Advertentie 

Algemene situatie:
Depressie Georgia heeft plaatsgemaakt voor Helene en we zitten vandaag in de zogenaamde warmte sector met aanvoer van subtropische lucht aan de achterzijde van een warmtefront. Komende nacht passeert het koufront van Helene en daarachter stroomt weer minder zachte lucht naar onze streken en gaat het kwik weer naar beneden. Lang duurt dat niet, want vanaf zondag zit de temperatuur weer in de lift.

De verwachte weerkaart voor vandaag. Bron: DWD

Gisteren begonnen we de dag droog met al vrij veel wolkenvelden. In het midden en zuiden klaarde het ook even op met 1 tot lokaal 2 uur zonneschijn. In het noorden bleef het bewolkt. Vanuit het westen trok gistermiddag een warmtefront met lichte regen en motregen over het land. De temperatuur steeg alleen maar naar uiteindelijk 8 tot 12°. Eindhoven kwam uit op maximaal 11,9°.

Joyce Derksen maakte gisteren deze mooie foto in Gendt.
Deze foto werd gemaakt door Johan Klos.
Deze ‘grijze’ foto werd gemaakt door Suzanne Vermulm.

Op deze woensdag zitten we in een zogenaamde warme sector aan de achterzijde van het warmtefront. In deze van oorsprong subtropische lucht loopt de temperatuur flink op. Op de Wadden wordt het maximaal een graad of 10-11, maar elders worden kwikstanden van 13-14, lokaal in het zuidoosten net aan 15° verwacht.

De maxima komen vandaag op veel plaatsen uit op 13-14°. Bron: Hirlam via wetteronline.de

Het absolute dagrecord voor de 24e januari is 13,4° gemeten in Maastricht in 1937. Wat korter geleden is de 13,3° gemeten in 2001 op de meetpunten Gilze-Rijen en Woensdrecht. Overigens werd het twee jaar geleden, op 25 januari 2016, in Eindhoven 16,3°. Een dergelijke temperaturen gaan we nu niet halen.

Het weerbeeld is over het algemeen bewolkt met heel af en toe een knipoog van de zon. Verder kan het wat miezeren, maar meestentijds is het (tot ver in de middag) droog en er staat veel wind uit het zuidwesten. Over land vrij krachtig tot krachtig, windkracht 5 tot 6, in de kustgebieden hard en stormachtig op de Wadden, kracht 7 tot 8.

Later vanmiddag en vanavond trekt er vanuit het noordwesten een koufront binnen en de passage gaat gepaard met enige tijd buiige regen en lokaal kan er flink wat regenwater naar beneden komen. De temperatuur zal later vanavond vanuit het noordwesten geleidelijk gaan dalen en uiteindelijk komen de minima uit op 5 tot 8°.

Morgen zitten we in polaire lucht achter het koufront en is het overwegend bewolkt. Lokaal is een bui mogelijk, maar over het algemeen is het droog.

De zuidwestenwind waait matig en aan zee vrij krachtig en de temperatuur stijgt naar 8 tot 10°. De maxima zullen echter hoger uitkomen, want komende nacht komen nagenoeg overal nog temperaturen in de dubbele cijfers voor.

De verwachte weerkaart voor vrijdag volgens GFS. Bron: wetteronline.de

Vrijdag gaan we geleidelijk profiteren van het naderbij komen van het Azorenhogedrukgebied. Er zijn aanvankelijk nog enkele buien mogelijk, maar geregeld schijnt ook de zon. De temperatuur stijgt naar een graad of 8 en er waait een zwakke tot matige zuidwestenwind.

De verwachte weerkaart voor komend weekend. Bron: wetteronline.de

In het weekend vinden we lagedruk bij IJsland en zondag ook bij Scandinavië. Elders vinden we hogedruk, maar omdat de hogedruk zich ten zuiden van onze streken bevindt hebben nog altijd een westelijke stroming aan de noordflank van het hoog. In deze stroming trekt zondag weer een storing mee en neemt de kans op regen weer toe.

In de nacht naar zaterdag kan het, bij nagenoeg geen wind, licht vriezen, zaterdag overdag loopt het kwik op naar 5° in het noordoosten en naar 8 in het zuiden en zuidwesten. Met de regen op zondag wordt ook weer zachte lucht aangevoerd, want zondag komen de maxima weer uit op 10-11°.

De verwachte weerkaart voor 1 februari volgens GFS. Bron: wetteronline.de

Na het weekend is het aanvankelijk nog vrij zacht, maar later in de week lijkt de temperatuur wat te gaan dalen als de stroming wellicht noordwestelijk wordt met winterse buien. Het is nog ver weg en het zal zeker nog veranderen. Voorlopig is het vrij zacht, maar wie weet wat februari nog in petto heeft. De winter is nog niet voorbij en afschrijven doen we zeker nog niet.

De temperatuurpluim voor het midden van het land. Bron: Kachelmannwetter.com

De pluim van de hoofdberekeningen van de diverse weermodellen laat het weer mooi zien. Na deze zeer zachte woensdag gaat de temperatuur omlaag. Vanaf zondag wordt het weer zachter, maar later volgende week gaat het kwik weer naar beneden. Vooral het Europese model is op termijn wat kouder dan de overige modellen.

De pluim van het ECMWF. Bron: KNMI.

De pluim van het ECMWF voor het midden van het land laat ook de daling zien na vandaag. Ook de stijging op zondag zit mooi in het ensemble en vervolgens ook weer de daling. Het ensemblegemiddelde is met februari op de kalender maar een graad of 4.

De sneeuwpluim van het ECMWF. Bron: KNMI

Met het dalen van de temperatuur op termijn neemt ook de kans op sneeuw weer toe.

Voor vandaag wil ik het hierbij laten. Morgen kijken we weer verder naar de ontwikkelingen op de weerkaart. Voor nu een mooie woensdag en graag weer tot morgen.

Ton Wesselius maakte deze voorjaarsachtige foto.

Join Alpenweerman community:
Alpenweerman.nl heeft steeds meer lezers voor de dagelijkse weerpraatjes voor zowel de Alpen als voor de Lage Landen en met regelmaat verschijnen er ook andere interessante artikelen. Wil je sponsor of partner worden van het snel groeiende platform Alpenweerman.nl, neem dan geheel vrijblijvend contact met ons op via info@alpenweerman.nl

Samen op naar een mooi 2018 en blijf volgen!

Meer weer en foto’s vind je op Facebook  en/of TwitterOok zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Foto’s zien we graag tegemoet op foto@alpenweerman.nl.

Alpenweerman is powered by Kachelmann Wetter en Meteo-Oberwalli

(Visited 703 times, 1 visits today)

 

Advertentie

Val Thorens

Beste skioord 2023: Val Thorens

Val Thorens is zojuist voor de 8e keer uitgeroepen tot beste skigebied ter wereld. Val Thorens ligt op een hoogte van 2.300 m en is daarmee het hoogst gelegen skioord van Europa. Als eerste geopend (in november) en als laatste gesloten (in mei), biedt het skiërs een enorm speelterrein voor een onvergetelijke vakantie. Lees meer

Advertentie

SnowWorld

Wintersport in SnowWorld

Skigebied SnowWorld is hét Nederlandse skigebied met vijf skidorpen. De skiliften draaien tot ’s avonds laat en er valt voor jong en oud veel te beleven. Skiën, snowboarden, klimmen en après-skiën. Skigebied SnowWorld biedt de ultieme wintersportervaring bij jou in de buurt. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier