Advertentie 

Algemene situatie:
Het hogedrukgebied Anke ligt vandaag boven Frankrijk en wij zitten aan de noordflank van dit hoog met een aanvoer van relatief zachte lucht. De depressie op de Atlantische Oceaan zal zorgen voor een stormachtige donderdag en aan de achterzijde van dit laag wordt het winters, want vanaf vrijdag stroomt duidelijk koudere lucht naar onze streken. Het weekend verloopt dan ook guur met buien die vaak een winters karakter hebben en gepaard gaan met sneeuw.

De weerkaart voor vandaag. Bron: DWD

Gisteren waren er wolkenvelden, maar zo nu en dan kwam ook de zon tevoorschijn en hier en daar kwam het nog tot een bui. De temperatuur steeg naar waarden tussen de 8 en 10° met in Rotterdam maximaal 10,5°. Maastricht kwam uit op maximaal 7,5°. In België lagen de maxima tussen de 0 en 9° met in St. Hubert maximaal 0,4 en in Antwerpen 9,0°.

De zon ging gisteren weer fraai onder. Deze foto werd gemaakt door Aad Hogenboom.

Op deze dinsdag is het over het algemeen bewolkt, maar zo nu en dan komt ook de zon tevoorschijn. Het blijft over het algemeen droog en er waait een matige en aan zee een vrij krachtige west tot zuidwestenwind.

De temperatuur stijgt naar maximaal een graad of 6 in Zuid Limburg en naar 8 tot 10 elders met de hoogste temperaturen in het noorden en westen. In België wordt het een graad of 2-3 in de Ardennen, 7-8 in het Centrum en 10 aan zee.

Vanavond, Pakjesavond en de komende nacht hebben we een mix van wolkenvelden en opklaringen. Het blijft droog en bij een matige en aan zee (vrij) krachtige zuidwestenwind daalt de temperatuur naar een graad of 2 in het zuiden en naar 5-6 in het noorden en westen. In de Ardennen gaat het licht vriezen.

Bij Suzanne Vermulm waren ook opklaringen zichtbaar.
Deze foto werd gemaakt door Ton Wesselius.
Bij Jolanda Bakker ging de zon ook fraai onder.

Morgen verandert er niet zo gek veel. Er zijn wolkenvelden, maar zo nu en dan schijnt ook de zon en het blijft droog. De zuidwestenwind is iets sterker en waait matig en aan zee krachtig (windkracht 4 tot 6).

De temperatuur stijgt naar 9 of 10°, langs de kust wellicht naar een graad of 11. In België wordt het 3-4° in de hogere delen, een graad of 8-9 in het Centrum en 10 aan zee.

Donderdag wordt er veel wind verwacht. Aan zee zelfs stormachtig, windkracht 8. Bron: wetteronline.de

Donderdag krijgen we te maken met een stormdepressie. We beginnen de dag nog droog met wellicht enkele opklaringen, maar al vrij snel neemt de bewolking toe en in de middag volgt vanuit het westen regen. Vooral later op de middag en donderdagavond regent het stevig door.

De zuid tot zuidwestenwind waait vrij krachtig over land, windkracht 5. Aan zee is de wind krachtig tot hard en bij de Wadden stormachtig, windkracht 6 tot 8. Verder is de wind vlagerig van karakter met kans op zware windstoten.

Na een nacht met temperaturen tussen de 0 en 3°, stijgt het kwik overdag naar maximaal een graad of 8 in het oosten en naar 10 in het westen van het land. In België kan het in het westen 11° worden, maar in de Ardennen en Hoge Venen blijft het kwik wederom steken bij een graad of 3.

Vrijdag is de bovenlucht ijskoud. De neerslag die valt heeft dan ook een winters karakter. Bron: wetteronline.de

Aan de achterzijde van deze stormdepressie komt ijskoude lucht naar onze streken. Nog steeds daalt de temperatuur op het 500 hPa vlak van -20 donderdagmiddag naar -37/-38° 24 uur later. Ook dichterbij de grond, op 1,5 kilometer hoogte, gaat het kwik onderuit van +4 naar -7° tijdens genoemde periode.

Vrijdag draait het in deze koude lucht om buien en deze buien zijn winters van karakter en kunnen dus vergezeld gaan van hagel, onweer en (smeltende) sneeuw. De temperatuur, die aan het begin van de nacht nog tussen de 6 en 8° ligt, daalt overdag en ligt vrijdagmiddag rond de 4-5°. Tijdens stevige en clusterende buien is de temperatuur vanzelfsprekend lager en wellicht dat er hier en daar een (tijdelijk) sneeuwdek wordt gevormd.

De kans op sneeuw is komend weekend groot. Bron: wetteronline.de

Ook komend weekend is de bovenlucht dusdanig koud dat er winterse neerslag kan vallen bij de buien. Verder is het guur met een stevige wind en temperaturen overdag buiten de buien om van een graad of 3-4. Wederom is het tijdens stevige en clusterende buien kouder met kans op de vorming van een sneeuwdek.

Wellicht dat het in de nachten naar zowel zaterdag als zondag op meerdere plaatsen wit wordt bij aanhoudende sneeuwbuien en temperaturen rond het vriespunt, maar dat wordt de komende dagen vanzelf duidelijk.

De verwachte weerkaart voor volgende week woensdag. Bron: wetteronline.de

Ook volgende week blijft het koud en vanwege lagedrukgebieden in onze streken is het ook wisselvallig met regelmatige (winterse) neerslag. Een vorstperiode met (schaats)ijs is voorlopig niet te verwachten, wel krijgen we een periode met vuil winterweer met soms eens een winterse verrassing.

De temperatuurpluim voor het midden van het land. Bron: Kachelmannwetter.com

De pluim van de belangrijkste weermodellen laat hetzelfde beeld zien als eerdere pluimen. Aanvankelijk is het een graad of 8-9, maar vanaf vrijdag gaat het kwik naar beneden en vanaf dat moment is het vrij koud met temperaturen (ruim) onder de 5°.

De pluim van het ECMWF. Bron: KNMI

De pluim van het ECMWF laat hetzelfde beeld zien. Eerst temperaturen van een graad of 8-9, vervolgens duidelijk lager. Het ensemblegemiddelde ligt vanaf vrijdag rond de 3-4°. Aan het eind van de pluim, vanaf half december, wordt het gemiddelde nog wat lager..

De GFS pluim van het 850 en 500 hPa vlak laat zien dat de temperatuur aan het eind van de week fors gaat dalen. Vanaf dat moment is er een grote kans op sneeuw. Bron: meteociel.fr

De pluim met de temperaturen op 500 en 850 hPa laat de forse daling in temperatuur zien aan het eind van deze week. Vanaf dat moment neemt ook de kans op sneeuw toe.

De sneeuwpluim van het KNMI.

Vanaf vrijdag is er duidelijk een toenemende kans op sneeuw. Vooral later op zondag en in de nacht naar maandag kan er meer dan 5 centimeter vallen volgens de ‘oper’ en ‘control’ van het ECMWF. Afwachten en de komende dagen meer hierover…

Ardennen en Hoge Venen:
In Hoog-België ligt momenteel een sneeuwdek van rond de 10 centimeter. De komende dagen blijft het over het algemeen droog en dooit het enkele graden, maar later in de week wordt het dus weer kouder met toenemende kans op nieuwe sneeuwval.

Op de Mont-Rigi lag gisteren een centimeter of 8. Bron: RMI

Voor vandaag wil ik het hierbij weer laten. Maak er een mooie dag van en graag weer tot morgen met een nieuwe blik op de ontwikkelingen in weerland.

Join Alpenweerman community:
Alpenweerman.nl heeft steeds meer lezers voor de dagelijkse weerpraatjes voor zowel de Alpen als voor de Lage Landen en met regelmaat verschijnen er ook andere interessante artikelen. Wil je sponsor of partner worden van het snel groeiende platform Alpenweerman.nl, neem dan geheel vrijblijvend contact met ons op via info@alpenweerman.nl

Samen op naar een mooie winter en stay tuned!

Meer weer en foto’s vind je op Facebook  en/of TwitterOok zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Foto’s zien we graag tegemoet op foto@alpenweerman.nl.

Alpenweerman is powered by Kachelmann Wetter en Meteo-Oberwallis

(Visited 1.382 times, 1 visits today)
Advertentie

 

Advertentie

Val Thorens

Beste skioord 2023: Val Thorens

Val Thorens is zojuist voor de 8e keer uitgeroepen tot beste skigebied ter wereld. Val Thorens ligt op een hoogte van 2.300 m en is daarmee het hoogst gelegen skioord van Europa. Als eerste geopend (in november) en als laatste gesloten (in mei), biedt het skiërs een enorm speelterrein voor een onvergetelijke vakantie. Lees meer

Advertentie

SnowWorld

Wintersport in SnowWorld

Skigebied SnowWorld is hét Nederlandse skigebied met vijf skidorpen. De skiliften draaien tot ’s avonds laat en er valt voor jong en oud veel te beleven. Skiën, snowboarden, klimmen en après-skiën. Skigebied SnowWorld biedt de ultieme wintersportervaring bij jou in de buurt. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier