Advertentie

Klik hier voor meer informatie voor een actieve vakantie in Innsbruck en omgeving


 

Na een wisselvallige dag kunnen we ons weer op gaan maken voor een periode met minder neerslag en oplopende temperaturen. We komen namelijk weer onder een hogedrukgebied te liggen. Hierdoor zal het de komende dagen grotendeels droog zijn. Er trekken hooguit wat restanten van fronten over het land waardoor hier en daar een lichte bui kan vallen. Richting het weekend lopen de temperaturen elke dag iets meer op om in het weekend rond of zelfs weer boven de 20 graden uit te komen! Helemaal droog lijkt het echter niet te blijven in het weekend door een naderende storing…

Ondanks het grijze weer wist Jannes Wiersema uit Roodeschool toch een fraaie foto te maken met de gekleurde bomen.

Gisteren: een grijze herfstdag, later opklaringen

Een warmtefront zorgde gisteren voor een grijs weertype met regen. In de loop van de dag brak vanuit het westen het wolkendek steeds meer open waardoor de zon op diverse plaatsen doorbrak. Verder was het dus een dag met (lichte) regenval. Op veel plaatsen viel er tot zo’n 5 mm aan regen. Een druppel op een plaat die nog nagloeit van de droge warme zomer.

De maxima kwamen, vooral daar waar de zon nog doorbrak, uit op zo’n 16 tot 17 graden. Het warmste werd het in Zeebrugge (17.9 graden) en Vlissingen (17.6 graden). Onder de bewolking was het zo’n 12 tot 14 graden. Ook was de wind duidelijk aanwezig met een windkracht 5 à 6 Bft aan de kust tot 4 à 5 Bft in het binnenland.

Maar in de loop van de dag kwamen er steeds meer opklaringen vanuit het westen. Suzanne Vermulm maakte deze fraaie foto gisteravond.
Ook bij Ton Wesselius in het westen van het land brak de zon uiteindelijk goed door. Dat geeft meteen een heel ander weerbeeld!
Maar ook met regen kun je nog leuke foto’s maken! Foto: Jannes Wiersema
Deze mooie foto in de regen werd gisteren gemaakt door Jolanda Bakker.
De regen van gisteren is nog niet voldoende om de waterstand van de Waal omhoog te brengen. Foto: Johan Klos

Vandaag: opnieuw een hogedrukgebied boven onze regio

Vanaf vandaag gaan we profiteren van een hogedrukgebied dat zich weet te positioneren boven de Lage Landen. Hierdoor komen we in een wat rustiger weertype terecht. De ochtend begint op veel plaatsen dan ook met wolkenvelden afgewisseld door opklaringen. In de ochtend kan er lokaal wat lichte regen uit de dikkere bewolking vallen. Het kwik loop op naar zo’n 14 graden aan de kust tot zo’n 17 graden landinwaarts. In de hogere delen van de Ardennen is het met 11 tot 12 graden wat koeler.

De weerkaart van het KNMI voor vandaag. Een hogedrukgebied ten westen van ons gaat de komende dagen het weerbeeld bepalen. Wel eerst nog een uitgestrekt front welke bij een lagedrukgebied nabij IJsland hoort. Bron: KNMI

Er waait een zwakke tot matige noordwestelijke wind welke gedurende de dag steeds meer naar het westen draait. In de loop van de middag neemt de bewolking vanuit het zuidwesten toe als gevolg van een warmtefront dat vlak langs de kust trekt. Deze bewolking trekt gedurende de avond en nacht steeds verder naar het noordoosten. Vooral aan in de westelijke kustgebieden en het noorden van Nederland kan er in de avond en nacht wat (lichte) regen vallen door dit warmtefront.

Morgen: bewolkte start van de dag

De ochtend begint morgen veelal bewolkt met uitzondering van België en het zuiden van Nederland. Hier komen opklaringen voor. In de noordelijke helft en de westkust van Nederland komen nog verspreid wat (lichte) buien voor als gevolg van het overtrekkende warmtefront. Gedurende de dag blijft een groot deel van Nederland onder de bewolking liggen waarbij er van tijd tot tijd wat (lichte) buien vallen. Ook België en het zuiden van Nederland zullen in de loop van de dag de opklaringen steeds meer kwijtraken.

De maxima liggen morgen tussen de 15 en 17 graden in de noordelijke helft van de Lage Landen (onder de bewolking). In het zuiden waar de zon schijnt kan het lokaal zo’n 20 graden worden! Verder staat er een zwakke tot matige zuidwestelijke wind.

In de nacht naar vrijdag klaar het vanuit het zuiden weer op en gaat de wind liggen.

Het weekend: oplopende temperaturen, maar ook wisselvallig?

De opklaringen van vrijdagnacht lijken door te zetten. Hierdoor is er ruimte voor de zon bij een zwakke zuidoostelijke wind. Alleen in het noorden van Nederland kan de bewolking nog wat hardnekkig aanwezig zijn als gevolg van fronten die vlak voor de noordelijke kust over de Noordzee trekken. De temperaturen lopen op naar zo’n 18 tot lokaal 21 graden.

Richting zaterdag trekt echter een lagedrukgebied richting de Lage Landen. Hierdoor zal de bewolking toe gaan nemen en stijgen de kansen op neerslag. Gezien de onzekerheid in de exacte koers en timing is het nu lastig aan te geven wanneer de neerslagebieden precies overtrekken en of we te maken krijgen met een sterk windveld of niet. Ook zijn de modellen het nog niet helemaal eens met elkaar. Het ECMWF en ICON model laten een  lagedrukgebied richting Noord-Frankrijk/België trekken, terwijl het GFS model juist een afgezwakt lagedrukgebied laat zien. Wel lijkt het erop dat de neerslagkansen zaterdagmiddag en zondag duidelijk toenemen en dan het grootste zijn op basis van de laatste berekeningen.

Volgens het weermodel ICON komt de kern van het lagedrukgebied boven Frankrijk te liggen op zaterdagmiddag. Bron data: DWD
Vervolgens laat dit model het lagedrukgebied langzaam richting het noordoosten trekken. Bron data: DWD

Genoeg onzekerheden dus in de verwachting voor het weekend, maar mocht dit lagedrukgebied een wat meer noordelijke koers kiezen krijgen we zeker te maken met neerslag en even een harde tot misschien stormachtige wind aan de kust. Ondanks de onzekerheden komt het kwik toch wel weer uit op zo’n 17 tot zo’n 20 graden. Dit hangt natuurlijk sterk af van de timing en positie van het lagedrukgebied en de bijbehorende storingen.

De verwachting volgens diverse modellen voor Midden Nederland. De komende dagen oplopende temperaturen met in het weekend maxima rond de 20 graden. Na het weekend weer een wat koeler weertype: Bron Kachelmannwetter
Voor het midden van Nederland wordt de komende dagen ook weinig neerslag berekend. Pas richting zondag/maandag een duidelijk neerslagsignaal van de meeste modellen. Bron: Kachelmannwetter

Dit was het weer voor vandaag, morgen neemt Daan het weerbericht op zich. Maak er een mooie dag van!

Een goed gelukte close-up van Ton Wesselius gisteren van regendruppels.

Versterk ons team of wordt sponsor

Alpenweerman.nl is volop groeiende en heeft steeds meer lezers voor de dagelijkse weerpraatjes voor zowel de Alpen als voor de Lage Landen. Verder verschijnen er met regelmaat ook andere zeer interessante artikelen.

Mocht je interesse hebben om binnen het Alpenweerman platform te participeren of om ons team te komen versterken (Alpenweer, Benelux-weer, IT, marketing, bloggen, vloggen, sociale media) neem dan contact met ons op via info@alpenweerman.nl 

Wil je sponsor of partner worden, dan kan ook geheel vrijblijvend contact met ons worden opgenomen via het genoemde mailadres en vraag dan naar de mogelijkheden.

Wat kunnen we voor u betekenen…

  • Weerbericht op maat, waar ook ter wereld (weathercard service)
  • Trainingen voor bedrijven, scholen, verenigingen, sponsoren etc..
  • Cursussen tbv weerkunde, meteo, weerstations etc..
  • Kennissessies op locatie (ook in het buitenland)
  • Seminars en Webinars
  • NIEUW excl. compleet verzorgde “Ski Safari’s” Wallis (Aletsch / Zermatt – Cervinia)
  • Ook in de Alpenlanden kan het op locatie geregeld worden.

Wilt u meer informatie of wilt u weten wat wij voor uw kunnen betekenen?
Neem dan contact op met: info@alpenweerman.nl / remco@alpenweerman.nl

Meer weer en foto’s vind je op Facebook  en/of TwitterOok zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Foto’s zien we graag tegemoet op foto@alpenweerman.nl.

Alpenweerman is powered by Kachelmann Wetter en Meteo-Oberwallis

(Visited 369 times, 1 visits today)
Advertentie

 

Advertentie

Innsbruck

Ontdek de regio Innsbruck

De regio Innsbruck biedt maar liefst vijf verschillende bergmassieven. Van vlakkere, ontspannen trajecten op het Mieminger Plateau tot en met hoogalpiene paden en ongenaakbare rotsen in het Sellraintal is alles vertegenwoordigd. De wandelgebieden zijn weliswaar verschillend, de alpiene ervaringen zorgen echter altijd voor grote indrukken. Lees meer

Advertentie

Stubai

Een fantastische wandelvakantie in Stubai

Het Stubaital is een waar paradijs voor een fantastische wandelvakantie in Oostenrijk. Er loopt een bijna grenzeloos netwerk van wandelpaden door het Stubaital en de Stubaier Alpen die een onvergetelijke natuurervaring bieden, ongeacht conditie, uithoudingsvermogen of ervaring. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier