korrelhagel, natte sneeuw en aan de kust mogelijk een klap onweer. Het tweede koufront wat nog boven het zuidoosten van Nederland ligt gaat hierdoor ook activeren en wat neerslag geven aldaar. De kans op een laagje sneeuw is morgenochtend nog klein. De intensiteit van neerslag is nog niet al te hoog en ook zit er nog veel warmte in de bodem. Op plaatsen waar de bodemwarmte geen of minder invloed heeft kan het wel wit worden. Denk aan de auto’s of grasvelden.

Intensiverende neerslag

Morgen overdag blijft het een natte en gure dag. Er valt regen en natte sneeuw bij een iets sterker wordende noordoostenwind. Er wacht ons een waterkoude dag. Veel warmer dan 3 graden in de regen of natte sneeuw gaat het niet worden. Misschien dat een plaats lokaal even de 4 graden aantikt bij een wat drogere periode. In intensieve natte sneeuw daalt het kwik richting 0 graden. Wat een verschil met de afgelopen periode! In de middag gaat de neerslag vanuit het (noord)oosten uit steeds verder intensiveren door toedoen van de trog en de botsing met de zachtere lucht. De bovenluchten koelen nog wat verder af en dan stevenen we af op een bijzondere sneeuwsituatie in het vroege voorjaar.

Op steeds meer plaatsen gaat de regen over in intensieve natte sneeuw in de namiddag en avond. De temperatuur zakt richting het vriespunt en snel zal het wit gaan worden op de daken, grasvelden en objecten. In de bodem zit nog veel warmte, en ook zeker in de middag is de straling van de sterker wordende zon door het wolkendek nog te groot. We noemen dit diffuse straling, de straling van de zon gebroken door het wolkendek. Op de grond zal het dan ook niet direct tot een laag sneeuw gaan leiden.

Witte wereld

Morgen naarmate de daglichtperiode vordert, de neerslag steeds verder intensiveert, neemt de kans op droge sneeuw vanuit het noordoosten steeds meer toe. Door neerslagafkoeling zal de bodemwarmte snel verdwijnen en geholpen door de avond en nachturen kan zich een mooi sneeuwdek gaan vormen. Het KNMI heeft inmiddels al code geel afgegeven voor gladheid. En zo kan ondergetekende nog aan de bak met de gladheidsbestrijding op de snelwegen. De hele winter nauwelijks actie gehad, en nota bene in het voorjaar na een warme periode, gaat het sneeuwen. De eerste grootschalige sneeuwval van dit jaar, van deze winter kan ik het al niet meer noemen, die is immers al voorbij. Deze grilligheid hoort wél bij het voorjaar en maakt het weer voor meteorologen ook zo boeiend in de lage landen.

De vraag is natuurlijk hoeveel sneeuw er dan gaat vallen. Het blijft lastig voorspellen met sneeuw, en ook zien we grote verschillen in de modellen. Globaal zitten de modellen tussen de 10 en 25 mm neerslag. Ik verwacht voor nu een sneeuwdek van gemiddeld 5 centimeter op de meeste plaatsen. Op grasvelden, daken, auto’s en plaatsen met minder restwarmte misschien wel richting de 10 centimeter.

De sneeuwval schuift in de ochtend naar het zuiden weg en dan gaat het overal droog worden. Mogelijk dat later vanuit het noorden de zon wat doorbreekt. Warmer dan 4 tot 7 graden gaat het niet worden met een koude noordoostenwind. Blijf ons volgen, de nieuwe update van de modellen wat betreft de sneeuwval zal ik delen in de comments.

(Visited 1.101 times, 1 visits today)

 

SalzburgerLand

Win een skivakantie naar SalzburgerLand 

Je merkt het overal in SalzburgerLand: de locals en de wintersporter zijn simpelweg verliefd op de winter. Een skivakantie, daar houden we allemaal van toch? Maar het wordt natuurlijk nog veel leuker als die vakantie ook nog eens gratis is! Doe hier mee aan de prijsvraag en maak kans op een van de negen wintersportreizen. Elke reis is voor 2 personen. 7 nachten in een 2-persoonskamer in een hotel, inclusief halfpension. Plus twee skipassen voor 6 dagen. Doe mee!

Voigt Travel

Van de gebaande paden in IJsland

Ontdek het echte IJsland met Voigt Travel. Samen met lokale gidsen beleef je unieke excursies. Je slaapt in kleinschalige hotels en lodges. Zo ontdek je met alle aandacht de ongebaande paden van IJsland. Bekijk de reizen!

Lees meer

CP Helmen

CP Skihelmen met vizier 

Het Zwitserse topmerk CP focust zich als pionier van de Skihelm met Vizier al ruim tien jaar op de ontwikkeling hiervan en niet zonder succes! Inmiddels is CP marktleider in het hogere segment in de Alpenlanden en ook in Nederland groeit dit topmerk onstuimig. Het beste altijd nog beter maken: dat is de missie van CPLees meer