Advertentie

Klik hier voor meer informatie voor een actieve vakantie in Innsbruck en omgeving


 

Het weekend verliep wisselvallig met vooral in de avond en nacht naar zondag op veel plaatsen in het westen en noorden regen van betekenis. Ook zaterdag overdag viel soms wat lichte (mot)regen en zondag kwam het landinwaarts tot enkele (onweers)buien, maar verder was het aangenaam met geregeld zon en prima temperaturen. Ook deze week zijn de temperaturen over het algemeen prima.

Vooral morgen en woensdag is het wel wat aan de koele kant als je kijkt naar wat normaal is in deze tijd van het jaar, maar aan het eind van de week wordt het duidelijk warmer en wordt het op veel plaatsen wellicht tropisch warm! Lees hieronder wat je kan verwachten deze week.

Er viel regionaal flink wat regen afgelopen weekend. Erica van Leeuwen – de Bruijn maakte de foto in Zeeland.

Tijdelijke warmtepiek, lokaal wat regen

Vandaag is het wisselend bewolkt en hier en daar valt een spatje regen. De kans op regen is in het westen en noorden groter dan in het oosten en zuiden. Vooral in laatstgenoemde gebieden schijnt ook geregeld de zon, de meeste wolken zijn voor het westen en noorden.

Er waait een matige zuiden- tot zuidoostenwind en daarmee wordt behoorlijk warme lucht aangevoerd. De temperatuur stijgt naar 23-24 graden in het noorden en naar 27-28 graden in het zuiden. In het zuiden van Limburg kan het 29 graden worden en met wat meer zon is een lokale dertiger niet uitgesloten. In het midden van het land is het een graad of 25-26. Door de aanwezige wolken voelt het klam en vochtig aan

Vanavond en vannacht trekken vanuit het westen wolkenvelden en enkele buien over het land. Dit is een koufront en daarachter stroomt weer polaire lucht over onze streken uit. Grote neerslaghoeveelheden worden niet verwacht en veel plaatsen houden het droog. De temperatuur daalt naar 16-17 graden.

De dag begon gisteren fraai. Ton Wesselius maakte deze foto.

Vrij koele dagen met lokaal een bui

Morgen wordt met een westelijke wind polaire lucht over het land geblazen. Daarbij wordt het op veruit de meeste plaatsen ongeveer 20-22 graden. In het zuidoosten is het met 23-24 graden nog wat warmer en in het noordwesten en op de Wadden blijft het kwik steken bij een graad of 19.

Het weerbeeld laat een mix zien van zon, stapelwolken en enkele buien. De grootste kans op buien maakt het binnenland. De wind waait uit het westen en is duidelijk aanwezig. Op veel plaatsen waait de wind matig tot vrij krachtig, windkracht 4 tot 5.

Woensdag wordt de minst warme dag van de week met in het noorden, midden en westen geen hogere temperatuur dan 18-19 graden. In het oosten en zuiden kan het 20-21, lokaal 22 graden worden. Daarmee is het duidelijk koeler dan de 21-25 graden die gebruikelijk is eind juli.

Het weerbeeld laat flinke perioden met zon zien, maar er zijn ook wolkenvelden en vooral in het noorden is kans op een bui. De wind waait uit het westen en is matig en in het noorden vrij krachtig. In het Waddengebied is de wind soms krachtig, windkracht 6.

Ton Wesselius maakte ook deze foto. Een fraaie mix van zon en stapelwolken. Het kon lekker opdrogen na nachtelijke regen.
Een fraaie mix van zon en wolken. Jolanda Bakker maakte de foto.

Warmtepomp wordt aangezet

Donderdag schijnt de zon flink, maar er is ook sluierbewolking zichtbaar. Het blijft droog en de wind is duidelijk in kracht afgenomen en waait uit uiteenlopende richtingen. De temperatuur is weer wat hoger en stijgt op veel plaatsen naar 21-24 graden. In Noord-Brabant, Limburg en Zeeuws-Vlaanderen kan het zomers warm worden met maxima van 25-26 graden.

Vrijdag heeft de wind de koele westhoek verlaten en waait uit het oosten. Daarmee wordt warme lucht aangevoerd waarin de temperatuur stijgt naar 26 graden in het noorden, naar 28-29 graden in het midden en naar 30 tot lokaal 32 graden in het zuiden en zuidoosten.

De temperatuur op het 850 hPa-vlak stijgt tot boven 15 graden. Aan de grond kan dat tropische temperaturen opleveren. Bron: wxcharts.com

Tropische zaterdag, zondag weer afkoelend?

Zaterdag, 1 augustus, worden in het zuiden en oosten van het land nog tropische temperaturen van 30-32 graden verwacht. Elders liggen de maxima tussen 26 en 29 graden, maar dat heeft alles te maken met een winddraaiing naar het westen. Mocht de winddraaiing uitblijven, dan is het overal een stuk warmer. Het weerbeeld laat flink wat zon zien, maar er trekken ook wolkenvelden over het land en een lokale regen- of onweersbui is niet geheel uitgesloten.

Zondag waait de wind mogelijk wel uit het westen en stroomt minder warme lucht over onze streken uit. Bovendien draven ook weer enkele buien op en daarbij is kans op onweer. Zoals de weerkaarten er nu voorliggen worden maxima verwacht van 23-24 graden in het westen en 27-28 in het oosten. Op deze verwachting zit nog veel rek en mogelijk blijft het ook zondag nog tropisch warm in grote delen van het land.

Het weerbeeld voor het weekend is dus nog enigszins onzeker, maar de komende dagen wordt het allemaal vanzelf duidelijk hoe warm het precies wordt.

De pluim voor het midden van het land volgens diverse weermodellen. Bron: meteologix.com

Een eerste blik op volgende week laat wel weer gematigd zomerweer zien met een mix van zon, wolken en enkele buien. De temperatuur ligt veelal tussen 20 en 25 graden en dat is een hele normale temperatuur voor begin augustus.

Ook bij Albert Thibaudier in Heerenveen was de regenmeter goed gevuld.

Dit was het voor vandaag. Maak er een mooie dag en tot een andere keer.

Mooie foto’s? stuur ze gerust in en wij plaatsen ze bij de berichten. Let op: hoge resolutie en maak je foto’s landscape. Insturen kan via foto@alpenweerman.nl via Twitter @Alpenweerman of nu ook App ons jouw foto 0644978097

Wil je meepraten over het weer? Meld je geheel GRATIS en gemakkelijk aan op ons Forum via Facebook of mailadres. Praat met ons mee en/of stel vragen.

Meer weer en foto’s vind je op Facebook, Instagram en/of Twitter. Ook zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS.

(Visited 950 times, 1 visits today)
Advertentie

 

Advertentie

Innsbruck

Ontdek de regio Innsbruck

De regio Innsbruck biedt maar liefst vijf verschillende bergmassieven. Van vlakkere, ontspannen trajecten op het Mieminger Plateau tot en met hoogalpiene paden en ongenaakbare rotsen in het Sellraintal is alles vertegenwoordigd. De wandelgebieden zijn weliswaar verschillend, de alpiene ervaringen zorgen echter altijd voor grote indrukken. Lees meer

Advertentie

Stubai

Een fantastische wandelvakantie in Stubai

Het Stubaital is een waar paradijs voor een fantastische wandelvakantie in Oostenrijk. Er loopt een bijna grenzeloos netwerk van wandelpaden door het Stubaital en de Stubaier Alpen die een onvergetelijke natuurervaring bieden, ongeacht conditie, uithoudingsvermogen of ervaring. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier