Advertentie

Klik hier voor meer informatie voor een actieve vakantie in Innsbruck en omgeving


 

Algemene weersituatie: 
Op de weerkaart hieronder is mooi te zien dat het hogedrukgebied Angelika zich naar de Azoren gaat verplaatsen. Ten noorden van dit hoog zitten een aantal depressies en die zorgen de komende tijd voor een wisselvallig weerbeeld met regelmatig de passage van storingen. De aangevoerde lucht is vrij zacht en daarom wordt het ook milder, maar de kou is niet ver weg en aan het eind van de week gaan de temperaturen al weer dalen.

de weerkaart voor vandaag. Bron: DWD

Gisteren: winter met de bijbehorende ongemakken
Het was gisteren op en top winter in de Lage Landen met de daarbij behorende ongemakken. In de late vrijdagavond ging het in het westen van het land sneeuwen en al vrij snel ontstond een dun sneeuwdek. De sneeuw verplaatste zich over het land en nagenoeg overal kwam het tot een (gebroken) dek tot een paar centimeter.

het sneeuwdek kaartje van het KNMI laat mooi zien dat het nagenoeg overal tot een sneeuwdek is gekomen. Het tijdstip van de meting was gisterochtend 9 uur en in het noordwesten was het op dat moment al boven nul en de sneeuw alweer gesmolten.

In de nanacht ging de sneeuw in het westen over in regen, maar omdat de temperatuur aan de grond nog onder nul lag leverde dat op uitgebreide schaal ijzel op met dus op uitgebreide schaal gladheid. De regen trok langzaam oostwaarts bij negatieve temperaturen en een ‘gladde zaterdag’ was het gevolg. In het westen kwam de temperatuur al vrij snel in de ochtend boven het vriespunt uit, maar verder naar het oosten duurde het duidelijk langer en gisteravond rond 19:30 uur vroor het nog steeds in de zuidoostelijke helft. Pas aan het eind van de avond was het land vorstvrij, maar in een groot deel van het land lag het kwik gisteravond maar een fractie boven nul. In het westen en noordwesten dooide het flink en werd uiteindelijk een maximum van 8,0 in Den Helder en 8,2° op Terschelling genoteerd. Ook in het westen van België duidelijk positieve temperaturen met in Zeebrugge maximaal 7,0 en in Koksijde 7,4°. Elders lagen de maxima rond of onder het vriespunt.

gladde wegen na sneeuw en ijzel. Deze treffende foto werd gemaakt door Ben Saanen.
deze prachtige foto gemaakt door Carel ten Hoor laat mooi zien dat de temperatuur weer boven het vriespunt is uitgekomen.

Vandaag: overwegend bewolkt, maar soms ook zon
De gladheidsproblemen zijn vandaag weer verleden tijd, want de temperaturen liggen inmiddels overal boven het vriespunt. De maxima komen vandaag uit op maximaal 3 tot 5° in het oosten en een graad of 8 in het westen van het land. In West-Vlaanderen kan het zelfs 9°, maar daarentegen blijft het kwik in de Ardennen en Hoge Venen rond het vriespunt. Het weerbeeld kenmerkt zich door vrij veel wolken, maar zo nu en dan kan ook even de zon schijnen en het blijft droog. De wind waait niet meer dan zwak en draait van noordwest naar zuid.

Vanavond en de komende nacht is het over het algemeen bewolkt, maar het blijft wel zo goed als overal droog. De zuidenwind neemt toe naar zwak tot matig en de temperatuur daalt naar een graad of 3 in het westen en naar waarden rond het vriespunt in het oosten van het land met lokaal weer de kans op gladheid.

het was overal bewolkt, maar uiteindelijk klaarde het op Ameland wat op. Deze prachtige foto werd ontvangen via Twitter @SevereWeather_N

Morgen: bewolkt en soms wat gespetter, later regen van betekenis
Morgen is het hogedrukgebied Angelika verder naar het westen getrokken en wij krijgen later op de dag te maken met een front behorende bij een diepe depressie ten zuiden van IJsland. De bewolking heeft de overhand en lokaal kan het daaruit licht spetteren. De zuid tot zuidwestenwind waait matig en aan zee (vrij) krachtig en de temperatuur stijgt naar maximaal 4° in het oosten en naar 7 in het westen. In het westen van België kan het een graad of 9 worden, maar in de hogere delen liggen de maxima nog altijd rond het vriespunt.

Morgenavond en in de nacht naar dinsdag is het bewolkt en regenachtig en op de meeste plaatsen valt tussen de 5 en 10 millieter. In de Ardennen en Hoge Venen valt de neerslag in de vorm van sneeuw. De matige tot vrij krachtige zuid tot zuidwestenwind draait naar west en neemt in kracht af en de temperatuur daalt naar waarden tussen de 2 en 4°. In de Ardennen liggen de temperaturen rond het vriespunt.

de verwachte weerkaart voor morgen volgens ECMWF.

Dinsdag: geregeld zon en meest droog, later weer een buienkans
Dinsdag beginnen we in de oostelijke helft nog met regen, maar al vrij snel is het droog met geregeld zon. Later op de dag neemt de kans op een bui geleidelijk weer toe vanuit het westen. De westenwind wordt weer zuidwest en is zwak tot matig over land en vrij krachtig op de Wadden en de temperatuur stijgt naar maximaal een graad of 6 in het oosten en naar 8 in het westen van de Lage Landen.

aan het eind van de week gaan de bovenluchttemperaturen weer fors naar beneden. Bron: ECMWF.

Volgende week: wisselvallig, later kouder
Tussen hogedruk boven de Atlantische Oceaan en lagedruk boven Scandinavië wordt later in de week weer koude lucht aangevoerd. Vooral op hoogte gaat de temperatuur rap en fors onderuit. In de nacht naar donderdag is het op het 500 hPa-vlak (ongeveer 5,5 km hoogte) nog -19°, maar 24 uur later is het op dezelfde hoogte maar liefst afgekoeld naar -40°! Ook iets dichterbij de grond (op een hoogte van 1,5 km hoogte) gaan de temperaturen onderuit van -4 naar -8°. Het komt dan ook tot buien en vanwege die koude bovenlucht neemt bij die buien de kans op winterse neerslag weer toe. Of het dan ook weer wit gaat worden moet worden afgewacht, maar daarover natuurlijk meer in de komende dagen.

de neerslag valt aan het eind van de week weer in een winterse vorm.

Aan de temperatuurpluim kan je ook zien dat het op termijn weer kouder gaat worden. Aanvankelijk liggen de maxima een fractie boven de 5°, maar vooral woensdag is het tijdelijk wat zachter. Daarna gaat de temperatuur naar beneden en liggen de maxima maar net boven het vriespunt met in de nacht weer een toenemende kans op vorst. De winter is dan nu wel weer even voorbij, maar een nieuwe winterse fase kondigt zich alweer aan.

De temperatuurpluim voor de komende 10 dagen voor het midden van het land. Bron: Kachelmannwetter.com

Kijken we puur naar de pluim van het Europese model (ECMWF) van gisteravond, de paarse lijn hierboven, dan zien we na een tijdelijk stijging van de temperatuur op woensdag het kwik weer flink dalen. Aan het eind van de week wordt de 5° grens niet meer gehaald en de dagen daarna wordt het geleidelijk nog wat kouder. Ook het ensemblegemiddelde gaat naar beneden en volgend weekend gaat het ook weer vriezen.

de 10-daagse pluim van het ECMWF voor het midden van het land. Bron: KNMI.

Tot slot kijken we nog even naar de ijspluim en dan zien we dat de temperatuur aanvankelijk net boven het vriespunt ligt. De komende week loopt de temperatuur iets op, maar later koelt het water weer af met ook een aantal lijntjes die voor een ijsvloer(tje) gaan. De komende pluimen even afwachten.

de ijspluim van het ECMWF voor het midden van het land. Bron: KNMI.

Sneeuwverwachting Hoge Venen en Ardennen:
In de Ardennen en Hoge Venen ligt momenteel tussen de 5 en 14 centimeter sneeuw met op diverse plaatsen langlauf- en skimogelijkheden. De komende dagen zal de sneeuw wegdooien onder de 500 meter, maar daarboven blijft het koud genoeg om de sneeuwlaag in stand te houden en bovendien valt er regelmatig nieuwe sneeuw. Woensdag en donderdag wordt het ‘over-all’ zachter, maar vanaf vrijdag gaan de temperaturen naar beneden met een toenemende kans op sneeuw.

De temperatuurpluim voor de komende 10 dagen voor de Ardennen. Bron: Kachelmannwetter.com

Voor vandaag wil ik het hierbij weer laten, maar niet getreurd… Morgen ben ik er weer. 🙂 Ik zou zeggen stay tuned, vertel het verder en blijf vooral volgen. Meer weer en foto’s vind je op Facebook  en -of Twitter.  Ook zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS . Foto’s, neerslaghoeveelheden en andere updates vanaf locatie zien we gaarne tegemoet op foto@alpenweerman.nl.

Fijne zondag en graag weer toe morgen!

Join Alpenweerman community:
De meteorologische winter is begonnen. Volg hier de weersontwikkelingen met betrekking tot het winterweer in de Lage Landen en natuurlijk ook in de Alpen. JOIN US, wordt sponsor of partner van Alpenweerman.nl. Neem geheel vrijblijvend contact met ons op via info@alpenweerman.nl.

Zie ook onze nieuwe Alpenweerman PROMO (via YouTube)

rehall-logo-2015
Winter is coming – be prepared –

Alpenweerman is powered by Kachelmann Wetter en Meteo-Oberwallis

Meer (Alpen)weer en updates ook via Alpenweerman Facebook of Twitter

(Visited 1.988 times, 1 visits today)
Advertentie

 

Advertentie

Innsbruck

Ontdek de regio Innsbruck

De regio Innsbruck biedt maar liefst vijf verschillende bergmassieven. Van vlakkere, ontspannen trajecten op het Mieminger Plateau tot en met hoogalpiene paden en ongenaakbare rotsen in het Sellraintal is alles vertegenwoordigd. De wandelgebieden zijn weliswaar verschillend, de alpiene ervaringen zorgen echter altijd voor grote indrukken. Lees meer

Advertentie

Stubai

Een fantastische wandelvakantie in Stubai

Het Stubaital is een waar paradijs voor een fantastische wandelvakantie in Oostenrijk. Er loopt een bijna grenzeloos netwerk van wandelpaden door het Stubaital en de Stubaier Alpen die een onvergetelijke natuurervaring bieden, ongeacht conditie, uithoudingsvermogen of ervaring. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier