Algemeen: het hogedrukgebied Françoise zorgt vandaag en de komende dagen voor rustig weer. De hele week blijft hogedruk dominant, maar zwakke storingen kunnen ons ook af en toe bereiken, zodat het niet zonovergoten wordt en helemaal droog blijft. De temperatuur gaat weer omhoog.

de weerkaart voor vandaag. Bron: DWD

Vandaag:
Gisteren scheen aanvankelijk de zon, maar in de middag was het overwegend bewolkt en kwam het ook tot enkele buien. Het werd bijna 20° in het noorden tot ruim 24 in het zuiden met in Eindhoven 24,5°. Ook afgelopen nacht viel er hier en daar nog een bui, maar op deze dinsdag lijkt het op veruit de meeste plaatsen droog te blijven met geregeld zonneschijn. Toch is er in met name de zuidelijke helft nog altijd een bui mogelijk.

Er waait niet meer dan een zwakke tot hooguit matige van noordwest naar noordoost draaiende wind en de temperatuur is vergelijkbaar met gisteren en loopt op naar maximaal 19° in het noorden en naar 23-24 in het zuiden van het land en in grote delen van België. Kortom: prima zomerweer!

Vanavond en de komende nacht hebben we een afwisseling van wolkenvelden en opklaringen. Het blijft over het algemeen droog, maar in de noordelijke helft is ook een klein beetje regen mogelijk. De wind wordt oost en de temperatuur daalt naar waarden tussen de 11 en 13°.

gisternacht kwamen er lichtende nachtwolken (NLC) voor. Deze wolken, feitelijk ijzige stofdeeltjes op een hoogte van 80 km, worden door de zon beschenen. Op de noordpool wordt het in deze tijd van het jaar niet donker. De foto werd gemaakt door Jannes Wiersema

Morgen:
Morgen is ook een prima zomerdag. Het blijft droog en er zijn naast wolkenvelden ook perioden met zon. Bij een zwakke tot hooguit matige oost tot noordoostenwind stijgt de temperatuur naar 20 tot 22° in het noorden, naar 23 tot 25 in het midden en naar een zomerse 26 tot 28 in het zuiden en in grote delen van België.

flinke opklaringen aanvankelijk bij Jolanda Bakker
bij Martin Vye overheerste de bewolking

Komende dagen:
De rest van de week en ook komend weekend hebben we een westelijke hoogtestroming en daardoor kunnen zwakke storingen ons zo nu en dan bereiken. Vooral donderdagavond alsook op vrijdag is de kans op buien groot en bij die buien kan het ook tot onweer komen.

De stroming aan de grond is veranderlijk en zwak en de temperaturen gaan flink omhoog. Donderdag lijkt het overal een zomerse, lokaal zelfs een tropische dag te worden met een graad of 25 in het noorden en maar liefst 30-31 in het zuiden.

het ECMWF verwacht voor donderdag in de zuidelijk helft weer zomerse, misschien wel tropische temperaturen. Bron: wetteronline.de

Ook vrijdag wordt nog een zomerse dag, maar vanaf zaterdag gaat het kwik geleidelijk weer naar beneden, maar de diverse weermodellen zijn het wat dat betreft nog niet met elkaar eens. De verschillen nemen namelijk toe met in het weekend temperaturen die uit kunnen komen op waarden tussen de 19 en 26°. Het zou dus ook ‘gewoon’ zomers warm kunnen blijven in het weekend. Verder is er ook in het weekend kans op enkele buien en de grootste kans daarop maakt de zondag.

De temperatuursverschillen zijn ook weer zichtbaar in onderstaande temperatuurpluim en dan met name vanaf zaterdag. De trend is wel duidelijk: eerst stijgend, vanaf zaterdag weer dalend en de komende dagen wordt het vanzelf duidelijk welk model gelijk heeft.

De temperatuurpluim voor de komende 10 dagen voor het midden van het land. Bron: Kachelmannwetter.com

De weerpraatjes zullen wat korter zijn in juli en augustus dan dat iedereen gewend is. Vanwege vakanties en het feit dat de batterij toch een keer moet worden opgeladen na elke dag een weerpraatje, kan er op deze manier wel (nagenoeg) elke dag een vers weerpraatje verschijnen. Voor iedereen die de komende maanden op vakantie gaat, alvast een fijne vakantie.

Dit was het voor vandaag. Morgen ben ik er weer met een nieuw weerpraatje. Voor nu een fijne dag en graag weer tot morgen.

gistermiddag was het veelal bewolkt en kwamen er woelige luchten voor. De foto werd gemaakt door Ton Wesselius

Join Alpenweerman community:
Alpenweerman.nl heeft steeds meer lezers voor de dagelijkse weerpraatjes voor zowel de Alpen als voor de Lage Landen en met regelmaat verschijnen er ook andere interessante artikelen. Wil je sponsor of partner worden van het snel groeiende platform Alpenweerman.nl, neem dan geheel vrijblijvend contact met ons op via info@alpenweerman.nl.

Meer weer en foto’s vind je op Facebook  en/of TwitterOok zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Foto’s zien we graag tegemoet op foto@alpenweerman.nl.

Alpenweerman is powered by Kachelmann Wetter en Meteo-Oberwallis

(Visited 352 times, 1 visits today)

 

Val d'Aosta

Wintersport in Valle d’Aosta

Het bergdecor van Valle d’Aosta in Noord-Italië is adembenemend. Het dal wordt omringd door de hoogste toppen, door de Mont Blanc, de Monte Cervino, de Monte Rosa. Skiën tot 3000 meter en zelfs hoger betekent sneeuwzekerheid tot eind april. Lees hier de reistips en reisverhalen. Lees meer

Ortovox

Ortovox: duurzame veiligheid in de bergen

Ortovox produceert volledig klimaatneutraal de allerbeste buitensportkleding en bijbehorende accessoires, ook voor wintersport. Wat in 1980 begon met een revolutionaire lawinepieper heeft dit jaar geleid tot ontwikkeling van een hightech airbagsysteem. Dat natuurlijk naast de kleding en gear die comfortabel, stijlvol zijn en altijd gericht op veiligheid.


Wil je meer weten over Ortovox, bijvoorbeeld over de klimaatneutrale collectie, de Safety Academy met lawinetrainingen of natuurlijk de kleding, klik dan hieronder. In Nederland koop je Ortovox bij TwinSeasons. Lees meer

BBI Travel

Voordelige rondreizen door Noorwegen

BBI Travel biedt rondreizen door Noorwegen aan, waarbij je kunt kiezen uit routes door diverse regio’s. Alle rondreizen hebben gemeen dat de fraaist te rijden trajecten en de meest interessante bezienswaardigheden onderdeel zijn van de reis.
De bergpensions, fjordenpensions en gemoedelijke hotels liggen in een prachtige omgeving met ongerept natuurschoon of in levendige plaatsen. Bekijk hier het scherpe aanbod van BBI Travel. Lees meer