Advertentie

Klik hier voor meer informatie voor een actieve vakantie in Innsbruck en omgeving


 

Algemene situatie:
Ons weer wordt momenteel bepaald door een hogedrukgebied ten oosten van ons en een hogedrukgebied ten zuidwesten van ons. Deze drukgebieden zorgen er in combinatie met lagedruk in de omgeving van IJsland voor dat er een occlusiefront onze kant op beweegt. Dit front trekt vandaag over ons heen en zorgt voor het bewolkte weer. Na vandaag trekt het hogedrukgebied boven de Atlantische Oceaan onze kant op waardoor we te maken krijgen met een stroming die relatief warme lucht aanvoert.

12-11-kaart-2
De weerkaart voor vandaag. Bron: KNMI/Wetteronline

Gisteren begon de dag behoorlijk koud, nadat het ’s nachts op veel plekken behoorlijk gevroren had. Verder overheerste bewolking, maar zo nu en dan liet de zon zich even zien. Er stond niet veel wind, waardoor het ondanks de niet al te hoge temperatuur niet heel koud aanvoelde. De maximumtemperatuur liep uiteen van 4 graden in het noordoosten tot 7 graden in Zeeland. In de avond begon het in het westen van Nederland te regenen.

img_59021
Deze foto is gisteren gemaakt door Kirsten de Nooijer in de omgeving van Vlissingen.

Vandaag begint in de oostelijke helft van het land met een graadje vorst. In de ochtend trekt er vanuit het westen een gebied met lichte regen langzaam over de Benelux. Terwijl deze regen zich naar het (zuid)oosten verplaatst, neemt de activiteit van de neerslag af. Tegen het begin van de avond zal het regengebied de Benelux verlaten hebben. In het noordoosten kan er wat natte motsneeuw vallen. Het is grotendeels bewolkt, alleen voor de neerslag uit kan de zon zich in het noordoosten en oosten even laten zien en in de loop van de middag na de neerslag gaat het vooral boven Nederland opklaren. De temperatuur stijgt naar 3 graden in het noordoosten en 7 graden aan de kust.

In de avond klaart het in de oostelijke helft van het land verder op waardoor de temperatuur daar snel zal dalen. In de oostelijke helft van het land koelt het af tot enkele graden onder het vriespunt en aan de kust koelt het af tot 2 a 3 graden boven het vriespunt.

Morgen begint aanvankelijk zonnig in België en in het oosten van Nederland. In het westen is het al vrij bewolkt en die bewolking trekt richting het zuidoosten. In de loop van de middag gaat het van het noordwesten uit regenen. In de avond trekt het neerslaggebied over het land. Zoals het er nu uitziet blijft het in België zo goed als droog en is de meeste neerslag weggelegd voor het noorden van Nederland. Er staat overdag een zwakke wind uit zuidelijke richtingen, in de avond bij het overtrekken van de neerslag trekt de wind wat aan. De maximumtemperatuur ligt rond de 5 graden in het noordoosten en 8 graden aan de kust.

In de avond en nacht blijft het bewolkt en regenachtig. De temperatuur zal hoogstens enkele graden dalen, in het (noord)westen zal de temperatuur op nadering van een warmtefront zelfs stijgen. Alleen in de Ardennen kan de minimumtemperatuur nog rond het vriespunt komen te liggen.

12-11-kaart-3
Vanuit het noordwesten stijgende temperaturen op nadering van een warmtefront. Bron: GFS/Wetterzentrale

Dinsdag zal het weertype niet verbeteren. Boven de gehele Benelux valt van tijd tot tijd lichte regen, tegen de avond intensiveert deze neerslag. Er is geen ruimte voor de zon en met een temperatuur tussen de 11 en 14 graden wordt het vrij zacht. Er staat een zwakke tot matige zuidelijke wind. Ook in de nacht van dinsdag op woensdag zal het blijven regenen.

12-11-kaart-4
Hogedruk bouwt zich op boven de Azoren en Lagedruk trekt richting Scandinavië. Bron: GSF/Wetteronline

De rest van de week verandert het weertype geleidelijk. Woensdag is het nog zacht en regenachtig, maar daarna wordt er met een noordwestelijke stroming, aangedreven door lagedruk ten noorden van de Benelux en hogedruk boven de Atlantische Oceaan, koudere lucht aangevoerd. De gemiddelde maximumtemperatuur zal met enkele graden dalen en de kans op buien met winterse neerslag neemt toe. In hoeverre het kouder wordt hangt af van de precieze koers van lagedrukgebieden in onze omgeving. Of we met licht winters weer te maken gaan krijgen of slechts met verkoeling is dus afwachten.

12-11-kaart-5
Na komende zachte dagen is duidelijk een dalende trend in de temperatuur te zien. Bron: KNMI

In de pluim is mooi te zien dat we de komende dagen te maken hebben met een tijdelijke opwarming. Ook bevestigd de pluim de verwachting dat het af gaat koelen vanaf donderdag. De pluim laat echter nog niet écht winters weer zien. Het blijft zoals het er nu uitziet bij een buiig weertype met een noordwestelijke stroming en maximumtemperaturen rond de 6 graden.

Sneeuwverwachting Ardennen en Hoge Venen:
Komende week zal dankzij de oplopende temperaturen alle sneeuw uit de Ardennen en Hoge Venen verdwijnen. Ook zal er de komende week geen serieuze hoeveelheid sneeuw vallen. Wel neemt vanaf donderdag de kans op winterse neerslag in de Ardennen en Hoge Venen weer toe dankzij de noordwestelijke stroming die op gang zal komen.

Samenvattend kunnen we stellen dat echt winterweer er voorlopig niet in zit. Morgen wordt het weerbericht weer verzorgd door Rico, hopelijk kan die ons meer vertellen over de ontwikkelingen vanaf donderdag. Meer weer en foto’s zijn te vinden op Facebook  en -of Twitter.  Ook zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS . Foto’s, neerslaghoeveelheden en andere updates vanaf locatie zien we gaarne tegemoet op foto@alpenweerman.nl.

Join Alpenweerman community
Het is weer een interessante herfst en één ding is ook zeker “de volgende winter, die komt bestimmt!  JOIN US of wordt sponsor of partner van Alpenweerman.nl. Neem geheel vrijblijvend contact met ons op via info@alpenweerman.nl.

rehall-logo-2015
Winter is coming – be prepared –

Alpenweerman is powered by Kachelmann Wetter en Meteo-Oberwallis

Meer (Alpen)weer en updates ook via Alpenweerman Facebook of Twitter

(Visited 398 times, 1 visits today)
Advertentie

 

Advertentie

Innsbruck

Ontdek de regio Innsbruck

De regio Innsbruck biedt maar liefst vijf verschillende bergmassieven. Van vlakkere, ontspannen trajecten op het Mieminger Plateau tot en met hoogalpiene paden en ongenaakbare rotsen in het Sellraintal is alles vertegenwoordigd. De wandelgebieden zijn weliswaar verschillend, de alpiene ervaringen zorgen echter altijd voor grote indrukken. Lees meer

Advertentie

Stubai

Een fantastische wandelvakantie in Stubai

Het Stubaital is een waar paradijs voor een fantastische wandelvakantie in Oostenrijk. Er loopt een bijna grenzeloos netwerk van wandelpaden door het Stubaital en de Stubaier Alpen die een onvergetelijke natuurervaring bieden, ongeacht conditie, uithoudingsvermogen of ervaring. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier