Advertentie

Klik hier voor meer informatie voor een actieve vakantie in Innsbruck en omgeving


 

De temperatuur heeft de komende dagen een tijdelijke ‘dip’. De warmte van de eerste helft van de week werd gisteren verdreven met pittige regen- en onweersbuien. Een groot deel van de dag had het KNMI code afgegeven en werd er voor een deel even opgeschaald naar code oranje. Vandaag is de warmte even ver weg en vallen er nog een aantal buien. Maar tijdens het weekend lopen de temperaturen alweer op om volgende week richting de tropische 30 graden te gaan. Een hittegolf met zogenaamde ’tropennachten’ is regionaal, maar ook landelijk, zeker mogelijk volgende week!

Gisteravond trokken er pittige onweersbuien over het land. Voorafgaand aan een bui nabij Zwaagdijk werd deze fraaie Shelfcloud vastgelegd. Foto: John Tool
Maar ook in de ochtend trokken een aantal regen- en onweersbuien over het land. Deze dreigende wolkenlucht werd vastgelegd door Maurice Vroegrijk in Zegge.

Vandaag zorgt een lagedrukgebied boven de Noordzee voor een westelijke stroming. Hierdoor zullen de temperaturen vergeleken met gisteren een stuk lager liggen: 17 graden aan de kust tot 21 graden landinwaarts. Het is daarnaast overwegend bewolkt en komen er verspreid over het land een aantal buien voor. Lokaal kan hier ook nog onweer voorkomen.

De wind komt uit westelijke tot zuidwestelijke richting en is zwak tot aan de kust matig van kracht. Aan het einde van de middag kan de wind aan de Belgische en Zeeuwse kust even windkracht 5 Bft halen.

De weerkaart van vandaag (KNMI): diverse fronten bevinden zich bij ons in de regio, maar een uitloper van het hogedrukgebied boven de Azoren gaat daar richting het weekend verandering in brengen. Bron: KNMI

In de middag klaart het vanaf het zuidwesten steeds meer op. De laatste buien verlaten de oostelijke regio’s dan ook in de loop van de avond. Komende nacht komen er opklaringen voor en koelt het af naar 10 tot 12 graden.

Deze fotoreeks van Ton Wesselius geeft een prima samenvatting van het weer van gisteren:

Een aantal onweersbuien trokken in de ochtend over het land…
… gevolgd door opklaringen …
… waarbij er in de avond weer een aantal pittige onweersbuien over het land trokken.
Gisteren werd deze foto met dreigende luchten door Jolanda Bakker gemaakt nabij Zevenhuizen.
In Rotterdam klaarde het in de middag weer even op. Foto: Trijntje vd Berg

Vrijdag kan er in de kustregio’s nog een bui vallen. In de rest van het land begint de dag zonnig afgewisseld door een aantal wolkenvelden. Gedurende de dag zal het weerbeeld omdraaien: vooral zonneschijn in de kustregio’s en steeds meer stapelwolken landinwaarts. In het uiterste oosten en zuiden kan er lokaal een bui tot ontwikkeling komen.

Bij een zwakke tot aan de kust matige westelijke wind komt de middagtemperatuur uit op  middagtemperatuur komt uit op 17 graden aan de kust tot 22 graden in het zuidoosten.

Vrijdagavond gaat de wind liggen en klaart het vanuit het westen op. De temperatuur zakt naar 9 tot 11 graden. Lokaal kan er (grond)mist ontstaan.

Vanaf weekend kans op een hittegolf

In het weekend gaan we profiteren van een hogedrukgebied dat zich vanuit de Azoren richting Scandinavië gaat bewegen. Hierdoor komen we in een rustig weertype terecht. Mede dankzij een lagedrukgebied boven de Atlantische Oceaan kan behoorlijk warme lucht vanuit het zuiden onze kant stromen.

De weerkaart (ECMWF) van zaterdag. De temperaturen zijn geldig voor 850 hPa. Een hogedrukgebied ligt boven onze regio waardoor we een rustig weertype zullen hebben. Als het hogedrukgebied richting het oosten schuift, komt de weg vrij voor zeer warme lucht vanuit het zuiden. Bron: Wetterzentrale

Zaterdag is er in eerste instantie veel ruimte voor de zon, maar ontstaan er vooral landinwaarts een aantal stapelwolken. De wind komt uit (noord)oostelijke richting en is zwak tot matig van kracht. Overdag komt de temperatuur uiteindelijk uit op zo’n 20 tot 24 graden. Op de Wadden zal het met zo’n 17 tot 18 graden wat koeler zijn.

Zondag wordt het al een stuk warmer als de wind steeds zuidelijker van richting wordt:25 tot 27 graden waarbij het aan de kust met 21 tot 23 graden iets koeler is. Wel lijken er zondag wat meer wolkenvelden aanwezig te zijn. Deze wolkenvelden zijn afkomstig van afgezwakte fronten van het lagedrukgebied boven de Atlantische Oceaan.

De temperatuurkansen voor het midden van Nederland: vanaf zondag grote kans op temperaturen boven de 25 graden. Vanaf maandag behoorlijke kansen op temperaturen boven de 30 graden!
Naast de oplopende temperaturen daalt de neerslagkans ook flink. Na wat neerslagkansen op donderdag en vrijdag is er een hele kleine kans op wat neerslag.

Mogelijk zeer warme lucht op komst

Vanaf zondag lijkt de basis gelegd te gaan worden voor een regionale, en misschien ook een landelijke, hittegolf. Er is namelijk nog veel warmere lucht onderweg vanuit het zuiden. Het hogedrukgebied schuift richting Scandinavië terwijl het lagedrukgebied boven de Atlantische Oceaan blijft liggen. Tussen deze twee systemen kan (zeer) warme lucht uit het zuiden worden aangevoerd.

Op 850 hPa (zo’n 1500 meter hoogte) wordt lucht aangevoerd met temperaturen tussen de 20 tot 23 graden! Vooral in de eerste helft van de week zijn de kansen op tropische temperaturen (meer dan 30 graden) redelijk groot. Op dit moment schat ik de kansen op een landelijke hittegolf rond de 30-40%. Regionaal, en dan met name in het oosten en zuidoosten, is die kans nog een stuk groter.

De weerkaart voor dinsdag: het hogedrukgebied schuift richting Scandinavië terwijl het lagedrukgebied boven de Atlantische Oceaan blijft liggen. Tussen deze twee systemen in kan zeer warme lucht uit het zuiden onze kant op bewegen. De temperaturen op de kaart zijn geldig voor 850 hPa. De dieprode kleuren geven aan dat op 850 hPa de temperatuur rond de 20-23 graden gaan worden. Bron: Wetterzentrale

Niet alleen overdag wordt het warm maar ook in de nachten. Zo liggen de minima vanaf maandag op veel plaatsen in het land boven de 18 graden! Lokaal is een tropennacht al mogelijk (minimum temperatuur niet onder de 20 graden). Het lijkt erop dat de nachten van dinsdag en woensdag op grotere schaal tropennachten op gaan leveren.

De onzekerheid of we een hittegolf krijgen lijkt hem vooral te zitten in de eventuele onstabiliteit. Het hogedrukgebied gaat namelijk in kracht verliezen volgende week. Hierdoor kan de invloed van storingen en lagedrukgebieden vanaf de Oceaan toenemen waardoor de atmosfeer ook instabieler kan worden. Zeker als onze regio weer op de grens van koelere lucht vanaf de Oceaan en warmere lucht uit het zuiden komt te liggen. Als er dan vervolgens (onweers)buien ontstaan of restanten trekken over, dan kan dit de maximum temperatuur drukken waardoor een (landelijke) hittegolf misschien net niet gehaald wordt.

Vanaf het weekend komen we in een rustiger weertype terecht. Lokaal is net als op deze foto van gisterenochtend in de Lutte (grond)mist mogelijk. Foto: Tonny Morsink

Maak je weerfoto’s? Stuur ze gerust in en wij plaatsen ze bij de berichten. Insturen kan via foto@alpenweerman.nl of via Twitter: @alpenweerman, @ricoschroder, @maartenminkman of @daaanvdb. Meer weer en foto’s vind je op Facebook  en/of TwitterOok zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. 

(Visited 858 times, 1 visits today)
Advertentie

 

Advertentie

Innsbruck

Ontdek de regio Innsbruck

De regio Innsbruck biedt maar liefst vijf verschillende bergmassieven. Van vlakkere, ontspannen trajecten op het Mieminger Plateau tot en met hoogalpiene paden en ongenaakbare rotsen in het Sellraintal is alles vertegenwoordigd. De wandelgebieden zijn weliswaar verschillend, de alpiene ervaringen zorgen echter altijd voor grote indrukken. Lees meer

Advertentie

Stubai

Een fantastische wandelvakantie in Stubai

Het Stubaital is een waar paradijs voor een fantastische wandelvakantie in Oostenrijk. Er loopt een bijna grenzeloos netwerk van wandelpaden door het Stubaital en de Stubaier Alpen die een onvergetelijke natuurervaring bieden, ongeacht conditie, uithoudingsvermogen of ervaring. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier