Advertentie 

Algemene situatie:
Een front ligt vandaag over onze streken en daardoor is het bewolkt met af en toe wat lichte regen en motregen. Als het front naar het zuiden is getrokken stroomt polaire lucht over onze streken. De komende dagen is het kwik dalende, want na een vrij zachte donderdag wordt het komend weekend een graad of 13. Volgende week kan het kwik verder onderuit gaan, ofwel de temperatuurtrend is dalende.

de weerkaart voor vandaag Bron: DWD

Gisteren was het over het algemeen bewolkt en uit die bewolking viel van tijd tot tijd wat lichte regen en motregen.

De temperatuur steeg naar 16 tot 18° met in Westdorpe maximaal 17,8°. De meetpunten Lauwersoog en Nieuw-Beerta noteerden geen hogere temperatuur dan 15,6 en Terschelling kwam uit op 15,3°. In België lagen de maxima tussen de 12 en 18° met in Gent en Beitem 17,9°.

op een druilerige dag maakte Suzanne Vermulm gisteren deze foto

Het is op deze woensdag bewolkt en op de passage van een zwak front valt er wederom wat lichte regen en motregen. Na frontpassage klaart het vanuit het noorden op en wordt het droog. De wind waait aanvankelijk matig en aan zee krachtig uit het zuidwesten, maar de wind wordt west en neemt gedurende de dag in kracht af.

De temperatuur is nog altijd te hoog voor de tijd van het jaar en stijgt naar 16 tot 18°. In het zuidoosten en in delen van België kan het lokaal 19° worden, maar in Hoog-België wordt het niet warmer dan een graad of 15.

Vanavond en de komende nacht blijft het front slepen boven het zuiden van het land en boven België. Daar blijft het bewolkt met van tijd tot tijd lichte regen en motregen en geen lagere temperatuur dan een graad of 14. Naar het noorden toe is het droog met opklaringen, maar geleidelijk zijn er ook weer wolkenvelden. Het koelt af naar 8 tot 10°.

Jolanda Bakker maakte deze foto op een troosteloze dag
Hard werken tijdens de strontrace van Workum naar Warmond en terug. De foto werd gemaakt door Ton Wesselius
Ook bij Lars (Meteo-Nederland) was het een troosteloze dag
Ook bij Johan Klos een grijze bedoening

Morgen is het bewolkt en het front boven het zuiden van de Lage Landen trekt weer noordwaarts en vanuit het westen nadert ook een gebied met regen. Vooral in het midden en zuiden van het land valt dan ook weer wat lichte regen en motregen, maar in het noorden lijkt het over het algemeen droog te blijven.

De wind waait matig uit het westen en de temperatuur stijgt naar 16° in het noorden en naar 18 in het zuiden van het land. In het westen van België kan het lokaal weer 19° worden, terwijl het kwik op de Wadden en in de hogere delen van België blijft steken bij een graad of 15.

de verwachte weerkaart voor vrijdag volgens ECMWF. Bron: wetteronline.de

Vrijdag schijnt geregeld de zon, maar er zijn ook wolkenvelden en verspreid over het land is er weer wat regen of een enkele bui mogelijk. De wind waait uit het noordwesten en is matig over land en vrij krachtig bij de Wadden en de temperatuur is al wat lager en stijgt van noord naar zuid naar 14 tot 16°.

de verwachte weerkaart voor zondag volgens ECMWF. Bron: wetteronline.de

In het weekend schijnt geregeld de zon, maar zowel op zaterdag als op zondag komt het ook tot enkele buien. De temperatuur is (eindelijk) normaal voor de tijd van het jaar en stijgt naar 12-13° en er waait een stevige wind. Zaterdag waait de wind uit het westen en is matig over land en krachtig aan zee, maar in de nacht naar zondag en zondag overdag is de wind noordwest tot noord en (vrij) krachtig over land en hard tot stormachtig aan zee, windkracht 5 tot 8.

De temperatuurtrend is dalende en dat is ook weer goed zichtbaar in onderstaande temperatuurpluim voor het midden van het land.

de temperatuurpluim voor het midden van het land. Bron: Kachelmannwetter.com

De pluim laat zien dat het vandaag en ook nog morgen meer dan 15° wordt, maar vanaf vrijdag gaat het kwik geleidelijk naar beneden en de laatste paar dagen van oktober is het maar een graad of 11-12. Volgende week kan het kwik weer wat stijgen, maar er zijn ook berekeningen dat het kwik langzaam verder daalt. Morgen meer hierover.

de pluim van het ECMWF voor De Bilt. Bron: KNMI

Kijken we puur alleen naar de pluim van het Europese model (ECMWF) dan zien we ook die dalende trend naar waarden rond of zelfs onder de norm die geldt voor de tijd van het jaar. De nachten blijven wel boven normaal.

Jolanda Bakker maakte ook deze foto op ‘druppeltjesdag’

Voor vandaag wil ik het hierbij weer laten. Morgen kijken we weer verder naar de ontwikkelingen op de weerkaart. Voor nu een fijne woensdag en graag weer tot morgen.

Join Alpenweerman community:
Alpenweerman.nl heeft steeds meer lezers voor de dagelijkse weerpraatjes voor zowel de Alpen als voor de Lage Landen en met regelmaat verschijnen er ook andere interessante artikelen. Wil je sponsor of partner worden van het snel groeiende platform Alpenweerman.nl, neem dan geheel vrijblijvend contact met ons op via info@alpenweerman.nl

Samen op naar een mooie winter!

Meer weer en foto’s vind je op Facebook  en/of TwitterOok zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Foto’s zien we graag tegemoet op foto@alpenweerman.nl.

Alpenweerman is powered by Kachelmann Wetter en Meteo-Oberwallis

(Visited 548 times, 1 visits today)
Advertentie

 

Advertentie

Val Thorens

Beste skioord 2023: Val Thorens

Val Thorens is zojuist voor de 8e keer uitgeroepen tot beste skigebied ter wereld. Val Thorens ligt op een hoogte van 2.300 m en is daarmee het hoogst gelegen skioord van Europa. Als eerste geopend (in november) en als laatste gesloten (in mei), biedt het skiërs een enorm speelterrein voor een onvergetelijke vakantie. Lees meer

Advertentie

SnowWorld

Wintersport in SnowWorld

Skigebied SnowWorld is hét Nederlandse skigebied met vijf skidorpen. De skiliften draaien tot ’s avonds laat en er valt voor jong en oud veel te beleven. Skiën, snowboarden, klimmen en après-skiën. Skigebied SnowWorld biedt de ultieme wintersportervaring bij jou in de buurt. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier