Advertentie

Klik hier voor meer informatie voor een actieve vakantie in Innsbruck en omgeving


 

Algemene situatie: tussen al het depressiegeweld door, zorgde een trekrug vrijdag voor een rustige Valentijnsdag. Dit is echter stilte voor de storm, want momenteel ontwikkeld stormdepressie Dennis zich razendsnel boven de Atlantische Oceaan. Dankzij dit systeem gaan wij te krijgen maken met onstuimig weer: veel regen en wind (storm!) staan -opnieuw- op het programma. Het is bijna een herhaling van zetten met storm Ciara vorig weekend: het systeem is zondag op een hoogtepunt en een overtrekkend koufront maakt het extra onstuimig.

Storm Dennis
De weerkaart van het KNMI voor vanmiddag. De isobaren (lijnen van gelijke druk) komen dichter bij elkaar te liggen, waardoor de wind aan gaat trekken. Met een zuidelijke stroming wordt achter het warmtefront (zeer) zachte lucht aangevoerd. In het westen liggen fronten klaar waar we morgen mee te maken kunnen krijgen. Kijk niet in de laatste plaats naar de bizar lage luchtdruk boven de Oceaan, de kerndruk komt tot onder de 930 hPa te liggen!

Gisteren: rustige Valentijnsdag
Gisteren in de vroege ochtend viel hier en daar nog wat lichte regen, maar in de loop van de dag klaarde het vrij snel op. In de westelijke helft van het land was er zelfs nog vrij veel ruimte van de zon. De temperatuur steeg naar 5,5 graden in het noordoosten tot bijna 9 graden aan de kust. Daarbij stond er vrij weinig wind, wat het weertechnisch tot de beste dag van de week maakte.

Bij Erica van Leeuwen-de Bruijn was er aardig wat ruimte voor blauwe lucht op Valentijnsdag.
En ook bij Jolanda Bakker zag het er erg vriendelijk uit.
Op veel plekken verliep de dag rustig, maar (vooral in de ochtend) wel vrij grijs. Trijntje van den Berg maakte deze foto.
En ook bij Albert Thibaudier was het een prima weertje om te wandelen. Alle fotografen weer bedankt voor het inzenden van de foto’s!

Afgelopen nacht begon het weerbeeld al te veranderen. Vanuit het westen werd het bewolkter en met name aan de kust begon de wind ook al aan te trekken. Vandaag gaat het weer dan ook duidelijk verslechteren. In de ochtend kan wat lichte regen vallen, maar wat nog belangrijker is: de wind trekt gedurende de dag flink aan. Aan zee gaat het stormachtig waaien (ook windstoten tot 80 km/u) en in in het binnenland staat een matige tot (vrij) krachtige wind. De wind komt zuid/zuidwestelijke richting en daarmee wordt zeer zachte lucht aangevoerd. De temperaturen stijgen naar 10 graden in het noorden en een erg zachte 14 graden in het zuiden.

Vanavond trekt een gebied met wat lichte regen van west naar oost over het land en neemt de wind verder in kracht toe. Lokaal komen er dan al windstoten voor van 100 km/u. De temperatuur komt niet lager uit dan 9-12 graden.

Storm Dennis: niet alleen veel wind, ook zeer zacht!

Morgen valt er van tijd tot tijd regen, en soms kunnen intense buien voorkomen. Met name in de middag, nabij het koufront, is er bij die buien ook kans op onweer en hagel. De hoofdrol is echter ook morgen weer weggelegd voor de wind. De wind is dan ook zeker een waarschuwing waard: in de kustprovincies waait een stormachtige wind (8 beaufort), terwijl het pal aan de kust tot een storm gaat komen (windkracht 9). Daar zijn windstoten mogelijk tot 110 km/u! Ook in het binnenland waait het stevig met een krachtige tot harde wind (6 a 7 bft.) en windstoten tot 90 km/u.

Storm Dennis
De weerkaart voor morgen van het KNMI. In de loop van de dag trekt een koufront over, waarop de meest intense buien en windstoten zitten. Daar vooruit zit de extreem zachte lucht. De isobaren liggen nog wat dichter bij elkaar, dus nog meer wind.

Een ander thema morgen is de temperatuur. De temperatuur gaat oplopen naar 11-12 graden op de Wadden, 13-15 graden in het midden van het land en lokaal 17 graden in het zuiden. Het is dan ook niet uitgesloten dat datumrecords voor de maximumtemperatuur lokaal of landelijk gebroken gaan worden!

Volgende week aanhoudend wisselvallig en onstuimig

Storm Dennis blijft (opnieuw net als storm Ciara vorige week) nog een beetje na-etteren. De depressie trekt namelijk verder naar het oosten, maar wij zitten maandag en dinsdag nog aan de achterzijde (ten zuidwesten) van het systeem. Daardoor blijft het hard waaien.

Zo staat er maandag aan de kust nog een stormachtige wind met stoten tot 90-100 km/u, terwijl het boven land nog (vrij) krachtig waait. Er is maandag wel behoorlijk veel ruimte voor de zon, al komen er ook winterse buien voor (met hagel en lokaal zelfs ook natte sneeuw). Buiten de buien om is het nog altijd aan de zachte kant voor de tijd van het jaar met 9-12 graden.

Storm Dennis
De weerkaart voor dinsdag. Nog altijd staat er veel wind op het programma (isobaren liggen dicht bij elkaar), maar de bovenlucht is wel een stuk kouder met -5 tot -6 op 850hPa (zo’n 1400 meter hoogte). Storm Dennis ligt inmiddels boven Scandinavië. Bron: Wetterzentrale

Dinsdag gaat de stormachtige wind eruit, hoewel het nog altijd stevig doorwaait. De zon laat zich af en toe zien, al is er minder ruimte voor de zon dan op maandag. Ook komen er nog altijd (winterse) buien voor dankzij de vrij koude bovenlucht. De temperatuur gaat met zo’n 8 graden verder omlaag, maar dat is nog altijd een fractie boven de normaal voor de tijd van het jaar.

De rest van de week is het rustiger met minder wind, wel blijft het licht wisselvallig met van tijd tot tijd kans op een bui. Zoals in de pluim hieronder te zien is, lijken de temperaturen tegen het weekend weer wat te gaan stijgen.

storm Dennis
De 15-daagse windverwachting van het KNMI laat tot en met dinsdag behoorlijk veel wind zien, pas halverwege volgende week wordt het rustiger.
De 15-daagse temperatuurpluim van het KNMI. De piek met enorm hoge temperaturen in het weekend verandert naar temperaturen meer richting de normaal volgende week.

Wil je meepraten over het weer? Meld je nu geheel GRATIS en gemakkelijk aan op ons Forum via Facebook of mailadres. Praat met ons mee, stel vragen en geniet van de voorpret van jouw wintersport of vakantie in de Benelux!

Meer weer en foto’s vind je op Facebook  Instagram en/of Twitter. Ook zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS.

(Visited 1.263 times, 1 visits today)
Advertentie

 

Advertentie

Innsbruck

Ontdek de regio Innsbruck

De regio Innsbruck biedt maar liefst vijf verschillende bergmassieven. Van vlakkere, ontspannen trajecten op het Mieminger Plateau tot en met hoogalpiene paden en ongenaakbare rotsen in het Sellraintal is alles vertegenwoordigd. De wandelgebieden zijn weliswaar verschillend, de alpiene ervaringen zorgen echter altijd voor grote indrukken. Lees meer

Advertentie

Stubai

Een fantastische wandelvakantie in Stubai

Het Stubaital is een waar paradijs voor een fantastische wandelvakantie in Oostenrijk. Er loopt een bijna grenzeloos netwerk van wandelpaden door het Stubaital en de Stubaier Alpen die een onvergetelijke natuurervaring bieden, ongeacht conditie, uithoudingsvermogen of ervaring. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier