Advertentie 

Algemene weersituatie: 
Op de weerkaart vinden we een nieuw hogedrukgebied genaamd Angelika en dit hoog ligt boven Scandinavië met een uitloper tot over onze streken en verder door naar het zuidwesten van Europa. Boven het oosten van Europa ligt depressie Axel en tussen beide druksystemen in wordt met een noordoostelijke stroming koude lucht aangevoerd. De temperaturen gaan omlaag met komende nacht stevige nachtvorst en morgen temperaturen niet hoger dan het vriespunt. In de nacht naar zaterdag neemt bovendien de kans op sneeuw toe, ofwel een stevige winterprik!

De weerkaart voor vandaag. Bron: DMI

Gisteren: geregeld zon, maar ook enkele buien
Het weerbeeld was gisteren erg wisselend. Het ene moment scheen de zon, maar kort daarna kwam het tot een bui en bij die buien kwam het hier en daar ook tot hagel en een klap onweer. De wind was aanvankelijk duidelijk aanwezig, hard tot stormachtig aan zee en op Vlieland kwam het heel even tot een echte storm, windkracht 9. Verder waren er zeer zware windstoten tot tegen de 100 km/uur. De temperatuur steeg naar waarden tussen de 6 en 8° met in Maastricht maximaal 5,7 en op Vlieland 8,5°. In België lagen de maxima rond het vriespunt in de Ardennen en tussen de 4 en 8 elders. Antwerpen en Zeebrugge kwamen maximaal uit op 7,7°.

een prachtige foto van een winterse bui. De foto werd gemaakt door Jannes Wiersema.

Vandaag: prachtig winterweer met flink wat zon
We hebben op deze donderdag te maken met een nieuw hogedrukgebied boven Scandinavië en dit hoog, genaamd Angelika (hogedrukgebieden hebben in 2017 vrouwelijke namen), strekt zich over geheel west Europa uit. Het zorgt bij ons voor een prachtige winterdag met volop zonneschijn. Het blijft droog, maar aanvankelijk en vooral in de westelijke helft is er hier en daar nog een winterse getint buitje mogelijk met kans op gladheid. Er waait een zwakke tot matige oost tot noordoostenwind en met die wind wordt koude lucht aangevoerd waarin de temperatuur vanmiddag oploopt naar waarden rond het vriespunt in het oosten en naar 3-4° in het westen. In Zeeland en in West-Vlaanderen kan het nog een graad of 6 worden. Afgelopen nacht heeft het in het binnenland licht gevroren. In de regio Twenthe ging het kwik onderuit naar -3°.

Vanavond is het nog helder, komende nacht trekt er hoge bewolking over. Het blijft overal droog en het wordt koud. Bij een zwakke tot hooguit matige zuidoostenwind daalt de temperatuur overal tot onder het vriespunt. Op de meeste plaatsen vriest het licht tot matig, maar lokaal kan het in het binnenland streng vriezen met minima rond de -10°. Met dergelijke temperaturen kan je spreken van een stevige winterprik.

Ook Joyce Derksen maakte weer een fraaie foto.

Morgen: koud met vrij veel bewolking
Mede door toenemende lagedruk in het hoge noorden van Europa wordt het hogedrukgebied Angelika gedwongen om zich naar het zuiden te verplaatsen en komt dan ook te liggen boven Duitsland. De stroming draait bij ons naar het zuiden tot zuidoosten, maar ook daarvandaan komt koude lucht. Sterker nog: de temperatuur zal alleen in een smalle kuststrook en in het zuidwesten van de Lage Landen stijgen tot iets boven nul, elders blijft het licht vriezen met dus een grote kans op een ijsdag. Het weerbeeld kenmerkt zich door vrij veel wolken, maar het blijft wel droog.

de verwachte weerkaart voor morgenmiddag. Bron: ECMWF.

Morgenavond neemt vanuit het zuidwesten de kans op neerslag toe en deze neerslag valt zowaar in de vorm van sneeuw. De sneeuw trekt, vanwege de nabijheid van hogedruk in activiteit afnemend, over het land en zorgt op veel plaatsen voor een witte wereld. De timing van de neerslag verschilt nog tussen de modellen. Het Europese weermodel (ECMWF) is het snelst met de neerslag met al in het begin van de avond de eerste sneeuw in het zuidwesten. Het Amerikaanse en het Duitse model zijn een stuk trager met de neerslag en komen pas in de nacht naar zaterdag met een eerste neerslag (sneeuw) signaal. De wind waait matig en aan zee vrij krachtig uit het zuiden tot zuidwesten en het gaat overal weer licht en in het oosten van het land matig vriezen.

Het ECMWF komt morgenavond al met een sneeuwsignaal voor het zuidwesten en deze trekt trekt, in activiteit afnemend, over de rest van het land.

Zaterdag: eerst winterse neerslag, later oplopende temperaturen
De verwachting voor zaterdag is erg onzeker, want de belangrijkste modellen komen met verschillende scenario’s op de weerkaarten. De uiteindelijke afloop is bij alle modellen hetzelfde, want de temperaturen lopen op, maar hoe en wat is nog onduidelijk.

Ik zal een opsomming van de mogelijkheden geven. Het Europese model begint de zaterdag met veel bewolking en hier en daar nog wat sneeuw, maar al vrij snel is het droog. Later op de dag is een enkele regenbui mogelijk vanuit het westen. De temperaturen lopen vanuit het westen geleidelijk op en de maxima komen uit op maximaal een graad of 1-2 in het zuidoosten en 8 langs de westkust.

ECMWF verwacht zaterdagmiddag droge, maar bewolkte condities met geleidelijk oplopende temperaturen.

Bij de Amerikanen ziet het weerbeeld er heel anders uit. Het is ook bewolkt en aanvankelijk trekt een gebied met sneeuw over het land naar het oosten. De sneeuw gaat na enkele uren over in regen, maar omdat de temperaturen bij het Amerikaanse weermodel niet wil stijgen is er grote kans op aanvriezende regen, ofwel IJZEL. De maxima zijn volgens GFS rond het vriespunt in het oosten en uiteindelijk een graad of 3 in het westen. Pas morgenavond wordt duidelijk wat het gaat worden, maar vanzelfspreken houden we dit in de gaten.

De Amerikanen (GFS) daarentegen verwachten een dag met veel problemen voor het wegverkeer. Na sneeuw gaat het enige tijd ijzelen.

Zondag en volgende week: wisselvallig met normale temperaturen
Het hogedrukgebied Angelika trekt geleidelijk naar het westen en wij krijgen te maken met een diepe depressie ter hoogte van IJsland. Het wordt dan ook wisselvallig winterweer met elke dag wel kans op regen of enkele buien. Op de meeste plaatsen valt de neerslag weer ‘gewoon’ in de vorm van regen, maar in de Ardennen en Hoge Venen is nog altijd sneeuw mogelijk.

de verwachte weerkaart volgens ECMWF voor volgende week woensdag.

De temperaturen zijn vrij normaal voor de tijd van het jaar en dat is goed zichtbaar aan onderstaande temperatuurpluim. Daarin zien we dat het vooral komende nacht en morgen overdag erg koud is. Zaterdag lopen de temperaturen op en wederom is goed te zien dat er verschillen zijn tussen de diverse weermodellen. Het groene en gele lijntje (respectievelijk de Amerikanen en de Duitsers) blijven nog lang onder het vriespunt, terwijl het paarse en blauwe lijntje (Europese en Canadese model) al duidelijk de hoogte ingaan. Het geeft mooi de onzekerheid voor zaterdag aan. De dagen daarna is er weinig onzekerheid, want alle berekeningen gaan voor temperaturen van een graad of 5 en meer. Pas aan het eind van de meerdaagse lijken de temperaturen weer wat te gaan dalen. Structureel winterweer zit er dan ook niet in voorlopig.

De temperatuurpluim voor de komende 10 dagen voor het midden van het land. Bron: Kachelmannwetter.com

De temperatuurpluim voor de Ardennen is gewoon koud. De komende 3 dagen komt het kwik niet boven het vriespunt uit en vriest het licht tot matig. Vanaf zondag liggen de maxima iets boven nul en als er dan neerslag valt, (zit zeker in de verwachting) dan is deze nog winters van karakter.

De temperatuurpluim voor de komende 10 dagen voor de Ardennen. Bron: Kachelmannwetter.com

Kijken we puur naar de pluim van het Europese model (ECMWF) van gisteravond, de paarse lijn hierboven, dan zien we dat het aanvankelijk erg koud is met pas in de loop van zaterdag oplopende temperaturen. Volgende week is het gemiddeld een graad of 5 en aan het eind van de 10-daagse gaan de temperaturen weer wat naar beneden. Halverwege volgende week is er een kleine kans op duidelijk lagere temperaturen…

de 10-daagse pluim van het ECMWF voor het midden van het land. Bron: KNMI.

Tot slot kijken we nog even naar de ijspluim en dan zien we dat de temperatuur van het water daalt naar rond het vriespunt. Hier en daar is dan ook een dun ijsvloertje mogelijk. Volgende week loop de temperatuur van het wat weer iets op naar maximaal een graad of 2, maar er blijven een paar lijntjes ijs berekenen. Zijn deze berekeningen eigenwijs of weten ze meer… De komende dagen wordt het allemaal weer vanzelf duidelijk.

de ijspluim van het ECMWF voor het midden van het land. Bron: KNMI.

Sneeuwverwachting Hoge Venen en Ardennen:
In de Ardennen en Hoge Venen lag gisteren in lokaal zo’n 10 centimeter sneeuw. Ook afgelopen nacht kwam het lokaal tot een sneeuwbui, maar vandaag en morgen blijft het droog. Zaterdag trekt er opnieuw een gebied met sneeuw over Hoog-België en kan het sneeuwdek verder aangroeien. De dagen daarna loopt de temperatuur op, maar vooral in de nacht en ochtend is er nog altijd (smeltende) sneeuw mogelijk.

Op de Mont-Rigi (670 meter hoogte) in de Hoge Venen lag gisteren een centimeter of 10.

Voor vandaag wil ik het hierbij weer houden. Morgen kijken we weer verder naar de weerkaarten en wellicht is de situatie voor zaterdag dan ook wat duidelijk. Ik zou zeggen stay tuned, vertel het verder en blijf vooral volgen. Meer weer en foto’s vind je op Facebook  en -of Twitter.  Ook zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS . Foto’s, neerslaghoeveelheden en andere updates vanaf locatie zien we gaarne tegemoet op foto@alpenweerman.nl.

Fijne dag en graag weer toe morgen!

Join Alpenweerman community:
De meteorologische winter is begonnen. Volg hier de weersontwikkelingen met betrekking tot het winterweer in de Lage Landen en natuurlijk ook in de Alpen. JOIN US, wordt sponsor of partner van Alpenweerman.nl. Neem geheel vrijblijvend contact met ons op via info@alpenweerman.nl.

Zie ook onze nieuwe Alpenweerman PROMO (via YouTube)

rehall-logo-2015
Winter is coming – be prepared –

Alpenweerman is powered by Kachelmann Wetter en Meteo-Oberwallis

Meer (Alpen)weer en updates ook via Alpenweerman Facebook of Twitter

(Visited 1.514 times, 1 visits today)

 

Advertentie

Val Thorens

Beste skioord 2023: Val Thorens

Val Thorens is zojuist voor de 8e keer uitgeroepen tot beste skigebied ter wereld. Val Thorens ligt op een hoogte van 2.300 m en is daarmee het hoogst gelegen skioord van Europa. Als eerste geopend (in november) en als laatste gesloten (in mei), biedt het skiërs een enorm speelterrein voor een onvergetelijke vakantie. Lees meer

Advertentie

SnowWorld

Wintersport in SnowWorld

Skigebied SnowWorld is hét Nederlandse skigebied met vijf skidorpen. De skiliften draaien tot ’s avonds laat en er valt voor jong en oud veel te beleven. Skiën, snowboarden, klimmen en après-skiën. Skigebied SnowWorld biedt de ultieme wintersportervaring bij jou in de buurt. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier