Advertentie

Klik hier voor meer informatie voor een actieve vakantie in Innsbruck en omgeving


 

Algemene situatie:
Het hogedrukgebied Adam ligt boven het oosten van Europa en heeft een uitloper tot over Scandinavië. Bij IJsland vinden we een diepe depressie en later deze week en komend weekend vinden we boven Scandinavië ook een hogedrukgebied. Beide druksystemen gaan met elkaar de strijd aan…

De koude lucht van de laatste dagen tezamen met het hoog Adam zal terrein verliezen aan opkomende lagedrukinvloeden. Toch kan de Atlantische depressie niet echt doorbreken en later deze week zal hogedruk weer terrein terugwinnen. Het blijft dan ook spannend, zonder dat het direct winter wordt.

De weerkaart voor vandaag. Bron: DWD.

Gisteren begonnen we op veel plaatsen met temperaturen een paar graden onder nul, maar ten zuiden van de grote rivieren bleef het kwik een fractie erboven. Dat had alles te maken met de aanwezigheid van bewolking die over het zuiden en België hing. Ell noteerde bijvoorbeeld geen lagere temperatuur dan 2,0°, terwijl het in Nieuw-Beerta -3,1° werd.

Ook gisteren overdag hadden we een tweedeling. In het zuiden en aanvankelijk ook deels in het midden van het land kwamen wolkenvelden voor, maar in het noorden en later ook in het midden scheen de zon weer volop. In het noorden en midden werd weer 6-7 uur zonneschijn genoteerd, terwijl in Zeeland, Brabant en midden en zuid Limburg de gordijnen gesloten bleven.

De temperatuur steeg naar waarden tussen de 2 en 5° met in Nieuw-Beerta maximaal 1,7 en op Terschelling 1,9°. Limburg had de hoogste temperatuur met in Ell 5,1, in Arcen 5,3 en in Maastricht 5,4°. In België lagen de maxima tussen de 1 en 6° met in Mont-Rigi 1,1 en in Bierset 6,4°.

Deze prachtige foto met een strakblauwe lucht en het hoge water werd gemaakt door Joyce Derksen.
Deze winterse foto werd gemaakt door Carel ten Hoor.

Het hogedrukgebied Adam ligt vandaag met een kerndruk 1038 hPa boven Moldavië en heeft nog altijd een uitloper tot over Scandinavië. Het weerbeeld kenmerkt zich door vrij veel bewolking, maar met name vanochtend schijnt ook nog zo nu en dan de zon.

Het blijft over het algemeen droog, maar later op de dag is er met name in het zuiden van de Lage Landen kans op wat lichte regen. De wind draait van oost naar zuid en de temperatuur stijgt naar maximaal een graad of 5 in het noorden en noordwesten en naar 8, lokaal zelfs 9° in het oosten en zuiden.

Vanavond en de komende nacht is het bewolkt en vanuit het zuiden gaat het nagenoeg overal wat regenen. De wind waait zwak tot matig uit het zuiden en de temperatuur daalt naar waarden tussen de 2 en 5°.

Deze prachtige foto werd gisterochtend gemaakt door Ton Wesselius. Opkomende zon in combinatie met opspattend water en vorst.
Deze winterse foto werd gemaakt door Carel ten Hoor. Kruiend ijs door een koude noordoostenwind.
Deze prachtige foto werd gemaakt door Jolanda Bakker.

Morgen ligt het hoog Adam boven Rusland met een uitloper naar Scandinavië. Wij krijgen te maken met een storing en het is dan ook bewolkt en er valt af en toe wat lichte regen en motregen.

De wind waait uit het zuiden en is matig over land en (vrij) krachtig aan zee en de temperatuur stijgt naar 8-9, in het zuiden en in België lokaal naar 10°.

De weerkaart voor donderdag volgens ECMWF. Bron: wetteronline.de

Boven Scandinavië ontstaat hogedruk en ook het Azorenhogedrukgebied gaat aan de wandel. Er ontstaat boven onze streken een gordel van hogedruk. Donderdag en vrijdag is het dan overwegend droog en rustig weer. Omdat de drukverschillen klein zijn staat er nauwelijks wind en in combinatie met vochtige lucht kan er dan gemakkelijk nevel en mist ontstaat. De temperatuur stijgt op beide dagen naar 5 tot 8°.

De verwachte weerkaart voor zaterdag volgens ECMWF. Bron: wetteronline.de

Zaterdag trekt de zuidoostelijke wind aan en neemt de kans op zon weer wat toe. Met temperaturen van een graad of 5-6 is het vrij normaal weer voor de tijd van het jaar.

De verwachte weerkaart voor volgende week maandag volgens ECMWF. Bron: wetteronline.de

Zondag zien we een strijd ontstaan tussen het krachtige hogedrukgebied boven het noordwesten van Rusland en een oprukkende IJslanddepressie met de bijbehorende storingen. De kans op regen neemt in de loop van zondag of maandag dan ook duidelijk toe met wellicht ook weer wat oplopende temperaturen.

Zoals het er nu naar uitziet is het hogedrukgebied niet in staat om het Atlantische depressiegeweld tegen te gaan. Winterkou lijkt ons dan ook niet te bereiken, maar het blijft wel spannend…

De temperatuurpluim voor het midden van het land. Bron: Kachelmannwetter.com

De pluim van de hoofdberekeningen van de diverse weermodellen laat aanvankelijk een stijging zien, maar vanaf donderdag gaat het kwik weer langzaam naar beneden. Gemiddeld is het een graad of 5 en dat is vrij normaal voor de tijd van het jaar zonder uitschieters naar beneden en boven.

De pluim van het ECMWF. Bron: KNMI.

De pluim van het ECMWF voor het midden van het land laat een wisselend beeld zien. Eerst loopt de temperatuur op, vervolgens gaat het kwik naar beneden om later in het weekend weer wat op te lopen. Richting het derde weekend van januari is de ‘control’ duidelijk kouder. Het ensemblegemiddelde is de gehele tijd een graad of 5.

Voor vandaag wil ik het hierbij laten. Maak er een mooie dag van en graag weer tot morgen voor een nieuw weerpraatje. Dan kijken we opnieuw naar de strijd tussen de weersystemen. Tot morgen!

Deze mooie rijpfoto werd gemaakt door Joyce Derksen.

Join Alpenweerman community:
Alpenweerman.nl heeft steeds meer lezers voor de dagelijkse weerpraatjes voor zowel de Alpen als voor de Lage Landen en met regelmaat verschijnen er ook andere interessante artikelen. Wil je sponsor of partner worden van het snel groeiende platform Alpenweerman.nl, neem dan geheel vrijblijvend contact met ons op via info@alpenweerman.nl

Samen op naar een mooi 2018 en blijf volgen!

Meer weer en foto’s vind je op Facebook  en/of TwitterOok zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Foto’s zien we graag tegemoet op foto@alpenweerman.nl.

Alpenweerman is powered by Kachelmann Wetter en Meteo-Oberwalli

(Visited 931 times, 1 visits today)
Advertentie

 

Advertentie

Innsbruck

Ontdek de regio Innsbruck

De regio Innsbruck biedt maar liefst vijf verschillende bergmassieven. Van vlakkere, ontspannen trajecten op het Mieminger Plateau tot en met hoogalpiene paden en ongenaakbare rotsen in het Sellraintal is alles vertegenwoordigd. De wandelgebieden zijn weliswaar verschillend, de alpiene ervaringen zorgen echter altijd voor grote indrukken. Lees meer

Advertentie

Stubai

Een fantastische wandelvakantie in Stubai

Het Stubaital is een waar paradijs voor een fantastische wandelvakantie in Oostenrijk. Er loopt een bijna grenzeloos netwerk van wandelpaden door het Stubaital en de Stubaier Alpen die een onvergetelijke natuurervaring bieden, ongeacht conditie, uithoudingsvermogen of ervaring. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier