Advertentie 

Algemene situatie:  onder invloed een uitloper van het Azorenhoog luisterend naar de naam -Katja – gaan we 2 dagen profiteren van heel fraai en warmer zomerweer. Dinsdag evolueren we door toedoen van een inkomende Atlantische hoogtetrog (laag) naar een herfstachtige weertype met zeer gematigde temperaturen en neerslag van betekenis. In het weekend van het westen uit inzettende weersverbetering maar nog vrij koel!

Even genieten van de “zomer”

Gisterochtend trok een gebied met bewolking en (buiige)neerslag met lokaal ook een klap onweer via de Benelux naar Duitsland weg en vervolgens klaarde het weer op en stegen de temperaturen naar 18 tot 21 graden.

Prachtige zonsopgang gisterochtend gezien vanaf de vuurtoren Brandaris Foto Peter van Suijlekom‏ @oelavans
Met mooi weer is het SKS17 skûtsjesilen gisteren van start gegaan. Foto Albert Thibaudier‏ @BjT_

In de namiddag naderde een volgend neerslag gebied de westelijke provincies en trok eveneens van west naar oost over de Benelux. De meeste neerslag viel in het westen en met het verplaatsen van de neerslag naar het oosten ging in de loop van de avond boven het land de activiteit er weer uit en vervolgens klaarde het weer op. Na een deels heldere en frisse nacht met minima van 13 tot 7 graden staat ons vandaag door toedoen van een tussenhoog een heel aangename en fraaie zomerdag te wachten met vooral in de ochtend volop zon.

In de loop van de dag ontstaan door de dagelijkse gang stapelwolken en het is niet uitgesloten dat in de middag deze tot een geïsoleerde bui zullen uitgroeien. De meeste zon is weggelegd voor de kustprovincies en bij dit alles staat een zwakke tot matige wind uit overwegend zuidwestelijke richtingen. De middagtemperaturen stijgen met de zon naar 20 tot 23 graden.

Ook het weermodel Arpege (meso) berekent in de loop van de dag een enkele geïsoleerde bui!

In de avond zullen onder de vleugels van de hogedruk de stapelwolken weer oplossen en in de nacht koelt het weer af naar 12 tot 7 graden. Lokaal kunnen zich enkele mistbanken vormen

Ook op de maandag profiteren we in de Benelux nog van het tussenhoog dat dan inmiddels is doorgeschoven tot  over Polen. Tegelijkertijd zien we aan de oostflank van een kantelend “Azorenhoog” een hoogtetrog via de Britse Eilanden tot de Golf van Biskaje afzakken. Tussen beide druksystemen draait de hoogtestroming meer naar zuidelijke richtingen en kan warmere en relatief droge lucht vanaf het continent tot over de Benelux uitstromen.

Maandag kan warmere lucht vanuit het zuidoosten tot zuidwesten tot over de Benelux stromen

De maandag belooft dus een heel mooie zomerdag te gaan worden. Met veel zon stijgt het kwik naar 22 graden in het noorden en tot 26 graden in het zuidoosten en oosten. De wind is zwak uit overwegend zuidelijke richtingen, aan de kust in de middag aantrekkend tot matig.

Helaas is het warmere en zonnige weer niet van lange duur en op dinsdag gaan we al merken dat er een verandering op komst is. Toch is het ook dinsdag nog met 20 tot 24 graden nog vrij warm en ook de zon zal nog de nodige ruimte krijgen. In de middag dan overal toenemende bewolking gevolgd door regen en onweersbuien op nadering van de Atlantische hoogtetrog in samenspel met een van het zuidwesten uit opkomend laag en indraaiend frontensysteem.

UKMO isobaren en frontenkaart voor dinsdag 12h00

In eerste instantie stroomt om het laag nog de warme lucht counter-clockwise naar het noorden toe uit, zodra echter de hoogteas de Benelux gepasseerd is draait de stroming naar west en later noordwest en komt de weg vrij voor weer een stuk koelere Atlantische lucht.

Model Arpege met het laag boven west Duitsland en de opkomende neerslag dinsdag rond het middaguur. Aan de oostflank kan eerst nog warmere lucht binnestromen, na passage (hoogteas) dan de koelere lucht en buien.

Storingen (fronten / troggen) zullen vervolgens voor een meer herfstachtig weerbeeld gaan zorgen met periodiek neerslag (buien) gaan zorgen en lokaal kan er in de periode van dinsdagmiddag tot vrijdagavond neerslag van betekenis gaan vallen. Het ECMWF berekent hoeveelheden van 10 tot 30 mm en lokaal 45 mm,  het GFS 20 tot 50 mm en lokaal bijna 70 mm,  zwaartepunt zuidwesten en zuiden van Nederland en het westen van België . Ook de middag temperaturen van 16 tot 19 graden en een sterk oplevende westenwind zullen eerder aan de herfst doen denken dan aan de zomer!

Neerslag cumulatief GFS tot vrijdagavond

Naar verwachting zal de langzaam naar het oosten doortrekkende hoogtetrog tot het einde van de week een stempel op het weerbeeld in grote delen van west Europa gaan drukken. In het weekend krijgen we dan met een meer zonaal (westelijk) stromingspatroon te maken en gaan de temperaturen weer wat in de lift. Op nadering van een rug van hogedruk nemen de neerslag kansen weer af.

Begin volgende week na passage van de rug met mogelijk zelfs een apart filiaal van hogedruk van het zuidwesten uit verder oplopende temperaturen. Of dat de opmaak zal zijn voor een meer zomers weertype of dat uiteindelijk toch de depressie het roer weer gaan overnemen is nog onzeker en zal de komende tijd duidelijk moeten gaan worden. De komende dagen dus maar even genieten van fraai en warmer zomerweer, vanaf dinsdag  zullen we de plu en jas weer nodig hebben. Fijne zondag nog!

Ensembles multimodel prikpunt Arnhem – Via Kachelmannwetter

Join Alpenweerman community:
Alpenweerman.nl heeft steeds meer lezers voor de dagelijkse weerpraatjes voor zowel de Alpen als voor de Lage Landen en met regelmaat verschijnen er ook andere interessante artikelen. Wil je sponsor of partner worden van het snel groeiende platform Alpenweerman.nl, neem dan geheel vrijblijvend contact met ons op via info@alpenweerman.nl.

Meer weer en foto’s vind je op Facebook  en/of TwitterOok zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Foto’s zien we graag tegemoet op foto@alpenweerman.nl.

Alpenweerman is powered by Kachelmann Wetter en Meteo-Oberwallis

(Visited 532 times, 1 visits today)

 

Advertentie

Val Thorens

Beste skioord 2023: Val Thorens

Val Thorens is zojuist voor de 8e keer uitgeroepen tot beste skigebied ter wereld. Val Thorens ligt op een hoogte van 2.300 m en is daarmee het hoogst gelegen skioord van Europa. Als eerste geopend (in november) en als laatste gesloten (in mei), biedt het skiërs een enorm speelterrein voor een onvergetelijke vakantie. Lees meer

Advertentie

SnowWorld

Wintersport in SnowWorld

Skigebied SnowWorld is hét Nederlandse skigebied met vijf skidorpen. De skiliften draaien tot ’s avonds laat en er valt voor jong en oud veel te beleven. Skiën, snowboarden, klimmen en après-skiën. Skigebied SnowWorld biedt de ultieme wintersportervaring bij jou in de buurt. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier