Advertentie 

Algemene situatie:
Storingen verbonden aan depressie Georgia trekken vanochtend over het land naar het oosten en zorgen voor nattigheid. De aanvoerde lucht is daarachter steeds zachter en vooral woensdag is gaan de temperaturen op lentetoer met kwikstanden ruimschoots boven de 10°. Helaas zal de zon geen overuren maken, maar dat is vaak het geval bij hoge temperaturen in deze tijd van het jaar. Vanaf donderdag gaat de temperatuur overigens weer naar beneden.

De verwachte weerkaart voor vandaag. Bron: DWD

Gisteren begonnen we de dag koud met temperaturen landinwaarts (iets) onder het vriespunt. In Rotterdam en Woensdrecht daalde de temperatuur naar -1,6 en in Deelen naar -1,7°. Aan de grond vroor het overal met uitzondering van een smalle kuststrook met in Deelen -4,6°. Het was dan ook niet gek dat het op veel plaatsen glad was door bevriezing.

Spekglad in onder andere Heerenveen. De foto werd gemaakt door Albert Thibaudier.
Autoruitenkrabben was gister hard nodig. De foto werd gemaakt door Joyce Derksen.

Overdag was het prachtig weer die toch wel aan de lente deed denken. De zon scheen flink met vooral landinwaarts 4 tot 6 uur zon en over het algemeen weinig wind. De temperatuur was nog niet lenteachtig, want het werd 5 tot 7°. Het koudst was Maastricht met 4,6 en de topper was Berkhout met 7,3°. In België lagen de maxima tussen de 0 en 6°. Op de Mont-Rigi bleef het vriezen met -0,7°. Kleine Brogel kwam uit op 6,1°.

Het leek gisteren wel lente met het zonnetje. De komende dagen wordt de temperatuur ook lenteachtig. De foto werd gemaakt door Ton Wesselius.
Ook deze schitterende foto werd gisteren gemaakt door Ton Wesselius.

Na een nacht met regen en landinwaarts ook (smeltende) sneeuw, is het op deze maandag aanvankelijk bewolkt. Het neerslaggebied zal spoedig het land verlaten en de rest van de dag is het over het algemeen droog met later vanochtend en zeker vanmiddag ook geregeld zonneschijn.

De wind waait uit het westen tot noordwesten en is overwegend matig van kracht en de temperatuur stijgt naar maximaal 8° in het noorden en naar 9, lokaal 10 in het zuiden van het land en in delen van België.

Vanavond en de komende nacht hebben we een afwisseling van wolkenvelden en opklaringen. Het blijft nagenoeg overal droog, maar met name in het noordoosten is een bui mogelijk.

De wind draait naar zuidwest en neemt af naar zwak tot matig en de temperatuur daalt naar 2-3° met kans op vorst aan de grond.

Deze prachtige foto werd gemaakt door Joyce Derksen.
Aad Hogenboom maakte gisterochtend deze mooie foto van de zonsopkomst.
Ook Giel Swager maakte een foto van de zonsopkomst.
Debbie van Ooststroom maakte ook een mooie foto op een dag met flink wat zon.

Morgen krijgen we later op de dag te maken met een frontaal systeem behorende bij depressie Georgia. We starten de dag nog droog, maar het is wel bewolkt en in de middag gaat het vanuit het westen regenen.

De wind waait uit het zuiden tot zuidwesten en is matig tot vrij krachtig over land en krachtig aan zee, windkracht 4 tot 6 en de temperatuur stijgt naar 8-9° in het noordoosten en naar 10, lokaal 11 in het zuiden en zuidwesten.

De verwachte maxima voor woensdag volgens EC. Bron: wetteronline.de

Woensdag wordt een zeer zachte januaridag. De temperaturen kunnen oplopen naar 12-13°. Het landelijke dagrecord is nu 13,4° gemeten in Maastricht in 1937. Op 24 januari 2001 werd het in Woensdrecht en Gilze-Rijen 13,3°. Een lokaal dagrecord is zeker mogelijk, want dat staat bijvoorbeeld voor Rotterdam op 12,3, voor De Bilt op 12,1 en voor Schiphol op 11,5°.

Verder is het bewolkt met lokaal wat lichte regen of motregen, maar de neerslaghoeveelheden vallen reuze mee. De wind waait uit het zuidwesten en is vrij krachtig over land en krachtig tot hard aan zee, windkracht 5 tot 7 met kans op (zware) windstoten tot 90 km/uur in het noordwestelijk kustgebied.

De verwachte weerkaart voor donderdag volgens EC. Bron: wetteronline.de

In de nacht naar donderdag en donderdag overdag passeert het (golvende) koufront onze streken. Het is dan ook bewolkt en er zijn perioden met regen. Later wordt de regen buiig van karakter. De zuidwestenwind neemt in kracht af en de temperatuur is met 8 tot 10° weer wat lager.

Vrijdag profiteren we van een uitloper van het Azorenhoog en worden de neerslagkansen onderdrukt. Wel blijft er nog altijd een bui mogelijk. De temperatuur stijgt naar maximaal 7-8°.

De verwachte weerkaart voor komend weekend volgens EC. Bron: wetteronline.de

In het weekend zitten we ten noorden van een gordel van hogedruk. De stroming blijft dan ook uit het zuidwesten met aanvoer van zachte lucht. Fronten van de depressie ten noorden van onze streken zullen ons met regen begin volgende week bereiken. De temperatuur stijgt zaterdag naar 6 tot 8, maar vanaf zondag gaat de temperatuur weer omhoog.

De temperatuurpluim voor het midden van het land. Bron: Kachelmannwetter.com

De pluim van de hoofdberekeningen van de diverse weermodellen laat het allemaal weer mooi zien. Aanvankelijk gaat de temperatuur omhoog naar een mogelijk recordzachte woensdag. Daarna gaat de temperatuur naar beneden om vanaf zondag weer te stijgen. Winterweer, of wat erop moet lijken, is deze maand niet meer te verwachten.

De pluim van het ECMWF. Bron: KNMI.

De pluim van het ECMWF voor het midden van het land laat hetzelfde beeld zien. Aanvankelijk gaat het kwik omhoog om vervolgens weer te dalen. Vanaf zondag gaat de temperatuur weer omhoog, maar met februari op de kalender is het kwik weer dalende. Het ensemblegemiddelde is begin februari een graad of 6. Winterweer is nog altijd niet te verwachten, begin februari komt het hooguit tot wat nachtvorst. De tijd tikt door…

Deze prachtige foto werd gemaakt door Carel ten Hoor.

Voor vandaag wil ik het hierbij laten. Morgen ben ik er weer en dan kijken we weer verder naar de ontwikkelingen op de weerkaart. Fijne maandag en graag weer tot morgen!

Join Alpenweerman community:
Alpenweerman.nl heeft steeds meer lezers voor de dagelijkse weerpraatjes voor zowel de Alpen als voor de Lage Landen en met regelmaat verschijnen er ook andere interessante artikelen. Wil je sponsor of partner worden van het snel groeiende platform Alpenweerman.nl, neem dan geheel vrijblijvend contact met ons op via info@alpenweerman.nl

Samen op naar een mooi 2018 en blijf volgen!

Meer weer en foto’s vind je op Facebook  en/of TwitterOok zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Foto’s zien we graag tegemoet op foto@alpenweerman.nl.

Alpenweerman is powered by Kachelmann Wetter en Meteo-Oberwalli

(Visited 516 times, 1 visits today)
Advertentie

 

Advertentie

Val Thorens

Beste skioord 2023: Val Thorens

Val Thorens is zojuist voor de 8e keer uitgeroepen tot beste skigebied ter wereld. Val Thorens ligt op een hoogte van 2.300 m en is daarmee het hoogst gelegen skioord van Europa. Als eerste geopend (in november) en als laatste gesloten (in mei), biedt het skiërs een enorm speelterrein voor een onvergetelijke vakantie. Lees meer

Advertentie

Andorra

Atypical Andorra

Als je wilt dat je winter anders is dan anders, kom dan ontdekken dat je in de sneeuw van Andorra niet alleen kunt skiën. Andorra heeft maar liefst 300km aan skipistes, verdeeld over skigebieden. Maar er is meer. Veel meer! Lees hier alles over wintersporten in Atypical Andorra. Lees meer

Advertentie

Winter in Morzine

Winter in Morzine 

Ga deze winter naar Morzine. Een traditioneel gezellig dorp in het hart van 600 km skipistes in de Portes du Soleil. Levendig nachtleven, gevarieerde pistes en activiteiten om iedereen te vermaken!. Lees meer