Advertentie

Klik hier voor meer informatie voor een actieve vakantie in Innsbruck en omgeving


 

Gisteren (maandag) beleefden we al een aankondiging van een weersomslag. We gaan langzaam afscheid nemen van het droge en rustige weer. Het was gisteren rustig met eerst nog een waterig zonnetje, maar vanuit het noordwesten kregen we te maken met een laagje wat druilerig weer met (lichte) regen bracht. Vandaag de laatste rustige dag, hierna gaat het roer om en krijgen we veel wind en neerslag. Voor donderdag lijken de kansen op een storm steeds groter te worden. Met mogelijk zaterdag op herhaling met wederom stormkansen.

Motregen-op-het-raam-1280x600
Grijze luchten met regen. We gaan het na een droge periode weer veelvuldig zien. De natuur zal er blij mee zijn. Foto van weeronline.

Na welkome regen vandaag opklaringen vanuit het noordwesten

Het lagedrukgebied wat gisteren en vannacht vanuit het noordwesten een regengebied over ons land stuurde trekt vandaag via het noordoosten van Nederland naar het zuidoosten. Voor de meeste plaatsen betekende dit eindelijk weer wat regen. Want op het zuidoosten van Nederland na hebben veel plaatsen een lange periode van droogte gehad. In mijn eigen achtertuin heb ik voor het eerst weer regen gemeten sinds 18 februari, maar liefst 17 dagen op rij zonder (meetbare) neerslag. Voor de natuur zeker welkome regen dus.

Dit laagje trekt langzaam verder richting het zuidoosten. In het zuidoosten kan het nog wat langer blijven slepen en ook vandaag nog wat langer regenen. Vanuit het noordwesten gaat het in de loop van de dag overal droger worden en ook wat meer opklaren. De zon zal zich af en toe nog laten zien.

Het laagje met de regen trekt weg richting het zuidoosten. Vanuit het noordwesten gaat het droger worden en opklaren.

De temperatuur loopt vandaag op naar gemiddeld 8 graden. De wind is zwak en draait naar een noordwestelijke richting. Vanavond komen we onder invloed van een rug van hogedruk waardoor de wind gaat wegvallen en het steeds verder opklaart. Voorlopig het laatste moment van rust in de atmosfeer. De temperatuur kan hierbij de komende nacht nog dalen naar waarden dichtbij het vriespunt.

Morgen regen vanuit het westen

In de loop van de komende nacht trekt de rug van hogedruk weg richting het oosten en komen wij aan de westkant van deze rug te liggen. Hiermee komt een stevige zuidwestelijke stroming op gang. De straalstroom komt boven ons hoofd te liggen. Deze snelweg van wind op hoogte boven ons hoofd staat garant voor de aanvoer van depressies vanaf de oceaan met veel regen en wind. De natuur kan zoals gezegd wel een slokje water gebruiken en gaat hiermee op haar wenken bedient worden.

De verwachtte hoeveelheid (mm) regen vanaf afgelopen nacht tot zondagavond. Lokaal meer dan 40 mm. Een flinke bak water de komende dagen dankzij de straalstroom boven ons hoofd.

De lage landen liggen dan dus ook direct in de aanvoerrichting van het volgende front wat morgen van west naar oost over onze omgeving gaat trekken. De neerslagzone van het warmtefront, behorend bij een groot laag op de oceaan, gaat het vanaf de middag geruime tijd laten regenen.

Een groot neerslaggebied, behorende bij een groot laag op de oceaan, trekt van west naar oost over de lage landen. De wind neemt flink in kracht toe vanuit het zuidwesten.

De wind trekt hierbij flink aan, tot 7 bft aan de kust. de temperaturen komen uit tussen de 7 en 10 graden. In de avond gaat de wind in de kustgebieden nog verder toenemen. Er is kans op zware windstoten.

Donderdag flinke buien en onstuimig

Bij een depressie volgt kort na het warmtefront altijd het koufront. Op donderdagochtend lijkt dit te gaan gebeuren. Zoals vaker bij een koufront gaat dit donderdag gepaard met flinke buien of een buienlijn. Het instromen van de koudere lucht duwt de zachtere lucht rap omhoog en er ontstaan flinke buien. In de zachtere lucht is het in eerste instantie wel nog vrij zacht, mogelijk dat het voor de buien uit nog 11-12 graden kan worden.

Een plaatje van een ‘volwassen’ depressie. Het warmtefront (rood) wordt altijd gevolgd door het koufront (blauw). Omdat het koufront sneller beweegt dan het warmtefront haalt het deze op een gegeven moment in. Dit noemen we een occlusie (paars). Bron afbeelding: wikipedia

De aanwezigheid van de straalstroom boven ons hoofd zorgt mogelijk voor een snelle cyclogenese van het lagedrukgebied. Dit wil zeggen een snelle ontwikkeling en dus uitdieping van het lagedrukgebied wat voor een stevig windveld zorgt. In hoeverre dit gaat gebeuren hangt van de exacte positie van het lagedrukgebied af ten opzichte van de straalstroom.

Voorlopig worden er zware windstoten verwacht van 100 tot 120 km per uur. Hoogtepunt bij de passage van de buien en het koufront aan het einde van de ochtend of begin van de middag. Landinwaarts worden bij de passage van de buien de zwaarste windstoten verwacht. Het waait verder in het hele land de gehele dag hard en aan de kust mogelijk langere tijd stormkracht, 9 bft.

Verwachtte windvlagen (km/u) op donderdagochtend. We krijgen een flinke bak wind.

Het blijft nat en zaterdag weer kans op storm

Vrijdag neemt de wind dan ietsje gas terug, maar het blijft krachtig waaien. De kans op buien is de gehele dag groot. De temperatuur komt uit rond 8-9 graden. Herfstachtig weer ook op de vrijdag.

Geheel west Europa heeft te maken met een zonale stroming (van west naar oost). Vrijdag een krachtige zuidwestelijke wind met aanvoer van buien in onze omgeving.

Het is nog (te) ver weg, maar zaterdag lijkt er wederom een actieve storing over de lage landen te trekken. Ook dan veel wind en regen. Mogelijk ook dan sprake van storm en zware windstoten. Kijken we nóg wat verder vooruit, dan lijkt de kans groot dat hogedruk weer de regie gaat overnemen. We krijgen dan in ieder geval wederom rustiger en droger weer. Of het voorjaar dan gaat losbarsten is erg afhankelijk van de exacte positie van het hoog wat de windrichting gaat bepalen.

Genoeg interessante ontwikkelingen om te blijven volgen hier op Alpenweerman. Met als eerste aandachtspunt natuurlijk de ontwikkeling van de situatie op donderdag. Graag tot het volgende weerbericht. Groet Sebastiaan.

De uitgelichte afbeelding komt uit ons archief en is gemaakt door Jolanda Bakker.

Met dank aan Protest, kledingsponsor Alpenweerman.

Innsbruck Tourismus – Partner Alpenweerman

(Visited 109 times, 1 visits today)
Advertentie

3 Reactie op “Lage landen; straalstroom gaat veel regen en wind brengen”

 • Johann
  9 maart 2021 at 10:37

  Mooi bericht Sebastiaan en we gaan het vervolgen vwb de storm. De langere termijn vanmorgen ook alles behalve “lente achtig”. GFS en Ec (OPER / CTRL) meridionaal geblokkeerde hoogtestroming met afzakkende arctische luchtmassa’s.

 • Sebastiaan Aarts
  9 maart 2021 at 14:22

  Dankje Johann, ook deze kaart mag er zijn. Volop maartse buien met -20 bovenlucht temperatuur boven de noordzee. Leuk virtueel vermaak enkel voorlopig, maar de lente is nog niet binnen!

 • Johann
  10 maart 2021 at 10:45

  Ook vandaag weinig tot geen lente meer in de modellen! Onderkoeld en onbestendig gaat het verder. Vooral vanaf zondag wordt het met een NO wind een stuk kouder

Comments are closed.

 

Advertentie

Innsbruck

Ontdek de regio Innsbruck

De regio Innsbruck biedt maar liefst vijf verschillende bergmassieven. Van vlakkere, ontspannen trajecten op het Mieminger Plateau tot en met hoogalpiene paden en ongenaakbare rotsen in het Sellraintal is alles vertegenwoordigd. De wandelgebieden zijn weliswaar verschillend, de alpiene ervaringen zorgen echter altijd voor grote indrukken. Lees meer

Advertentie

Stubai

Een fantastische wandelvakantie in Stubai

Het Stubaital is een waar paradijs voor een fantastische wandelvakantie in Oostenrijk. Er loopt een bijna grenzeloos netwerk van wandelpaden door het Stubaital en de Stubaier Alpen die een onvergetelijke natuurervaring bieden, ongeacht conditie, uithoudingsvermogen of ervaring. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier