Advertentie

Klik hier voor meer informatie voor een actieve vakantie in Innsbruck en omgeving


 

Algemene situatie

Niet vandaag op de 21e, maar aanstaande zondag 23 september om 3:54 uur begint de astronomische herfst. De herfst begint dit jaar in een stormachtig weekend, want niet alleen vandaag staat er heel veel wind, later op zondag kunnen we mogelijk wederom een storm noteren met aan zee windkracht 9 of misschien wel meer.

Volgende week gaan we profiteren van hogedruk. De neerslagkansen nemen af, de wind wordt minder sterk, de zon zal vaker schijnen, maar met een noordwestelijke stroming is het dan wel vrij koel.

De weerkaart voor vandaag. Bron: DWD.

Zonneschijn, maar ook wolkenvelden

Gisteren scheen de zon geregeld, maar er waren ook wolkenvelden en in het noordwesten viel in de ochtend zelfs wat lichte regen. Meetpunt Texel kon nog 2 millimeter opvangen.

De temperatuur steeg naar waarden tussen de 20 en 26° met de hoogste temperaturen in de zuidoostelijke helft van het land. Vlieland en Terschelling noteerden 20,2 en in Ell en Maastricht werd het 25,8°. In België lagen de maxima tussen de 22 en 26° met in Kleine Brogel 25,6°.

De start van de dag was wederom fraai. Johan Klos maakte deze foto.
Ton Wesselius maakte ook een mooie foto van de zonsopkomst.
De was wappert deze dagen snel droog. Jolanda Bakker maakte de foto.
Deze mooie foto werd gemaakt door Weer Wantijdijk.

Regen, later enkele buien met kans op onweer en windstoten

Een koufront verbonden aan depressie Elena trekt vanochtend snel over de Lage Landen naar het zuidoosten. De passage gaat gepaard met enige tijd buiige regen en er staat ook heel veel wind. Na frontpassage klaart het op, maar in de noordelijke helft komen later weer enkele buien tot ontwikkeling en daarbij is lokaal ook onweer mogelijk en ook de wind blijft doorstaan.

De zuidwestenwind is over land vrij krachtig tot krachtig, windkracht 5 tot 6 en aan zee hard tot stormachtig, windkracht 7 tot 8. Langs de noordwestkust kan het enige tijd stormen, windkracht 9. Verder komen er zware windstoten voor tussen de 80 en 100 km/uur.

De maximumtemperatuur van 19 tot 21° was afgelopen nacht al bereikt, overdag gaat het kwik omlaag en aan het eind van de middag is het 15 tot 17, in het zuidoosten lokaal 18°.

Vanavond en de komende nacht is het wisselend bewolkt en in de noordelijke helft komt het tot enkele buien met kans op hagel, onweer en zware windstoten. De inmiddels westenwind is matig tot vrij krachtig over land en nog altijd hard tot stormachtig aan zee, windkracht 4 tot 8, maar geleidelijk zal de wind in kracht afnemen.

Geregeld zon, maar ook buienkans

Morgen zal geregeld de zon schijnen, maar er zijn ook wolkenvelden en verspreid over het land is een enkele bui mogelijk.

De wind waait uit het westen en is matig over land en vrij krachtig tot krachtig aan zee en op de Wadden. De temperatuur wordt niet hoger dan 16-17, in het zuidoosten en in Belgisch Limburg lokaal 18°.

Zondagavond is er kans op storm. Bron: EC / meteologix.com

Zondagavond stormkansen, volgende week hogedruk!

Zondag is het bewolkt en er zijn vanaf de nacht al perioden met regen. Later op de dag wordt de regen buiig van karakter. De temperatuur wordt zondag in het noorden niet veel hoger dan 14-15°, in het midden is het een graad of 17 en in het zuiden kan het nog 18-19° worden.

De aanvankelijk matige wind waait uit het zuiden tot zuidoosten, maar draait in de ochtend naar zuidwest en neemt vanaf het middaguur flink in kracht toe. Zondagavond is de wind over land vrij krachtig tot hard, windkracht 5 tot 7 en aan zee komt een zuidwesterstorm te staan, windkracht 9, mogelijk zelfs een zware storm, windkracht 10. Verder komen er dan zware tot zeer zware windstoten voor met aan zee meer dan 100 km/uur.

De weerkaart voor volgende week dinsdag volgens EC. Krachtige hogedruk ten westen zorgt voor fraai, maar wel voor vrij koel weer. Bron: meteologix.com

Na het weekend gaan we profiteren van een krachtig hogedrukgebied ten westen van onze streken. De stroming komt uit het noordwesten en aan de achterzijde van de wegtrekkende stormdepressie komt het maandag nog tot enkele buien. Het wordt maandag maximaal 14-15°.

Vanaf dinsdag blijft het droog en zijn er perioden met zon. De temperaturen zullen geleidelijk weer gaan stijgen en dat kunnen we ook weer zien aan onderstaande temperatuurpluim.

Temperatuurpluim

De temperatuurpluim voor het midden van het land. Bron: Kachelmannwetter.com

De pluim van de hoofdberekeningen voor het midden van het land laat zien dat de temperatuur vandaag al gaat dalen. Morgen komen we dan uit rond de 16°, maar zondag wordt het minder koud. Na het weekend is het maandag vrij koel met een graad of 14-15, maar de dagen daarna loopt het kwik op. Aan het eind van de week gaat het kwik weer omlaag.

Peter van Lindenberg maakte deze prachtige foto.
mix van zon, wolken en veel wind. Dat was de donderdag. Ton Wesselius maakte de foto.

De windverwachting voor vandaag en morgen voor watersporters:

De wind waait uit het westen tot zuidwesten en is over land vrij krachtig met 21 knopen en uitschieters tot 33 knopen. Aan zee waait de west tot zuidwestenwind met 27 tot 32 knopen. De windstoten kunnen vanochtend vroeg de 45 knopen halen, overdag komen de windstoten uit tussen de 31 en 37 knopen.

Morgen is de wind west en over land 14-15 knopen met uitschieters tot 21-22 knopen. Aan zee neemt de westenwind af van 20-21 knopen in de ochtend naar 17 knopen morgenmiddag. De windvlagen blijven boven de 20 knopen uitkomen.

De herfst gaat dit weekend beginnen en de natuur vertoont herfstachtige trekjes. Suzanne Vermulm maakte de foto.
Na de warme en zonnige zomer zijn de druiven goed dit jaar. Willy Kok maakte de foto.

Dit was het weer voor deze vrijdag. Morgen ben ik er weer en dan kijken we opnieuw naar de stormachtige ontwikkelingen later op zondag. Voor nu een mooie dag en graag tot morgen.

Versterk ons team of wordt sponsor

Alpenweerman.nl is volop groeiende en heeft steeds meer lezers voor de dagelijkse weerpraatjes voor zowel de Alpen als voor de Lage Landen. Verder verschijnen er met regelmaat ook andere zeer interessante artikelen.

Mocht je interesse hebben om binnen het Alpenweerman platform te participeren of om ons team te komen versterken (Alpenweer, Benelux-weer, IT, marketing, bloggen, vloggen, sociale media) neem dan contact met ons op via info@alpenweerman.nl 

Wil je sponsor of partner worden, dan kan ook geheel vrijblijvend contact met ons worden opgenomen via het genoemde mailadres en vraag dan naar de mogelijkheden.

Wat kunnen we voor u betekenen…

  • Weerbericht op maat, waar ook ter wereld (weathercard service)
  • Trainingen voor bedrijven, scholen, verenigingen, sponsoren etc..
  • Cursussen tbv weerkunde, meteo, weerstations etc..
  • Kennissessies op locatie (ook in het buitenland)
  • Seminars en Webinars
  • NIEUW Excl. compleet verzorgde “Ski Safari ‘s” Wallis (Aletsch / Zermatt – Cervinia)
  • Ook in de Alpenlanden kan het op locatie geregeld worden.

Wilt u meer informatie of wilt u weten wat wij voor uw kunnen betekenen?
Neem dan contact op met: info@alpenweerman.nl / remco@alpenweerman.nl

Meer weer en foto’s vind je op Facebook  en/of TwitterOok zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Foto’s zien we graag tegemoet op foto@alpenweerman.nl.

Alpenweerman is powered by Kachelmann Wetter en Meteo-Oberwallis

(Visited 479 times, 1 visits today)
Advertentie

 

Advertentie

Innsbruck

Ontdek de regio Innsbruck

De regio Innsbruck biedt maar liefst vijf verschillende bergmassieven. Van vlakkere, ontspannen trajecten op het Mieminger Plateau tot en met hoogalpiene paden en ongenaakbare rotsen in het Sellraintal is alles vertegenwoordigd. De wandelgebieden zijn weliswaar verschillend, de alpiene ervaringen zorgen echter altijd voor grote indrukken. Lees meer

Advertentie

Stubai

Een fantastische wandelvakantie in Stubai

Het Stubaital is een waar paradijs voor een fantastische wandelvakantie in Oostenrijk. Er loopt een bijna grenzeloos netwerk van wandelpaden door het Stubaital en de Stubaier Alpen die een onvergetelijke natuurervaring bieden, ongeacht conditie, uithoudingsvermogen of ervaring. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier