Klik hier om mee te doen met de win-actie


 

Algemene situatie:
Op de weerkaart hieronder is Thialf nergens te bekennen en vrieskou onder aanvoering van een Russisch of Scandinavisch hoog is voorlopig dan ook niet te verwachten. Wel vinden we een krachtig hoog ten zuiden van onze streken, Carina, en aan de noordflank daarvan trekken storingen verbonden aan depressies over onze streken. Vooral depressie Bob is overal te vinden met diverse filiaaltjes. Met een westelijke, volgende week zuidwestelijke stroming wordt zachte oceaanlucht aangevoerd met temperaturen soms boven de 10°.

De weerkaart voor vandaag. Bron: DWD

Gisteren had de bewolking de overhand en in de oostelijke helft viel daaruit af en toe wat lichte regen en motregen. In het westen bleef het droog en kwam soms nog even de zon tevoorschijn, maar later was het ook in het westen grijs en bewolkt.

De temperatuur kwam uit op waarden tussen de 5 en 8° met in Den Helder maximaal 8,0 en op Schiphol 8,1°. Woensdrecht kwam niet hoger uit dan 5,1°. In België lagen de maxima tussen de 2 en 8° met in Elsenborn 2,2 en in Zeebrugge 7,7°.

Peter van Lindenberg maakte gisteren deze prachtige foto van de Lek bij Vianen.

Aan de noordflank van het hogedrukgebied Carina en aan de achterzijde van een warmtefront behorende bij depressie Bob, is op deze woensdag over het algemeen grijs en grauw met veel bewolking en aanvankelijk hier en daar nevel en mist. Uit die bewolking kan het soms wat miezeren.

Waaien doet het niet of nauwelijks uit het westen en de temperatuur stijgt naar 8 tot 10°. Normaal is het in deze tijd van het jaar een graad of 6. In de Ardennen en Hoge Venen wordt het maximaal 3-4°.

Vanavond en de komende nacht is en blijft het bewolkt met af en toe wat gemiezer. De zwakke wind waait uit het westen en de temperatuur wordt niet lager dan 6-7°.

Jolanda Bakker maakte gistermiddag deze prachtige foto.
Deze prachtige foto werd gemaakt door Joyce Derksen.
Suzanne Vermulm maakte deze foto met in de ochtend nog opklaringen.

Morgen is het ook bewolkt met geen ruimte voor de zon. Vooral over de zuidelijke helft van de Lage Landen is er kans op enige lichte regen en motregen. De wind waait zwak tot matig uit het westen tot zuidwesten en de temperatuur stijgt naar 8 tot 10, lokaal in het westen en zuidwesten 11°. In de hogere delen van België wordt het 5-6°.

De verwachte weerkaart voor vrijdag volgens ECMWF. Bron: wetteronline.de

Vrijdag verandert er heel erg weinig. Het enige verschil is dat het hoog Carina wat naar het westen trekt, maar wat het weerbeeld betreft is het allemaal veel van hetzelfde. Het is namelijk weer bewolkt en uit die bewolking valt af en toe wat lichte regen en motregen.

De wind waait zwak tot matig uit het noordwesten en de temperatuur stijgt naar maximaal een graad of 7 in het noordoosten en naar 10 in het zuidwesten. In het westen van België kan het een graad of 11 worden, terwijl het in de Ardennen zo’n 6° is.

De verwachte weerkaart voor komend weekend volgens ECMWF. Bron: wetteronline.de

Ook komend weekend zal het overwegend bewolkt zijn met uit die bewolking af en toe wat gespetter of gemiezer. De zuidwestenwind neemt in kracht toe en is zaterdag matig tot vrij krachtig en zondag vrij krachtig tot krachtig, windkracht 4 tot 6.

De temperatuur stijgt zaterdag naar 9 tot 11, in het westen van België lokaal naar 12°. Zondag wordt het 10-11 in België op heel veel plaatsen zo’n 12°.

De verwachte weerkaart voor 2e Kerstdag. Lagedruk neemt de honneurs over. Bron: wetteronline.de

Tijdens de Kerstdagen wordt de hogedruk uit onze omgeving weggedrukt en lagedrukgebieden krijgen het voor het zeggen. Op eerste Kerstdag is er al kans op wat regen, maar de regenkansen nemen op tweede Kerstdag alleen maar toe.

Ook de wind neemt in kracht toe, dinsdag hard aan zee (kracht 7) en de temperatuur stijgt op beide dagen naar waarden tussen de 9 en 11°. Daarmee wordt de Kerst weer zacht, maar niet zo zacht als twee jaar geleden. Toen noteerden we in De Bilt temperaturen van respectievelijk 14,0 en 14,4°.

De verwachte weerkaart voor na de Kerstdagen volgens ECMWF. Bron: wetteronline.de

Na Kerst is het ronduit wisselvallig met regen en wind en later in de week weer dalende temperaturen naar een graad of 5.

De temperatuurpluim voor het midden van het land. Bron: Kachelmannwetter.com

De pluim van de hoofdberekeningen van de diverse weermodellen laat het weer mooi zien allemaal. Aanvankelijk lopen de temperaturen op naar waarden rond de 10° op Kerstavond en op eerste Kerstdag. Na Kerst gaan de temperaturen weer naar beneden en eind volgende week is het dan een graad of 5.

De pluim van het ECMWF. Bron: KNMI.

De pluim van het ECMWF laat ook zien dat het kwik de komende dagen stijgt naar waarden omstreeks de 10°. Vanaf Kerst gaat de temperatuur langzaam weer naar beneden. Het ensemblegemiddelde daalt ook van een graad of 9 naar ongeveer 7°.

De sneeuwpluim van het ECMWF. Voorlopig is er nog niks aan de hand. Bron: KNMI

Kijken we tot slot nog even naar de sneeuwpluim dan is de kans, de vast lezers wisten het natuurlijk al, op een witte Kerst bijzonder klein. Er wordt totaal geen sneeuw verwacht. Na de Kerstdagen verschijnen er wat sneeuwlijntjes, maar daar ga ik voorlopig niet vanuit.

Dit was het weer voor vandaag. Maak er een mooie woensdag van en graag weer tot morgen voor een nieuw weerpraatje voor de Lage Landen. Tot morgen.

De dag begon fraai in het westen bij Ton Wesselius.

Join Alpenweerman community:
Alpenweerman.nl heeft steeds meer lezers voor de dagelijkse weerpraatjes voor zowel de Alpen als voor de Lage Landen en met regelmaat verschijnen er ook andere interessante artikelen. Wil je sponsor of partner worden van het snel groeiende platform Alpenweerman.nl, neem dan geheel vrijblijvend contact met ons op via info@alpenweerman.nl

Samen op naar een mooie winter en stay tuned!

Meer weer en foto’s vind je op Facebook  en/of TwitterOok zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Foto’s zien we graag tegemoet op foto@alpenweerman.nl.

Alpenweerman is powered by Kachelmann Wetter en Meteo-Oberwallis

(Visited 519 times, 1 visits today)

 

SalzburgerLand

Win een skivakantie naar SalzburgerLand 

Je merkt het overal in SalzburgerLand: de locals en de wintersporter zijn simpelweg verliefd op de winter. Een skivakantie, daar houden we allemaal van toch? Maar het wordt natuurlijk nog veel leuker als die vakantie ook nog eens gratis is! Doe hier mee aan de prijsvraag en maak kans op een van de negen wintersportreizen. Elke reis is voor 2 personen. 7 nachten in een 2-persoonskamer in een hotel, inclusief halfpension. Plus twee skipassen voor 6 dagen. Doe mee!

Voigt Travel

Van de gebaande paden in IJsland

Ontdek het echte IJsland met Voigt Travel. Samen met lokale gidsen beleef je unieke excursies. Je slaapt in kleinschalige hotels en lodges. Zo ontdek je met alle aandacht de ongebaande paden van IJsland. Bekijk de reizen!

Lees meer

CP Helmen

CP Skihelmen met vizier 

Het Zwitserse topmerk CP focust zich als pionier van de Skihelm met Vizier al ruim tien jaar op de ontwikkeling hiervan en niet zonder succes! Inmiddels is CP marktleider in het hogere segment in de Alpenlanden en ook in Nederland groeit dit topmerk onstuimig. Het beste altijd nog beter maken: dat is de missie van CPLees meer