klik hier voor de voordeelaanbiedingen


 

De hitte houdt Nederland in zijn greep en de temperaturen lopen vandaag verder op. Gisteren is een nationaal hitteplan in werking gegaan. De komende dagen gaan de temperaturen richting 35 graden. Met een toenemende luchtvochtigheid en een zuidwestelijke stroming zijn de gevoelstemperaturen zeer hoog. Daarbij verlopen de nachten tropisch warm waarbij het niet meer zal afkoelen onder 20 graden. In het weekend wordt het tijdelijk iets koeler en neemt de kans op een bui toe.

Gisteren is het Nationaal Hitteplan van het RIVM in werking gegaan en is nu code geel wegens aanhoudende hitte van kracht. De maximum temperaturen lagen gisteren tussen 25°C aan de kust en 30°C in het zuidoosten. De minimum temperatuur kwam op veel plaatsen niet beneden de 17°C afgelopen nacht.

De waterstand van de rivieren zakt steeds lager en er wordt daarom langzamer gevaren op de Gelderse IJssel (foto: Johan Klos) 

Vandaag lopen de temperaturen verder op naar 27°C aan de kust en tropische temperaturen tot 33°C in het binnenland. De zon schijnt uitbundig en er is een hoge zonnekracht. In de middag steekt in de kustgebieden een verkoelende zeewind op waardoor de temperatuur hier lager blijft liggen. Verder landinwaarts is de wind niet tot nauwelijks aanwezig. Ook in de nacht blijft het warm en zal het op veel plaatsen niet meer afkoelen tot onder de 20°C dat een aantal nachten het geval zal zijn.

Op de satellietfoto van gisteren is ook goed te zien de droogte in Nederland en verder naar het zuiden (bron: NASA Worldview)

Een wereldse blik van de hitte in Nederland in 1976 in vergelijk met 2018. We zijn geen uitzondering meer. (kaart toont temperatuurafwijking juni ten opzicht van langjarig gemiddelde 1951-1980) (via @SimonLeeWx)

Morgen wordt ook een dag met tropische waarden, maar vooral donderdag en vrijdag zijn hele hete dagen. Daarbij loopt vooral de gevoelstemperatuur sterk op door een toename van de luchtvochtigheid. De meeste verkoeling is te vinden aan de kust waar vaak later op de dag een zee wind opsteekt. Daarbij verlopen de nachten ook zeldzaam tropische en koelt het vaak niet meer af onder de 20 graden.

De minimum temperatuur zakt in de nacht van dinsdag naar woensdag op veel plaatsen niet onder 20 graden (min. temperatuur DWD ICON model)

De droogte neemt steeds verder toe en we evenaren het recordjaar 1976. Vooral de landbouw heeft de regen hard nodig (foto Tim Williams)

Vooruitzichten

De komende dagen verlopen tropisch warm met landinwaarts maxima richting de 35°C. Daarbij komen de minima op veel plaatsen niet meer beneden de 20°C. In stedelijke gebieden liggen de temperaturen nog enkele graden hoger en koelt het ’s nachts minder snel af. Aan de kust is er in middagen kans op iets lagere temperaturen door wind van zee.

Vanaf zaterdag neemt de kans op regen toen en wordt het minder heet. Echter hoeven er geen grote hoeveelheden neerslag verwachten te worden. De regen die valt zal veelal lokaal zijn. De temperaturen van 30 °C lijken we in ieder geval voorlopig even achter de rug te hebben.

De weerpluim voor de komende 14 dagen laat zien dat we dit weekend in een tijdelijk koelere fase terecht komen. In de loop van volgende week lijkt de temperatuur weer op te gaan lopen maar is het minder extreem warm.

Een depressie van de Atlantische Oceaan oefent het weekend druk uit en duwt het hogedrukgebied bij ons verder richting het oosten. Dit zorgt voor een tijdelijk koelere fase en betekent een einde van de hittegolf als de maximum temperatuur onder de 25 graden komt. Echter lijkt dit van korte duur en als we kijken naar de maandelijkse verwachting.

ECMWF EPS maandverwachting voor tijdvak 23-07-2018 tot en met 29-07-2018 (via Geert Jan van Oldenborgh‏, KNMI)

Alpenweerman.nl is volop groeiende en heeft steeds meer lezers voor de dagelijkse weerpraatjes voor zowel de Alpen als voor de Lage Landen. Verder verschijnen er met regelmaat ook andere zeer interessante artikelen. Bovendien zijn we eerder dit jaar uitgeroepen tot de snelste stijger en staan we op een hele mooie 6e plaats voor ‘meest effectieve en toonaangevende Nederlandse wintersportwebsite’s 2018′.

Mocht je interesse hebben om binnen het Alpenweerman platform te participeren of om ons team te komen versterken (Alpenweer, Benelux-weer, IT, marketing, bloggen, vloggen, sociale media) neem dan contact met ons op via info@alpenweerman.nl 

Wil je sponsor of partner worden van ‘The fastest rising star at the sky’, dan kan ook geheel vrijblijvend contact met ons worden opgenomen via het genoemde mailadres en vraag dan naar de mogelijkheden.

Wij kunnen de volgende diensten leveren:
Weerbericht op maat! Maak je niet druk om het weer, dat doen wij voor u!

  • Trainingen voor bedrijven, scholen, verenigingen, sponsoren etc..
  • Cursussen tbv weerkunde, meteo, weerstations etc..
  • Kennissessies op locatie (ook in het buitenland)
  • Seminars en Webinars
  • NIEUW Excl. compleet verzorgde “Ski Safari ‘s” Wallis (Aletsch / Zermatt – Cervinia)
  • Wereldwijde weathercard service
  • Ook in de Alpenlanden kan het op locatie geregeld worden.

Wilt u meer informatie of wilt u weten wat wij voor uw kunnen betekenen?
Neem dan contact op met: info@alpenweerman.nl / remco@alpenweerman.nl

Meer weer en foto’s vind je op Facebook  en/of TwitterOok zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Foto’s zien we graag tegemoet op foto@alpenweerman.nl.

Alpenweerman is powered by Kachelmann Wetter en Meteo-Oberwallis

(Visited 1.632 times, 1 visits today)

 

Val d'Aosta

Wintersport in Valle d’Aosta

Het bergdecor van Valle d’Aosta in Noord-Italië is adembenemend. Het dal wordt omringd door de hoogste toppen, door de Mont Blanc, de Monte Cervino, de Monte Rosa. Skiën tot 3000 meter en zelfs hoger betekent sneeuwzekerheid tot eind april. Lees hier de reistips en reisverhalen. Lees meer

Ortovox

Ortovox: duurzame veiligheid in de bergen

Ortovox produceert volledig klimaatneutraal de allerbeste buitensportkleding en bijbehorende accessoires, ook voor wintersport. Wat in 1980 begon met een revolutionaire lawinepieper heeft dit jaar geleid tot ontwikkeling van een hightech airbagsysteem. Dat natuurlijk naast de kleding en gear die comfortabel, stijlvol zijn en altijd gericht op veiligheid.


Wil je meer weten over Ortovox, bijvoorbeeld over de klimaatneutrale collectie, de Safety Academy met lawinetrainingen of natuurlijk de kleding, klik dan hieronder. In Nederland koop je Ortovox bij TwinSeasons. Lees meer

BBI Travel

Voordelige rondreizen door Noorwegen

BBI Travel biedt rondreizen door Noorwegen aan, waarbij je kunt kiezen uit routes door diverse regio’s. Alle rondreizen hebben gemeen dat de fraaist te rijden trajecten en de meest interessante bezienswaardigheden onderdeel zijn van de reis.
De bergpensions, fjordenpensions en gemoedelijke hotels liggen in een prachtige omgeving met ongerept natuurschoon of in levendige plaatsen. Bekijk hier het scherpe aanbod van BBI Travel. Lees meer