Algemene situatie:
Onder aanvoer van lagedruk in het noorden en hogedruk in het zuiden en boven de Oceaan hebben we te maken met een westelijke stroming. De straalstroom ligt recht boven de Benelux en stuurt meerdere fronten over onze omgeving. Ook de komende dagen blijven storingen ons weerbeeld bepalen, maar wel wordt de stroming zuidelijker. Hierdoor zullen de temperaturen komende week iets omhoog gaan, maar blijft het wisselvallig.

De weerkaart van vandaag. Bron: DWD

Gisteren: grijs en buien
Gisteren was het weerbeeld zo nu en dan grauw. De zon liet zich overdag hoogstens enkele uren zien en verspreid over de Benelux vielen buien, hier en daar kwamen pittige exemplaren voor. Er stond een westelijke wind kracht 3 a 4, aan de kust soms 5 beaufort. De maximumtemperatuur lag tussen de 20 en 23 graden.

Suzanne Vermulm maakte deze prachtige foto van een bui op afstand.
Ook deze mooie foto werd gemaakt door Suzanne Vermulm.

In de avond klaarde het vanuit het westen wat op, maar in de loop van afgelopen nacht dreven er vanuit het westen weer nieuwe buien binnen. De minimumtemperatuur lag tussen de 12 en 16 graden.

Vandaag: meer zon
Lokaal begint de zondag wat mistig. Verder zullen perioden met zon en bewolking elkaar afwisselen. In de loop van de dag ontstaan er weer wat buien, de grootste kans op een bui is weggelegd voor het oosten en het zuiden, echter is de kans op buien elders ook niet uitgesloten. Lokaal kan een bui weer pittig uitpakken. De temperaturen stijgen naar 18 tot 21, in het zuiden en in België lokaal 22 graden en er staat een zwakke, variabele wind kracht 2 a 3.
In de avond nemen de buien in activiteit af, maar de kans op wat neerslag blijft wel aanwezig. De temperatuur daalt naar 10 tot 15 graden Celsius en hoewel de wind (met name) langs de (noordwest)kust nog wat toe kan nemen blijft het vrij rustig.

Volgende week:
Morgen draait de zwakke wind meer naar een zuid(oost)elijke richting. Er is nog altijd kans op een bui, maar het weerbeeld zal vooral bepaald worden door zonnige perioden welke zich afwisselen met wolken(velden). De temperaturen stijgen naar aangename waardes van 21 tot 23, in het zuidoosten lokaal 24 a 25 graden.

Vanaf morgen wordt de stroming meer zuidelijk dankzij hogedruk boven Centraal Europa. Bron: GFS/Wetteronline

Ook op de dinsdag zal de zon zich aanvankelijk nog laten zien. De temperaturen stijgen naar waarden tussen de 22 en 25 graden, in de (zuid)oostelijke helft van de Lage Landen kan het met temperaturen tot 28 graden echter nog een stuk warmer worden. Deze hoge temperaturen zorgen voor een onstabiele opbouw van de atmosfeer, hierdoor zullen in de loop van de dag stapelwolken ontstaan. In de middag en de avond kunnen deze stapelwolken uitgroeien tot (stevige) regen- en onweersbuien.

De CAPE (Convective Potential Available Energy) en LI (Lifted Index), oftewel de verwachte instabiliteit van de atmosfeer voor dinsdag volgens het GFS-model. Bron: Wetterzentrale.

Na dinsdag trekken de instabiele luchtmassa’s weg en wordt het weer wat rustiger en koeler. De temperaturen liggen op woensdag met 20 tot 23, lokaal nog 24 graden, wat lager en de zon zal zich weer met enige regelmaat laten zien. Na woensdag komen storingen boven de oceaan vanuit het noordwesten echter dichterbij en deze zullen zich later in de week met ons weerbeeld gaan bemoeien.

Vanaf woesdag/donderdag krijgt lagedruk weer meer invloed. Bron: GFS/Wetteronline

De gevolgen hiervan zijn zichtbaar in de pluimen; vanaf donderdag neemt de kans op neerslag toe, de kans op zon neemt juist af. Daarnaast gaan de temperaturen in het weekend verder omlaag. Wat verder opvalt in de pluim zijn de temperatuurpiek op dinsdag en het neerslagpiekje tussen dinsdag en woensdag, deze neerslagkans is een gevolg van eventuele (onweers)buien.

De 15-daagse temperatuurpluim van het KNMI.
De 15-daagse neerslagspluim van het KNMI.
De 15-daagse zon/bewolkingverwachting van het KNMI.

Dit was het weer voor vandaag. Volgende week ben ik er met een nieuw bericht, tussendoor schrijven mijn collega’s gewoon door. Fijne zondag en graag weer tot volgende keer!

Join Alpenweerman community:
Alpenweerman.nl heeft steeds meer lezers voor de dagelijkse weerpraatjes voor zowel de Alpen als voor de Lage Landen en met regelmaat verschijnen er ook andere interessante artikelen. Wil je sponsor of partner worden van het snel groeiende platform Alpenweerman.nl, neem dan geheel vrijblijvend contact met ons op via info@alpenweerman.nl.

Meer weer en foto’s vind je op Facebook  en/of TwitterOok zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Foto’s zien we graag tegemoet op foto@alpenweerman.nl.–.00

(Visited 372 times, 1 visits today)

 

Val d'Aosta

Wintersport in Valle d’Aosta

Het bergdecor van Valle d’Aosta in Noord-Italië is adembenemend. Het dal wordt omringd door de hoogste toppen, door de Mont Blanc, de Monte Cervino, de Monte Rosa. Skiën tot 3000 meter en zelfs hoger betekent sneeuwzekerheid tot eind april. Lees hier de reistips en reisverhalen. Lees meer

Ortovox

Ortovox: duurzame veiligheid in de bergen

Ortovox produceert volledig klimaatneutraal de allerbeste buitensportkleding en bijbehorende accessoires, ook voor wintersport. Wat in 1980 begon met een revolutionaire lawinepieper heeft dit jaar geleid tot ontwikkeling van een hightech airbagsysteem. Dat natuurlijk naast de kleding en gear die comfortabel, stijlvol zijn en altijd gericht op veiligheid.


Wil je meer weten over Ortovox, bijvoorbeeld over de klimaatneutrale collectie, de Safety Academy met lawinetrainingen of natuurlijk de kleding, klik dan hieronder. In Nederland koop je Ortovox bij TwinSeasons. Lees meer

BBI Travel

Voordelige rondreizen door Noorwegen

BBI Travel biedt rondreizen door Noorwegen aan, waarbij je kunt kiezen uit routes door diverse regio’s. Alle rondreizen hebben gemeen dat de fraaist te rijden trajecten en de meest interessante bezienswaardigheden onderdeel zijn van de reis.
De bergpensions, fjordenpensions en gemoedelijke hotels liggen in een prachtige omgeving met ongerept natuurschoon of in levendige plaatsen. Bekijk hier het scherpe aanbod van BBI Travel. Lees meer