Advertentie



 

Vandaag wordt het, zoals al aangekondigd,een zeer onstuimige dag met veel wind. Storm “Evert” brengt ons zware windstoten en mogelijk ook een volwaardige westerstorm aan de kust. De zware windstoten kunnen snelheden bereiken tot 110 km/u wat voor schade kan gaan zorgen. Het hoogtepunt van de storm ligt op het einde van de ochtend en begin van de middag waarna de wind geleidelijk gaat afnemen. Het wordt dus vooral opletten in het verkeer, maar ook in de bouw en andere windgevoelige sectoren is voorzichtigheid geboden.

Tussen IJsland en Engeland ligt “sturmtief” Klaus. De Benelux ligt precies in de vuurlinie waarbij de isobaren dicht bij elkaar staan. Samen met de storingen die passeren zorgt dit voor zware windstoten en regenachtig weer.

Straalstroom ligt precies boven de Benelux

Oorzaak van de weersverslechtering is het actiever worden van de straalstroom, ook wel de motor van het weer genoemd. De afgelopen tijd was het zeer rustig in de “weerkamer” met depressies die stuk liepen boven Engeland en een straalstroom die vaak noordelijk lag over Scandinavië. Bij ons was het rustig weer met vaak hogedrukinvloed. We kunnen ons de warme dagen eind februari vast nog wel herinneren. Voorlopig is dit verleden tijd. De “rust” is uit de atmosfeer en de AO-index wordt na lange tijd fors positief. Voor onze omgeving vaak (maar niet altijd) kenmerkend voor een strakke westcirculatie en wisselvallig weer. Ligt de straalstroom dan precies boven ons land dan heb je de spreekwoordelijke “poppen aan het dansen”.

De Jet (straalstroom) donderdagochtend precies over de Benelux.
Sinds half februari hebben we te maken met een positieve AO-index. Afgelopen winter was deze juist een lange periode negatief. Bij een negatieve AO-index is er vaker kans op lagere temperaturen door hogedrukblokkades in het (hoge) noorden.

Passage koufront en troggen met zware windstoten, kans op onweer

Vanmorgen vroeg passeert het koufront met regen, gevolgd door een trog met toenemende buienactiviteit. Hierop zitten de zwaarste windstoten. Aan zee is de wind stormachtig met kans op een volle storm. Dan spreken we over windkracht 9. Opvallend is dat in een groot gebied in het binnenland er zware windstoten voorkomen. Algemeen tussen 75 en 90 km/u en in de westelijke helft 90 tot 110 km/u. Vroeg in de ochtend is het dus al onstuimig en aan het einde van de ochtend en begin van de middag is het hoogtepunt van de wind.

Harmonie komt met zware windstoten vooral in het westen en noorden. In de loop van de middag neemt de wind af.

Na passage van eerst genoemde trog neemt in de loop van de middag vanuit het westen de wind wat af. Daarna volgt een volgende trog waarbij de bovenluchten flink afkoelen. Op 500 hPa loopt het kwik terug naar -30 tot -35 graden. Hiermee wordt de lucht op hoogte “flink verkouden” wat zorgt voor toenemende onstabiliteit. Er komen in de loop van de middag en in de avond maartse buien voor (regen, korrelhagel) en is er hiermee ook kans op een onweersbui. Kenmerkend zijn hiervoor de cumulonimbus wolken met een bloemkool structuur. Deze fraaie buienluchten zijn zeer fotogeniek. Niet alleen de bewolking maar ook de buien met tussendoor de zon zorgen voor mooie regenbogen. Alhoewel de bewolking wel overheerst verwacht ik toch wel mooie weerfoto’s naast het natuurgeweld. Lukt het vandaag niet dan hebben we de komende dagen ook kans hierop.

vrijdag rustiger, zaterdag opnieuw windstoten

Vrijdag wordt het wat rustiger. Hoewel de wind nog steeds van de partij is. Het is wisselvallig weer met in de middag wederom passage van een trog met dan een toenemende buienactiviteit. Het kwik ligt in de middag rond 8 graden.
Zaterdag passeert opnieuw een koufront. Op dit front zitten weer pittige “maartse” buien, met kans op een klap onweer en ook flinke windstoten. Niet meer zo zwaar als vandaag, maar onstuimig wordt het wel. De maxima bereiken hooguit 10 graden.

Zaterdag passage van een volgend frontensysteem, keurig netjes gedirigeerd door de straalstroom.
Zaterdag wederom (zware) windstoten. Hierboven GFS die komt met 70 tot 75 km/u maar waarschijnlijk pakt dit nog wat hoger uit.

In de loop van volgende week weersverbetering

Na het weekeinde wordt het geleidelijk rustiger in de atmosfeer. Het hogedrukgebied boven de Azoren breidt zicht uit naar de UK en blijft daar enige dagen in de buurt liggen. De stroming gaat bij ons draaien van west naar noord en er komen meer droge momenten. Lagedrukgebieden aan de oostflank kunnen nog wel voor onstabiliteit zorgen. De aangevoerde lucht blijft op hoogte namelijk koud door polaire aanvoer. Typisch zijn dan de maartse buien nog steeds mogelijk. Een ander scenario zou kunnen zijn dat het hoog wat meer uitbreidt naar Scandinavië. De wind wordt dan nog wat meer oostelijk met droog weer en een koude continentale uitvoer. Echt zacht weer en daarmee vroeg voorjaarsweer zit voorlopig niet in de verwachting.

Midden volgende week een weersverbetering. De atmosfeer komt weer wat meer tot rust. Wel blijft het fris met een noordelijke stroming en is een “maartse” bui niet uitgesloten.

Tenslotte nog de pluim

De komende dagen ligt de temperatuur in de middag tussen 8 en 10 graden. De bewolking overheerst met van tijd tot tijd regen, maar er is ook af en toe wat zon. Vanaf midden volgende week worden de nachten kouder op nadering van het hogedrukgebied.
De windrichting gaat na het weekeinde geleidelijk draaien naar noordelijke richting. Later komt er een bifurcatie. Enkele leden kiezen voor een koude continentale aanvoer als het hoog verkast naar Scandinavië. Gaan we de komende dagen weer opvolgen.

Vanuit Helmond wens ik u een voorzichtige dag toe en tot de volgende keer!
(uitgelichte afbeelding Ton Wesselius).

(Visited 161 times, 1 visits today)

3 Reactie op “Lage Landen: Storm “Evert” zorgt voor windstoten tot 110 km/u”

  • Marco
    11 maart 2021 at 10:42

    Wat een ellende dit weer zeg. Echt waar.. kinderen kunnen niets in het weekend… gewoonweg helemaal ruk! Voorderest.. duidelijk stuk Arjan:-)

  • Johann
    11 maart 2021 at 10:44

    Mooi bericht Arjan. Inmiddels in W en Z al windsnelheden boven de 100 km/h

  • Johann
    11 maart 2021 at 14:43

    Heel slordig dat KNMI de code oranje niet heeft afgegeven. Ze hebben duidelijk het moment verpast dan wel de situatie niet goed of te laat ingeschat dan wel te laat gereageerd, geanticipeerd. Nb hun eigen drempelwaarden werden ruimschoots gehaald!

    Mn name de zware windstoten hebben voor overlast en schade gezorgd met helaas ook (zwaar) gewonden en tot zover bekend 1 dode door omgevallen bomen!

    //Het KNMI heeft als overheidsinstituut de veiligheidstaak om weerwaarschuwingen uit te geven. Het KNMI waarschuwt als het weer een risico is, om bij te dragen aan een veilig en bereikbaar Nederland. Door tijdig te waarschuwen kunnen mensen zich voorbereiden op gevaarlijk weer waardoor de kans op schade en letsel beperkt wordt. //

Comments are closed.

 

Advertentie

Val Thorens

Beste skioord 2023: Val Thorens

Val Thorens is zojuist voor de 8e keer uitgeroepen tot beste skigebied ter wereld. Val Thorens ligt op een hoogte van 2.300 m en is daarmee het hoogst gelegen skioord van Europa. Als eerste geopend (in november) en als laatste gesloten (in mei), biedt het skiërs een enorm speelterrein voor een onvergetelijke vakantie. Lees meer

Advertentie

SnowWorld

Wintersport in SnowWorld

Skigebied SnowWorld is hét Nederlandse skigebied met vijf skidorpen. De skiliften draaien tot ’s avonds laat en er valt voor jong en oud veel te beleven. Skiën, snowboarden, klimmen en après-skiën. Skigebied SnowWorld biedt de ultieme wintersportervaring bij jou in de buurt. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier