Advertentie 

Algemene weersituatie: 
Op de weerkaart hieronder is mooi te zien dat het hogedrukgebied Angelika zich in tweeën heeft gesplitst. Het ene deel ligt bij de Azoren en het andere boven het zuiden van Europa. Wij krijgen later vandaag te maken met een koufront verbonden aan depressie Caius ten zuiden van IJsland. Het zorgt voor een regenachtige nacht. Woensdag is het tijdelijk zachter, maar later in de week krijgen we een noordelijke stroming met aanvoer van koude lucht met daarbij een toenemende kans op sneeuwbuien.

de weerkaart voor vandaag. Bron: DWD

Gisteren: overwegend grijs en bewolkt
Het was gisteren over het algemeen bewolkt, maar hier en daar kwam ook even de zon tevoorschijn. In het zuidoosten en in de Ardennen en Hoge Venen viel aanvankelijk nog wat winterse neerslag, maar elders bleef het droog. De temperatuur steeg naar 3-4° in het oosten en naar 8 in het westen van het land. Maastricht noteerde maximaal 2,8, Twenthe en Nieuw-Beerta noteerde maximaal 3,0°. Voorschoten noteerde 7,9 en Vlissingen 8,2°. In België lagen de maxima tussen de 1 en 9° met vanzelfsprekend de laagste waarden in de hogere delen en de hoogste temperaturen aan de kust. Mont-Rigi noteerde maximaal 0,5 en Koksijde 8,7°.

Aad Hogenboom maakte gisterochtend deze prachtige foto van opkomende mist.

Vandaag: overwegend bewolkt en tot de avond droog
We starten de nieuwe week met veel bewolking en hier en daar komt nevel en mist voor. De mist en nevel verdwijnen geleidelijk, maar de bewolking blijft overheersen en uit die bewolking kan het soms wat miezeren. De wind waait uit het zuiden en neemt toe naar matig over land en naar (vrij) krachtig aan zee en de temperatuur stijgt naar maximaal 4° in het oosten en naar een graad of 6 in het westen van het land. In België liggen de maxima rond het vriespunt in de Ardennen en Hoge Venen, in het centrum is het een graad of 4-5 en in het westen liggen de maxima tussen de 6 en 9°.

Vanavond en de komende nacht is het bewolkt en een koufront, behorende bij depressie Caius, trekt met regen van west naar oost over onze streken. Op de meeste plaatsen wordt zo’n 5 tot 10 millimeter verwacht. In de hogere delen van België valt de neerslag als sneeuw en kunnen er weer enkele centimeters vallen. De matige tot krachtige zuidenwind draait na frontpassage naar het westen en neemt in kracht af en de temperatuur daalt op de meeste plaatsen naar 2 tot 4°. In de loop van de nacht wordt het vanuit het westen droog en klaart het op. De temperatuur zou dan nog wat lager kunnen uitkomen en weer dicht in de buurt van het vriespunt kunnen uitkomen met dus kans op gladheid.

een prachtige foto van een Jacobsladder. De foto werd gemaakt door Sytse Schoustra.

Morgen: wegtrekkende regen, later een enkele bui
Morgen beginnen we de dag in de oostelijke helft met veel bewolking en regen. In de rest van de Lage Landen is het weer droog met een afwisseling van wolkenvelden en zonnige perioden. In de middag neemt de kans op een lokale bui geleidelijk weer toe. De westenwind wordt weer zuidwest en is zwak tot matig van kracht en de temperatuur stijgt van oost naar west naar 6 tot 8°. Ook in de Ardennen en Hoge Venen lijkt het kwik een fractie boven nul uit te komen.

Morgenavond en in de nacht naar woensdag hebben we een afwisseling van wolkenvelden en opklaringen. Heel lokaal en dan met name in de zuidelijke helft is een bui mogelijk, maar veruit de meeste plaatsen houden het droog. De zuidwestenwind neemt in de nacht geleidelijk in kracht toe en de temperatuur daalt naar waarden net boven het vriespunt op de meeste plaatsen. Langs de kust is het met een graad of 4 iets minder koud.

de verwachte weerkaart voor woensdag. Een diepe depressie ten noorden van onze streken zorgt voor veel wind.

Woensdag: bewolkt en in de middag regen
Woensdag overheerst ook de bewolking en vooral in de middag valt er enige tijd regen. Later krijgt de regen, met het binnenlopen van koudere lucht op hoogte (de temperatuur op 1,5 km hoogte gaat onderuit van +3 naar -3°), een meer buiig karakter. De wind waait uit het zuidwesten, later uit het westen en is duidelijk aanwezig. Over land is de wind matig tot vrij krachtig, windkracht 4 tot 5 en aan zee en op de Wadden krachtig tot hard, windkracht 6 tot 7 met later op de dag kans op zware windstoten tussen de 75 en 90 km/uur. De aangevoerde lucht is erg zacht, want de temperatuur stijgt naar 8-9° in het oosten en naar 10, lokaal 11 in het westen en zuidwesten van de Lage Landen. Ook in de Ardennen en Hoge Venen komt de temperatuur weer boven nul met kwikstanden van zo’n 3-4°.

de temperaturen op hoogte gaan flink naar beneden. Dit is de verwachting volgens ECMWF voor eind deze week.

Rest van de week en komend weekend: wisselvallig en kouder met een toenemende kans op winterse neerslag
De rest van de week kantelt het lagedrukgebied boven Scandinavië en op de Atlantische Oceaan vinden we nog altijd hogedruk. Tussen beide druksystemen in wordt met een krachtige west tot noordwestelijke stroming geleidelijk koudere lucht aangevoerd. Zeker op hoogte gaan de temperaturen rap naar beneden. In de nacht naar donderdag is het op een hoogte van zo’n 5,5 kilometer (500 hPa-vlak) ongeveer -21°. 24 uur later is het op dezelfde hoogte afgekoeld naar maar liefst -40°. Ook dichterbij de grond gaan de temperaturen naar beneden. Op bijvoorbeeld het 850 hPa-vlak (1,5 kilometer hoogte) gaan de temperaturen in hetzelfde tijdvak onderuit van -4 naar -8°.

in de nacht naar vrijdag valt de neerslag in de vorm van sneeuw en lokaal kan het wit worden. Bron: ECMWF.

Het weerbeeld kenmerkt zich later deze week door wisselvalligheid. De zon schijnt geregeld, maar het komt ook tot buien en vanwege die koude bovenlucht zijn deze buien winters van karakter en kunnen dus gepaard gaan met hagel en sneeuw. Vooral landinwaarts kan de sneeuw blijven liggen, maar in de kustgebieden zal het veelal gaan om smeltende sneeuw of wellicht ‘gewoon’ regen. Hoe en wat is op deze termijn nog niet aan te geven, maar we kunnen wel stellen dat we een periode van vuil winterweer tegemoet zullen gaan. De komende dagen houden we dit natuurlijk in de gaten.

in het zuidoosten van het land was het gisteren op veel plaatsen mistig. Deze foto werd gemaakt door Carla.

Aan de temperatuurpluim hieronder kunnen we mooi zien dat de temperatuur de komende dagen eerst omhoog gaat naar een graad of 9 op woensdag. Daarna gaat de pluim in een dalende trend met donderdag al temperaturen van een graad of 5. Daarna ligt het kwik overdag enkele graden boven nul en in de nacht rond het vriespunt. Vanaf zondag nemen de verschillen tussen ECMWF en GFS, ofwel het Europese en het Amerikaanse weermodel, duidelijk toe. Het Europese model, de paarse lijn, wordt op termijn kouder met in de nacht vorst en overdag temperaturen rond het vriespunt. De Amerikanen daarentegen gaan vanaf zondag duidelijk de andere kant op en laten het kwik stijgen naar waarden dichtbij de 10° in de loop van volgende week. Hopelijk geeft de pluim morgen wat meer duidelijkheid voor het weer op lange termijn. Voordat het zover is gaat eerst de temperatuur omhoog, om dan gezamelijk te gaan dalen. Ook geven beide weermodellen sneeuwbuien aan het eind van de week, dus het weerbeeld wordt sowieso winterser. Gezien de ervaringen van de laatste tijd laten we volgende week nog maar even voor wat het is…

De temperatuurpluim voor de komende 10 dagen voor het midden van het land. Bron: Kachelmannwetter.com

Kijken we puur naar de pluim van het Europese model (ECMWF) van gisteravond, de paarse lijn hierboven, dan zien we ook eerst een stijgende en later een dalende trend. Vooral aan het eind van de meerdaagse daalt de temperatuur naar waarden rond het vriespunt. Niet alleen de ‘oper’, maar ook het ensemblegemiddelde gaan richting het vriespunt.

de 10-daagse pluim van het ECMWF voor het midden van het land. Bron: KNMI.

Tot slot kijken we nog even naar de ijspluim dan zien we momenteel een temperatuur van het water van slechts 1°. De komende dagen warmt het iets op, maar aan het eind van de meerdaagse gaan steeds meer lijntjes voor een ijsvloer van enkele centimeters. De ‘oper’ daalt naar waarden rond het vriespunt, maar het ensemblegemiddelde gaan naar zo’n 2 centimeter.

de ijspluim van het ECMWF voor het midden van het land. Bron: KNMI.

Sneeuwverwachting Hoge Venen en Ardennen:
In de Ardennen en Hoge Venen ligt momenteel tussen de 5 en 16 centimeter sneeuw met op diverse plaatsen langlauf- en skimogelijkheden. De komende dagen zal de sneeuw wegdooien onder de 500 meter, maar daarboven blijft het koud genoeg om de sneeuwlaag in stand te houden en bovendien valt er ook regelmatig nieuwe sneeuw. Woensdag en donderdag lopen de temperaturen enkele graden op, maar vanaf vrijdag gaan de temperaturen naar beneden met wederom een toenemende kans op sneeuw.

Op de Mont-Rigi (670 meter hoogte) in de Hoge Venen lag gisteren een centimeter of 16. Bron: KMI

De temperatuur ligt in de Ardennen en Hoge Venen aanvankelijk een fractie boven nul. Woensdag wordt het tijdelijk zachter, maar daarna gaat de temperatuur weer naar beneden. Ook hier is het verschil tussen ECMWF en GFS duidelijk zichtbaar vanaf zondag.

De temperatuurpluim voor de komende 10 dagen voor de Ardennen. Bron: Kachelmannwetter.com

Dit was het weer voor vandaag. Morgen kijken we weer verder naar de ontwikkelingen later deze week. Ik zou zeggen stay tuned, vertel het verder en blijf vooral volgen. Meer weer en foto’s vind je op Facebook  en/of Twitter.  Ook zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Foto’s, neerslaghoeveelheden en andere updates vanaf locatie zien we gaarne tegemoet op foto@alpenweerman.nl.

Fijne dag en graag weer toe morgen!

Join Alpenweerman community:
De meteorologische winter is begonnen. Volg hier de weersontwikkelingen met betrekking tot het winterweer in de Lage Landen en natuurlijk ook in de Alpen. JOIN US, wordt sponsor of partner van Alpenweerman.nl. Neem geheel vrijblijvend contact met ons op via info@alpenweerman.nl.

Zie ook onze nieuwe Alpenweerman PROMO (via YouTube)

rehall-logo-2015
Winter is coming – be prepared –

Alpenweerman is powered by Kachelmann Wetter en Meteo-Oberwallis

Meer (Alpen)weer en updates ook via Alpenweerman Facebook of Twitter

(Visited 1.221 times, 1 visits today)

 

Advertentie

Val Thorens

Beste skioord 2023: Val Thorens

Val Thorens is zojuist voor de 8e keer uitgeroepen tot beste skigebied ter wereld. Val Thorens ligt op een hoogte van 2.300 m en is daarmee het hoogst gelegen skioord van Europa. Als eerste geopend (in november) en als laatste gesloten (in mei), biedt het skiërs een enorm speelterrein voor een onvergetelijke vakantie. Lees meer

Advertentie

SnowWorld

Wintersport in SnowWorld

Skigebied SnowWorld is hét Nederlandse skigebied met vijf skidorpen. De skiliften draaien tot ’s avonds laat en er valt voor jong en oud veel te beleven. Skiën, snowboarden, klimmen en après-skiën. Skigebied SnowWorld biedt de ultieme wintersportervaring bij jou in de buurt. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier