Algemene weersituatie: Op de weerkaart hieronder is mooi te zien dat het hogedrukgebied Angelika zich in tweeën heeft gesplitst. Het ene deel ligt bij de Azoren en het andere boven het zuiden van Europa. Wij krijgen......
Algemene weersituatie:
Op de weerkaart hieronder is mooi te zien dat het hogedrukgebied Angelika zich in tweeën heeft gesplitst. Het ene deel ligt bij de Azoren en het andere boven het zuiden van Europa. Wij krijgen later vandaag te maken met een koufront verbonden aan depressie Caius ten zuiden van IJsland. Het zorgt voor een regenachtige nacht. Woensdag is het tijdelijk zachter, maar later in de week krijgen we een noordelijke stroming met aanvoer van koude lucht met daarbij een toenemende kans op sneeuwbuien.
Gisteren: overwegend grijs en bewolkt Het was gisteren over het algemeen bewolkt, maar hier en daar kwam ook even de zon tevoorschijn. In het zuidoosten en in de Ardennen en Hoge Venen viel aanvankelijk nog wat winterse neerslag, maar elders bleef het droog. De temperatuur steeg naar 3-4° in het oosten en naar 8 in het westen van het land. Maastricht noteerde maximaal 2,8, Twenthe en Nieuw-Beerta noteerde maximaal 3,0°. Voorschoten noteerde 7,9 en Vlissingen 8,2°. In België lagen de maxima tussen de 1 en 9° met vanzelfsprekend de laagste waarden in de hogere delen en de hoogste temperaturen aan de kust. Mont-Rigi noteerde maximaal 0,5 en Koksijde 8,7°.
Vandaag: overwegend bewolkt en tot de avond droog We starten de nieuwe week met veel bewolking en hier en daar komt nevel en mist voor. De mist en nevel verdwijnen geleidelijk, maar de bewolking blijft overheersen en uit die bewolking kan het soms wat miezeren. De wind waait uit het zuiden en neemt toe naar matig over land en naar (vrij) krachtig aan zee en de temperatuur stijgt naar maximaal 4° in het oosten en naar een graad of 6 in het westen van het land. In België liggen de maxima rond het vriespunt in de Ardennen en Hoge Venen, in het centrum is het een graad of 4-5 en in het westen liggen de maxima tussen de 6 en 9°.
Vanavond en de komende nacht is het bewolkt en een koufront, behorende bij depressie Caius, trekt met regen van west naar oost over onze streken. Op de meeste plaatsen wordt zo’n 5 tot 10 millimeter verwacht. In de hogere delen van België valt de neerslag als sneeuw en kunnen er weer enkele centimeters vallen. De matige tot krachtige zuidenwind draait na frontpassage naar het westen en neemt in kracht af en de temperatuur daalt op de meeste plaatsen naar 2 tot 4°. In de loop van de nacht wordt het vanuit het westen droog en klaart het op. De temperatuur zou dan nog wat lager kunnen uitkomen en weer dicht in de buurt van het vriespunt kunnen uitkomen met dus kans op gladheid.
Morgen: wegtrekkende regen, later een enkele bui
Morgen beginnen we de dag in de oostelijke helft met veel bewolking en regen. In de rest van de Lage Landen is het weer droog met een afwisseling van wolkenvelden en zonnige perioden. In de middag neemt de kans op een lokale bui geleidelijk weer toe. De westenwind wordt weer zuidwest en is zwak tot matig van kracht en de temperatuur stijgt van oost naar west naar 6 tot 8°. Ook in de Ardennen en Hoge Venen lijkt het kwik een fractie boven nul uit te komen.
Morgenavond en in de nacht naar woensdag hebben we een afwisseling van wolkenvelden en opklaringen. Heel lokaal en dan met name in de zuidelijke helft is een bui mogelijk, maar veruit de meeste plaatsen houden het droog. De zuidwestenwind neemt in de nacht geleidelijk in kracht toe en de temperatuur daalt naar waarden net boven het vriespunt op de meeste plaatsen. Langs de kust is het met een graad of 4 iets minder koud.
Woensdag: bewolkt en in de middag regen Woensdag overheerst ook de bewolking en vooral in de middag valt er enige tijd regen. Later krijgt de regen, met het binnenlopen van koudere lucht op hoogte (de temperatuur op 1,5 km hoogte gaat onderuit van +3 naar -3°), een meer buiig karakter. De wind waait uit het zuidwesten, later uit het westen en is duidelijk aanwezig. Over land is de wind matig tot vrij krachtig, windkracht 4 tot 5 en aan zee en op de Wadden krachtig tot hard, windkracht 6 tot 7 met later op de dag kans op zware windstoten tussen de 75 en 90 km/uur. De aangevoerde lucht is erg zacht, want de temperatuur stijgt naar 8-9° in het oosten en naar 10, lokaal 11 in het westen en zuidwesten van de Lage Landen. Ook in de Ardennen en Hoge Venen komt de temperatuur weer boven nul met kwikstanden van zo’n 3-4°.
Rest van de week en komend weekend: wisselvallig en kouder met een toenemende kans op winterse neerslag De rest van de week kantelt het lagedrukgebied boven Scandinavië en op de Atlantische Oceaan vinden we nog altijd hogedruk. Tussen beide druksystemen in wordt met een krachtige west tot noordwestelijke stroming geleidelijk koudere lucht aangevoerd. Zeker op hoogte gaan de temperaturen rap naar beneden. In de nacht naar donderdag is het op een hoogte van zo’n 5,5 kilometer (500 hPa-vlak) ongeveer -21°. 24 uur later is het op dezelfde hoogte afgekoeld naar maar liefst -40°. Ook dichterbij de grond gaan de temperaturen naar beneden. Op bijvoorbeeld het 850 hPa-vlak (1,5 kilometer hoogte) gaan de temperaturen in hetzelfde tijdvak onderuit van -4 naar -8°.
Het weerbeeld kenmerkt zich later deze week door wisselvalligheid. De zon schijnt geregeld, maar het komt ook tot buien en vanwege die koude bovenlucht zijn deze buien winters van karakter en kunnen dus gepaard gaan met hagel en sneeuw. Vooral landinwaarts kan de sneeuw blijven liggen, maar in de kustgebieden zal het veelal gaan om smeltende sneeuw of wellicht ‘gewoon’ regen. Hoe en wat is op deze termijn nog niet aan te geven, maar we kunnen wel stellen dat we een periode van vuil winterweer tegemoet zullen gaan. De komende dagen houden we dit natuurlijk in de gaten.
Aan de temperatuurpluim hieronder kunnen we mooi zien dat de temperatuur de komende dagen eerst omhoog gaat naar een graad of 9 op woensdag. Daarna gaat de pluim in een dalende trend met donderdag al temperaturen van een graad of 5. Daarna ligt het kwik overdag enkele graden boven nul en in de nacht rond het vriespunt. Vanaf zondag nemen de verschillen tussen ECMWF en GFS, ofwel het Europese en het Amerikaanse weermodel, duidelijk toe. Het Europese model, de paarse lijn, wordt op termijn kouder met in de nacht vorst en overdag temperaturen rond het vriespunt. De Amerikanen daarentegen gaan vanaf zondag duidelijk de andere kant op en laten het kwik stijgen naar waarden dichtbij de 10° in de loop van volgende week. Hopelijk geeft de pluim morgen wat meer duidelijkheid voor het weer op lange termijn. Voordat het zover is gaat eerst de temperatuur omhoog, om dan gezamelijk te gaan dalen. Ook geven beide weermodellen sneeuwbuien aan het eind van de week, dus het weerbeeld wordt sowieso winterser. Gezien de ervaringen van de laatste tijd laten we volgende week nog maar even voor wat het is…
Kijken we puur naar de pluim van het Europese model (ECMWF) van gisteravond, de paarse lijn hierboven, dan zien we ook eerst een stijgende en later een dalende trend. Vooral aan het eind van de meerdaagse daalt de temperatuur naar waarden rond het vriespunt. Niet alleen de ‘oper’, maar ook het ensemblegemiddelde gaan richting het vriespunt.
Tot slot kijken we nog even naar de ijspluim dan zien we momenteel een temperatuur van het water van slechts 1°. De komende dagen warmt het iets op, maar aan het eind van de meerdaagse gaan steeds meer lijntjes voor een ijsvloer van enkele centimeters. De ‘oper’ daalt naar waarden rond het vriespunt, maar het ensemblegemiddelde gaan naar zo’n 2 centimeter.
Sneeuwverwachting Hoge Venen en Ardennen: In de Ardennen en Hoge Venen ligt momenteel tussen de 5 en 16 centimeter sneeuw met op diverse plaatsen langlauf- en skimogelijkheden. De komende dagen zal de sneeuw wegdooien onder de 500 meter, maar daarboven blijft het koud genoeg om de sneeuwlaag in stand te houden en bovendien valt er ook regelmatig nieuwe sneeuw. Woensdag en donderdag lopen de temperaturen enkele graden op, maar vanaf vrijdag gaan de temperaturen naar beneden met wederom een toenemende kans op sneeuw.
De temperatuur ligt in de Ardennen en Hoge Venen aanvankelijk een fractie boven nul. Woensdag wordt het tijdelijk zachter, maar daarna gaat de temperatuur weer naar beneden. Ook hier is het verschil tussen ECMWF en GFS duidelijk zichtbaar vanaf zondag.
Dit was het weer voor vandaag. Morgen kijken we weer verder naar de ontwikkelingen later deze week. Ik zou zeggen stay tuned, vertel het verder en blijf vooral volgen. Meer weer en foto’s vind je op Facebook en/of Twitter. Ook zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Foto’s, neerslaghoeveelheden en andere updates vanaf locatie zien we gaarne tegemoet op foto@alpenweerman.nl.
Fijne dag en graag weer toe morgen!
Join Alpenweerman community: De meteorologische winter is begonnen. Volg hier de weersontwikkelingen met betrekking tot het winterweer in de Lage Landen en natuurlijk ook in de Alpen. JOIN US, wordt sponsor of partner van Alpenweerman.nl. Neem geheel vrijblijvend contact met ons op via info@alpenweerman.nl.
Zie ook onze nieuwe Alpenweerman PROMO(via YouTube)
Rico Schröder is werkzaam als meteoroloog bij Infoplaza en voor Alpenweerman verzorgt hij zo nu en dan de weerpraatjes voor zowel de Alpen als voor Nederland. Dat alles in een voor een breed publiek leesbare vorm.
Dit artikel delen? Dat kan via onderstaande buttons.
Ski van Frankrijk naar Italië en terug vanuit La Rosière
Advertentie
Een lang seizoen in sneeuwzeker Obertauern
Iedereen die gek is op lenteskiën weet ook dat de sneeuw dan wel eens wat minder kan zijn. Maar niet in Obertauern. Wil je er dit seizoen nog wat later op uit, kies dan voor het sneeuwzekere en gezellige Obertauern in Oostenrijk. Lees meer
Advertentie
Veelzijdige wintersport in Gastein
Eén vallei, vier skigebieden. Met de gondel „non stop to the top“ en genieten van de lange afdalingen. Met de auto of de skibus ben je in een paar minuten in de skigebieden. Ga na het skiën lekker ontspannen in het warme thermale water in de thermen. Heerlijk! Lees meer
Advertentie
Win een wintersportvakantie in SalzburgerLand!
De wereldkampioenen skiën in 2025 in SalzburgerLand. Jij ook? Het WK is in Saalbach in februari, maar SalzburgerLand is de hele winter door een eldorado voor wintersporters. SalzburgerLand biedt de keuze uit meer dan 2.200 kilometer piste in 21 skigebieden. Wil jij 1 van de 7 wintersportvakanties in SalzburgerLand winnen? Doe mee!