Advertentie 

Algemeen weersituatie: hogedruk zwaait de scepter
Een langgerekt warmtefront behorende bij depressie Queenie, vandaag boven het oosten van Spanje, zorgt voor veel bewolking en aanvankelijk nog wat lichte regen in het zuidwesten van de Lage Landen. Het warmtefront en de bijbehorende regen trekken naar het westen weg en de komende dagen gaan we profiteren van het hogedrukgebied Thomas. Thomas zal zorgen voor kouder weer en volgende week is het een tiental graden kouder.

De weerkaart voor vandaag. Bron: DMI
De weerkaart voor vandaag. Bron: DMI

Gisteren: een mix van zon en wolken en overal droog
Gisteren trok er vrij veel hoge bewolking over onze streken, maar hier en daar kwam ook de zon goed tevoorschijn en op de zonnigste plaatsten scheen de zon nog 4 tot lokaal 6 uur. Het bleef zowaar overal droog, maar er stond wel een stevige zuidenwind. Over land was de wind matig tot vrij krachtig, windkracht 4 tot 5 en aan zee krachtig tot hard, windkracht 6 tot 7, maar later op de dag nam de wind duidelijk in kracht af. De temperatuur, die in de nacht niet lager uitkwam dan waarden tussen de 8 en 11°, steeg naar ruim 10 tot 14°. De Bilt kwam uit op maximaal 14,2°. In Vlaanderen lagen de maxima tussen de 11 en 14° met in Antwerpen maximaal 13,7°.

de zonsondergang was prachtig gisteren. Deze foto werd gemaakt door Fijja Schröder
de zonsondergang was prachtig gisteren. Deze foto werd gemaakt door Fijja Schröder
Ook Carel ten Hoor maakte een schitterende foto van de zonsondergang.
Ook Carel ten Hoor maakte een schitterende foto van de zonsondergang.
Deze kleurrijke foto werd gemaakt door Jannes Wiersema.
Deze kleurrijke foto werd gemaakt door Jannes Wiersema.
deze prachtige foto werd gemaakt door Bas Ruggeberg en ingezonden naar foto@alpenweerman.nl
deze prachtige foto werd gemaakt door Bas Ruggeberg en ingezonden naar foto@alpenweerman.nl

Vandaag: vrij veel bewolking, vanmiddag vanuit het oosten zon
Er is vandaag over het algemeen vrij veel bewolking en vanochtend kan er in het zuidwesten van de Lage Landen wat lichte regen of motregen vallen op de passage van een warmtefront behorende bij depressie Queenie. De regen trekt naar het westen weg en vanuit het oosten komt vanmiddag geregeld de zon tevoorschijn. In West-Vlaanderen kan het tot ver in de middag duren totdat het droog wordt. Aanvankelijk waait het niet of nauwelijks, maar vanmiddag steekt er een zwakke tot matige noordoostenwind op. De temperatuur stijgt naar maximaal 9 of 10° in het noorden en westen en naar 12-13 in de zuidoostelijke helft. In Vlaanderen liggen de maxima van west naar oost tussen de 11 en 13°.

Vanavond en de komende nacht hebben we een afwisseling van wolkenvelden en flinke opklaringen. Het blijft droog en bij een tot matig en aan zee tot vrij krachtig toenemende noordoostenwind daalt de temperatuur naar 4° in het noordoosten en naar 6 in het zuiden en in Vlaanderen.

Morgen: geregeld zonneschijn
Morgen ligt er ten noorden van onze streken een gordel van hogedruk (Thomas) en in de Golf van Biskaje ligt het lagedrukgebied Queenie. Tussen beide weersystemen in wordt met een oostelijke stroming geleidelijk koudere lucht aangevoerd. De zuidelijke helft van de Lage Landen heeft last van bewolking behorende bij Queenie, maar elders wordt geprofiteerd van hogedruk en komt de zon flink tevoorschijn. Het blijft droog en er waait een matige en aan zee (vrij) krachtige noordoostenwind, windkracht 4 tot 6. De temperatuur stijgt naar maximaal een graad of 8 in het noordoosten en naar lokaal nog 10 in het zuiden en in Vlaanderen.

Morgenavond en in de nacht naar vrijdag zijn er in het zuiden wolkenvelden en in het noorden flinke opklaringen. Het blijft droog en er waait een matige en aan zee (vrij) krachtige noordoostenwind. De temperatuur daalt in het noorden flink naar waarden dichtbij het vriespunt met kans op vorst aan de grond. In de zuidelijke helft en in Vlaanderen wordt het niet veel kouder dan 4 tot 6°.

er stond gisteren veel wind, aan zee zelfs windkracht 7. Deze foto van Sjef Kenniphaas laat dat treffend zien.
er stond gisteren veel wind, aan zee zelfs windkracht 7. Deze foto van Sjef Kenniphaas laat dat treffend zien.

Vrijdag: een mix van zon en wolken
Vrijdag bevindt de as van het hogedrukgebied Thomas zich nog altijd ten noorden van ons land en het lagedrukgebied Queenie is bezig met een rondreis op het Iberisch Schiereiland. Queenie ligt vrijdag namelijk ten westen van Portugal. Wij hebben dan ook nog steeds een noordoostelijke stroming met aanvoer van relatief koude lucht. In het noorden schijnt de zon flink, meer naar het zuiden is er een mix van zon en wolkenvelden en het blijft overal droog. De temperatuur stijgt naar maximaal 5-6° in het noordoosten en naar 9 of 10 in het zuiden. In Vlaanderen kan het zelfs nog 11° worden.

de verwachte weerkaart voor aanstaande vrijdag volgens ECMWF.
de verwachte weerkaart voor aanstaande vrijdag volgens ECMWF.

Komend weekend: vrij veel wolken en kans op wat licht gespetter
In het weekend blijven we profiteren van hogedruk. Het hogedrukgebied Thomas maakt verbinding met een nieuw hoog vanuit de regio Groenland en het hoog houdt een uitloper tot over onze omgeving. De stroming kan met name zondag even aanlandig worden omdat de kern van het hoog voor de Noorse kust komt te liggen. Verder heeft de bewolking de overhand en op beide dagen is er kans op een klein beetje regen of motregen, maar veel voorstellen doet het allemaal niet. De temperatuur stijgt zaterdag naar 3-4° in het noorden en naar 9 in het zuiden. Zondag zijn de maxima in vooral het westen en noorden duidelijk hoger, want de temperaturen komen uit op waarden tussen de 8° in het zuidoosten en 10 in het westen en noorden van het land.

de verwachte weerkaart voor aanstaande zondag volgens ECMWF.
de verwachte weerkaart voor aanstaande zondag volgens ECMWF.

Volgende week: een koud (winters) slot van deze novembermaand
Na het weekend blijven we voorlopig profiteren van hogedruk en ditmaal boven Scandinavië. Heel langzaam trekt het hoog zuidwaarts en dinsdag wordt de kern boven Denemarken verwacht. De stroming komt uit het het oosten en daarmee wordt weer koude lucht aangevoerd. De zon zal flink schijnen, het blijft droog en in de nachten gaat het enkele graden vriezen. Overdag zal de temperatuur uitkomen op waarden tussen de 2 en 4°, maar vanwege een stevige wind zal het voor het gevoel nog kouder zijn. Of de kou een lang leven is beschoren of dat het hoog verder naar het zuiden zakt moet nog worden afgewacht, maar daarover natuurlijk meer in de volgende weerpraatjes.

de verwachte weerkaart voor volgende week dinsdag volgens ECMWF.
de verwachte weerkaart voor volgende week dinsdag volgens ECMWF.

Temperatuurpluimen:
De temperatuurpluim voor de komende 10 dagen voor het midden van het land van de diverse hoofdberekeningen laat een dalende trend zien. Vandaag wordt het nog wel een graad of 10, morgen zijn de maxima al wat lager en vrijdag moeten we het in het midden van het land doen met een graad of 5. Ook zaterdag wordt een vrij koude dag, maar zondag zijn de temperaturen weer wat hoger door een aanlandige wind. Na het weekend wordt het duidelijk kouder met overdag temperaturen van een graad of 3 en in de nacht gaat het enkele graden vriezen. Met december op de kalender gaan de temperaturen mogelijk weer omhoog.

De temperatuurpluim voor de komende 10 dagen voor het midden van het land. Bron: Kachelmannwetter.com
De temperatuurpluim voor de komende 10 dagen voor het midden van het land. Bron: Kachelmannwetter.com

Kijken we puur naar de pluim van het Europese model (ECMWF) van gisteravond, de oper is de roze lijn hierboven, dan zien we dat de leden die aan het ECMWF zijn gelieerd ook met steeds lagere temperaturen op de proppen komt. Zaterdag worden al vrij lage temperaturen verwacht van een graad of 3. Zondag is het duidelijk zachter, maar na het weekend wordt het weer kouder met op dinsdag temperaturen slechts een paar graden boven nul. In de tweede helft van de week lijkt het weer zachter te worden.

de 10-daagse pluim van het ECMWF voor het midden van het land. Bron: KNMI.
de 10-daagse pluim van het ECMWF voor het midden van het land. Bron: KNMI.

Als we naar de pluim van de Amerikanen kijken (GFS) dan zien we dat de ‘oper’, ofwel de groene lijn hierboven, ook naar beneden gaat met vanaf vrijdag temperaturen een aantal dagen rond de 5°. Met december op de kalender ligt het ensemblegemiddelde rond een graad of 7.

de pluim volgens GFS voor de komende 16 dagen. Bron: Wetterzentrale.de
de pluim volgens GFS voor de komende 16 dagen. Bron: Wetterzentrale.de

Sneeuwverwachting Hoge Venen en Ardennen:
Er ligt geen sneeuw in de hogere delen van de Lage Landen. Na het zachte weer van de laatste dagen, wordt het wel geleidelijk kouder, maar neerslag wordt er niet verwacht.

Dit was het voor vandaag. Morgen ben ik er weer met wederom een nieuwe blik op de weerkaarten. Ik zou zeggen stay tuned, vertel het verder en blijf vooral volgen. Meer weer en foto’s vind je op Facebook  en -of Twitter.  Ook zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS . Foto’s, neerslaghoeveelheden en andere updates vanaf locatie zien we gaarne tegemoet op foto@alpenweerman.nl.

Fijne dag en graag weer tot morgen.

Join Alpenweerman community:
Het is weer een interessante herfst en één ding is ook zeker “de volgende winter, die komt bestimmt!  JOIN US of wordt sponsor of partner van Alpenweerman.nl. Neem geheel vrijblijvend contact met ons op via info@alpenweerman.nl.

rehall-logo-2015
Winter is coming – be prepared –
image1

Alpenweerman is powered by Kachelmann Wetter en Meteo-Oberwallis

Meer (Alpen)weer en updates ook via Alpenweerman Facebook of Twitter

(Visited 590 times, 1 visits today)

 

Advertentie

Val Thorens

Beste skioord 2023: Val Thorens

Val Thorens is zojuist voor de 8e keer uitgeroepen tot beste skigebied ter wereld. Val Thorens ligt op een hoogte van 2.300 m en is daarmee het hoogst gelegen skioord van Europa. Als eerste geopend (in november) en als laatste gesloten (in mei), biedt het skiërs een enorm speelterrein voor een onvergetelijke vakantie. Lees meer

Advertentie

SnowWorld

Wintersport in SnowWorld

Skigebied SnowWorld is hét Nederlandse skigebied met vijf skidorpen. De skiliften draaien tot ’s avonds laat en er valt voor jong en oud veel te beleven. Skiën, snowboarden, klimmen en après-skiën. Skigebied SnowWorld biedt de ultieme wintersportervaring bij jou in de buurt. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier