klik hier voor de voordeelaanbiedingen


 

Weersverwachting vandaag

De storm die gisteren overtrok is vandaag weer verleden tijd. In de ochtend werd even windkracht 9 gehaald (meer lezen over de storm? Lees dan verder onder het kopje ‘weerpraatje’). Met een maximum temperatuur van 7 tot 9 graden was het zacht voor de tijd van het jaar.

Vandaag is het een rustiger weertype, al staat er nog altijd redelijk wat wind. In de ochtend trekken er vanuit het noorden nog een aantal buien over het land. Maar vanaf het middaguur zullen de meeste buien verdwenen zijn en komen er ook steeds meer opklaringen voor.

In de hogere delen zoals Zuid-Limburg, hoge Venen en Ardennen kunnen er door opstuwing nog wat langer buien voorkomen. Met een sneeuwvalgrens van rond de 200 meter zal de neerslag in de Zuid-Limburgse heuvels een winters karakter kunnen hebben in de vorm van natte sneeuw. In de Ardennen en Hoge Venen wordt zo’n 3 tot 7 cm sneeuw verwacht.

Het wordt morgen zo’n 5 graden landinwaarts tot zo’n 8 graden in de kustgebieden. De wind komt uit noordelijke richting en is matig boven land en vrij krachtig tot krachtig in de noordelijke kustgebieden. In de loop van de middag gaat de wind steeds meer liggen en gaat komende nacht in het binnenland steeds meer liggen. In combinatie met opklaringen gaat het landinwaarts licht vriezen.

Dankzij de wind flinke schuimkoppen in het westen van het land. Foto: Ton Wesselius
Hoge golven in Delfzijl. Foto: Jannes Wiersema
In Huissen (Gelderland) was het een stuk rustiger. Foto: Johan Klos
In de loop van de dag kwamen er buien maar ook opklaringen voor. Foto: Suzanne Vermulm
Het Nannewiid in Friesland. Foto: Albert Thibaudier

Eerste storm van 2019

Ab Donker maakte deze creatieve foto gisteren.

Gisteren trok de eerste storm van 2019 over het land. In het noorden werd in de ochtend even windkracht 9 gemeten. Het KNMI kondigde voor diverse regio’s code geel af voor windstoten. In de noordelijke kustgebieden kwamen windstoten tussen de 85 en 100 km/h voor. Meer landinwaarts kwamen windstoten tot zo’n 60-75 km/h voor. Doordat de storm in combinatie met springtij voorkwam zorgde dit voor hoge waterstanden in de noordelijke kustgebieden. Zo steeg het waterniveau in Delfzijl tot 4.2 meter boven NAP.

Hogere waterstanden dan normaal in het Wantij nabij Dordrecht. Foto: Weer Wantijdijk
Ondergelopen kades in Delfzijl gisteren. Foto: Jannes Wiersema
Ook de Oude Maas had hogere waterstanden waardoor een fietspad moest worden afgesloten. Foto: Trijntje vd Berg
Een omgevallen boom met donkere luchten op de achtergrond. Foto: Jolanda Bakker

Weerpraatje

De stormdepressie van gisteren is richting Oost-Europa getrokken en neemt in activiteit af. Boven de Atlantische Oceaan ligt een hogedrukgebied. Deze combinatie zorgt ervoor dat er in eerste instantie nog een stevige noordelijke wind staat. Daarnaast trekken er nog een aantal buien van noord naar zuid welke nog bij de stormdepressie horen.

Maar in de loop van de dag weet een uitloper van het hogedrukgebied ons te bereiken waardoor de buienactiviteit gaat afnemen, de wind steeds meer gaat liggen en er opklaringen voor gaan komen.

Morgen blijft de wind uit noordelijke richting komen al draait deze wel steeds meer naar noordwestelijke richting. Doordat we ook morgen onder een uitloper van het hogedrukgebied liggen blijft het overdag droog en komen er diverse opklaringen voor. Landinwaarts wordt het zo’n 3 graden terwijl het in de kustgebieden met 5 à 6 graden wat warmer blijft. In de hogere delen van de Benelux (Hoge Venen, Ardennen en uiterste zuiden van Zuid-Limburg) vriest het licht of ligt het kwik net boven het vriespunt.

Aan het einde van de dag nadert er een warmtefront vanuit het noordwesten waardoor de bewolking verder toe gaat nemen en er in de loop van de avond een neerslaggebied overtrekt. Dit warmtefront is gekoppeld aan een sterk lagedrukgebied ten noorden van Scandinavië (kerndruk van 955 hPa).

Het hogedrukgebied ligt nog altijd boven de Atlantische Oceaan. Een warmtefront dat afkomstig is van een sterk lagedrukgebied ten noordwesten van Noorwegen zorgt voor de aanvoer van zachtere lucht donderdagavond. Bron: Wetterzentrale

Dit warmtefront is ook weer het begin van een zachtere periode. Vanaf de Atlantische Oceaan wordt met een westelijke stroming zachtere lucht aangevoerd in de tweede helft van deze week. Tegelijkertijd gaat de wind weer toenemen als de drukverschillen weer gaan toenemen tussen het het hogedrukgebied boven de Atlantische Oceaan en lagedrukgebieden boven Scandinavië. Met temperaturen overdag tussen de 6 en 8 graden is het zacht voor de tijd van het jaar. Ook in de nachten gaat het weinig afkoelen dankzij de (noord)westelijke wind vanaf zee en de aanwezige wind.

Het weerbeeld tijdens komende weekend zal dan ook wisselvallig zijn waarbij het stevig waait en er geregeld wat neerslag overtrekt. We moeten het dus voorlopig even hebben van wat lichte nachtvorst landinwaarts qua winterweer. Wel gaat het weerbeeld minder ‘saai’ verlopen met wat meer dynamiek!

Tijdelijk wordt het wat kouder in de Lage Landen. Maar richting het weekend wordt het weer zacht voor de tijd van het jaar met zelfs in de nachten temperaturen boven de 5 graden! (prikpunt midden van Nederland). Bron: kachelmannwetter
In combinatie met het zachtere weer leeft ook de neerslagactiviteit op. Zo is er elke dag wel kans op wat neerslag wat niet hoeft te beteken dat het de hele dag grijs weer is. Bron: Kachelmannwetter

Morgen neemt Rico het weerbericht weer op zich. Voor nu een hele fijne dag en uiteraard blijf je ook op de hoogte van de situatie in de Alpen met de enorme hoeveelheden sneeuwval!

Zonnestralen boven de rietkragen. Foto: Jolanda Bakker

Wil je simpelweg een leuke kalender voor 2019? Bestel nu de Alpenweerman Weerkalender! Met de aankoop van de kalender steun je ons om de weerberichten voor zowel de Lage Landen als de Alpen nog beter te maken. Bovendien, als deze kalender een succes wordt, komt er voor 2020 een Lage Landen versie met wellicht jouw foto. 🙂

Maak je ook weerfoto’s? Stuur ze gerust in en wij plaatsen ze bij de berichten. Hoe leuk is het dat vele honderden en soms zelfs duizenden mensen je foto bij de berichten zien. Insturen kan via foto@alpenweerman.nl of via Twitter: @alpenweerman of @ricoschroder

Versterk ons team of word sponsor

Alpenweerman.nl is volop groeiende en heeft steeds meer lezers voor de dagelijkse weerpraatjes voor zowel de Alpen als voor de Lage Landen. Verder verschijnen er met regelmaat ook andere zeer interessante artikelen.

Mocht je interesse hebben om binnen het Alpenweerman platform te participeren of om ons team te komen versterken (Alpenweer, Benelux-weer, IT, marketing, bloggen, vloggen, sociale media) neem dan contact met ons op via info@alpenweerman.nl 

Wil je sponsor of partner worden, dan kan ook geheel vrijblijvend contact met ons worden opgenomen via het genoemde mailadres en vraag dan naar de mogelijkheden.

Wat kunnen we voor u betekenen…

  • Weerbericht op maat, waar ook ter wereld (weathercard service)
  • Trainingen voor bedrijven, scholen, verenigingen, sponsoren etc..
  • Cursussen tbv weerkunde, meteo, weerstations etc..
  • Kennissessies op locatie (ook in het buitenland)
  • Seminars en Webinars
  • NIEUW excl. compleet verzorgde “Ski Safari’s” Wallis (Aletsch / Zermatt – Cervinia)
  • Ook in de Alpenlanden kan het op locatie geregeld worden.

Wilt u meer informatie of wilt u weten wat wij voor uw kunnen betekenen?
Neem dan contact op met: info@alpenweerman.nl / remco@alpenweerman.nl

Meer weer en foto’s vind je op Facebook  en/of TwitterOok zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Foto’s zien we graag tegemoet op foto@alpenweerman.nl.

Alpenweerman is powered by Kachelmann Wetter en Meteo-Oberwallis

(Visited 1.042 times, 1 visits today)

 

Val d'Aosta

Wintersport in Valle d’Aosta

Het bergdecor van Valle d’Aosta in Noord-Italië is adembenemend. Het dal wordt omringd door de hoogste toppen, door de Mont Blanc, de Monte Cervino, de Monte Rosa. Skiën tot 3000 meter en zelfs hoger betekent sneeuwzekerheid tot eind april. Lees hier de reistips en reisverhalen. Lees meer

Ortovox

Ortovox: duurzame veiligheid in de bergen

Ortovox produceert volledig klimaatneutraal de allerbeste buitensportkleding en bijbehorende accessoires, ook voor wintersport. Wat in 1980 begon met een revolutionaire lawinepieper heeft dit jaar geleid tot ontwikkeling van een hightech airbagsysteem. Dat natuurlijk naast de kleding en gear die comfortabel, stijlvol zijn en altijd gericht op veiligheid.


Wil je meer weten over Ortovox, bijvoorbeeld over de klimaatneutrale collectie, de Safety Academy met lawinetrainingen of natuurlijk de kleding, klik dan hieronder. In Nederland koop je Ortovox bij TwinSeasons. Lees meer

BBI Travel

Voordelige rondreizen door Noorwegen

BBI Travel biedt rondreizen door Noorwegen aan, waarbij je kunt kiezen uit routes door diverse regio’s. Alle rondreizen hebben gemeen dat de fraaist te rijden trajecten en de meest interessante bezienswaardigheden onderdeel zijn van de reis.
De bergpensions, fjordenpensions en gemoedelijke hotels liggen in een prachtige omgeving met ongerept natuurschoon of in levendige plaatsen. Bekijk hier het scherpe aanbod van BBI Travel. Lees meer