Klik hier om mee te doen met de win-actie


 

Na een fris en wisselvallig weekend gaan de temperaturen langzaamaan weer omhoog, maar vanaf morgen gaat ‘het roer weer om’. De temperatuur gaat omlaag en in de Ardennen kunnen we winterse neerslag gaan verwachten.

Op Koningsdag trokken vele buien over het land, maar dat leverde in Steenweek wel een fraaie regenboog op bij zonsondergang. Foto Rob de Graaf
Zondag was er aan het einde van de dag alweer meer ruimte voor de zon. Foto: Diny Reijnen
Maandag waren er stapelwolken met ruimte voor de zon zoals hier aan de Oude Maas. Foto: Trijntje vd Berg

Eerst liggen we nog onder de uitlopers van een hogedrukgebied boven de Azoren. Gisteren hadden we te maken met hardnekkige bewolking en ook vandaag zal deze nog aanwezig zijn in delen van ons land. Vanochtend begint de dag dan ook op de meeste plaatsen bewolkt en kan er wat lichte (mot)regen uit de dikkere bewolking vallen.

Uiteindelijk komt er tegen het einde van de ochtend wat meer ruimte voor de zon, maar blijven er ook wolkenvelden aanwezig. Het zuidwesten van Nederland en België lijkt de minste kans op zonneschijn te hebben vandaag. In de Ardennen en Hoge Venen ontstaan door de dagelijkse gang een aantal buien.

Er waait een zwakke, tot aan de noordelijke kustregio matige, westelijke wind. In het zuidoosten wordt het 17 tot 18 graden terwijl het kwik in het noordwesten op zo’n 10 tot 12 graden blijft steken.

Vanavond zijn er nog altijd wolkenvelden aanwezig maar blijft het wel droog. Het koelt af naar 5 tot 8 graden.

Gisteren was het aan de Oude Maas bij Barendrecht juist behoorlijk bewolkt. Foto: Trijntje vd Berg
In het westen waren er wel opklaringen te spotten. Foto: Ton Wesselius
Deze foto werd gemaakt door Suzanne Vermulm.

Vanaf morgen gaat ‘het roer om’

Lang zullen we niet kunnen genieten van het rustige weertype. Vanaf morgenochtend trekt een regengebied vanuit het westen gedurende de ochtend en middag over de Lage Landen. Dit regengebied hoort bij een lagedrukgebied boven Ierland. Een belangrijker punt van de aandacht is de wind die gaat draaien. Vanaf morgenmiddag draait deze naar noordwestelijke tot noordelijke richting en neemt deze toe in kracht. Zoals je al kunt verwachten met zo’n windrichting: er komt weer koudere lucht aan.

Vanaf morgen gaan we dit langzaamaan merken. In het zuidoosten wordt het nog 16 tot 17 graden, maar elders wordt het 13 tot 14 graden. In de nacht naar vrijdag trekt langzaam de koudere lucht op hoogte binnen. Op 850 hPa dalen de temperaturen van zo’n 2 tot 4 graden op donderdag naar -5 tot -6 graden op vrijdag.

De weerkaart voor vrijdag (GFS). Een lagedrukgebied boven Scandinavië voert via een noordelijke tot noordwestelijke stroming koudere lucht aan. Invloeden van hogedrukgebieden hoeven we de komende dagen even niet te verwachten. Bron: Wetterzentrale

Het weerbeeld gaat dan ook veranderen. Diverse buien kunnen in deze koude bovenlucht ontstaan waarbij hagel en lokaal in de noordelijke kustregio’s een klap onweer mogelijk is. Met een in het zuidoosten zwakke tot aan de kust matige tot vrij krachtige noordwestelijke wind blijft het kwik steken op 9 graden op de Wadden en 12 graden landinwaarts.

Komend weekend blijven we dit frisse weerbeeld houden. Zaterdag trekken diverse buien over vanuit het noordwesten waarbij wederom lokaal hagel of een klap onweer mogelijk is. Ook lijkt zaterdag met maxima tussen de 9 en 11 graden de koudste dag van de week te worden. In de avond ziet het er naar uit dat de buienactiviteit wel af te nemen, dus met wat geluk valt het weer tijdens de dodenherdenking mee. Op Bevrijdingsdag zullen er net als zaterdag diverse buien voorkomen. Het lijkt zondag met maxima tussen de 10 tot 14 graden wel weer iets warmer te worden dan zaterdag.

De neerslagkansen voor het midden van Nederland. Vanaf morgen duidelijk elke dag wel kans op neerslag en een aantal dagen droog lijkt er de komende week niet in te zitten.
Ook de temperaturen doen een stapje terug. De maxima gaan vanaf morgen terug naar hooguit 15 graden en lijken pas in de loop van volgende week wat op te lopen.

(natte) sneeuw in de Ardennen en Hoge Venen

Met deze koude bovenluchten daalt de sneeuwvalgrens zaterdag naar ongeveer 300 meter. Hierdoor zal de neerslag in de Ardennen en Hoge Venen een winters karakter gaan krijgen in de vorm van (natte) sneeuw. Een echte laag sneeuw lijkt er niet in te zitten, maar het kan in de hogere delen wel even wit worden.

Na het weekend:

Ook na het weekend lijkt stabiel lenteweer er nog even niet in te zitten. Lagedrukgebieden blijven bij ons in de regio aanwezig en met een (noord)westelijke stroming wordt relatief frisse lucht aangevoerd. Wel lijken de scherpe randjes qua temperatuur er af te gaan gedurende de week.

Deze fraaie foto werd maandag door Alfons Hoek gemaakt. Op veel plaatsen kwam toen nevel of mist voor.

Dit was het weer voor vandaag. Voor nu een mooie dag! Op de hoogte blijven? Praat gerust verder mee op ons forum, maar wil je echt alles weten over het weer? Dan is onze outdoor Meteorologie training op 25 mei 2019 echt iets voor jou.

Na de succesvolle editie van vorig jaar organiseert Alpenweerman weer in samenwerking met Surviking deze training. Vele onderwerpen komen aan bod, zoals wolkenherkenning en weerkaarten lezen met een link naar outdoor activiteiten (wandelen, fietsen, kanoën, trektochten etc.). Voor meer informatie en inschrijvingen (let op: vol=vol) kun je terecht op de website van Surviking.

Maak je weerfoto’s? Stuur ze gerust in en wij plaatsen ze bij de berichten. Hoe leuk is het dat duizenden mensen je foto bij de berichten zien. Insturen kan via foto@alpenweerman.nl of via Twitter: @alpenweerman, @ricoschroder, @maartenminkman of @daaanvdb.

Meer weer en foto’s vind je op Facebook  en/of TwitterOok zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. 

(Visited 556 times, 1 visits today)

 

SalzburgerLand

Win een skivakantie naar SalzburgerLand 

Je merkt het overal in SalzburgerLand: de locals en de wintersporter zijn simpelweg verliefd op de winter. Een skivakantie, daar houden we allemaal van toch? Maar het wordt natuurlijk nog veel leuker als die vakantie ook nog eens gratis is! Doe hier mee aan de prijsvraag en maak kans op een van de negen wintersportreizen. Elke reis is voor 2 personen. 7 nachten in een 2-persoonskamer in een hotel, inclusief halfpension. Plus twee skipassen voor 6 dagen. Doe mee!

Voigt Travel

Van de gebaande paden in IJsland

Ontdek het echte IJsland met Voigt Travel. Samen met lokale gidsen beleef je unieke excursies. Je slaapt in kleinschalige hotels en lodges. Zo ontdek je met alle aandacht de ongebaande paden van IJsland. Bekijk de reizen!

Lees meer

CP Helmen

CP Skihelmen met vizier 

Het Zwitserse topmerk CP focust zich als pionier van de Skihelm met Vizier al ruim tien jaar op de ontwikkeling hiervan en niet zonder succes! Inmiddels is CP marktleider in het hogere segment in de Alpenlanden en ook in Nederland groeit dit topmerk onstuimig. Het beste altijd nog beter maken: dat is de missie van CPLees meer