Advertentie

Klik hier voor meer informatie voor een actieve vakantie in Innsbruck en omgeving


 

Algemene situatie:
Na langdurige warmte en droogte, veroorzaakt door hogedrukgebieden boven onze omgeving, lijkt er voorzichtig een ander stromingspatroon op gang te komen. De hogedrukgebieden gaan hun invloed verliezen en depressies gaan zich meer en meer met ons weer bemoeien. Tegelijkertijd bouwt een nieuw hogedrukgebied zich op boven de Atlantische Oceaan. Wordt het wisselvalliger met meer neerslag of gaat de hogedruk (opnieuw) terrein winnen?

De weerkaart van vandaag. Met name boven het zuiden en boven België komen wolkenvelden voor als restant van het occlusiefront. Bron: KNMI

Gisteren:
Gisteren kwamen er wolkenvelden voor en vooral in delen van het binnenland verliep de dag voornamelijk grauw, maar in het midden en westen kwamen waren er ook veel zonnige perioden. Lokaal viel er een spatje regen. De maximumtemperaturen lagen tussen de 14 en 17 graden Celsius. In België werd het lokaal nog wat warmer met Buzenol (19,6°) als koploper.

Bij Jannes Wiersema begon de dag gisteren met wat lichte neerslag.
Jouke Bouma maakte deze foto.
Martine Droogers maakte deze foto bij Spijk, gemeente Lingewaal.

Afgelopen nacht koelde het af naar waarden rond het vriespunt in het noord(oost)en (Eelde -0,7 graden), hier vroor het ook aan de grond. Elders bleef de temperatuur (ruim) boven 0. Met name in het noordoosten kwam een mistbank voor. Verder waren er veel opklaringen, maar met name in het zuiden kwamen er ook wolkenvelden voor.

En ook Peter van Lindenberg maakte een plaatje van de zonsondergang. Deze foto werd gemaakt bij Vianen.

Vandaag:
Vanochtend kan het in het noordoosten mistig zijn. Verder vandaag wisselen zon en wolkenvelden elkaar af. De meeste zon is weggelegd voor het noorden. Maar ook hier kunnen, met name later op de dag, wolkenvelden voorkomen. Het blijft meest droog, al is lokaal een enkel spatje regen niet uitgesloten.
De maximumtemperaturen lopen uiteen van 14 graden in het noorden van Nederland tot 18 graden in het zuiden van België. De zwakke wind is oostelijk maar draait in de loop van vandaag richting het noorden.
Komende nacht is er ruimte voor opklaringen. Op plekken waar het flink opklaart gaat de temperatuur hard onderuit. De minimumtemperatuur loopt uiteen van een graad of 7 aan de kust tot lokaal net boven het vriespunt in het binnenland. In het binnenland komt het lokaal ook tot vorst aan de grond en kan er een mistbank ontstaan.

Morgen:
Morgen verandert er aan het weerbeeld weinig. Wolkenvelden en zon wisselen elkaar af, het blijft opnieuw droog. Wel wordt het met een temperatuur tussen de 14 en 16 graden wat frisser dan vandaag. De hoogste temperaturen zijn opnieuw voor het zuiden van België. De wind is zwak, op de Wadden soms ook matig en komt uit verschillende richtingen.

Dit prachtige plaatje komt van de hand van Suzanne Vermulm.

Zondag: weer een graadje erbij
Zondag verandert er opnieuw niet veel. Zonnige periode en wolkenvelden wisselen elkaar af, wel draait de wind naar west tot zuidwestelijke richting. De wind is zwak, in het noorden matig. Met temperaturen tussen de 15 graden in het noorden van Nederland tot lokaal 18 graden in België wordt het een fractie warmer dan zaterdag.

Hogedruk boven de Azoren gaat zich opnieuw uitbreiden richtingBron: GFS/Wetterzentrale
En drukt deze hogedruk de depressies weg ten oosten van ons, of vinden depressies hun route dichterbij onze streken? Bron: GFS/Wetterzentrale

Volgende week: meer wisselvalligheid en neerslag of aanhoudende droogte?
Waar het er de afgelopen dagen op leek dat na het weekend depressies zich met ons weerbeeld gingen bemoeien, lijkt het er nu op dat een nieuw hogedrukgebied meer invloed gaat krijgen (zie de weerkaarten hierboven). De wind wordt noordwestelijk en neemt in kracht toe, de temperaturen dalen iets en er is een kleine kans op wat neerslag.

Voor een echte verandering in het weerbeeld (herfstachtig weer) moeten de lagedrukgebieden westelijker uitkomen dan op bovenstaande weerkaarten. In dat geval zou het significant koeler worden met daarbij ook meer neerslag. Zoals Maarten gisteren ook al noemde neemt de kans op buien bovendien toe naarmate de bovenlucht kouder wordt.

Volgens de laatste berekeningen lijkt het eerste scenario het meest waarschijnlijk. Ook de pluimen laten dit zien. Wel kunnen de weersystemen op deze termijn nog verschuiven en een relatief kleine verschuiving kan een vrij groot verschil maken in het uiteindelijke weerbeeld. We gaan dit de komende dagen natuurlijk in de gaten houden.

De 15-daagse temperatuurpluim van het KNMI. Na het weekend een lichte afkoeling, en later in de maand wordt er dan een serieuze daling ingezet. Dit laatste is natuurlijk nog te ver weg om er definitieve verwachtingen aan te koppelen.
De 15-daagse neerslagpluim van het KNMI. Na het weekend wat neerslagsignalen, maar de hoeveelheden stellen niet veel voor. Zeker de komende week wordt er dus nog niet gecompenseerd voor het neerslagtekort.
De 15-daagse zon/bewolkingverwachting van het KNMI. Tot en met de maandag afwisselend zon en bewolking, met name de zondag kan vrij zonnig gaan verlopen. Vanaf dinsdag minder ruimte voor de zon.
Jolanda Bakker maakte deze herfstfoto.

Dit was het weer voor vandaag. Morgen is Rico er weer met een nieuw bericht. Bedankt voor het lezen en vanuit Spitsbergen een goed weekend toegewenst!

Maak je ook weerfoto’s? Stuur ze gerust in en wij plaatsen ze bij de berichten. Hoe leuk is het dat vele honderden en soms zelfs duizenden mensen je foto bij de berichten zien. Insturen kan via foto@alpenweerman.nl of via mijn Twitter: @ricoschroder

Versterk ons team of wordt sponsor

Alpenweerman.nl is volop groeiende en heeft steeds meer lezers voor de dagelijkse weerpraatjes voor zowel de Alpen als voor de Lage Landen. Verder verschijnen er met regelmaat ook andere zeer interessante artikelen.

Mocht je interesse hebben om binnen het Alpenweerman platform te participeren of om ons team te komen versterken (Alpenweer, Benelux-weer, IT, marketing, bloggen, vloggen, sociale media) neem dan contact met ons op via info@alpenweerman.nl 

Wil je sponsor of partner worden, dan kan ook geheel vrijblijvend contact met ons worden opgenomen via het genoemde mailadres en vraag dan naar de mogelijkheden.

Wat kunnen we voor u betekenen…

  • Weerbericht op maat, waar ook ter wereld (weathercard service)
  • Trainingen voor bedrijven, scholen, verenigingen, sponsoren etc..
  • Cursussen tbv weerkunde, meteo, weerstations etc..
  • Kennissessies op locatie (ook in het buitenland)
  • Seminars en Webinars
  • NIEUW excl. compleet verzorgde “Ski Safari’s” Wallis (Aletsch / Zermatt – Cervinia)
  • Ook in de Alpenlanden kan het op locatie geregeld worden.

Wilt u meer informatie of wilt u weten wat wij voor uw kunnen betekenen?
Neem dan contact op met: info@alpenweerman.nl / remco@alpenweerman.nl

Meer weer en foto’s vind je op Facebook  en/of TwitterOok zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Foto’s zien we graag tegemoet op foto@alpenweerman.nl.

Alpenweerman is powered by Kachelmann Wetter en Meteo-Oberwallis

(Visited 462 times, 1 visits today)
Advertentie

 

Advertentie

Innsbruck

Ontdek de regio Innsbruck

De regio Innsbruck biedt maar liefst vijf verschillende bergmassieven. Van vlakkere, ontspannen trajecten op het Mieminger Plateau tot en met hoogalpiene paden en ongenaakbare rotsen in het Sellraintal is alles vertegenwoordigd. De wandelgebieden zijn weliswaar verschillend, de alpiene ervaringen zorgen echter altijd voor grote indrukken. Lees meer

Advertentie

Stubai

Een fantastische wandelvakantie in Stubai

Het Stubaital is een waar paradijs voor een fantastische wandelvakantie in Oostenrijk. Er loopt een bijna grenzeloos netwerk van wandelpaden door het Stubaital en de Stubaier Alpen die een onvergetelijke natuurervaring bieden, ongeacht conditie, uithoudingsvermogen of ervaring. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier