klik hier voor de voordeelaanbiedingen


 

Weersverwachting vandaag

Het hogedrukgebied Dorit, met een kerndruk van 1040 hPa boven de Alpen, bedekt nagenoeg heel het Europese vasteland en zorgt voor stralend februariweer in onze streken. Met een zuidelijke stroming wordt droge en niet in de laatste plaats zeer zachte lucht aangevoerd.

Met 10 tot 12° in het noorden en 14 tot lokaal 17° in het zuiden en in België is het vandaag zeer zacht. Daarbij is het zonnig en het blijft overal droog. Bij dit alles waait een zwakke tot hooguit matige zuidenwind.

Vanavond en de komende nacht is het helder en bij weinig wind daalt de temperatuur naar waarden iets boven het vriespunt.

De dag begon zeer fraai. Ton Wesselius maakte de foto bij het Braassemermeer.
Overdag scheen de zon, maar er was ook sluierbewolking zichtbaar.
Ton Wesselius maakte deze foto gistermiddag.
Peter van Lindenberg maakte deze foto in Kerkrade met een autotemperatuur van al 17°.
Collega Ricardo maakte deze foto in de omgeving van Heerjansdam.
Deze mooie foto werd gemaakt door Trijntje van den Berg in Barendrecht.

Weerpraatje

Het hoog Dorit ligt boven de Alpen en bedekt nagenoeg heel het Europese vasteland. Heel langzaam trekt het hoog in oostelijke richting en rond dinsdag kan een storing ons bereiken met mogelijk wat regen. Al vrij snel bouwt een nieuw hogedrukgebied op boven West-Europa en het droge en vrij zonnige weertype wordt snel hersteld. Of het ook zo zacht blijft als deze dagen moet worden afgewacht.

De weerkaart voor vandaag. Bron: DWD

Gisteren was het al prachtig weer met volop zon. Er trok hier en daar wat sluierbewolking over, maar daar had de zon geen last van en scheen zo’n 8-9 uur. De temperatuur steeg naar 8° op de Wadden en naar 14-15 in het zuiden van het land. Terschelling steeg naar 7,7 en Vlieland naar 8,3°. In het zuiden van het land werden de hoogste waarden genoteerd met in Eindhoven 14,3 en in Maastricht 15,4°.

Deze prachtige foto werd gemaakt door Jolanda Bakker.

Afgelopen nacht was het helder en vroor het op veel plaatsen weer enkele graden. Vandaag overdag schijnt de zon onafgebroken en de temperatuur kan nog wat hoger uitkomen dan gisteren. Het wordt 10-12° in het noorden en op de Wadden en 14 tot lokaal 17° in het zuiden.

Vandaag precies 2 jaar geleden was het ook zeer zacht met toen in Eindhoven 16,6° en in Maastricht 17,1°. Het record voor De Bilt staat op 15,1° gemeten op deze dag in 1998.

De verwachte weerkaart voor komend weekend. Bron: wetterzentrale.de

Aanhoudend rustig en (zeer) zacht hogedrukweer

De komende dagen verandert er in grote lijnen niet veel. In het komende weekend blijven we profiteren van het hogedrukgebied Dorit boven het Europese vasteland. Het blijft dan ook droog en stralend zonnig. Omdat de aangevoerde lucht iets vochtiger is, trekt er ook zo nu en dan wat sluierbewolking over. De temperatuur stijgt morgen naar 9° op de Wadden en in het noordwesten en naar 14, lokaal 15 in het zuidoosten. Zondag komt het kwik weer hoger uit en wordt het op meerdere plaatsen landinwaarts 15-16°.

Na het weekend is het maandag nog vrij zonnig en zeer zacht met temperaturen tussen de 10 en 15°. Dinsdag en woensdag is het met 9 tot 11° minder zacht, maar natuurlijk is dit nog wel veel te zacht voor de tijd van het jaar. Verder komt er rond dinsdag een storing dichterbij en is er kans op wat lichte regen.

De verwachte weerkaart voor later volgende week. Bron: wetterzentrale.de

Vanaf woensdag bouwt een nieuw hoog in onze omgeving op en het droge en rustige weer met zonneschijn wordt gehandhaafd. Het kwik blijft te hoog, maar met kwikstanden tussen de 9 en 12° is het waarschijnlijk niet meer zo absurd zacht.

Temperatuurpluim

De temperatuurpluim voor het midden van het land. Bron: Meteologix.com

De pluim van de hoofdberekeningen van de diverse weermodellen voor het midden van het land laat zien dat het tot en met maandag meer dan 10° wordt. Daarna is het dinsdag en woensdag een fractie minder zacht. Eind volgende week nemen de verschillen tussen de modellen toe en kan het weer zachter (GFS) of juist wat kouder (ECMWF) worden.

De neerslagpluim voor de komende 10 dagen voor het midden van het land. Bron: meteologix.com

De neerslagpluim laat zien dat er rond dinsdag kans is op wat regen. Tot en ook weer na die tijd is en blijft het droog.

Op ons forum kan je gezellig meepraten over het weer in zowel de Lage Landen als de Alpen. Meld je aan en praat mee!

Ook deze fraaie foto van de ondergaande zon werd gemaakt door Jolanda Bakker.
Johan Klos maakte deze prachtige foto in Kinderdijk.
Deze prachtige foto van de zonsondergang werd gemaakt door Wouter van Bernebeek.

Dit was het voor deze vrijdag. Maak er een mooie zonnige dag van en graag weer tot morgen voor een nieuw weerpraatje voor de Lage Landen.

Maak je weerfoto’s? Stuur ze gerust in en wij plaatsen ze bij de berichten. Hoe leuk is het dat duizenden mensen je foto bij de berichten zien. Insturen kan via foto@alpenweerman.nl of via Twitter: @alpenweerman, @ricoschroder of @maartenminkman.

Meer weer en foto’s vind je op Facebook  en/of TwitterOok zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. 

Alpenweerman is powered by Kachelmann Wetter en Meteo-Oberwallis.

(Visited 552 times, 1 visits today)

 

Val d'Aosta

Wintersport in Valle d’Aosta

Het bergdecor van Valle d’Aosta in Noord-Italië is adembenemend. Het dal wordt omringd door de hoogste toppen, door de Mont Blanc, de Monte Cervino, de Monte Rosa. Skiën tot 3000 meter en zelfs hoger betekent sneeuwzekerheid tot eind april. Lees hier de reistips en reisverhalen. Lees meer

Ortovox

Ortovox: duurzame veiligheid in de bergen

Ortovox produceert volledig klimaatneutraal de allerbeste buitensportkleding en bijbehorende accessoires, ook voor wintersport. Wat in 1980 begon met een revolutionaire lawinepieper heeft dit jaar geleid tot ontwikkeling van een hightech airbagsysteem. Dat natuurlijk naast de kleding en gear die comfortabel, stijlvol zijn en altijd gericht op veiligheid.


Wil je meer weten over Ortovox, bijvoorbeeld over de klimaatneutrale collectie, de Safety Academy met lawinetrainingen of natuurlijk de kleding, klik dan hieronder. In Nederland koop je Ortovox bij TwinSeasons. Lees meer

BBI Travel

Voordelige rondreizen door Noorwegen

BBI Travel biedt rondreizen door Noorwegen aan, waarbij je kunt kiezen uit routes door diverse regio’s. Alle rondreizen hebben gemeen dat de fraaist te rijden trajecten en de meest interessante bezienswaardigheden onderdeel zijn van de reis.
De bergpensions, fjordenpensions en gemoedelijke hotels liggen in een prachtige omgeving met ongerept natuurschoon of in levendige plaatsen. Bekijk hier het scherpe aanbod van BBI Travel. Lees meer