Klik hier voor meer informatie voor een actieve vakantie in Innsbruck en omgeving


 

Het was me het weekeindje wel, wat een natuurgeweld hebben we achter de kiezen. Het begon eigenlijk afgelopen vrijdag al met een hoogste windstoot van 145 km/u in het midden van het land. Ook zaterdag en zondag hadden we met zware windstoten te maken. Verder zagen we gisterenavond ook een squalline passeren met LEWP eigenschappen. Dat hebben we gemerkt met flinke windstoten, onweer en hagel. Vandaag is het eerst ook nog onstuimig, woensdag volgt een vleugje lenteweer.

Wat is een LEWP?

Een LEWP is een lijn echo wave patern. (lijnecho golfpatroon) Dit zag je goed terug op de radarbeelden. Gisterenavond hadden we met dit (bijzondere) fenomeen te maken. Een koufront verdrong de zachtere lucht. Dit is ook een voorwaarde voor de ontwikkeling hiervan, uiteraard in combinatie met een lagedrukgebied. De luchtsoort was zeer onstabiel, geholpen door de sterke straalstroom die al dagen boven onze omgeving ligt.

De koude lucht boven in de atmosfeer wordt door de regen naar beneden getrokken en veroorzaakt heftige onstabiliteit. Hierdoor ontstaan windstoten en zeer hevige neerslag in korte tijd. Vaak gaat de neerslag ook gepaard met onweer en hagel. Deze heftige neerslag was gisterenavond als een squalline te zien op de radarbeelden. Op de golfbewegingen (haakjes) zag men de zware windstoten terug. In een ander artikel zal ik dieper op deze materie ingaan.

DE squalline in beeld op de buienradar van het KNMI. Duidelijk te zien de golfbewegingen (windstoten) in het rode gebied. De neerslag is dan korte tijd zeer heftig met een grote kans op onweer en hagel. Er is grote kans op schade tijdens passage van deze actieve buienlijn.
Een lagedrukgebied ligt boven Denemarken waarachter de koude (polaire) lucht binnenstroomt. (koufront) Aan de voorzijde zit de zachter lucht. Inmiddels heeft het systeem de Alpen al bereikt met ook daar heftige windstoten en felle regen en sneeuw op hoogte.

Vandaag eerst nog onstuimig en buien

Vandaag is het eerst nog onstuimig met buien. Ook komen er nog zware windstoten voor met 75 tot 90 km/u in het binnenland en een zee staat een stormachtige westelijke wind. Het is niet uitgesloten dat het aan de kust weer tot een officiële storm komt, maar dan moet er wel een uur lang windkracht 9 gerapporteerd worden. Verder vallen er stevige buien met lokaal ook nog onweer en hagel.

Later vanmiddag wordt het droger en neemt de wind af. Deze draait dan naar noordwest. De maxima komen uit rond 8 graden. Vannacht zijn er opklaringen en is het op de meeste plaatsen droog. Omdat de wind verder afneemt zakt het kwik verder terug tot net boven het vriespunt in het binnenland. Op de bruggen zou het glad kunnen worden door bevriezing.

Dinsdag opnieuw regen

Dinsdag is er eerst ruimte voor de zon. Op nadering van een front volgt in de middag opnieuw regen. Het wordt wederom onstuimig met een windkracht 7 aan zee en een matige tot vrij krachtige wind in het binnenland. Het wordt van noord naar zuid 7 tot 10 graden. De wind draait naar zuidwest.

Dinsdag alweer de volgende fronten op het programma. Eerst volgt het warmtefront, gevolgd door het koufront. Uiteraard blijft het dan niet droog.

Woensdag een mooie zonnige dag

Dankzij een mobiele wig (hogedrukgebied dat snel passeert) knapt het weerbeeld woensdag flink op. Het wordt zelfs vrij zonnig en het kwik komt uit tussen 10 en 12 graden in het binnenland. De zuidwestelijke wind is zwak tot matig. In de zon is het dan al heerlijk vertoeven buiten. Het blijft dan eindelijk weer eens een dag droog.

Woensdag even een adempauze dankzij een mobiele wig. Op de Atlantische Oceaan ligt de volgende storing alweer klaar.

Donderdag en vrijdag opnieuw onstuimig

Donderdag nadert een nieuw koufront de Lage Landen. Het is niet onbedenkelijk dat dit wederom gepaard gaat met de passage van een squalline. Opvallend is dat de temperatuur na passage van het koufront flink daalt. Zo is het voor het front nog 10 graden en achter het front nog maar een graad of 4.

Donderdag opnieuw heftig weer tijdens passage van het koufront? De kans op zware windstoten en hevige neerslag neemt flink toe.

Vrijdag zitten we dan in de koudere polaire lucht waarbij er enkele (winterse) buien kunnen voorkomen. Ook staat er ook dan nog veel wind. Komend weekeinde volgt een weersverbetering zoals het er nu naar uitziet. De nachten verlopen hierbij koud met kans op lichte vorst. Overdag wordt het met veel zon 9 tot 12 graden en dan is het wederom een beetje lenteachtig.

Vanuit Stiphout wens ik u een prettige dag!

De uitgelichte afbeelding is van Erica van Leeuwen- de Bruijn (ingezonden naar Alpenweerman)

(Visited 1.704 times, 1 visits today)

Klik hier voor bijzonder mooie rondreizen door Noorwegen


 

 


BBI Travel

Veelzijdige wintersport in Gastein 

Eén vallei, vier skigebieden. Elk dorp beschikt over een eigen skigebied, de “hausberg”. Maar de andere bergen moet je ook zeker bezoeken. Met de auto of de bus ben je binnen een paar minuten in een ander skigebied. Lees meer


We zijn op zoek naar nieuwe weermannen en weervrouwen. Iets voor jou?

Heb je net als wij veel passie en kennis over het weer of klimaat? Wil je in ons team je expertise delen en weer- of klimaatberichten schrijven voor een groot lezerspubliek? Een betrouwbare weersverwachting is essentieel...
Lees verder

Alpen: veel sneeuw voor het hooggebergte

Opnieuw is verse sneeuw onderweg voor het hooggebergte en dat is natuurlijk goed nieuws voor de gletsjers. Daar blijft de sneeuw waarschijnlijk het hele seizoen liggen. In de lagergelegen gebieden is de komende dagen sprake van herfst, maar wel met een winters tintje. Vooral op hoogte valt sneeuw, onder 1200...
Lees verder

Op deze gletsjer in Oostenrijk kun je het hele jaar skiën

Op de Hintertuxer Gletscher, het enige skigebied van Oostenrijk dat het hele jaar door toegankelijk is, wedelen en carven de skiërs nu al op perfect geprepareerde pistes. Al lang voordat andere skigebieden openen, is de Hintertuxer Gletscher de ‘place to be’ voor skiërs en snowboarders, die de winter met ongeduld tegemoet zien. Je...
Lees verder

Reizen naar Scandinavië

Voordelig skiën in Zweden en Noorwegen

Vlieg rechtstreeks naar het hart van Scandinavië voor een wintervakantie vol belevenissen en avonturen. Binnen 20 tot 45 transferminuten sta je op de pistes van de grootste skigebieden van Zweden en Noorwegen. Bekijk hier het scherpe aanbod van BBI Travel. Lees meer

 

BBI Travel

Voordelige rondreizen door Noorwegen

BBI Travel biedt rondreizen door Noorwegen aan, waarbij je kunt kiezen uit routes door diverse regio’s. Alle rondreizen hebben gemeen dat de fraaist te rijden trajecten en de meest interessante bezienswaardigheden onderdeel zijn van de reis.
De bergpensions, fjordenpensions en gemoedelijke hotels liggen in een prachtige omgeving met ongerept natuurschoon of in levendige plaatsen. Bekijk hier het scherpe aanbod van BBI Travel. Lees meer

Innsbruck zomer

Beleef de variatie in Innsbruck

Pure levensvreugde voor een onvergetelijke vakantie: tussen cultuur en natuur, hoogtes en dieptes, tradities en trends – geen andere regio combineert extreme tegenstellingen op zo’n charmante wijze als Innsbruck. Hier kun je je vanuit het hart van de hoofdstad van Tirol binnen slechts 20 minuten in luchtige hoogtes op de Nordkette begeven. Lees meer

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier