Advertentie 

Algemene situatie

Thermische weelde vandaag. Met een zuidelijke stroming tussen het hogedrukgebied Viktor boven het oosten en het lagedrukgebied Olga ten westen wordt op deze zaterdag zeer warme lucht aangevoerd. Bij volop zonneschijn loopt het kwik op naar lokaal 28°.

Morgen wordt ook nog een warme dag met temperaturen ruim boven de 20° en ook na het weekend lijkt het nog niet echt ‘koud’ te worden. Er zijn weermodellen die de temperatuur ook begin volgende week tot boven de 20° laat stijgen, pas later in de week gaat het kwik omlaag naar meer normalere waarden die passen bij oktober.

De weerkaart voor vandaag. Bron: DWD.

Veel zon, ook sluierwolken

Gisteren was het wederom prachtig oktoberweer met volop zonneschijn. Er was ook vrij veel hoge bewolking zichtbaar, maar het bleef overdag droog. Gisternacht viel er overigens wel wat regen en dat leverde in de zuidwestelijke helft van de Lage Landen 2 tot 5 millimeter op met in Roosendaal 5 millimeter.

De temperatuur steeg naar 18 tot 26° met op Terschelling 18,3 en 19,5° op Vlieland. Elders steeg de temperatuur tot boven de warme grens van 20° en in Limburg werd het zomers warm met in Arcen maximaal 25,7°. In België werd het 20 tot 25° met in Kleine Brogel 24,5 en in Diepenbeek 24,6°.

Jolanda Bakker maakte deze treffende foto in deze bijzondere oktober.
De dag begon al zeer fraai zoals hier te zien op de foto van Ton Wesselius uit Roelofarendsveen.
Ook een mooi kleurrijk begin bij Debbie van Ooststroom uit Stompwijk.
Johan Klos maakte deze prachtige foto.
Jolanda Bakker maakte deze mooie foto.
Carel ten Hoor maakte deze prachtige foto.

Thermische topdag!

Het wordt vandaag een thermische topdag. Bij volop zonneschijn met hooguit wat velden sluierwolken loopt de temperatuur op naar 24° in het noordwesten en naar 27-28 in het oosten en zuiden. Op de Wadden wordt het ook een warme dag, maar het kwik blijft met 21-22° wel iets achter. Het oktoberrecord voor Vlieland is overigens 22,2° gemeten op 1 oktober 2011. Vorig jaar werd het op 16 oktober nog 21,1° op Vlieland en 23,6° in Den Helder.

Voor De Bilt wordt een temperatuur van 25-26° verwacht en dat zou dan de meest late zomerse dag ooit zijn. Nooit werd het zo laat in het jaar nog zomers warm, want het record staat op 10 oktober. Het landelijk record voor 13 oktober is 25,1° gemeten in Volkel in 1990 en de hoogste temperatuur ooit voor oktober is 28,7° gemeten in Maastricht op 10 oktober 1921.

In België wordt het op veruit de meeste plaatsen 25 tot 27°, alleen aan zee en op de hogere delen blijft het kwik onder de zomerse grens met temperaturen van 23-24°.

Vanavond is het helder, komende nacht verschijnt er vanuit het westen wat sluierbewolking. Het blijft droog en het koelt af naar 14 tot 17°. Grappig genoeg is dat een normale middagtemperatuur…

Wederom een warme oktoberdag

Morgen schijnt de zon ook weer flink, maar er zijn ook sluierwolken zichtbaar. Langzaam neemt de hoeveelheid sluierwolken vanuit het westen toe, maar het blijft overdag droog.

De wind waait uit het zuiden en is zwak tot matig van kracht en de temperatuur is met 20° in het noordwesten en 24-25° in het zuidoosten nog altijd veel te hoog voor de tijd van het jaar. Het Duitse weermodel berekent zelfs een temperatuur van 27° voor het zuidoosten.

Licht wisselvallig, maar nog altijd boven normaal warm

In de nacht naar maandag komt het tot enkele buien en daarbij is ook onweer mogelijk. Ook maandag komt het tot buien en later gaat het mogelijk enige tijd regenen, maar alleen het Europese weermodel komt met die optie. De overige modellen houden het na de buien droog.

De wind waait zwak tot matig en draait van zuid naar noord en de temperatuur stijgt op veel plaatsen naar 16 tot 18°. Mogelijk komt het kwik in de zuidoostelijke helft nog steeds boven de 20° uit en het Duitse weermodel komt op meerdere plaatsen met 20° op de proppen.

De verwachte weerkaart voor woensdag. We blijven profiteren van hogedruk en de neerslagkansen zijn niet overdreven groot. Bron: meteologix.com

De rest van de week ziet het weerbeeld er helemaal niet zo slecht uit. Het is licht wisselvallig met geregeld zon, maar ook zo nu en dan is er ook kans op wat regen of enkele buien. De temperatuur stijgt dinsdag weer naar waarden rond de 20°, maar vanaf woensdag gaat het kwik langzaam omlaag. Heel langzaamaan gaat oktober dus wat meer normaal doen.

Temperatuurpluim

De temperatuurpluim voor het midden van het land. Bron: Meteologix.com

De pluim van de hoofdberekeningen voor het midden van het land laat zien dat de temperatuur de komende 10 dagen gaat dalen, maar heel moeilijk is dat niet. Vandaag wordt een topdag met temperaturen boven de 25°. Ook morgen is het nog warm, maar maandag gaat het kwik omlaag. Dinsdag kan het vervolgens weer een graad of 20 worden, maar daarna zet de daling verder in en volgend weekend is het maximaal 15° of wellicht wat lager.

Ook Jannes Wiersema maakte een treffende foto van de hoge temperatuur zo laat in het jaar.

Voor vandaag wil ik het hierbij weer laten. Maak er een mooie zaterdag van en graag weer tot morgen voor een vers en nieuw weerpraatje voor de Lage Landen. Fijn weekend!

Maak je ook weerfoto’s? Stuur ze gerust in en wij plaatsen ze bij de berichten. Hoe leuk is het dat vele honderden en soms zelfs duizenden mensen je foto bij de berichten zien. Insturen kan via foto@alpenweerman.nl of via mijn Twitter: @ricoschroder

Versterk ons team of wordt sponsor

Alpenweerman.nl is volop groeiende en heeft steeds meer lezers voor de dagelijkse weerpraatjes voor zowel de Alpen als voor de Lage Landen. Verder verschijnen er met regelmaat ook andere zeer interessante artikelen.

Mocht je interesse hebben om binnen het Alpenweerman platform te participeren of om ons team te komen versterken (Alpenweer, Benelux-weer, IT, marketing, bloggen, vloggen, sociale media) neem dan contact met ons op via info@alpenweerman.nl 

Wil je sponsor of partner worden, dan kan ook geheel vrijblijvend contact met ons worden opgenomen via het genoemde mailadres en vraag dan naar de mogelijkheden.

Wat kunnen we voor u betekenen…

  • Weerbericht op maat, waar ook ter wereld (weathercard service)
  • Trainingen voor bedrijven, scholen, verenigingen, sponsoren etc..
  • Cursussen tbv weerkunde, meteo, weerstations etc..
  • Kennissessies op locatie (ook in het buitenland)
  • Seminars en Webinars
  • NIEUW excl. compleet verzorgde “Ski Safari’s” Wallis (Aletsch / Zermatt – Cervinia)
  • Ook in de Alpenlanden kan het op locatie geregeld worden.

Wilt u meer informatie of wilt u weten wat wij voor uw kunnen betekenen?
Neem dan contact op met: info@alpenweerman.nl / remco@alpenweerman.nl

Meer weer en foto’s vind je op Facebook  en/of TwitterOok zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Foto’s zien we graag tegemoet op foto@alpenweerman.nl.

Alpenweerman is powered by Kachelmann Wetter en Meteo-Oberwallis

(Visited 345 times, 1 visits today)

 

Advertentie

Val Thorens

Beste skioord 2023: Val Thorens

Val Thorens is zojuist voor de 8e keer uitgeroepen tot beste skigebied ter wereld. Val Thorens ligt op een hoogte van 2.300 m en is daarmee het hoogst gelegen skioord van Europa. Als eerste geopend (in november) en als laatste gesloten (in mei), biedt het skiërs een enorm speelterrein voor een onvergetelijke vakantie. Lees meer

Advertentie

SnowWorld

Wintersport in SnowWorld

Skigebied SnowWorld is hét Nederlandse skigebied met vijf skidorpen. De skiliften draaien tot ’s avonds laat en er valt voor jong en oud veel te beleven. Skiën, snowboarden, klimmen en après-skiën. Skigebied SnowWorld biedt de ultieme wintersportervaring bij jou in de buurt. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier