Lage Landen - tapt februari uit een kouder vaatje?
Algemene situatie:
Depressie Helene ligt inmiddels boven Scandinavië en het frontale systeem is het land gepasseerd. De subtropische lucht heeft plaatsgemaakt voor maritiem polaire lucht die nog altijd vrij zacht is. De komende tijd wordt hogedruk weersbepalend, maar de as ligt verkeerd voor een kouder weertype met vanaf zondag weer oplopende temperaturen. Het lijkt erop dat februari wel uit een ander (kouder) vaatje gaat tappen, maar zoals zo vaak moeten de puzzelstukjes nog worden gelegd…
Gisteren was het bewolkt en uit die bewolking viel soms wat lichte regen en motregen. De aangevoerde lucht was recordwarm, want het kwik steeg naar 11 tot bijna 15°. Op bijna alle KNMI stations werd een nieuw warmterecord genoteerd, alleen op meetpunt Maastricht niet. Daar blijft het record 13,4° gemeten in 1937. Gisteren werd het er 13,3°. De absolute toppers waren De Bilt en Westdorpe met 14,4, Gilze-Rijen noteerde 14,5 en Woensdrecht 14,7°. In België noteerden Antwerpen en Stabroek maximaal 14,6°.
Verder stond er weer veel wind uit het zuidwesten. Over land waaide het vrij krachtig tot krachtig, windkracht 5 tot 6. In de kustgebieden was de wind hard, kracht 7 en aan zee stormachtig, windkracht 8. Op Vlieland stond even een echte storm, windkracht 9.
Afgelopen nacht trok een koufront over onze streken en we zitten vandaag dan ook in minder zachte lucht. Het koufront blijft over de zuidoostelijke helft van de Lage Landen slepen en daar is het dan ook bewolkt met af en toe wat regen. Elders is het ook meest bewolkt met lokaal een enkele bui, maar later op de dag kan het ook even opklaren en de kans daarop is het grootst in het westen en noorden van het land.
De wind waait matig en aan zee vrij krachtig uit het zuidwesten en de temperatuur stijgt naar maximaal 8 tot 10°. In de Ardennen en Hoge Venen wordt het vanmiddag maximaal een graad of 5-6.
Vanavond is er eerst nog een buienkans, later is het droog met vooral in de westelijke helft enkele opklaringen. De temperatuur daalt naar waarden tussen de 1 en 3° boven nul.
Morgen trekken de lagedrukgebieden uit onze streken weg en vanuit het zuidwesten nadert een uitloper van het Azorenhoog. Wij komen in een zadelgebied en daarin is het uitermate rustig met nagenoeg geen wind.
Verder zijn er wolkenvelden, maar in de westelijke helft van de Lage Landen schijnt ook geregeld de zon. De temperatuur stijgt naar waarden omstreeks de 8-9°.
In het weekend vinden we lagedruk in de regio IJsland en boven Scandinavië. Ten zuiden van onze streken zit hogedruk en aan de noordflank van dit hoog is de stroming westelijk. Er worden wolkenvelden aangevoerd en er kunnen ook storingen in deze stroming meetrekken.
Vooral in de nacht naar zondag kan er wat regen vallen en na passage van dit front stroomt weer zeer zachte lucht naar onze streken. Zaterdag wordt het maximaal 6-7°, maar zondag kan het weer 10 tot 13° worden met de hoogste temperaturen in het zuiden van het land.
Na het weekend hebben we eerst hogedruk ten zuiden van onze streken en met een westelijke stroming wordt nog steeds zachte lucht aangevoerd met elke dag kans op regen of enkele buien.
Later in de week vinden we hogedruk ten westen op de Atlantische Oceaan en boven Scandinavië zit nog steeds lagedruk. De stroming draait dan ook naar het noordwesten en later noorden en de aanvoer van koude lucht komt met februari op de kalender op gang. Of het daadwerkelijk kouder gaat worden moet natuurlijk op deze termijn nog worden afgewacht, maar de pluimen hieronder vertonen een dalende trend.
De pluim van de hoofdberekeningen van de diverse weermodellen laat zien dat het de komende dagen geleidelijk minder zacht wordt. Vanaf zondag gaat de temperatuur weer omhoog om later volgende week weer te gaan dalen.
De pluim van het ECMWF voor het midden van het land laat hetzelfde beeld zien. Eerst omlaag, dan omhoog en vervolgens weer omlaag. Het ensemblegemiddelde ligt begin februari rond de 5-6° en in de nachten neemt de kans op vorst toe.
Winterweer is deze maand niet meer te verwachten, de hoop ligt op februari en wellicht gaat februari uit een kouder vaatje tappen.
De sneeuwpluim is duidelijk. In deze zachte januari is de kans op sneeuw klein, met februari op de kalender neemt de kans op sneeuwvlokken geleidelijk toe.
Dit was het voor deze donderdag. Morgen ben ik er weer en dan kijken we weer verder naar de weerkaarten. Voor nu een fijne dag en graag weer tot morgen.
Join Alpenweerman community:
Alpenweerman.nl heeft steeds meer lezers voor de dagelijkse weerpraatjes voor zowel de Alpen als voor de Lage Landen en met regelmaat verschijnen er ook andere interessante artikelen. Wil je sponsor of partner worden van het snel groeiende platform Alpenweerman.nl, neem dan geheel vrijblijvend contact met ons op via info@alpenweerman.nl
Samen op naar een mooi 2018 en blijf volgen!
Meer weer en foto’s vind je op Facebook en/of Twitter. Ook zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Foto’s zien we graag tegemoet op foto@alpenweerman.nl.
Alpenweerman is powered by Kachelmann Wetter en Meteo-Oberwalli
Rico Schröder is werkzaam als meteoroloog bij Infoplaza en voor Alpenweerman verzorgt hij zo nu en dan de weerpraatjes voor zowel de Alpen als voor Nederland. Dat alles in een voor een breed publiek leesbare vorm.