Actuele situatie:
Hogedruk zwaait de scepter boven Zuid- en Zuidoost Europa, terwijl zich ten westen en noorden van ons een uitgestrekt lagedrukgebied bevindt. Hierdoor staat er een diepe zuidwestelijke tot zuidelijke stroming en wordt er dus relatief warme lucht aangevoerd. Vooral morgen gaan we dit merken. Op de weerkaart zien we ook een uitgestrekt front van zuidwest naar noordoost, dit is de oorzaak van de vele regenval de afgelopen dagen en vandaag.

De weerkaart voor vandaag van het KNMI. Een front dat stationair boven het land ligt zorgde en zorgt voor vrij veel neerslag.

Gisteren:
Gisteren verliep de dag overal grijs en bovendien viel op veel plekken neerslag. In de avond werd het wat droger, maar in het noorden trok in de loop van de avond en nacht alweer een nieuw regengebied binnen. De maximumtemperatuur liep uiteen van 14 graden in het noorden tot 17 graden in het zuiden. In de kustgebieden kwamen zware windstoten voor.

Vrijwel overal was het grijs en regenachtig. Jolanda Bakker maakte deze foto.

Vooral in het noorden regen

Ook vandaag valt er weer met regelmaat regen en de meeste regen valt in het noorden van het land. In de zuidoostelijke helft van Nederland en het oosten van België is het droger en komt de zon af en toe door. De wind is zwak en komt meest uit zuidwestelijke richting. De maximumtemperatuur loopt uiteen van 13 graden in het noorden tot 17 a 18 graden in het zuiden en delen van België.

In de loop van de dag neemt de neerslag in activiteit af. In de avond en nacht klaart het op, vooral in het midden en zuiden van Nederland en in België. Het koelt af naar 8-13 graden.

Zondag warm en kans op een klap onweer

Morgen wordt het duidelijk warmer door de eerdergenoemde zuidelijke stroming (lees hierover ook op het forum, niet alleen in Nederland wordt/is het warm voor de tijd van het jaar). Wel komt er vrij veel bewolking voor, al laat de zon zich ook zo nu en dan zien. De maximumtemperatuur loopt uiteen van 18 graden in het noorden tot lokaal 23 a 24 graden in Limburg en Centraal-België. Er ontstaan enkele buien en lokaal komt daarbij een klap onweer voor.

warm
De verwachte temperatuur voor zondag op het warmste punt van de dag.

Volgende week: aanhoudend wisselvallig

Zoals ook in de pluim hieronder te zien valt, heeft de temperatuur zondag zijn hoogste punt bereikt. Daarna komen we weer in koelere luchtmassa’s terecht. Ook neemt de depressieactiviteit vanaf de oceaan weer toe waarmee ook de neerslagkansen aanhoudend hoog blijven, met name het begin van de week.

Maandag is het overwegend bewolkt en valt op veel plekken regen bij 15-19 graden. Ook dinsdag lijkt grotendeels nat te verlopen. Woensdag lijkt het wat droger, maar aan de pluim zien we dat dit waarschijnlijk maar tijdelijk is: het blijft aanhoudend wisselvallig bij temperaturen rond 15 graden of net iets daarboven.

zondag warm
De 15-daagse temperatuurpluim van het KNMI. Zondag zien we een piek, daarna een duidelijk dalende trend.
De 15-daagse neerslagpluim van het KNMI. De komende dagen blijft de kans op neerslag groot.
De 15-daagse windpluim van het KNMI. Af en aan vrij veel pieken in de wind.

Maak je weerfoto’s? Stuur ze gerust in en wij plaatsen ze bij de berichten. Insturen kan via foto@alpenweerman.nl of via Twitter: @alpenweerman, @ricoschroder, @maartenminkman of @daaanvdb.

Alpenweerman kalender 2020

Komende winter 2019/2020 zal Alpenweerman weer een nieuwe jaarkalender uitgeven. Dit keer zijn er 2 edities. Een Alpen kalender en een Benelux kalender. Ook hebben we dit jaar een stemsysteem in het leven geroepen zodat jullie, onze lezers en volgers, kunnen stemmen welke foto’s er in de kalender komen te staan.

De kalender voor 2020 zal flink vernieuwd zijn. Zo hebben wij diverse aanbevelingen gekregen van onze lezers welke wij graag ten harte nemen. Om te kunnen stemmen dient u wel geregistreerd te zijn op Alpenweerman.nl. Registeren of inloggen kunt u hier: https://www.alpenweerman.nl/registreer-inloggen/

U kunt u mooiste foto sturen naar kalender@alpenweerman.nl

Meer weer en foto’s vind je op Facebook  en/of Twitter. Like en volg ons!

(Visited 342 times, 1 visits today)
Advertentie

 

Advertentie

Val Thorens

Beste skioord 2023: Val Thorens

Val Thorens is zojuist voor de 8e keer uitgeroepen tot beste skigebied ter wereld. Val Thorens ligt op een hoogte van 2.300 m en is daarmee het hoogst gelegen skioord van Europa. Als eerste geopend (in november) en als laatste gesloten (in mei), biedt het skiërs een enorm speelterrein voor een onvergetelijke vakantie. Lees meer

Advertentie

Andorra

Atypical Andorra

Als je wilt dat je winter anders is dan anders, kom dan ontdekken dat je in de sneeuw van Andorra niet alleen kunt skiën. Andorra heeft maar liefst 300km aan skipistes, verdeeld over skigebieden. Maar er is meer. Veel meer! Lees hier alles over wintersporten in Atypical Andorra. Lees meer

Advertentie

SalzburgerLand

Win een skivakantie naar SalzburgerLand 

Je merkt het overal in SalzburgerLand: de locals en de wintersporter zijn simpelweg verliefd op de winter. Een skivakantie, daar houden we allemaal van toch? Maar het wordt natuurlijk nog veel leuker als die vakantie ook nog eens gratis is! Doe hier mee aan de prijsvraag en maak kans op een van de 7 wintersportreizen. Elke reis is voor 2 personen. 7 nachten in een 2-persoonskamer in een hotel, inclusief halfpension. Plus twee skipassen voor 6 dagen. Doe mee!