Advertentie

Klik hier voor meer informatie voor een actieve vakantie in Innsbruck en omgeving


 

ALGEMENE WEERSITUATIE:
Ten oosten van onze streken ligt het hogedrukgebied Siegfried en ook ten westen van Frankrijk ligt hogedruk. Dit wordt een gordel van hogedruk en wij zitten aan de noordflank daarvan met een westelijke stroming. Met die stroming wordt zachte en vochtige lucht aangevoerd waarin regelmatig storingen naar het oosten trekken. Later vandaag krijgen we te maken met een warmtefront behorende bij depressie Laura en begint de termische opleving.

De weerkaart voor vandaag. Bron: DMI
De weerkaart voor vandaag. Bron: DMI

GISTEREN:
Gisteren was het over het algemeen bewolkt en er viel wat lichte regen en motregen. In het noorden en oosten werd ook sneeuw waargenomen. In de middag klaarde het in het noorden op en kwam de zon nog ruim een uurtje tevoorschijn. Na een nacht met overal positieve temperaturen steeg het kwik overdag naar waarden tussen de 3 en 7°. Eelde noteerde maximaal 3,3 en Vlissingen kwam uit op 7,3°. In Vlaanderen lagen de maxima tussen de 5 en 11° met in Kleine-Brogel maximaal 5,0 en in Koksijde 11,0°. Op de Mont-Rigi werd het maximaal 1,8°.

Gisteren was het grijs en grauw en ook de komende dagen zal dit veelal het weerbeeld zijn. De foto werd gemaakt door Johan Klos.
Gisteren was het grijs en grauw en ook de komende dagen zal dit veelal het weerbeeld zijn. De foto werd gemaakt door Johan Klos.

VANDAAG:
Na een nacht met op veel plaatsen lichte vorst (Eelde -4,6°), is het op deze maandag overwegend grijs en bewolkt. Bovendien gaat het later vanochtend vanuit het westen regenen, zijnde een warmtefront behorende bij depressie Laura. De regen trekt geleidelijk naar het oosten en vanmiddag regent het vrijwel overal. De wind waait zwak tot matig over land en (vrij) krachtig aan zee en de temperatuur stijgt naar maximaal 3-4° in het oosten en noordoosten en naar 8 tot 10 langs de westkust.

Vanavond regent het nog enige tijd, maar de regen trekt naar het zuidoosten weg en komende nacht is het op de meeste plaatsen droog. Het blijft wel bewolkt en bij een zwakke tot matige zuidwestenwind daalt de temperatuur niet. Sterker nog: het kwik zal geleidelijk gaan stijgen naar zo’n 7° in het oosten en naar 12-13 aan zee.

MORGEN:
Morgen is het ook over het algemeen bewolkt en hier en daar valt wat lichte regen en motregen. De zuidwestenwind wordt geleidelijk west en is overwegend matig van kracht en de temperatuur bereikt nagenoeg overal de dubbele cijfers. Alleen in zuidelijk Limburg en in de hogere delen van de Lage Landen blijft de temperatuur nog onder de 10° met veelal een graad of 8, maar elders wordt de 10 graden grens wel overschreden met maxima tussen de 12° in het oosten en 13, lokaal 14° in het westen van het land en in westelijk Vlaanderen. In vergelijking met de temperaturen die we in deze novembermaand gewend zijn is dit een flinke termische opleving.

Morgenavond en in de nacht naar woensdag is en blijft het bewolkt en hier en daar en met name in het midden en zuiden valt wat lichte regen en motregen. In het noorden van het land kan het even opklaren en daar worden dan ook de laagste temperaturen verwacht van lokaal een graad of 7. In het zuiden en in Vlaanderen wordt het niet kouder dan een graad of 11-12.

in het noorden van het land klaarde het in de middag op. De foto werd gemaakt door Jannes Wiersema.
in het noorden van het land klaarde het in de middag op. De foto werd gemaakt door Jannes Wiersema.

WOENSDAG:
Woensdag is het bewolkt en aanvankelijk valt er in het midden en zuiden nog wat lichte regen. De regen trekt weg en geregeld komt de zon tevoorschijn, maar later neemt de kans op een bui weer toe. De wind waait uit het westen tot zuidwesten en is matig tot vrij krachtig over land en krachtig aan zee en de temperatuur stijgt naar 12° in het noorden en naar 14, lokaal zelfs 15 in het zuiden en in delen van Vlaanderen.

de zon ging weer fraai onder. De foto werd gemaakt door Albert Thibaudier
de zon ging weer fraai onder. De foto werd gemaakt door Albert Thibaudier

DONDERDAG TOT EN MET ZONDAG:
De rest van de week en komend weekend is en blijft het wisselvallig herfstweer. De gordel van hogedruk ten zuiden van onze streken splitst zich in tweeën en een deel trekt naar het oosten en het andere deel trekt naar het westen. Een diepe depressie, die vandaag ontstaat ter hoogte van Groenland, trekt geleidelijk naar het zuidoosten en komt later in de week aan ter hoogte van Schotland. De bovenlucht koelt vrijdag/zaterdag flink af naar waarden op het 500 hPa-vlak (ruim 5 km hoogte) naar -33°. De kans op buien neemt dan ook toe en bij die buien is later in de week ook hagel en onweer weer mogelijk. Niet alleen de temperaturen op hoogte gaan naar beneden, ook het kwik op neushoogte zal geleidelijk weer gaan dalen.

de depressie neemt een hoop koude lucht met zich mee, vooral op hoogte. Bron: ECMWF.
de depressie neemt een hoop koude lucht met zich mee, vooral op hoogte. Bron: ECMWF.

TEMPERATUURPLUIMEN:
De temperatuurpluim laat zien dat het vandaag nog vrij koud is met temperaturen aanvankelijk rond de 5°. Vanavond gaat de temperatuur stijgen en morgen is het een graad of 13. Ook woensdag en donderdag komt de temperatuur nog uit op waarden rond of boven de 10°, maar vrijdag en het komende weekend is het weer vrij koud met temperaturen rond de 7°. Na het weekend lijkt het wederom zachter te worden, maar daar zijn de diverse modellen het nog niet met elkaar over eens. Winterweer, of wat daarop moet lijken, is voorlopig niet aan de orde.

De temperatuurpluim voor de komende 10 dagen voor het midden van het land. Bron: Kachelmannwetter.com
De temperatuurpluim voor de komende 10 dagen voor het midden van het land. Bron: Kachelmannwetter.com

Kijken we puur naar de pluim van het Europese model (ECMWF) van gisteravond, de oper is de roze lijn hierboven, dan zien we dat de leden die aan het ECMWF zijn gelieerd tot en met zaterdag een eenduidig beeld laten zien. Vandaag loopt de temperatuur geleidelijk op en morgen tot en met donderdag komt het kwik uit op waarden boven de 10°. Vrijdag gaat de temperatuur naar beneden en zaterdag is het kwik met een graad of 6-7 nog wat lager. Daarna lijkt het weer warmer te worden, maar de lijntjes lopen behoorlijk uiteen. Het ensemblegemiddelde is over een week lager dan de hoofdberekening.

de 10-daagse pluim van het ECMWF voor het midden van het land. Bron: KNMI.
de 10-daagse pluim van het ECMWF voor het midden van het land. Bron: KNMI.

SNEEUWVERWACHTING ARDENNEN EN HOGE VENEN:
Op de hogere delen van onze Lage Landen lag gisteren op de Mont-Rigi nog zo’n 7 centimeter sneeuw. De zachte lucht zal ook Hoog-België bereiken en de sneeuw zal dan ook geleidelijk wegsmelten. Later in de week wordt het weer kouder met opnieuw een toenemende kans op het witte goud.

Op de Mont-Rigi (670 meter hoogte) in de Hoge Venen lag gisteren 7 centimeter
Op de Mont-Rigi (670 meter hoogte) in de Hoge Venen lag gisteren 7 centimeter

Dit was het voor vandaag. Morgen ben ik er weer met wederom een nieuwe blik op de weerkaarten. Ik zou zeggen stay tuned, vertel het verder en blijf vooral volgen. Meer weer en foto’s vind je op Facebook  en -of Twitter.  Ook zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS . Foto’s, neerslaghoeveelheden en andere updates vanaf locatie zien we gaarne tegemoet op foto@alpenweerman.nl.

Fijne dag en graag weer tot morgen.

Join Alpenweerman community
Het is weer een interessante herfst en één ding is ook zeker “de volgende winter, die komt bestimmt!  JOIN US of wordt sponsor of partner van Alpenweerman.nl. Neem geheel vrijblijvend contact met ons op via info@alpenweerman.nl.

rehall-logo-2015
Winter is coming – be prepared –

Alpenweerman is powered by Kachelmann Wetter en Meteo-Oberwallis

Meer (Alpen)weer en updates ook via Alpenweerman Facebook of Twitter

(Visited 361 times, 1 visits today)
Advertentie

 

Advertentie

Innsbruck

Ontdek de regio Innsbruck

De regio Innsbruck biedt maar liefst vijf verschillende bergmassieven. Van vlakkere, ontspannen trajecten op het Mieminger Plateau tot en met hoogalpiene paden en ongenaakbare rotsen in het Sellraintal is alles vertegenwoordigd. De wandelgebieden zijn weliswaar verschillend, de alpiene ervaringen zorgen echter altijd voor grote indrukken. Lees meer

Advertentie

Stubai

Een fantastische wandelvakantie in Stubai

Het Stubaital is een waar paradijs voor een fantastische wandelvakantie in Oostenrijk. Er loopt een bijna grenzeloos netwerk van wandelpaden door het Stubaital en de Stubaier Alpen die een onvergetelijke natuurervaring bieden, ongeacht conditie, uithoudingsvermogen of ervaring. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier