Algemeen: vandaag wordt het warm, morgen zomers en maandag tropisch, ofwel de temperaturen gaan weer omhoog…

We profiteren dit weekend van het hogedrukgebied Concha boven onze streken. Het blijft droog en de zon zal (flink) schijnen. Vandaag is er aanvankelijk nog een noordwestelijke wind met aanvoer van wolkenvelden. Het hoog trekt oostwaarts, de stroming draait naar het zuiden en de temperaturen gaan omhoog naar een tropische maandag.

de weerkaart voor vandaag. Bron: DWD

Gisteren: wolkenvelden, maar ook zonneschijn
Gisteren waren er wolkenvelden, maar ook de zon scheen en dan met name in de kustgebieden. Het bleef overal droog en er stond een matige tot vrij krachtige en aan zee krachtige noordwestenwind. De temperatuur steeg naar 17 tot 21°. Vlieland noteerde maximaal 17,1, Wijk aan Zee 17,6 en Voorschoten 17,7°. In het zuiden van het land werd ‘gewoon’ weer een warme dag genoteerd met in Westdorpe 21,3, in Gilze-Rijen 21,4 en in Arcen 21,5°.

In België lagen de maxima tussen de 16° in de Ardennen en naar 20-21 elders met in Kleine-Brogel maximaal 21,3°.

een mix van zon en wolken gisteren. De foto werd gemaakt door Jolanda Bakker
Zonkracht 8 !!
verbranding: snel / roodkleuring onbeschermde huid: 10-15 min!

Vandaag: wolkenvelden, later steeds meer zon
Er zijn op deze zaterdag aanvankelijk vrij veel wolkenvelden en landinwaarts is er lokaal kans op wat licht gespetter. Aan zee zal de zon al vrij snel gaan schijnen en vanmiddag klaart het vanuit het westen geleidelijk op.

De overwegend matige wind waait uit het noordwesten en de temperatuur stijgt naar maximaal 21° in het noorden en naar 25 in het zuiden van het land. In België loopt het kwik op naar ongeveer 21° in de Ardennen en naar 25 tot lokaal 27° elders.

Vanavond en de komende nacht zijn er flinke opklaringen, maar in het noorden van het land komen ook wolkenvelden voor. Het blijft droog en bij een tot zwak afnemende wind daalt de temperatuur naar 10 tot 14° met de laagste temperaturen in het noordoosten van het land.

Jasmin Murawski maakte ook een prachtige foto van de wolkenmix

Morgen: volop zon, in het noordoosten ook wat wolken
Morgen doet de zondag zijn naam eer aan. De zon schijnt volop met alleen in het noordoosten wat wolkenvelden. Het blijft droog en er waait niet meer dan een zwakke veranderlijke wind. De temperatuur stijgt naar 24 tot 26° in de kustgebieden en naar 28-29 elders. In het zuidoosten en in delen van België kan het lokaal 30° worden. Aan zee kan het in de middag afkoelen door een verfrissende wind van zee.

Morgenavond en in de nacht naar maandag is het helder en droog. Bij nog altijd weinig wind daalt de temperatuur naar 13 tot 16°.

ook bij Martin Vye scheen de zon tussen de wolken door

(middel)lange termijn en de pluim:
Maandag profiteren we nog volop van het hogedrukgebied Concha boven onze streken. De zon schijnt weer flink, maar er is soms ook sluierbewolking zichtbaar. Het blijft droog en bij aanvankelijk weinig wind uit uiteenlopende richtingen stijgt de temperatuur naar maximaal 25° in het noordelijk kustgebied en naar 28 tot 32 van noord naar zuid elders. In België kan het lokaal 33° worden.

de verwachte weerkaart voor maandag. Bron: DWD

Dinsdag trekt het hoog geleidelijk naar het noorden en komt de stroming bij ons uit het noordoosten. Een koufront met wat bewolking en heel misschien een bui trekt van noord naar zuid over de Lage Landen, maar de zon zal ook geregeld schijnen. De temperatuur blijft vooral in het noordelijk kustgebied en op de Wadden duidelijk achter met maximaal 18-19°. Elders loopt de temperatuur op naar een graad of 22 in het noorden, naar 26-27 in het midden en naar 30° in het zuiden van het land. In België wordt het overal nog tropisch met temperaturen van 30 tot 32°.

de verwachte weerkaart voor dinsdag. Bron: DWD

De rest van de week schijnt de zon weer flink, maar er trekken soms ook wolkenvelden over de Lage Landen. De temperatuursverschillen op woensdag zijn, vanwege een noordoostenwind, nog groot, want in het noorden wordt het woensdag 18-19° terwijl het in het zuiden nog 25 tot 27° wordt.

Donderdag wordt het volgens het ECMWF een hete dag met temperaturen van 27° in het noorden en maar liefst 34° in het zuiden van het land. In België worden temperaturen verwacht van 35-36°. Of de soep echt zo heet wordt opgediend moet worden afgewacht.

de verwachte maxima volgens ECMWF voor donderdag 22 juni 2017. Bron: Wetteronline.de

Onderstaande temperatuurpluim met alle hoofdberekeningen van de weermodellen voor het midden van het land laat het zomerse beeld mooi zien. De komende dagen gaat de temperatuur omhoog naar een tropische maandag. Daarna gaat het kwik weer naar beneden, maar aan het eind van de week zit er weer een duidelijk stijgende lijn in met mogelijk weer tropische waarden. Volgend weekend gaat de temperatuur dan weer naar beneden volgens de pluim. Voorlopig is het volop zomerweer in de Lage Landen.

De temperatuurpluim voor de komende 10 dagen voor het midden van het land. Bron: Kachelmannwetter.com

Dit was het weer voor deze zaterdag. Ook het weerpraatje van de zondag zal ik verzorgen en dan kijken we dus weer verder naar de ontwikkelingen op de weerkaarten. Fijn weekend en graag weer tot morgen.

deze prachtige foto is nog van donderdagavond tijdens zonsondergang. De foto werd gemaakt door Gerda Jacobs

Join Alpenweerman community:
Wist je dat Alpenweerman naast diverse curcussen en trainingen ook weerberichten op maat maakt? Heb je bijvoorbeeld een evenement of outdooractiviteit en wil je dat het weer in de gaten wordt gehouden door ons, neem dan geheel vrijblijvend contact met ons op. Aan de hand van vooraf opgestelde weerlimieten kunnen we tot in detail het weer voor het evenement bewaken. Wij berichten je dan gelijk als de weersverwachting eventueel verandert.

Ook de dagelijkse weersverwachtingen voor de Alpen als voor de Lage Landen zijn ook de rest van het jaar hier te volgen. Kortom: JOIN US, wordt sponsor/partner van Alpenweerman.nl en neem geheel vrijblijvend contact met ons op via info@alpenweerman.nl.

Meer weer en foto’s vind je op Facebook  en/of Twitter.  Ook zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Foto’s zien we graag tegemoet op foto@alpenweerman.nl.

Alpenweerman is powered by Kachelmann Wetter en Meteo-Oberwallis

(Visited 337 times, 1 visits today)

 

Val d'Aosta

Wintersport in Valle d’Aosta

Het bergdecor van Valle d’Aosta in Noord-Italië is adembenemend. Het dal wordt omringd door de hoogste toppen, door de Mont Blanc, de Monte Cervino, de Monte Rosa. Skiën tot 3000 meter en zelfs hoger betekent sneeuwzekerheid tot eind april. Lees hier de reistips en reisverhalen. Lees meer

Ortovox

Ortovox: duurzame veiligheid in de bergen

Ortovox produceert volledig klimaatneutraal de allerbeste buitensportkleding en bijbehorende accessoires, ook voor wintersport. Wat in 1980 begon met een revolutionaire lawinepieper heeft dit jaar geleid tot ontwikkeling van een hightech airbagsysteem. Dat natuurlijk naast de kleding en gear die comfortabel, stijlvol zijn en altijd gericht op veiligheid.


Wil je meer weten over Ortovox, bijvoorbeeld over de klimaatneutrale collectie, de Safety Academy met lawinetrainingen of natuurlijk de kleding, klik dan hieronder. In Nederland koop je Ortovox bij TwinSeasons. Lees meer

BBI Travel

Voordelige rondreizen door Noorwegen

BBI Travel biedt rondreizen door Noorwegen aan, waarbij je kunt kiezen uit routes door diverse regio’s. Alle rondreizen hebben gemeen dat de fraaist te rijden trajecten en de meest interessante bezienswaardigheden onderdeel zijn van de reis.
De bergpensions, fjordenpensions en gemoedelijke hotels liggen in een prachtige omgeving met ongerept natuurschoon of in levendige plaatsen. Bekijk hier het scherpe aanbod van BBI Travel. Lees meer