Advertentie

Klik hier voor meer informatie voor een actieve vakantie in Innsbruck en omgeving


 

Een groot hogedrukgebied net ten westen van Ierland bepaalt nog steeds ons weer. We hebben te maken met een noordelijke aanvoer van lucht met een maritiem polaire oorsprong. Het weerbeeld is hierbij rustig, droog met wolkenvelden en opklaringen die elkaar afwisselen. Het bepalende hogedrukgebied gaat later deze week naar het oosten wegtrekken waardoor we te maken gaan krijgen met een zachtere zuidwestelijke stroming. Aan het einde van de week gaat een depressie bij IJsland ons weer bepalen en krijgen we te maken met meer wind en buien.

In een groot deel van het land mooi lenteweer. Foto Michel Looyenstein

Rustige en droge zondag

De zondag begint veelal grijs met hier en daar met een spat regen. Dit hangt samen met een koufront wat afgelopen nacht van noord naar zuid over het land is getrokken. Spoedig verlaat deze in de ochtend het zuiden van het land. Er wacht ons vandaag dan een rustige en verder droge zondag. In de loop van de dag gaat de bewolking steeds verder openbreken en gaan we zon vaker zien. Vooral in het midden en zuiden is de grootste kans op zon. Het noorden blijft met de noordelijke aanvoer over zee wat gevoeliger voor wolkenvelden.

De temperatuur is door de aanvoer van de polaire lucht wat aan de lage kant. Van 7 graden in het noorden tot 9 graden in het zuiden. De wind komt zoals gezegd uit het noorden tot noordwesten en is matig, 3-4 bft. Komende nacht blijven wolkenvelden en opklaringen zich afwisselen. De temperatuur ligt rond een graad of 4. Tijdens langdurige opklaringen zakt de temperatuur tot dichtbij het vriespunt

Rustige en droog weer deze week, temperaturen in de lift

Met het oostelijk wegtrekken van de kern van het hogedrukgebied draait de wind steeds meer naar westelijke richtingen. De temperatuur kan daardoor dagelijks wat terrein winnen; maandag komen we uit op een graad of 8. Op dinsdag loopt dit op naar 10 graden en op woensdag naar 12 graden. Donderdag lijkt de warmste dag van de week te worden, 12 tot misschien net 15 graden in het zuiden. Het overheersende weerbeeld blijft ongewijzigd. Het is droog en wolkenvelden wisselen zonnige perioden af. Het zal dan zeker steeds meer voorjaarsachtig aanvoelen. In de nachten kan het afkoelen tot dichtbij het vriespunt.

De neerslagpluim. Tot vrijdag droog weer. Bron KNMI.
In de loop van de week neemt de kans op helder weer verder toe. Vooral in de middag regelmatig zonnige perioden. Bron KNMI.

Vrijdag buien en meer wind

Op vrijdag komt ons weer onder invloed van een omvangrijk lagedrukgebied ten zuiden van IJsland. We krijgen te maken met meer wind en fronten vanaf de oceaan. Op de Atlantische oceaan ontstaat een zonaal stromingspatroon. Vrijdag lijkt een dag te worden met snel wisselende wolkenluchten, een stevige wind en buien. De temperatuur moet een stap terugdoen richting 11 graden.

Een omvangrijk laag nabij IJsland gaat ons weer bepalen aan het einde van de week. De wind neemt toe en we liggen in de vuurlinie van diverse fronten vanaf de oceaan.

Blik op de lange termijn

Op zaterdag waarschijnlijk nog wat buien, maar daarna komen we wederom onder invloed van een hogedrukgebied ten zuidoosten van ons waardoor we met een zachte zuidwestelijke stroming te maken krijgen. Op dit moment lijken er twee scenario’s het meest waarschijnlijk. Optie één is blijvende hogedrukinvloeden en daarmee rustig droog en zacht weer met meer zuidelijke aanvoerrichtingen. De tweede optie is toch meer een zonale stroming met wisselvalliger weer en later ook koudere aanvoer uit het noordwesten.

Deze week geleidelijk oplopende temperaturen. Daarna een kleine terugval om vervolgens weer in de lift te gaan. Hoofdberekening gaat naar 15 graden volgende week maandag. Bron Weerplaza.

Sluiten we af met de pluim dan zien we ook deze tweedeling. De hoofdberekening heeft wel zin in de warmere optie, maar ook een hoop leden gaan voor koelere opties. De spreiding is groot, maar dat is logisch op deze termijn. Blijf volgen op Alpenweerman. Graag tot een volgend bericht. Groet Sebastiaan. De uitgelichte foto is van Ton Wesselius.

Jouw BLOG / Weerbericht ?!

Mocht je overigens ook eens willen bloggen over JOUW mooie plekje of ervaringen in de Alpen of ook de Lage Landen of zelfs weerberichten willen schrijven voor het sterk groeiende platform van Alpenweerman neem dan contact met ons op!

Met dank ook aan Protest, kledingsponsor Alpenweerman.

Innsbruck Tourismus – Partner Alpenweerman

(Visited 154 times, 1 visits today)
Advertentie

 

Advertentie

Innsbruck

Ontdek de regio Innsbruck

De regio Innsbruck biedt maar liefst vijf verschillende bergmassieven. Van vlakkere, ontspannen trajecten op het Mieminger Plateau tot en met hoogalpiene paden en ongenaakbare rotsen in het Sellraintal is alles vertegenwoordigd. De wandelgebieden zijn weliswaar verschillend, de alpiene ervaringen zorgen echter altijd voor grote indrukken. Lees meer

Advertentie

Stubai

Een fantastische wandelvakantie in Stubai

Het Stubaital is een waar paradijs voor een fantastische wandelvakantie in Oostenrijk. Er loopt een bijna grenzeloos netwerk van wandelpaden door het Stubaital en de Stubaier Alpen die een onvergetelijke natuurervaring bieden, ongeacht conditie, uithoudingsvermogen of ervaring. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier