Advertentie

Klik hier voor meer informatie voor een actieve vakantie in Innsbruck en omgeving


 

Algemene situatie:
Aan de achterzijde van het lagedrukgebied Edilbert wordt vandaag met een noordwestelijke stroming vrij koude lucht aangevoerd met kans op winterse buien. Komend weekend wordt er weer zeer zachte lucht aangevoerd en zodoende kunnen we rustig stellen dat de temperaturen een ritje maken in de achtbaan. Eerst naar beneden, dan snel omhoog en dan weer naar beneden…

De weerkaart voor vandaag. Bron: DWD

Gisteren was het bewolkt en op veel plaatsen viel enige regen en motregen. Gistermiddag namen de neerslagkansen af en hier en daar klaarde het even op en dan met name in de zuidelijk helft van de Lage Landen.

De temperatuur steeg naar waarden tussen de 5 en 8° met in Lauwersoog 5,1 en in Eelde 5,2°. Wilhelminadorp noteerde maximaal 8,0°. In België lagen de maxima tussen de 3 en 8° met in Elsenborn maximaal 2,8 en in Antwerpen 7,7°.

Het klaarde met name in de zuidelijke helft van het land wat op en Jolanda Bakker maakte deze prachtige foto.

Op deze donderdag schijnt geregeld de zon, maar het komt ook tot buien. De temperaturen op het 500 hPa-vlak liggen tussen de -35 en -37° en op het 850 hPa-vlak is het -5/-6 en daarom kunnen de buien winters van karakter zijn en gepaard gaan met hagel en smeltende sneeuw. Ook onweer behoort tot de mogelijkheden. De meeste buien worden overigens in de noordelijke helft van het land verwacht.

De wind waait uit het westen en is matig over land en (vrij) krachtig aan zee en de temperatuur stijgt naar maximaal 5-6°. In zuidelijk Limburg is het kwik wat lager en in de hogere delen van België blijft het licht vriezen.

Vanavond en de komende nacht hebben we een afwisseling van wolkenvelden en opklaringen. Hier en daar is een (winterse) bui mogelijk en bij een matige en aan zee krachtige, lokaal harde zuidwestenwind daalt de temperatuur naar waarden rond het vriespunt. In de noordelijke helft er net boven (veelal 1-3° boven nul), in de zuidelijke helft eronder met temperaturen in het zuiden rond de -1/-2°.

Ook bij Ton Wesselius enkele opklaringen.
Grijs en grauw vooral in de ochtend bij Joyce Derksen.

Morgen beginnen we de dag met geregeld zon en hier en daar een winterse bui. Vanuit het westen neemt de bewolking toe en morgenmiddag gaat het regenen, maar er is later ook kans op smeltende sneeuw.

Morgen later op de dag kan er ook smeltende sneeuw vallen volgens ECMWF. Bron: wetteronline.de

De wind waait uit het zuiden en is matig tot vrij krachtig over land en krachtig aan zee en de temperatuur ligt rond de 3-4°. Later op de dag loopt de temperatuur vanuit het zuidwesten geleidelijk enkele graden op en begint de temperatuur aan een achtbaanrit.

De verwachte weerkaart voor Oudjaarsdag. Bron: wetteronline.de

In het laatste weekend van het jaar draait het op beide dagen om regen onder aanvoering van een depressie ter hoogte van Schotland. Het waait zowel op zaterdag als ook op zondag flink en de temperaturen zijn te hoog voor de tijd van het jaar.

Zaterdag wordt het 8-9° in het noorden en maar liefst 12 tot 14 in het midden en zuiden van de Lage Landen. Zondag lopen de temperaturen overal op naar de dubbele cijfers. Van noord naar zuid wordt het 11 tot 13°. Wellicht dat hier en daar dagrecords worden gebroken.

Tijdens de Jaarwisseling valt er in de zuidoostelijke helft van het land en in het oosten van België nog enige tijd regen. Elders is het droog op een enkele bui na. Voor vuurwerkliefhebbers is het erg jammer dat er wel veel wind staat. Over land is de zuidwester matig tot vrij krachtig en aan zee krachtig tot hard, windkracht 4 tot 7. De temperatuur ligt aan het begin van de nacht rond de 8-9°.

De verwachte weerkaart voor volgende week woensdag volgens ECMWF. Bron: wetteronline.de

Ook volgende week blijft het wisselvallig met depressies die hun pijlen op onze streken blijven richten. De temperaturen gaan, het kan ook bijna niet anders, weer wat naar beneden en liggen volgende week aanvankelijk rond de 8°. Later volgende week gaat het kwik wellicht wat naar beneden.

De temperatuurpluim voor het midden van het land. Bron: Kachelmannwetter.com

De pluim van de hoofdberekeningen van alle belangrijke weermodellen laat het weer mooi zien. Aanvankelijk is het vrij koud met temperaturen rond of net iets onder de 5°. In het weekend gaat het kwik snel omhoog tot boven de 10°, maar volgende week is het weer iets minder zacht. Later volgende week lijkt de temperatuur langzaam verder te dalen…

De pluim van het ECMWF. Bron: KNMI.

De pluim van het ECMWF geldig tot en met 11 januari laat zien dat er voorlopig nog geen winterweer te verwachten is. Wel gaat de temperatuur op termijn wat naar beneden met een ensemblegemiddelde van 4 tot 6°. Tot die tijd gaat het kwik komend weekend flink de hoogte in naar waarden boven de 10°. Volgende week is het kwik iets lager met gemiddelde een graad of 7-8.

De sneeuwpluim van het ECMWF. Bron: KNMI

De sneeuwpluim laat zien dat er morgen kans is op enige sneeuw. Gezien de temperaturen gaat het echter wel om kletsnatte sneeuw. Op termijn zie je ook wat sneeuwlijntjes, maar vooralsnog gaan we daar niet van uit.

Met deze pluimen laat ik het weer voor deze donderdag. Morgen ben ik er weer en dan kijken we opnieuw naar de ontwikkelingen in weerland. Voor nu een fijne dag en graag weer tot morgen.

Join Alpenweerman community:
Alpenweerman.nl heeft steeds meer lezers voor de dagelijkse weerpraatjes voor zowel de Alpen als voor de Lage Landen en met regelmaat verschijnen er ook andere interessante artikelen. Wil je sponsor of partner worden van het snel groeiende platform Alpenweerman.nl, neem dan geheel vrijblijvend contact met ons op via info@alpenweerman.nl

Samen op naar een mooie winter en stay tuned!

Meer weer en foto’s vind je op Facebook  en/of TwitterOok zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Foto’s zien we graag tegemoet op foto@alpenweerman.nl.

Alpenweerman is powered by Kachelmann Wetter en Meteo-Oberwallis

(Visited 633 times, 1 visits today)
Advertentie

 

Advertentie

Innsbruck

Ontdek de regio Innsbruck

De regio Innsbruck biedt maar liefst vijf verschillende bergmassieven. Van vlakkere, ontspannen trajecten op het Mieminger Plateau tot en met hoogalpiene paden en ongenaakbare rotsen in het Sellraintal is alles vertegenwoordigd. De wandelgebieden zijn weliswaar verschillend, de alpiene ervaringen zorgen echter altijd voor grote indrukken. Lees meer

Advertentie

Stubai

Een fantastische wandelvakantie in Stubai

Het Stubaital is een waar paradijs voor een fantastische wandelvakantie in Oostenrijk. Er loopt een bijna grenzeloos netwerk van wandelpaden door het Stubaital en de Stubaier Alpen die een onvergetelijke natuurervaring bieden, ongeacht conditie, uithoudingsvermogen of ervaring. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier