Klik hier voor meer informatie voor een actieve vakantie in Innsbruck en omgeving


 

Na een fris en wisselvallig weekend gaan de temperaturen langzaamaan weer omhoog, maar vanaf morgen gaat ‘het roer weer om’. De temperatuur gaat omlaag en in de Ardennen kunnen we winterse neerslag gaan verwachten.

Op Koningsdag trokken vele buien over het land, maar dat leverde in Steenweek wel een fraaie regenboog op bij zonsondergang. Foto Rob de Graaf
Zondag was er aan het einde van de dag alweer meer ruimte voor de zon. Foto: Diny Reijnen
Maandag waren er stapelwolken met ruimte voor de zon zoals hier aan de Oude Maas. Foto: Trijntje vd Berg

Eerst liggen we nog onder de uitlopers van een hogedrukgebied boven de Azoren. Gisteren hadden we te maken met hardnekkige bewolking en ook vandaag zal deze nog aanwezig zijn in delen van ons land. Vanochtend begint de dag dan ook op de meeste plaatsen bewolkt en kan er wat lichte (mot)regen uit de dikkere bewolking vallen.

Uiteindelijk komt er tegen het einde van de ochtend wat meer ruimte voor de zon, maar blijven er ook wolkenvelden aanwezig. Het zuidwesten van Nederland en België lijkt de minste kans op zonneschijn te hebben vandaag. In de Ardennen en Hoge Venen ontstaan door de dagelijkse gang een aantal buien.

Er waait een zwakke, tot aan de noordelijke kustregio matige, westelijke wind. In het zuidoosten wordt het 17 tot 18 graden terwijl het kwik in het noordwesten op zo’n 10 tot 12 graden blijft steken.

Vanavond zijn er nog altijd wolkenvelden aanwezig maar blijft het wel droog. Het koelt af naar 5 tot 8 graden.

Gisteren was het aan de Oude Maas bij Barendrecht juist behoorlijk bewolkt. Foto: Trijntje vd Berg
In het westen waren er wel opklaringen te spotten. Foto: Ton Wesselius
Deze foto werd gemaakt door Suzanne Vermulm.

Vanaf morgen gaat ‘het roer om’

Lang zullen we niet kunnen genieten van het rustige weertype. Vanaf morgenochtend trekt een regengebied vanuit het westen gedurende de ochtend en middag over de Lage Landen. Dit regengebied hoort bij een lagedrukgebied boven Ierland. Een belangrijker punt van de aandacht is de wind die gaat draaien. Vanaf morgenmiddag draait deze naar noordwestelijke tot noordelijke richting en neemt deze toe in kracht. Zoals je al kunt verwachten met zo’n windrichting: er komt weer koudere lucht aan.

Vanaf morgen gaan we dit langzaamaan merken. In het zuidoosten wordt het nog 16 tot 17 graden, maar elders wordt het 13 tot 14 graden. In de nacht naar vrijdag trekt langzaam de koudere lucht op hoogte binnen. Op 850 hPa dalen de temperaturen van zo’n 2 tot 4 graden op donderdag naar -5 tot -6 graden op vrijdag.

De weerkaart voor vrijdag (GFS). Een lagedrukgebied boven Scandinavië voert via een noordelijke tot noordwestelijke stroming koudere lucht aan. Invloeden van hogedrukgebieden hoeven we de komende dagen even niet te verwachten. Bron: Wetterzentrale

Het weerbeeld gaat dan ook veranderen. Diverse buien kunnen in deze koude bovenlucht ontstaan waarbij hagel en lokaal in de noordelijke kustregio’s een klap onweer mogelijk is. Met een in het zuidoosten zwakke tot aan de kust matige tot vrij krachtige noordwestelijke wind blijft het kwik steken op 9 graden op de Wadden en 12 graden landinwaarts.

Komend weekend blijven we dit frisse weerbeeld houden. Zaterdag trekken diverse buien over vanuit het noordwesten waarbij wederom lokaal hagel of een klap onweer mogelijk is. Ook lijkt zaterdag met maxima tussen de 9 en 11 graden de koudste dag van de week te worden. In de avond ziet het er naar uit dat de buienactiviteit wel af te nemen, dus met wat geluk valt het weer tijdens de dodenherdenking mee. Op Bevrijdingsdag zullen er net als zaterdag diverse buien voorkomen. Het lijkt zondag met maxima tussen de 10 tot 14 graden wel weer iets warmer te worden dan zaterdag.

De neerslagkansen voor het midden van Nederland. Vanaf morgen duidelijk elke dag wel kans op neerslag en een aantal dagen droog lijkt er de komende week niet in te zitten.
Ook de temperaturen doen een stapje terug. De maxima gaan vanaf morgen terug naar hooguit 15 graden en lijken pas in de loop van volgende week wat op te lopen.

(natte) sneeuw in de Ardennen en Hoge Venen

Met deze koude bovenluchten daalt de sneeuwvalgrens zaterdag naar ongeveer 300 meter. Hierdoor zal de neerslag in de Ardennen en Hoge Venen een winters karakter gaan krijgen in de vorm van (natte) sneeuw. Een echte laag sneeuw lijkt er niet in te zitten, maar het kan in de hogere delen wel even wit worden.

Na het weekend:

Ook na het weekend lijkt stabiel lenteweer er nog even niet in te zitten. Lagedrukgebieden blijven bij ons in de regio aanwezig en met een (noord)westelijke stroming wordt relatief frisse lucht aangevoerd. Wel lijken de scherpe randjes qua temperatuur er af te gaan gedurende de week.

Deze fraaie foto werd maandag door Alfons Hoek gemaakt. Op veel plaatsen kwam toen nevel of mist voor.

Dit was het weer voor vandaag. Voor nu een mooie dag! Op de hoogte blijven? Praat gerust verder mee op ons forum, maar wil je echt alles weten over het weer? Dan is onze outdoor Meteorologie training op 25 mei 2019 echt iets voor jou.

Na de succesvolle editie van vorig jaar organiseert Alpenweerman weer in samenwerking met Surviking deze training. Vele onderwerpen komen aan bod, zoals wolkenherkenning en weerkaarten lezen met een link naar outdoor activiteiten (wandelen, fietsen, kanoën, trektochten etc.). Voor meer informatie en inschrijvingen (let op: vol=vol) kun je terecht op de website van Surviking.

Maak je weerfoto’s? Stuur ze gerust in en wij plaatsen ze bij de berichten. Hoe leuk is het dat duizenden mensen je foto bij de berichten zien. Insturen kan via foto@alpenweerman.nl of via Twitter: @alpenweerman, @ricoschroder, @maartenminkman of @daaanvdb.

Meer weer en foto’s vind je op Facebook  en/of TwitterOok zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. 

(Visited 549 times, 1 visits today)

Klik hier voor bijzonder mooie rondreizen door Noorwegen


 

 

 

BBI Travel

Voordelige rondreizen door Noorwegen

BBI Travel biedt rondreizen door Noorwegen aan, waarbij je kunt kiezen uit routes door diverse regio’s. Alle rondreizen hebben gemeen dat de fraaist te rijden trajecten en de meest interessante bezienswaardigheden onderdeel zijn van de reis.
De bergpensions, fjordenpensions en gemoedelijke hotels liggen in een prachtige omgeving met ongerept natuurschoon of in levendige plaatsen. Bekijk hier het scherpe aanbod van BBI Travel. Lees meer

Innsbruck zomer

Beleef de variatie in Innsbruck

Pure levensvreugde voor een onvergetelijke vakantie: tussen cultuur en natuur, hoogtes en dieptes, tradities en trends – geen andere regio combineert extreme tegenstellingen op zo’n charmante wijze als Innsbruck. Hier kun je je vanuit het hart van de hoofdstad van Tirol binnen slechts 20 minuten in luchtige hoogtes op de Nordkette begeven. Lees meer

Isere

Eindeloos wandelen en fietsen in Isère

Isère ligt in het zuidelijke deel van de Franse Alpen en bestaat voor een groot deel uit hooggebergte. Kenmerkend zijn de indrukwekkende bergtoppen, ruige natuur, gletsjers, valleien en bossen. Je kunt er eindeloos wandelen, mountainbiken, klimmen en genieten van de rust.

In het departement liggen verschillende bergmassieven, waaronder de Écrins, de Belledonne, de Vercors en de Chartreuse, allemaal onderdeel uitmakend van de Alpen. De hoofdstad Grenoble is een bezoek ook zeker waard.

Lees meer