Advertentie 

Algemene situatie

De temperaturen gaan weer omhoog, maar de bewolking krijgt steeds meer de overhand met ook een toenemende kans op nevel en mist. Bovendien neemt later in de week de wisselvalligheid wat toe en valt er van tijd tot tijd wat lichte (mot)regen of komt het tot een enkele bui. Het zonnige, gouden, randje van de herfst gaat er dan ook geleidelijk af.

Dat de temperaturen weer gaan stijgen heeft alles te maken met een zuidelijke stroming tussen hogedruk ten oosten en lagedruk ten westen van onze streken.

De weerkaart voor vandaag. Bron: DWD.

Vrij zonnig

Gisteren scheen de zon flink, maar er trok ook zo nu en dan wat hoge sluierbewolking over het land en in de regio Twenthe zat meer bewolking. De zon scheen daar dan ook zo’n 4-5 uur, elders kon de zon 7-8 uur schijnen.

De temperatuur steeg naar 9° op de Wadden en naar 15 in het zuiden van Limburg. Terschelling noteerde 9,0 en Vlieland 9,3°. Gilze-Rijen en Eindhoven kwamen uit op 13,3 en Maastricht op 14,6°.

In België lagen de maxima tussen de 10 en 14° met in Diepenbeek maximaal 14,4°.

Opklaringen, maar in het westen ook wolkenvelden. Aad Hogenboom legde dit gisterochtend fraai vast.
Monique Bormans maakte deze fraaie foto in de omgeving van Leiden.
Debbie van Ooststroom maakte ook een foto op de zondagochtend.
Overdag prima weer, zoals hier in Heerenveen. Albert Thibaudier maakte de foto.
Peter van Lindenberg maakte deze mooie foto in Vianen.
Deze prachtige foto werd gemaakt door Suzanne Vermulm.

Verschillen tussen noord en zuid

Op deze maandag zijn de verschillen tussen het noorden en zuiden van het land groot. In de noordelijke helft is het grijs en bewolkt met nevel en lokaal ook mist, terwijl in de zuidelijke helft van de Lage Landen de zon weer flink zal schijnen. De opklaringen in het zuiden zullen geleidelijk noordwaarts trekken zodat ook het midden van het land de zon weer te zien krijgt, maar voor het noord(oost)en ben ik minder positief.

Het blijft droog en er waait een zwakke tot matige oostenwind. De temperatuur stijgt naar maximaal 9 of 10° in het noorden en op de Wadden en naar 14-15 in het zuiden en op veel plaatsen in België.

Vanavond en de komende nacht hebben we een afwisseling van wolkenvelden en opklaringen. Het blijft droog en het koelt af naar 7-8°.

Geregeld zon

Morgen schijnt geregeld de zon, maar er trekt ook vrij veel hoge (sluier)bewolking over het land. Het blijft droog en er waait een zwakke tot matige zuid tot zuidoostenwind.

De temperatuur gaat flink de hoogte in en stijgt naar 15° in het noorden, naar 16-17° in het midden van het land en naar 18, lokaal 19 in het zuiden en in België. Hier en daar zullen weer dagrecord sneuvelen, want het dagrecord voor de 6e november is bijvoorbeeld voor Den Helder 15,4, voor Eelde 16,2, voor Vlissingen 16,5, voor De Bilt 17,1, voor Eindhoven 18,5 en voor Maastricht 20,4°.

Grote neerslaghoeveelheden worden er deze week niet verwacht. Bron: meteologix.com

Toenemende wisselvalligheid, maar aanhoudend zacht

De rest van de week neemt de wisselvalligheid geleidelijk wat toe, maar grote hoeveelheden regen worden (nog steeds) niet verwacht. Er zijn wolkenvelden, zo nu en dan schijnt de zon en elke dag is er wel kans op een beetje regen of een enkele bui. Bovendien neemt in het weekend de wind duidelijk in kracht toe en de bladeren aan de bomen krijgen het nu toch echt zwaar…

De temperatuur gaat weliswaar weer wat omlaag, maar blijft aan de hoge kant voor november. Normaal is het een graad of 10, de komende tijd ligt het kwik veelal tussen de 11 en 14° en woensdag wordt het in het zuiden en zuidoosten nog 15-16°.

Temperatuurpluim

De temperatuurpluim voor het midden van het land. Bron: Meteologix.com

De pluim van de hoofdberekeningen voor het midden van het land laat het allemaal weer mooi zien. De temperatuur gaat eerst omhoog naar meer dan 15° op de dag van morgen. Daarna gaat het kwik weer langzaam omlaag naar een graad of 11-12 op vrijdag.

Op termijn lopen de verwachtingen wat uiteen, want het Amerikaanse en het Australische weermodel gaan voor temperaturen van maximaal een graad of 10. Het Europese model komt met (aanhoudend) hogere temperaturen op de proppen..

Deze prachtige foto werd gemaakt door Ton Wesselius.
De dag eindigde weer zeer fraai. Jolanda Bakker maakte deze foto.
Trijntje van den Berg maakte deze mooie foto.

Voor vandaag wil ik het hierbij weer laten. Maak er een mooie maandag van en graag weer tot morgen voor een nieuw weerpraatje. Fijne dag en graag tot morgen.

Maak je ook weerfoto’s? Stuur ze gerust in en wij plaatsen ze bij de berichten. Hoe leuk is het dat vele honderden en soms zelfs duizenden mensen je foto bij de berichten zien. Insturen kan via foto@alpenweerman.nl of via Twitter: @alpenweerman of @ricoschroder

Versterk ons team of word sponsor

Alpenweerman.nl is volop groeiende en heeft steeds meer lezers voor de dagelijkse weerpraatjes voor zowel de Alpen als voor de Lage Landen. Verder verschijnen er met regelmaat ook andere zeer interessante artikelen.

Mocht je interesse hebben om binnen het Alpenweerman platform te participeren of om ons team te komen versterken (Alpenweer, Benelux-weer, IT, marketing, bloggen, vloggen, sociale media) neem dan contact met ons op via info@alpenweerman.nl 

Wil je sponsor of partner worden, dan kan ook geheel vrijblijvend contact met ons worden opgenomen via het genoemde mailadres en vraag dan naar de mogelijkheden.

Wat kunnen we voor u betekenen…

  • Weerbericht op maat, waar ook ter wereld (weathercard service)
  • Trainingen voor bedrijven, scholen, verenigingen, sponsoren etc..
  • Cursussen tbv weerkunde, meteo, weerstations etc..
  • Kennissessies op locatie (ook in het buitenland)
  • Seminars en Webinars
  • NIEUW excl. compleet verzorgde “Ski Safari’s” Wallis (Aletsch / Zermatt – Cervinia)
  • Ook in de Alpenlanden kan het op locatie geregeld worden.

Wilt u meer informatie of wilt u weten wat wij voor uw kunnen betekenen?
Neem dan contact op met: info@alpenweerman.nl / remco@alpenweerman.nl

Meer weer en foto’s vind je op Facebook  en/of TwitterOok zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Foto’s zien we graag tegemoet op foto@alpenweerman.nl.

Alpenweerman is powered by Kachelmann Wetter en Meteo-Oberwallis

(Visited 605 times, 1 visits today)

 

Advertentie

Val Thorens

Beste skioord 2023: Val Thorens

Val Thorens is zojuist voor de 8e keer uitgeroepen tot beste skigebied ter wereld. Val Thorens ligt op een hoogte van 2.300 m en is daarmee het hoogst gelegen skioord van Europa. Als eerste geopend (in november) en als laatste gesloten (in mei), biedt het skiërs een enorm speelterrein voor een onvergetelijke vakantie. Lees meer

Advertentie

SnowWorld

Wintersport in SnowWorld

Skigebied SnowWorld is hét Nederlandse skigebied met vijf skidorpen. De skiliften draaien tot ’s avonds laat en er valt voor jong en oud veel te beleven. Skiën, snowboarden, klimmen en après-skiën. Skigebied SnowWorld biedt de ultieme wintersportervaring bij jou in de buurt. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier