Advertentie

Klik hier voor meer informatie voor een actieve vakantie in Innsbruck en omgeving


 

Algemene situatie:
Afgelopen dagen zorgde een hogedrukgebied boven centraal Europa met een zuidelijke aanvoer voor warm en overwegend zonnig weer. Dit drukpatroon gaat echter op de schop; gisteren veranderde de aanvoerrichting in de loop van de dag al naar westelijk. Als gevolg hiervan is het een stuk frisser. De komende dagen blijft het een komen en gaan van drukgebieden en hiermee wordt het weerbeeld een stuk wisselvalliger.

De weerkaart van vandaag met daarop het koufront dat vanochtend zorgt voor bewolking en lokaal wat neerslag. Bron: KNMI.

Gisteren: prachtige lentedag
Gisteren was het over het algemeen een prachtige lentedag. De zon scheen aanvankelijk volop, er stond weinig wind en de temperaturen stegen naar waarden variërend tussen een relatief koele 13 graden in het noordwesten tot bijna 20 graden in Arcen. In de loop van de middag ontstond er over een strook van zuidwest naar noordoost over de Benelux stapelbewolking en heel lokaal vielen hier enkele spetters regen uit. Gisteravond verdwenen de stapelwolken weer en klaarde het op.

Maurice Vroegrijk legde de prachtige zonsopkomst vast.
Albert Thibaudier maakte deze foto.

In de nacht trok er een zwak koufront over. Hierdoor dreef er vanuit het noordwesten bewolking het land binnen en viel er lokaal wat lichte neerslag. De minimumtemperatuur lag tussen de 4 en 7 graden.

Johan Klos maakte deze mooie foto, typerend voor het weerbeeld gisteren op veel plekken.
En ook de zonsondergang werd vastgelegd door Albert Thibaudier
Jolanda Bakker maakte ook een prachtige foto van de zonsondergang.

Vandaag: aanvankelijk bewolkt, vanuit het noorden meer zon
Vanochtend begint de dag overwegend bewolkt, alleen in het uiterste zuidoosten van Nederland en de oostelijke helft van België laat de zon zich aanvankelijk nog zien. Ook hier wordt het echter bewolkt, terwijl het in het noordwesten juist geleidelijk opklaart. Lokaal valt er een spatje regen.

Vanmiddag klaart het vanuit het noorden op steeds meer plekken op. In het oosten van België en Limburg ontstaat lokaal een (pittige) bui. Met maxima tussen de 9 en 13 graden is het een stuk koeler dan gisteren en mede dankzij de iets aangetrokken noordoostelijke wind voelt het ook ronduit koud aan. In het binnenland van België is het een fractie warmer.
Komende nacht is het op de meeste plekken helder, met name in het noorden kan er echter nog wat bewolking voorkomen. De temperatuur gaat flink onderuit, de minima variëren van rond het vriespunt in het binnenland tot enkele graden boven nul aan de kust. Wanneer de wind wegvalt kan de temperatuur tot enkele graden onder het vriespunt zakken.

Morgen: veel zon
Morgen schijnt de zon volop. Er staat een zwakke oostelijke wind, kracht 3, boven het IJsselmeer, het noordwesten en de Wadden ook kracht 4. Met temperaturen uiteenlopend van 10 graden in het noorden tot 17 graden in het zuiden van België, wordt het een fractie warmer dan vandaag. In de nacht naar dinsdag neemt de bewolking toe.

Dinsdag trekt een lagedrukgebied vanaf de Noorse Zee richting het zuiden, om vervolgens boven centraal/zuid Europa rond te gaan tollen. Bron: ECMWF/Wetterzentrale

De rest van de week: toenemende wisselvalligheid
Vanaf dinsdag wordt het op nadering van een lagedrukgebied (zie de afbeelding hierboven) dan een stuk wisselvalliger. Op dinsdag is het meest bewolkt en gaat het in de loop van de dag vanuit het westen regenen. Het is aanvankelijk nog vrij zacht met temperaturen tussen de 13 en 16 graden.
Ook woensdag regent het van tijd tot tijd, maar dan is het een stuk frisser: de maximumtemperaturen liggen dan tussen de 8 en 11 graden.
Ook de dagen daarna blijft het wisselvallig, al wordt het geleidelijk iets minder fris en zal er langzaamaan weer wat meer ruimte zijn voor de zon.

Het Europese weermodel berekent vanaf het weekend een hoog ten noorden van ons. Wanneer dit hoog in staat is zich juist te positioneren, dan levert dit bij ons opnieuw aangenaam lenteweer op. Bron: Wetterzentrale

Vanaf het weekend zijn lijkt er zich hogedruk te gaan vormen ten noorden van ons (zoals de kaart hierboven laat zien). Afhankelijk van de precieze positie kan dit bij ons weer stabieler en meest zonnig en droog lenteweer opleveren. De pluim laat dat stabielere weertype ook zien, hoewel er in de temperatuur nog wel vrij veel spreiding te zien is.

De 15-daagse temperatuurpluim van het KNMI. Vanaf volgend weekend is er weer een vrij duidelijke “zaagtand” te zien, oftewel, een groot verschil tussen dag- en nachttemperatuur. Dit duidt op rustig, droog en meest helder weer.
De 15-daagse neerslagpluim van het KNMI. Te zien is dat vanaf dinsdag de kans op neerslag toeneemt en het de dagen erna wisselvallig blijft. Vanaf het weekend lijkt het weer droger te worden.
De 15-daagse de zon/bewolkingverwachting van het KNMI.

Dit was het voor vandaag. Morgen is Rico er weer met een nieuw bericht, ikzelf schrijf later weer. Voor nu een mooie zondag en graag weer tot morgen.

Praat gerust verder mee op ons forum, maar wil je echt alles weten over het weer? Dan is onze outdoor Meteorologie training op 25 mei 2019 echt iets voor jou. Na de succesvolle editie van vorig jaar organiseert Alpenweerman weer in samenwerking met Surviking deze training. Vele onderwerpen komen aan bod zoals wolkenherkenning en weerkaarten lezen met een link naar outdoor activiteiten (wandelen, fietsen, kanoën, trektochten etc.). Voor meer informatie en inschrijvingen (let op: vol=vol) kun je terecht op de website van Surviking.

Maak je weerfoto’s? Stuur ze gerust in en wij plaatsen ze bij de berichten. Hoe leuk is het dat duizenden mensen je foto bij de berichten zien. Insturen kan via foto@alpenweerman.nl of via Twitter: @alpenweerman, @ricoschroder of @maartenminkman.

Meer weer en foto’s vind je op Facebook  en/of TwitterOok zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. 

(Visited 508 times, 1 visits today)
Advertentie

 

Advertentie

Innsbruck

Ontdek de regio Innsbruck

De regio Innsbruck biedt maar liefst vijf verschillende bergmassieven. Van vlakkere, ontspannen trajecten op het Mieminger Plateau tot en met hoogalpiene paden en ongenaakbare rotsen in het Sellraintal is alles vertegenwoordigd. De wandelgebieden zijn weliswaar verschillend, de alpiene ervaringen zorgen echter altijd voor grote indrukken. Lees meer

Advertentie

Stubai

Een fantastische wandelvakantie in Stubai

Het Stubaital is een waar paradijs voor een fantastische wandelvakantie in Oostenrijk. Er loopt een bijna grenzeloos netwerk van wandelpaden door het Stubaital en de Stubaier Alpen die een onvergetelijke natuurervaring bieden, ongeacht conditie, uithoudingsvermogen of ervaring. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier