Advertentie 

Het was me het weekeindje wel, wat een natuurgeweld hebben we achter de kiezen. Het begon eigenlijk afgelopen vrijdag al met een hoogste windstoot van 145 km/u in het midden van het land. Ook zaterdag en zondag hadden we met zware windstoten te maken. Verder zagen we gisterenavond ook een squalline passeren met LEWP eigenschappen. Dat hebben we gemerkt met flinke windstoten, onweer en hagel. Vandaag is het eerst ook nog onstuimig, woensdag volgt een vleugje lenteweer.

Wat is een LEWP?

Een LEWP is een lijn echo wave patern. (lijnecho golfpatroon) Dit zag je goed terug op de radarbeelden. Gisterenavond hadden we met dit (bijzondere) fenomeen te maken. Een koufront verdrong de zachtere lucht. Dit is ook een voorwaarde voor de ontwikkeling hiervan, uiteraard in combinatie met een lagedrukgebied. De luchtsoort was zeer onstabiel, geholpen door de sterke straalstroom die al dagen boven onze omgeving ligt.

De koude lucht boven in de atmosfeer wordt door de regen naar beneden getrokken en veroorzaakt heftige onstabiliteit. Hierdoor ontstaan windstoten en zeer hevige neerslag in korte tijd. Vaak gaat de neerslag ook gepaard met onweer en hagel. Deze heftige neerslag was gisterenavond als een squalline te zien op de radarbeelden. Op de golfbewegingen (haakjes) zag men de zware windstoten terug. In een ander artikel zal ik dieper op deze materie ingaan.

DE squalline in beeld op de buienradar van het KNMI. Duidelijk te zien de golfbewegingen (windstoten) in het rode gebied. De neerslag is dan korte tijd zeer heftig met een grote kans op onweer en hagel. Er is grote kans op schade tijdens passage van deze actieve buienlijn.
Een lagedrukgebied ligt boven Denemarken waarachter de koude (polaire) lucht binnenstroomt. (koufront) Aan de voorzijde zit de zachter lucht. Inmiddels heeft het systeem de Alpen al bereikt met ook daar heftige windstoten en felle regen en sneeuw op hoogte.

Vandaag eerst nog onstuimig en buien

Vandaag is het eerst nog onstuimig met buien. Ook komen er nog zware windstoten voor met 75 tot 90 km/u in het binnenland en een zee staat een stormachtige westelijke wind. Het is niet uitgesloten dat het aan de kust weer tot een officiële storm komt, maar dan moet er wel een uur lang windkracht 9 gerapporteerd worden. Verder vallen er stevige buien met lokaal ook nog onweer en hagel.

Later vanmiddag wordt het droger en neemt de wind af. Deze draait dan naar noordwest. De maxima komen uit rond 8 graden. Vannacht zijn er opklaringen en is het op de meeste plaatsen droog. Omdat de wind verder afneemt zakt het kwik verder terug tot net boven het vriespunt in het binnenland. Op de bruggen zou het glad kunnen worden door bevriezing.

Dinsdag opnieuw regen

Dinsdag is er eerst ruimte voor de zon. Op nadering van een front volgt in de middag opnieuw regen. Het wordt wederom onstuimig met een windkracht 7 aan zee en een matige tot vrij krachtige wind in het binnenland. Het wordt van noord naar zuid 7 tot 10 graden. De wind draait naar zuidwest.

Dinsdag alweer de volgende fronten op het programma. Eerst volgt het warmtefront, gevolgd door het koufront. Uiteraard blijft het dan niet droog.

Woensdag een mooie zonnige dag

Dankzij een mobiele wig (hogedrukgebied dat snel passeert) knapt het weerbeeld woensdag flink op. Het wordt zelfs vrij zonnig en het kwik komt uit tussen 10 en 12 graden in het binnenland. De zuidwestelijke wind is zwak tot matig. In de zon is het dan al heerlijk vertoeven buiten. Het blijft dan eindelijk weer eens een dag droog.

Woensdag even een adempauze dankzij een mobiele wig. Op de Atlantische Oceaan ligt de volgende storing alweer klaar.

Donderdag en vrijdag opnieuw onstuimig

Donderdag nadert een nieuw koufront de Lage Landen. Het is niet onbedenkelijk dat dit wederom gepaard gaat met de passage van een squalline. Opvallend is dat de temperatuur na passage van het koufront flink daalt. Zo is het voor het front nog 10 graden en achter het front nog maar een graad of 4.

Donderdag opnieuw heftig weer tijdens passage van het koufront? De kans op zware windstoten en hevige neerslag neemt flink toe.

Vrijdag zitten we dan in de koudere polaire lucht waarbij er enkele (winterse) buien kunnen voorkomen. Ook staat er ook dan nog veel wind. Komend weekeinde volgt een weersverbetering zoals het er nu naar uitziet. De nachten verlopen hierbij koud met kans op lichte vorst. Overdag wordt het met veel zon 9 tot 12 graden en dan is het wederom een beetje lenteachtig.

Vanuit Stiphout wens ik u een prettige dag!

De uitgelichte afbeelding is van Erica van Leeuwen- de Bruijn (ingezonden naar Alpenweerman)

(Visited 1.828 times, 1 visits today)
Advertentie

Skivakantie incl. skipas


Advertentie

Crans Montana

Een prachtig gevarieerd skigebied in Zwitserland 

Ben je op zoek naar een prachtig skigebied, geschikt voor zowel gevorderden als beginners, met een goede variatie aan pistes, lekker eten op de piste en sneeuwzekerheid? Ga dan deze winter eens naar Crans Montana in de Zwitserse Alpen. Lees meer


We zijn op zoek naar nieuwe weermannen en weervrouwen. Iets voor jou?

We zijn op zoek naar nieuwe weermannen en weervrouwen. Iets voor jou?

Heb je net als wij veel passie en kennis over het weer of klimaat? Wil je in ons team je expertise delen en weer- of klimaatberichten schrijven voor een groot lezerspubliek? Een betrouwbare weersverwachting is essentieel...
Lees verder
Geniet van de zomer in Sankt Anton in Hotel ARPURIA

Geniet van de zomer in Sankt Anton in Hotel ARPURIA

Het ARPURIA hidden luxury mountain resort werd door Gault Millau 2024 uitgeroepen tot een van de spannendste nieuwkomers van 2024. Wie het hotel bezoekt, ontdekt een nieuwe dimensie van luxe, omringd door het adembenemende landschap van de Arlberg. De bucketlist is lang: de zonovergoten bergen bewonderen, ze beklimmen, rondwandelen, met...
Lees verder
Hotel Der Weinmesser in Zuid-Tirol is een stijlvolle feelgood-oase

Hotel Der Weinmesser in Zuid-Tirol is een stijlvolle feelgood-oase

Het boven Meran gelegen Hotel Der Weinmesser legt zich toe op de mooie dingen van het leven: wine, food en design staan hier centraal. Fijnproevers hebben het hotel al lang uitgeroepen tot een must-see bestemming. Hotel Der Weinmesser is door Falstaff uitgeroepen tot een van de '5 lekkerste fijnproevershotels van Zuid-Tirol'. Hotelmanager Christian Kohlgruber is...
Lees verder

Advertentie

Voigt Travel

Van de gebaande paden in IJsland

Ontdek het echte IJsland met Voigt Travel. Samen met lokale gidsen beleef je unieke excursies. Je slaapt in kleinschalige hotels en lodges. Zo ontdek je met alle aandacht de ongebaande paden van IJsland. Bekijk de reizen!

Lees meer

Advertentie

Val d'Aosta

Wintersport in Valle d’Aosta

Het bergdecor van Valle d’Aosta in Noord-Italië is adembenemend. Het dal wordt omringd door de hoogste toppen, door de Mont Blanc, de Monte Cervino, de Monte Rosa. Skiën tot 3000 meter en zelfs hoger betekent sneeuwzekerheid tot eind april. Lees hier de reistips en reisverhalen. Lees meer

Advertentie

Ortovox

Ortovox: duurzame veiligheid in de bergen

Ortovox produceert volledig klimaatneutraal de allerbeste buitensportkleding en bijbehorende accessoires, ook voor wintersport. Wat in 1980 begon met een revolutionaire lawinepieper heeft geleid tot ontwikkeling van een hightech airbagsysteem. Dat natuurlijk naast de kleding en gear die comfortabel, stijlvol zijn en altijd gericht op veiligheid.


Wil je meer weten over Ortovox, klik dan hieronder. In Nederland koop je Ortovox bij TwinSeasons. Lees meer

 

Advertentie

Val Thorens

Beste skioord 2023: Val Thorens

Val Thorens is zojuist voor de 8e keer uitgeroepen tot beste skigebied ter wereld. Val Thorens ligt op een hoogte van 2.300 m en is daarmee het hoogst gelegen skioord van Europa. Als eerste geopend (in november) en als laatste gesloten (in mei), biedt het skiërs een enorm speelterrein voor een onvergetelijke vakantie. Lees meer

Advertentie

SnowWorld

Wintersport in SnowWorld

Skigebied SnowWorld is hét Nederlandse skigebied met vijf skidorpen. De skiliften draaien tot ’s avonds laat en er valt voor jong en oud veel te beleven. Skiën, snowboarden, klimmen en après-skiën. Skigebied SnowWorld biedt de ultieme wintersportervaring bij jou in de buurt. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier