Advertentie 

Algemene weersituatie: 
We profiteren vandaag van een zwakke uitloper van het Azorenhogedrukgebied en daardoor is rustig weer. Het is de bekende stilte voor de storm, want vanavond krijgen we te maken met het warmtefront behorende bij depressie Stefan en vooral morgen en donderdag waait het flink met aan zee een stormachtige wind met kans op zware windstoten.

de weerkaart voor vandaag. Bron:: DMI

Gisteren: eerst regen, middag droog
We begonnen de week gisteren met veel bewolking en hier en daar viel regen en motregen. In de middag werd het vanuit het westen droog en lokaal kwam nog even de zon tevoorschijn, maar in de zuidoostelijke helft bleef het druilerig. In het Friese Bakkeveen en in het Groningse Zuidbroek viel 5 millimeter. De temperatuur steeg naar waarden tussen de 8 en 11° met in Wijk aan Zee maximaal 7,6 en in Gilze-Rijen 11,5°. In België lagen de maxima tussen de 6 en 12° met in Koksijde maximaal 11,6°.

deze rustige, maar grijze foto werd gemaakt door Carla. (@Carla1968)

Vandaag: tweedeling
Het is vandaag rustig weer dankzij een uitloper van het Azorenhogedrukgebied. In een groot deel van het land zijn er naast wolkenvelden ook perioden met zon. In de zuidelijke helft en niet in de laatste plaats in België is het bewolkt en valt er van tijd tot tijd wat lichte regen en motregen. Overigens kan er ook langs de oostgrens vanmiddag een enkele bui voorkomen, maar elders blijft het droog. De wind waait uit het westen en is overwegend matig van kracht en de temperatuur stijgt naar 9° in het noorden en naar 12 in het zuiden en in België.


Vanavond en de komende nacht is het bewolkt en van zuidwest naar noordoost trekt weer een regengebied over onze streken. De zuidwestenwind wakkert daarbij aan naar vrij krachtig over land en naar krachtig tot hard aan zee, windkracht 5 tot 7 en in de kustgebieden komen windstoten voor tot zo’n 75 km/uur. De temperatuur daalt niet of nauwelijks naar waarden omstreeks de 8°.

bloeiende krokussen met regendruppels. Deze kleurrijke foto werd gemaakt door Martin Vye.

Morgen: bewolkt en regenachtig
Morgen is het bewolkt en regenachtig en soms kan het stevig doorregenen. De wind waait uit het westen en is vrij krachtig over land en krachtig aan zee, windkracht 5 tot 6 met aanhoudend kans op windstoten tot 75 km/uur. De temperatuur stijgt opnieuw naar waarden tussen de 9 en 12° met opnieuw de hoogste temperaturen in de zuidelijke helft van de Lage Landen.

Donderdag: regen en veel wind
Donderdag is het nat en onstuimig. De bewolking heeft de overhand en er valt geruime tijd regen. Ook de wind is duidelijk aanwezig en waait volgens ECMWF hard tot stormachtig aan zee (windkracht 7 tot 8) en dan met name later op de dag.

Later op donderdag staat er aan zee een stormachtige zuidwester volgens ECMWF.

De Amerikanen laten de wind al in de middag flink uithalen met aan zee een stormachtige zuidwester die mogelijk stormkracht 9 bereikt. Beide modellen berekenen daarbij ook zware tot zeer zware windstoten tot mogelijk meer dan 100 km/uur. De temperatuur stijgt naar 10-11°.

de Amerikanen (GFS) laten de wind al in de middag flink uithalen.

Vrijdag: tijdelijk minder zacht met (winterse) buien
Vrijdag hebben we te maken met een koude bovenlucht. Op het 500 hPa-vlak (ruim 5 km hoogte) gaat de temperatuur onderuit naar -35° en ook op een hoogte van zo’n 1,5 km hoogte vriest het ongeveer 7°. Het komt tot buien en vanwege die genoemde koude bovenluchten kunnen deze buien winters van karakter zijn en gepaard gaan met hagel en smeltende sneeuw. De matige tot krachtige wind waait uit het noordwesten en neemt geleidelijk in kracht af en de temperatuur stijgt naar 6 tot 8°. Tijdens stevige buien is het soms maar een graad of 3.

naast regen kan er ook sneeuw vallen en vooral in de Ardennen kan het weer wit worden.

Weekend: weer zachter
Aan de temperatuurpluim hieronder kunnen we weer mooi zien dat het aanvankelijk vrij zacht is met temperaturen rond de 10-11°. Vrijdag is het met een graad of 7 minder zacht, maar daarna gaat het kwik weer vrolijk de hoogte in en ligt weer een aantal dagen rond de 10-11°. Na maandag lijken de temperaturen weer enkele graden te dalen.

De temperatuurpluim voor de komende 10 dagen voor het midden van het land. Bron: Kachelmannwetter.com

Elke dag is er kans op regen of enkele buien. Tot en met vrijdagavond 19 uur wordt er tussen de 23 en 42 millimeter verwacht. Zowel de Amerikanen als de Duitsers verwachten 42 millimeter. Het Canadese model komt op 30 uit en het Europese model is het ‘droogst’ met 23 millimeter in het midden van het land. Ook na vrijdag is er regelmatig kans op regen.

er wordt de komende tijd neerslag van betekenis verwacht. Bron: Kachelmannwetter.com

Kijken we puur nog even naar de pluim van het Europese model (ECMWF) van gisteravond, de roze lijn hierboven, dan zien we eerst temperaturen rond de 10°, gevolgd door een minder zachte vrijdag. In de nacht naar zaterdag kan het een graadje vriezen, maar daarna gaat het kwik weer omhoog. Volgende week lijkt het weer wat kouder te worden met wellicht weer een graadje vorst.

de pluim van het ECMWF voor het midden van het land. Bron: KNMI.

Sneeuwverwachting Ardennen:
Helaas zijn er voorlopig geen wintersportmogelijkheden in de Ardennen en Hoge Venen in deze krokusvakantieweek voor het noorden en midden van het land. Lokaal liggen er nog wat sneeuwresten, maar de komende dagen verlopen uitermate zacht met ook regen. Aan het eind van de week wordt het tijdelijk flink kouder en valt de neerslag weer in de vorm van sneeuw en kan er dus weer een sneeuwdek worden gevormd aan het begin van het Carnaval. Lang lijkt het niet te duren, want komend weekend wordt het weer zachter en gaat het weer regenen.

op veel plaatsen is dit het beeld de komende dagen. De foto werd gemaakt door @SevereWeather_N

Voor vandaag wil ik het hierbij weer laten. Morgen kijken we weer verder naar de ontwikkelingen op de weerkaarten, dus ik zou zeggen stay tuned, vertel het verder en blijf vooral volgen.

Meer weer en foto’s vind je op Facebook  en/of Twitter.  Ook zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Wist je dat we op Facebook inmiddels de grens van 10000 likes zijn gepasseerd? Dank daarvoor en ik zou zeggen: op naar de 20000! Foto’s zien we gaarne tegemoet op foto@alpenweerman.nl.

Maak er een mooie dag van en graag weer tot morgen.

Join Alpenweerman community:
De meteorologische winter is in volle gang, maar loop langzaam op zijn einde. Wees niet getreurd, want ook na de meteorologische winter gaan we verder met elke dag een weerbericht voor zowel de Alpen als natuurlijk ook hier in de Lage Landen. Blijf dan ook na de winter de ontwikkelingen volgen. JOIN US, wordt sponsor of partner van Alpenweerman.nl. Neem geheel vrijblijvend contact met ons op via info@alpenweerman.nl.

Zie ook onze nieuwe Alpenweerman promo (via YouTube)

rehall-logo-2015
Winter is coming – be prepared –

Alpenweerman is powered by Kachelmann Wetter en Meteo-Oberwallis

Meer (Alpen)weer en updates ook via Alpenweerman Facebook of Twitter

(Visited 775 times, 1 visits today)

 

Advertentie

Val Thorens

Beste skioord 2023: Val Thorens

Val Thorens is zojuist voor de 8e keer uitgeroepen tot beste skigebied ter wereld. Val Thorens ligt op een hoogte van 2.300 m en is daarmee het hoogst gelegen skioord van Europa. Als eerste geopend (in november) en als laatste gesloten (in mei), biedt het skiërs een enorm speelterrein voor een onvergetelijke vakantie. Lees meer

Advertentie

SnowWorld

Wintersport in SnowWorld

Skigebied SnowWorld is hét Nederlandse skigebied met vijf skidorpen. De skiliften draaien tot ’s avonds laat en er valt voor jong en oud veel te beleven. Skiën, snowboarden, klimmen en après-skiën. Skigebied SnowWorld biedt de ultieme wintersportervaring bij jou in de buurt. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier